Categories: Öne ÇıkarılanlarYouTube

YouTube’dan Yeni Para Kazanma Şartları

YouTube, 2007 senesinde dijital reklamcılık alanında bir devrim niteliği taşıyan bir uygulamayı hayata geçirmişti. Bu uygulamaya göre; YouTube’da içerik üreticisi olarak bulunan herkes, yayınladıkları içerikler üzerinden elde edilen gelire kar ortagı olarak katılabiliyor, bu şekilde de para kazanabiliyordu. O günden bu güne sistem çok gelişti ve büyüdü. Artık binlerce birey, kurum, sanatçı, şirket.. niteliği hiç farketmeksizin YouTube videolarından para kazanır hale geldi. Ne varki, YouTube geçtiğimiz günlerde büyük bir reklam depremi yaşadı. Ve yaşadıgı bu depremin etkisini hala üzerinden atabilmiş degil. Durum böyle olunca standartlarını degiştirerek, yeni reklam kriterlerini bünyesine kattı. Artık YouTube’dan para kazanabilmemiz için öncelikle bu yeni şart ve kriteleri yerine getirmemiz gerekiyor.

YouTube’ın Zor Günleri

Aslında YouTube başlangıcından bu güne bir çok kriz yaşadı. Gerek algoritma hataları, gerek dış etkenler olsun, sık sık baş ağrıtıcı sorunlarla yüzleşmek zorunda kaldı. Ne varki geçtiğimiz ay itibariyle, belki de tarihindeki en ciddi kriz olarak yaşadıgı reklam krizi, kendileri; “çok önemli bir durum degil, geçici yanlışlık” şeklinde açıklasalar da, bütün dengelerinin altüst olmasına ve kurallarını yeni baştan yazmalarına neden olacak kadar büyük bir kriz olarak görülüyor.

[ilginiziCekebilir id=”1631″]

Reklam krizi ve yazımızın ana konusu olan yeni YouTube Para Kazanma Şartları’yla ilgili ipuçları veren ana konu; içerik. YouTube artık içerik konusunda çok daha hassas yaklaşıyor. Zira bütün sorunların kaynagı, içeriklerde yayınlanan şiddet, ırkçılık gibi materyaller üzerinde reklamların görüntülenmesi ve reklamverenlerin bu konudan duydukları rahatsızlık üzerine. YouTube yetkililerinden Ronan Harris’in söz konusu durumla ilgili yaptıgı açıklama şu şekilde:

“Kurulduğumuz günden bu yana Google’daki misyonumuz; bilgiyi evrensel olarak erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmek oldu. Web’deki fikir ve ifade özgürlüğüne, ifade edilen görüşlerle aynı fikirde olmadığımız zamanlarda bile kesinlikle inanıyoruz.Bununla birlikte, Google reklamlarının nerede görüntüleneceğini tanımlayan katı politikalara duyulan ihtiyacın da farkındayız. Bu politikaların amacı reklamların, nefret dolu konuşmalar, rahatsız edici veya saldırgan içerikli sayfalarda ya da videolarda görüntülenmesini yasaklamaktır. Söz konusu politikalarımız durumların büyük çoğunluğunda, amaçlandığı gibi çalışmaktadır. Kötü reklamcılık uygulamalarını engellemek için her yıl milyonlarca dolar yatırım yapıyor ve binlerce kişi istihdam ediyoruz. Sadece geçtiğimiz yıl içerisinde 2 milyar kötü reklamı sistemimizden, 100.000’in üzerinde yayıncıyı ise AdSense programımızdan çıkararak, 300 milyondan fazla YouTube videosunda reklam yayınlanmasını engelledik.

Bununla birlikte; ağımızdaki milyonlarca site ve YouTube’a bir dakika içerisinde yüklenen 400 saatlik video söz konusu olduğunda, her zaman hatasız olamadığımızın da farkındayız. Toplamın çok sınırlı bir yüzdesinin, söz konusu bazı durumlarda para kazanma politikalarımızı ihlal eden içeriklerde de reklamlarımız görüntülenebiliyor. Böyle durumlarda, ilgili reklamı derhal kaldırıyoruz ancak daha fazlasını yapabileceğimizi ve yapmamız gerektiğini de biliyoruz.


