Sayfa İçeriği
Hayatımızın hemen her alanında artık YouTube’ı kullanır oldugumuz artık tartışılmaz bir gerçek. Eğitimden, müzik dinlemeye, oyun çözümlerinden gündem haberlerine kadar hemen her alanda video bilgi ve eglence depomuz olarak YouTube, internet dünyamızın olmazsa olmaz isimlerinden olmaya başladı. Ne varki çevrimiçi video barındırma ve içerik servisi olarak tanımlayabilicegimiz YouTube’da tek bir kelime bütün bu büyük yapının çok önemli bir sınırını belirliyor. “çevrimiçi” kelimesi. Yani internet bağlantımız olan hemen her yerde YouTube’ı kullanabiliyoruz. Günümüzde internetin eskiye oranla öneminin de artmasına paralel olarak maliyeti ucuzlayıp ulaşılabilirliği artsa da, hemen hemen hepimizin internetsiz kaldığı zamanlar olmuştur. İşte YouTube kullanıcılarına bu durum için sınırlarını bir adım daha genişleterek ibaresinde çevrimiçi kelimesini göreceli hale getirdi. Yani özetle, artık YouTube’ı çevrımdışı da kullanmak mümkün, tabiki bu proje şimdilik henüz başlangıç aşamasında. Fakat ilk adımı atıldı. Evet, artık internetin olmadıgı durumlardada YouTube videolarını izleyebilicegimiz YouTube’ın son mobil platforumu YouTube Go ile tanışalım.
YouTube Go
YouTube Go aslında yeni bir proje degil. İlk olarak YouTube’ın ürün yönetim başkanı Johanna Wright tarafından, New Delhi’de gerçekleştirilen konferansta kamoyu ile tanıştırılmıştı. 2016’nın başında ise şirketin CEO’su Sundar Picha tarafından artık yayına başlayacaklarının duyurusu yapılarak, tekrar gündeme getirilen fakat beta olarak kullanıcıların hizmetine sunulması için bir seneden uzun bir süreç geçildiği halde, hala dünya genelinde aktif olarak kullanıma açık olmayan bazı ülkeler ve bölgeler mevcut olsada, artık tabiri caizse artık günümüz itibariyle online diyebiliriz. Oldukça önem verildiğinin altını çizilerek tanıtımı gerçekleştirilen YouTube Go, nisan sonu itibariyle beta olarak tüm dünyanın geneline açılmış fakat ilk olarak Hindistan’da kullanıma sunulmuştu. Zaten resmi olarak bu şekilde bir açıklaması olmasa da, ima etme anlamında ” önceliği internet teknolojileri zayıf olan ülkeler, 3. dünya ülkeleri gibi yerlerde de, tıpkı gelişmiş ülkelerde oldugu gibi YouTube deneyemini yaşatabilmek oldugunu ” belirtmişlerdi. Bununla ilgili kendi sözleri ile “Kim olduğunuz, nereden geldiğiniz bizim için önemli değil; YouTube’dan herkes faydalanmalı” açıklamalarını gösterebiiriz. Tahminlere göre kullanımına başlangıç olarak seçtikleri Hindistan(ki Hindistan internet teknolojisi en düşük ülkelerden biri, muhtemelen o yüzden burayı seçtiler) üzerinden geliştirmeler denenecek ve aldıkları geri dönüşüm verilerine göre beta durumunundan çıkarılacak. Ve kullanım alanınıda genişleterek (şuanda hala bu genişleme sürecinde olduklarını belirtelim ) sonunda dünya genelinde aktif ve çalışır halde erişim sağlanabilicek. YouTube Go’nun şuanda aktif olarak yeni sürümü indirebilen ülkeler arasında ülkemizde bulunuyor. Android ve İphone kullanıcıları için App Store, Google Play gibi yerlerde veya bir çogumuzun yaptıgı gibi apk dosyası olarak, apk sitelerinde indirilebilir durumda. İndirmek için internette kısa bir YouTube Go apk şeklinde araştırma yapmanız yeterli. Fakat bu sürümün hala deneme sürümü oldugunu Google Play’den indirmek istediğinizde “Bu uygulama yayınlanmamıştır. Kararsız çalışabilir.” ibaresini dikkate almanızıda hatırlatırız.
