Categories: YouTube

YouTube’ın Yeni Canlı Yayın Şartları Ve Uptime

Canlı yayın artık sosyal medya ağları için olmaza olmaz elementlerinden biri haline geldi. Başlangıcından bu güne bu bir çeok yenilik ve güncelleme içeren bu yayınlar artık belirli bir siteye özellik değil, sosyal medya ağlarının çogunda bir mevcut ve kalitesini belirleyen bir özellik halini aldı. Şüphesiz bu noktaya getiren iki ana etken var. İnternet hızlarındaki gelişme ve donanımların gelişmesi. Donanım derken kameralardan ve mikrofonlarından bahsediyoruz. Twicth TV, Skype, hatta Whatsapp, Periscope.. aklınıza hangi sosyal medya ağı gelirse gelsin, mutlaka bir yerinde canlı yayın oldugu ve bunu kullanıdıgınızı farkediceksiniz. Bu denli işlevsel bir yapının YouTube tarafından kullanılmaması tabiki beklenemezdi. YouTube’da hatırı sayılır bir zamandır canlı yayın özelliğini aktif şekilde kullanıyor. Fakat sözkonusu güncellemeleri sadece teknik olarak yapmıyor. Bu değişiklikler, canlı yayın yapabilmek adına belli başlı kriterleri de içeriyor. İşte bu kriterlerin en sonuncusu artık aktif halde.

YouTube Canlı Yayın,da Yeni Dönem

YouTube standart yapısı itibariyle aslında canlı yayın için kurulmuş bir yapı degil. Düzenlenmiş videoların herhangi bir zaman yada mekan gözetmeksizin dilenildiği zaman ulaşılabilme mantıgına dayanan bir yapısı var. Fakat canlı yayın çok heyecan verici bir deneyim olması ve YouTube’ın da yenilik konusunda geri kalmama adına hiçbir gelişmeyi kaçırmamasıyla, YouTube’da canlı yayın dönemi uzun zamandır hayatımızda aktif olarak bulunuyor. Bu canlı yayın, konsept olarak ek bir durum oldugundan dolayı kullanımı kolay fakat diger sosyal medya ağları kadar pratik bir yapı içerisinde değil. Demek istediğimiz hemen kamerayı aldıgımız gibi yayın yapamıyoruz. Bu YouTube’ın sosyal medya kurumlarına göre hassas içerik konusunda biraz daha hassas olmasının yanı sıra, teknik anlamda da belli bir kaliteyi yakalama kaygısı taşımasıyla da alakalı Ayrıca sistemine belli bir düzen sağlamak adına, canlı yayın yapmak isteyen kullanıcıların belli aşamaları geçmesi gerekiyor.

Bu bahsettiğimiz kriterlerin en önem taşıyanı abone sayısı. Abonelik sistemi, YouTube’ın kullanıcılarının bilgilerini toplama adına başvurdugu ilk veri. Bir çok durum için sizin abone sayınıza, daha dogrusu hedef kitlenizin büyüklüğüne bakıyor. “Eger yeterince kitleye hitap ediyorsanız, izlenmeye değersiniz” demektir gibi mantık biraz acımasız olabilir ama YouTube’ın genellikle en iyi içerikleri ön plana çıkartma isteğini göz önünde bulundurursanız, bu durumu nispeten normal olarak değerlendirebilirsiniz.

Canlı yayın yapmanında çeşitli versiyonları var. Etkinlik, Masaüstü, Mobil Canlı yayın’ları gibi kendi içlerinde kategorilere ayrılmakla beraber, genel kurallar hepsi için geçerlilik taşıyor. Daha önce canlı yayıncılık başlıgı altında YouTube’ın canlı yayın manasında bütün gereksinimlerini ve detaylarını açıklamıştık. Şimdi bunları tekrar etmeyecegiz fakat özellikle belirtilmesi gereken ana kuralları bir kere daha canlı yayınınızın sağlıklı olması adına hatırlatalım. Bir kere YouTube genel kurallarına canlı yayınlarınızda da biat etmeniz gerekiyor. Adı üzerinde canlı ve online oldugunuzu unutmamalı, herhangi bir canlı yayın kazasının hesabınızın kapanmasına kadar büyük sorunlar oluşturabilicegini daima aklınızın bir köşesinde bulundurmanız gerekiyor.