Reklam verenlerimiz ve ajanslarımızın, reklamlarının tartışmalı içeriklerde gösterilmesini engellemeye yönelik olarak, daha basit ve daha sağlam yollar sağlayabileceğimize dair görüşlerini net bir şekilde anlamış bulunuyoruz. Halihazırda, reklamlarının nerede görüntüleneceğini kontrol etmelerine imkan tanıyan (konu ve kategori istisnaları gibi) geniş çeşitlilikte araçlar sunmakla birlikte, çok az sayıdaki uygunsuz şekilde para kazandıran video ve içeriğin belirlenmesi konusunda ortaya daha iyi bir iş çıkarabiliriz. Bu çerçevede reklam politikalarımız ve marka kontrolümüzle ilgili kapsamlı bir incelemeye başladık ve önümüzdeki haftalarda markaların, YouTube ve Google Görüntülü Reklam Ağı’nda reklamlarının nerede görüneceğine dair, daha fazla kontrol altına almalarını sağlamaya yönelik değişiklikler yapacağız.

Hizmetlerimizi hem başarılı hem de güvenli bir şekilde kullanabilmeleri için yayıncılarla, reklamverenler ve ajanslarla birlikte çalışarak bu sorunları çözme ve daimi güvenlerini kazanma konusunda kararlıyız.”

Neler Değişti ?

YouTube, bu açıklamarına paralel olarak Partner Programında duyurusunu yaptıgı değişiklikleri, 6 nisan itibariyle kısmen, günümüzde ise tamamen aktif olarak devreye sokmuş görünüyor. Öncelikle bu şartlar neleri kapsıyor? Artık YouTube videolarımızdan para kazanmak için neleri yapmalıyız? bunları bir inceleyelim.

Herşeyden önce belirtmemiz gerekir ki, en baştan beri geçerli olan topluluk, telif gibi konular hala geçerli. Yani kanalımızın sicilinin temiz olması, olmazsa olmaz kriterlerden biri olmasa da, bir sonraki aşama için oldukça önem taşıyor. Ayrıca eski sistemde oldugu gibi videolarımızı yayınlar yayınlamaz para kazanmamız aktif olmuyor maalesef. İlk öne çıkan kriter olarak, 10.000 ömür boyu izlenim kriteri, belkide ilk baraj olarak aşılması gereken etken konumunda. Yani video sayımız, videomuzun yayınlama süresi vs. gibi etkenlerden ziyade, istersek kanalımızı dün açıp, bugün bir adet video koyalım ve akşama dogru 10.000 izlenim almış olursa, gene para kazanmayı açma yolunda ilk adımı atmış sayılırız. Bunun için kanalınızın Youtube izlenme sayısını arttırma işlemlerini yapmanız gerekebilir. Bunun terside hiçbir türlü telafisi olmayan bir durum. Yani isterse kanalımız beş senedir açık olsun, bütün videolarımız toplam 990 izlenimi dahi olsa para kazanmamız mümkün degil. Bu, kanalımızı monitize etme yani para kazanmayı açma anlamında ilk kriterimiz. Bütün bunlara not olarak, 18 yaşından büyük olmanız yada eger 18 yaşından küçük iseniz, ebeveynlerinizin yasal izniyle ancak kanalınızdan para kazanabilirsiniz. Daha dogrusu kanalınız para kazanabilir. Ancak, bu gelirleri almak için bir AdSense hesabınız olması gerekiyor. Onunda belirttiğimiz yaş sınırlaması kıstası var.

Diyelim ki kanalımızı açtık, videolarımızı yayınladık ve bütün videolarımız toplamda 10000 izlenimi geçti. Bu durum hemen kanalımızı otomatikmen para kazanmaya açıldıgı anlamıma gelmiyor. Bu adım sadece kanalımızı para kazanma için uygun olup olmayacagı konusunda, YouTube’a incelemeye gönderebilicegimiz anlamına geliyor. Bu incelemede, aslında zaten aktif olan YouTube filtresinin daha gelişmiş olanı şeklinde özetleyebiliriz. Video içeriklerinizin reklam veren dostu olup olmadıgına dair bir degerlendirme yapıyor. Peki, reklamveren dostu içerik nasıl oluyor? diye aklınıza bir soru işareti gelirse, YouTube’ın bu soru için her zaman destekçiniz oldugunu, sürekli yardım konuları yayınladıgını ve güncellediğini belirtmek isteriz. Fakat biz genede burada biraz açıklayalım.