Özellikle interneti yavaş vede kısıtlı olan kullanıcılar için çok uzun zamandır beklenen uygulama, oldukça olumlu yorumlar aldı. Öncelikle işlevsel olarak çok büyük bir açıgı kapatmasının yanı sıra, beta sürümü dahi oldukça kararlı ve başarılı şekilde çalışıyor. YouTube Go’nun ne gibi artıları olabilir ? hemen örneklendirerek anlatmaya çalışalım. Mesela, normalde internetiniz yok fakat işyerindeki wifi,den iş saatleri içinde faydalanarak internete girebiliyorsunuz. YouTube Go’nun bu verdiğimiz tanımlamaya göre bize ne faydası dokunabilir ? şöyle dokunabilir; İşyerindeyken izlemek istediğiniz videoları telefonunuza aynı torrent dosyası gibi indirip, işyeri dışındada çevrimdışı olarak izleyebiliyorsunuz. Bunu normal standart YouTube uygulamasında yapamazsınız çünkü YouTube, online yani anlık veri esasına göre çalışır. İşte YouTube Go bu noktada internet ulaşımı kısıtlı olanlar için YouTube’dan aktif olarak faydalanmaları adına çok başarılı bir açıgı kapatmış oluyor. Ayrıca bu yenilik içinde birde site mevcut, detaylı bakmak için https://youtubego.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
YouTube Go,nın çıkış Noktası
Yavaş internet, özellikle bütün yapısını internet üzerinden online olarak kullanan platformlar için büyük ve önem verdikleri bir problem. Sadece kullanıcı bazlı degil ülkesel olarakta düşünüğünüzde, dünya üzerindeki bütün ülkelerde fiber optik olmadıgını özellikle düşük bant genişliği ile hatta dial -up ile baglantı saglayan ülkeler dahi oldugunun bilgisini verirsek, sosyal medya platformlarının neden bu duruma bu kadar önem verdiğini sanırım açıklamış oluruz. Mesela tamamen aynı durumdan dolayı Facebook, düşük bant genişliğine sahip kullanıcılar için Facebook lite uygulamasını kullanıma açmıştı. YouTube Go Aynı durumun YouTube versiyonu diye adlandırırsak yanlış olmaz. Bununla birlikte, alt yapısı tamamen düşük bant genişliğine, bir başka deyişle internet hızı yavaş olan kullanıcılar baz alındıgı için tasarımı işleyişi ve uygulama rutinleri de doğal olarak buna göre tasarlanmış. Normal kullandıgımız YouTube’dan farklı olarak tamamen veri aktarımı açısından ekonomi ön plana çıkmış. Buna göre bir çok özellik eklenip, var olanlarının uygulaması ise değiştirilmiş. Mesela bir arkadaşımıza YouTube’dan bir video izletmek istediğimizde linkini atarız refleks olarak öyle değilmi ? fakat yaşadıgımız ülkede baglantı hızının çok düşük oldugunu düşünelim yada vaktiyle hakikaten baglantı hızımızın dünya standartlarının altında oldugunu hatırlayalım.. yaşadıgımız bu problemlere kızıl ötesi ve bluetooth çare olurdu hatırlarsanız. YouTube’da bu eski çözümlerin üzerinden yola çıkmış. Evet arkadaşımıza video gösterme örnegimize dönelim. Bu durumda arkadaşımıza YouTube linkini değil, tıpkı eski zamanlarda oldugu gibi bluetooth üzerinden direkt videoyu gönderebiliyor, arkadaşımızından çevrimdışı videoyu izleyebilmesini mümkün kılabiliyoruz. Tabiki aynı durumu wifi üzerinden de gerçekleştirebiliriz. Bu videoları bu şekilde arkadaşlarımızla paylaşabilme seçeneği öne çıkan değişiklikler arasında. Fakat sözkonusu değişiklikler, bununla başlamış ama bununla bitmemiş. Öncelikle uygulamanın dizaynı da tamamen amacına göre değiştirilmiş. İlk dikkat çekici özellik olarak, uygulama üzerinden videonun bir önizlemesini yapabiliyoruz. Böylelikle şuanda normal kullandıgımız şekilde izle ve geç tarzı bir alışkanlıktan öte, kişinin izlemek isteyecegi video hakkında bilgi sahibi olup, boşa zaman ve veri kaybı harcaması engellenmiş. Bununla birlikte sadece izlemek bir yana, uygulamanın asıl esprisi olan çevrımdışı izleme olayı için videoyu indirmemiz gerekiyor. Önizlemesini yapıp begendiğimiz videoları indirmek için çözünürlük seviyesini belirleyebiliyor, hatta daha sonra indirmek için işaretleyebiliyoruz. İndirme yeri olarak tamamen bizim tercih ettiğimiz bir alanın depo olarak kullanılabilmesi mümkün, yani pekala YouTube’ dan indirmek istediğimiz videoları telefonumuzun hafiza kartına indirebilir, saklayabilir, dilediğimiz zaman izleyebiliriz.