Tabiki bunlardan önce canlı yayın hakkını elde etmeniz gerekiyor. Bunun başlangıç kriteri ise artık günümüz itibariyle 1000 abone. Yani 1000 aboneye sahip oldugunuz zaman, canlı yayın yapabilme hakkına sahip oluyorsunuz. Değişiklik bunun neresinde? derseniz hemen açıklayalım. YouTube en başından beri belli bir abone şartı koşuyordu fakat bu sayı şimdikin tam on katı olan 10.000’di ve bu durum oldukça ağır eleştiriler almış, bir çok kullanıcı tarafından protesto ile karşılanmıştı. Zira 10.000 abone, gerçekten işin aslına bakarsak, büyük ve özellikle yeni YouTube’a başlamış olanlar için büyük bir sayı. Belkide YouTube gelen eleştirilere kulak verdi ve sayıyı yüzde doksan oranında düşürdü.

YouTube,dan Yeni Bir Uygulama: Uptime

YouTube ile ilgili bu yeniliği açıkladıktan sonra, sizi heyecanlandıracagını düşündüğümüz, dinamik ve yepyeni bir uygulamasının daha haberini vermek isteriz. Uygulamamızın adı “Uptime”. Deyim olarak “iş zamanı” anlamına gelen bu uygulama oldukça ses getirecek ve YouTube’ın çıtasını oldukça yukarı çıkaracak, oldukça eglenceli bir yapıya sahip.

[ilginiziCekebilir id=”2476″]

Sosyal medyanın alışkanlıklarımızı bir hayli değiştirdiği artık tartışması pek mümkün olmayan bir gerçek. Özellikle bireyleri bir araya getirme anlamında oldukça yenilikçi adımlar atılması, son zamanlarda sıkça şahit oldugumuz bir durum. Amaç itibariyle de birebir uyuşan bu yapı, oldukça eğlendirici özelliklerin yayılmasına ana etken diyebiliriz. Bu dogrultuda henüz hayatımızda kısıtlı şekilde olan Uptime’ı, alışkanlık değiştiren uygulamalar anlamında isim yapacaklar arasında değerlendirmemiz, oldukça yüksek bir olasılık gibi görünüyor.

En başa alalım. Genelde begendiğimiz bir içerik söz konusu oldugunda ve birine göstermek istedimizde, direkt olarak linkini karşı tarafa atmak artık bir refkleks haline gelmiş ve hepimizin sık sık farkında bile olmadan yaptıgımız bir eylem. Örneğin; çok güldüğümüz bir video oldugunu düşünelim, kendisininde gülecegini düşündüğümüz birisine videoyu atıyor ve ikimizde ayrı ayrı, hangi platformu kullanıyorsak o platformdan, o videoyu izleyerek içeriğe ulaşıyoruz. Bu durum bugüne kadar yaptıgımız, daha dogrusu yapabildiğimiz paylaşım adına tek eylem. Fakat Uptime ile bunun bir adım ötesine geçebiliyoruz. Şöyle ki; bu uygulama sayesinde videoyu gönderdiğimiz arkadaşımız ile aynı sahneden aynı videoyu izleyebiliyor, hatta canlı yayınlarda oldugu gibi etkileşimde verebiliyoruz. Mantık bu şekilde.