Reklamveren dostu içerik, YouTube’ın tanımıyla, tüm kitlelere uygun olan içeriktir. Bunlar video içi içeriklerinde, bu içeriklerin ön izleme niteliğindeki küçük resimlerinde veya meta verilerde (video başlığı, açıklaması, etiketleri gibi) çok az ya da sıfır uygunsuz materyale ve/veya yetişkin materyale sahip olan içeriklerdir. Şayet genelde YouTube’da bu tarz videolara rastlasanız bile farkedeceksiniz ki, bunlar ya haber değeri taşır yada komedi/mizah üzerinedir. İçerik oluşturucunun amacının, bilgilendirmek veya eğlendirmek oldugunu unutmadan içeriklerinizi hazırlarsanız, reklam veren dostu içerikleriniz olur.

Yeni Politikalar

Bununla birlikte, YouTube politikaları uyarınca, YouTube’da kabul edilebilen içerikler, Google reklamcılık için uygun olmayabilir. Google’ın program politikaları, nelerden para kazanılabileceği konusunda ek kurallar sunar ve aynı zamanda reklamverenlerin kendi içerik standartları ve gereksinimleri olabilir(Ki yeni düzenlemeyle bu konuda reklamverenlere verilen kontrol daha artırılıcak). Peki, reklam veren dostu içeriklerimizi artık biliyoruz, o halde “Reklamveren dostu değil” olarak değerlendirilen içerikler nasıl oluyor? derseniz, gene kaynagı YouTube olmak üzere ve bunlarla sınırlı kalmasa da belli başlı başlıkları şunları olarak sıralayabiliriz. Kısmi çıplaklık ve cinsel mizah da dahil olmak üzere cinsel açıdan müstehcen içerikler, ciddi yaralanma ve aşırı şiddetle ilgili olayların gösterilmesi de dahil olmak üzere şiddet, taciz, küfür ve sokak ağzı da dahil olmak üzere uygunsuz dil, uyuşturucu ve yönetmeliklere tabi maddelerin tanıtımı ve bu tür maddelerin satışı, kullanımı ve bunlara bağımlılık, herhangi bir görsel gösterilmiyor olsa dahi savaş, politik anlaşmazlık, doğal felaket ve trajediler de dahil olmak üzere tartışmalı ve hassas konular ve olaylar… işte içerikleriniz bunlardan birini dahi içeriyorsa, YouTube tarafından reklamveren dostu degil olarak degerlendirilebilir ve bizde naçizane videolarımızdan para kazanamayabiliriz.

[ilginiziCekebilir id=”1349″]

Artık Daha Zor

Bütün bu bahsettiklerimizin, YouTube’ın bizi daha kaliteli içerik üretmeye teşvik eden düzenlemeleri gözüyle bakmamız yanlış olmaz. Zira bütün bu kuralları uygulayıp kriterleri yerine getirsek bile, en nihai kararı YouTube’ın kendi degerlendirme sistemi verecektir. Yani bütün gereksinimleri yerine getirmiş dahi olsanız, kanalınızdan para kazanabiliceginizin garantisi, maalesef şuanki yapısıyla yok. Fakat durum bu kadar ümitsiz de degil. Kriterleri yerine getirmeniz, muhtemelen kanalınızın para kazanma onayından geçmesinde gerekli. Ama olası bir durumda red cevabı aldıgınız takdirde, aldıgınız bir geri çeviriliş sonsuza kadar geçerli degil. Yani eger degerlendirmeden olumsuz karar çıktıysa, tam 30 gün sonra tekrar başvuru hakkınız bulunuyor.

YouTube İş Ortaklıgı’nda sistem güncellemelerinin bir nedeni de, sayısı artık oldukça artan spam videolara bir önlem niteliği taşıyor. Yani spam demek, YouTube’da halihazırda mevcut olan bir içeriği, izinsiz kopyalarak kendi videolarımız gibi yayınlama ve bundan gelir elde etme olayına deniyor. Ve YouTube yetkililerinin açıklamalarına göre, bu durumu kontrol altına almak adına 10.000 izlenim süreci, gerekli denetleme durumu için yeterli veriyi YouTube algoritmalarına verebilicek. Dolayısıyla bu hamle içerisinde spama bir önlemde bulunuyor ki, bütün bu süreçlerin başlamasına neden olan video içeriklerinin, spam videolardan kaynaklandıgı tahmin ediliyor.