Aslında YouTube Go, YouTube bünyesi altında video indirme özelliğinin kullanılması yeni degil. Hatırlarsanız YouTube’nın geçmişteki girişimlerinden YouTube Red’de böyle bir eyleme izin veriyor, üstelik bu videoları reklamsız izleyebiliyorduk. YouTube Go ise ekstra bir abonelik olmayıp tamamen ücretsiz. Kota ekonomisi amaçlı, YouTube’ın ulaşılabilirliği adına bir eylem. Yani YouTube Go uygulamasına sahip olmak için YouTube Red aboneliğine yada başka tür bir abonelik sistemine ihtiyacımız yok. Sürekli kullanıdıgımız sosyal medya uygulamaları gibi indir kullan pratikliğinde bir uygulama. Tek gerekliliği ise uygulamayı yükledikten sonra kullanmaya başlamadan önce, size sms yöntemiyle bir kod göndererek uygulamayı doğrulamanız. O da günümüz sosyal medya uygulamalarında artık bir rutine dönüşmüş durumda.
Youtube Go’nun mantığı
YouTube Go’nun normal YouTube’a işlevsel olarak benzemesi ve kullanışlılık açısından yakın olması üzerine özellikle çalışılmış gözüküyor. Zira ilk bakışta tasarımın biraz şekil değiştirmesi vs. gibi durumlar haricinde YouTube Go, net baglantısı buldugu anda, çevrımdışı kullanım için kendisinden en iyi şekilde faydanılması üzerine tasarlanmış. Yani bir anasayfası, trend olan videolar, size özgü önerilen videolar gibi gene normal YouTube uygulamamızda görmeye alıştıgımız bölümler, gene YouTube Go anasayfamızda yer alıyor ve çevrimdışı hizmet vermek üzerine uygulamada depolanıyor. Güncellenmesi ise bizim düşükte olsa internete bir şekilde bağlanmamıza bağlı tabiki. Tıpkı diger sosyal medya sitelerinin nete baglandıkça güncellenen yapısını örnek göstererek, mesela; tıpkı Twitter’da nete baglandıgımız anda tweetlerin güncellemesin de oldugu gibi, kaynak buldukça yenilenen bir uygulama benzetmesi yapmak sanırım doğru olacaktır. Bu noktada bir yanlış anlamanın önüne geçmek amacıyla bir noktayı altını çizerek belirtmek isteriz. YouTube Go internetsiz çalışan bir uygulama değil, şayet internet hızınız düşük ise videoları indirerek daha sonra izleyebilmenize olanak sağlayan bir uygulama. Yani içeriklere ulaşabilmek için muhakkak internet gerekiyor. Bu uygulama ile, sadece bu içerikleri depolayabilme şansınız oluyor. Bu videoları düzenleyemez, kendi içeriğiniz gibi paylaşamazsınız. Öte yandan hala gelişme sürecinde oldugundan dolayı hala eksiklikleri mevcut. Henüz beta sürümününde oldugunu hatırlattıktan sonra eğer denemeye karar verirseniz, kullanım esnasında bu “video indirilemez”, “bu kanal indirmeye müsait degildir” gibi hatalarla karşılaşabilmeniz olası. Çünkü indirme izinleri konusunda çalışma yaptıkları ve bunun uygulamadan ayrı bir konu oldugu, YouTube,ın açıklamaları arasında. Buradan yola çıkarsak, ne gibi yenilikler olacak? bu YouTube Go uygulamasının normal YouTube ile bir ilgisi varmı? (bunu belirttik çünkü video indirme normal standart YouTube standartlarında yer almıyor, indirilebilme izni YouTube Go ile gündeme gelen bir konu.) gibi sorular hala soru işareti olarak kalmakta. Bununla birlikte YouTube’ın güncellemeler konusundan hiç durmaksızın çalıştıgı ve üretkenliği elden bırakmadıgını varsayarsak, yakın zamanda cevaplarını bulabilmemiz olasılık dahilinde.
Sonuç olarak toparlamak istersek, YouTube Go, aslında hem bir yenilik hemde bir eksikliği giderme manasında bir uygulama. Çıkış noktası itibariyle internet teknolojileri zayıf ülkeleri kapsayan ve eksikliklerini tamamlayan bir ibare olsa da, bizim gibi gündelik kullanım için işimizi görebilicek bir yenilik olarak hayatımıza girme yolunda bir uygulama. Bizim açımızdan yorum olarak belirtirsek, zayıf olanı güçlendirme bazında çok zekice bir hamle oldugunu ve YouTube’ın eğitimden, sosyallige kadar üstlediği rolü göz önünde bulundurdugumuzda çok başarılı bir adım oldugunu belirtebiliriz. Bu konuyla ilgili Wright’ın, “zorlukları, silikon vadisi’nde öylece oturarak çözemezsiniz” cümlesi bu adımın gerekçesi ve özeti niteliğin taşıyor.
Leave A Comment