YouTube’da video izlemeyi daha sosyal bir aktiviteye dönüştürme idellari amaçlayan Google, artık bu uygulamanın sahibi ve oyun kurucusu. Google bünyesinde çalışan Area 120 isimli bilişim ekibi, videoları arkadaşlarınızla beraber izlemenize olanak sağlayan ve adını resmi olarak Uptime olarak belirleyen mobil uygulamayı Nisan ayında resmi olarak yayınladı. Ne var ki şu an hala beta süreci içerisinde oldugunu da belirtmemiz gerekiyor. Şu an itibariyle sadece iOS’da mevcut olan bu beta uygulamanın, yakın zaman içerisinde Android kullanıcıları için de kullanıma sunulacagı açıklandı.Oldukça canlı ve genç bir görünüme sahip Uptime, sadece ortak izleme olanagı vermiyor. Tıpkı ortak izleme olanagı sunan diger sosyal medya uygulamarı, mesela Periscope ve Facebook live gibi canlı yayın yapan uygulamalarda bulunan “tepki” özelliğini de yapısı içerisinde bulundurarak, ortak izleyiciler arasında, gerçek zamanlı bir etkileşim, daha dogrusu duygu belirtme olanıgınıda kullanıcılarına sunuyor.

Yani özetlersek, uygulamayı indirdikten sonra, gerekli izinleri vermenizle beraber uygulamayı kullanan diğer kullanıcılar, gerçek zamanlı yani online olarak sizin izlediğiniz herhangi bir yayını izleyebilir, tepkilerinizi görebilir ve daha önce izlediğiniz videoları dahi izleyebilir. Yani bu uygulamaya sahip olan herkes sadece genelleme anlamında degil gerçek anlamdada “herkes”, bir arada ortak paydada buluşuyor. Aslında bu alanda YouTubeSocial, WeMesh, LiveLead, AirTime gibi bir çok ortaklaşa video izleme platformları Uptime’dan daha eski. Yani fikirsel anlamda bu uygulama bir yenilik değil. Fakat Uptime’ı ön plana çıkaran kısmı muhtemelen pratikliği ve eğlenceli yapısı olacak diye tahmin ediyoruz.

Uptime’ı henüz sadece iOS kullanıcıları kullanıyor ve diğer sosyal ağlardan arkadaş davet etme yada rehberinizdeki ekleme opsiyonu henüz aktif degil. Yani arkadaşlarınızı davet etmek için uygulamayı kendisiyle paylaşmanız gerekiyor.Uygulama henüz gelişme aşamasında olduğu için şimdilik sadece bir deneme uygulaması gözüyle bakılabilir. Fakat ilerleyen zamanlarda farklı özellikler eklenmiş halde görebilmemiz mümkün.

Utku Yilmaz

Recent Posts

  • Genel

Instagram’da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri

Instagram'da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri Günün büyük bir kısmı Instagram sayfalarında geçiyor, bilgi ve haber paylaşımı, eğlenceli ve…

6 sene ago
  • Instagram

Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar

Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar Instagram’da her gün milyonlarca fotoğraf ve video paylaşılıyor, bazı fotoğraflar sıradan özellikleri ile ilgi çekmiyor…

6 sene ago
  • Genel

İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!-

İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!- Son yıllarda instagram üzerinde açılan butiklerin sayısı hızla artıyor. Açılan butik hesapları…

6 sene ago
  • Instagram

Dijital Medya Pazarlaması #Kazandıran Detaylar Nelerdir?

Sosyal Medya Pazarlamanızda Daha Çok Kazanmanızı Sağlayacak Detaylar Dijital medya pazarlaması günümüzde daha etkin bir rol almaya başlıyor, hedef kitleye daha…

6 sene ago
  • Genel

İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı?

İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı? Dijital pazarlama markaların artık en çok konuştuğu ve üzerinde durduğu konulardan biri…

6 sene ago
  • Instagram

İnstagram Arama  Geçmişi Silme

İnstagram Arama  Geçmişi Silme Günümüzün en çok kullanılan dijital sosyal platformlarından biri olan instagram’da arama geçmişi kayıtları düzenli olarak tutuluyor.…

6 sene ago