YouTube bu 10.000 izlenim süreci boyunca elde ettiği veriler arasında, kanalın genel aktiviteleri, davranışları, begenilen videolar, kurallara uygun hareket edip etmediği, YouTube topluluguna saygı duyan davranışlarda bulunup bulunmadıgı gibi bir çok genel bilgiyide kapsıyor. Yani değerlendirme sadece izlenim ve içeriğinizle alakalı degil, YouTube kurallarına göre hareket edip etmemenizle de birebir alakalı. Varsayalım bütün koşulları yerine getirip, aktif kanalınızla birlikte YouTube İş Ortaklıgı’na kayıt aşamasına geldiniz. Degerlendirmeden geçtiniz ve hedefiniz olan videolardan gelir elde etme olayına başladınız. Bu durum, sizin artık degerlendirme kapsamı dışında oldugunuz anlamına gelmiyor. Bir başka deyişle YouTube’ın gözü hep üzerinizde olacak. Ve olası bir kural ihlali yaptıgınız takdirde, YouTube İş Ortagı programınız askıya alınabilir ve binbir zorlukla elde ettiğiniz haklarınız sizden geri alınabilir. Ne varki, bu durumlar içinde YouTube’ın genel bir itiraz platformu var. Zira YouTube’da kendisinin hata yapabiliceginin bilincinde olarak, size sesinizi duyurabilmeniz ve kendi hatasını, gene kendisine iletilmeniz için bir fırsat tanıyor.

Bu güncellemeler, muhakkak, standart ve YouTubedan gelir elde etmeye alışmış kullanıcılar için biraz alışılması zor bir süreç olabilir. Ve benimsenmesi biraz zaman alabilir. Yeni başlayanların ise işlerini önceki kullanıcılara göre bir hayli zor oldugu ise ayrı bir gerçek. Artık YouTube’dan para kazanmak, dikkat, emek ve sabır istiyor diyebiliriz. Bununla birlikte belirttiğimiz gibi sadece bir anlıkta degil, YouTube maceranız sürdüğü müddetçe, yeni güncellemelere ayak uydurmanız, gerekli kıstaslar olarak sürekli karşınıza çıkacaktır. YouTube içerik oluşturucularının bir kısmı, bu değişikliklikleri olumlu bulurken, bir kısmı ise olumsuz ve gereksiz olarak nitelendiriyor. Sonuç olarak toparlamak istersek, YouTube’dan gelir elde etmek çok daha zor ve ancak oyunu kurallarına göre oynayanlar kazanabilicek.

Utku Yilmaz

Recent Posts

  • Genel

Instagram’da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri

Instagram'da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri Günün büyük bir kısmı Instagram sayfalarında geçiyor, bilgi ve haber paylaşımı, eğlenceli ve…

6 sene ago
  • Instagram

Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar

Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar Instagram’da her gün milyonlarca fotoğraf ve video paylaşılıyor, bazı fotoğraflar sıradan özellikleri ile ilgi çekmiyor…

6 sene ago
  • Genel

İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!-

İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!- Son yıllarda instagram üzerinde açılan butiklerin sayısı hızla artıyor. Açılan butik hesapları…

6 sene ago
  • Instagram

Dijital Medya Pazarlaması #Kazandıran Detaylar Nelerdir?

Sosyal Medya Pazarlamanızda Daha Çok Kazanmanızı Sağlayacak Detaylar Dijital medya pazarlaması günümüzde daha etkin bir rol almaya başlıyor, hedef kitleye daha…

6 sene ago
  • Genel

İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı?

İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı? Dijital pazarlama markaların artık en çok konuştuğu ve üzerinde durduğu konulardan biri…

6 sene ago
  • Instagram

İnstagram Arama  Geçmişi Silme

İnstagram Arama  Geçmişi Silme Günümüzün en çok kullanılan dijital sosyal platformlarından biri olan instagram’da arama geçmişi kayıtları düzenli olarak tutuluyor.…

6 sene ago