Categories: YouTube

YouTube’dan Para kazanmanın İpuçları

YouTube’dan para kazanmak üzerine uzun uzun düşündünüz. Belkide daha uzun bir süreç içinde de araştırma yaptınız. Uzun uzun yazılar makaleler okuyup (buda onlardan biri muhtemelen), konuyla ilgili videoları izleyerek degerli saatlerinizden fedakarlık ettiniz. Ve sonuç itibariyle kabataslak kafanızda bir takım fikirler ve yol haritaları oluştu diyelim. Fakat birşeye bakmak ile görmek arasında ince bir çizgi oldugu artık hepimizin malumu. Bu yazımızda daha önce verilmemiş bir takım ip uçları verecek, kanalınızın nasıl daha başarılı olacagına dair size pratik bilgiler sağlamaya çalışacagız.

Öncelikle muhtemelen YouTube’dan para kazanmanın genel mantıgı hakkında üç aşagı beş yukarı bir fikrinizin mevcut oldugunu düşünüyoruz. Basitçe kanalını aç, kurallara uy, iyi videolar yayınla ve aysonunu bekle. Genel mantık ve gidişat bu. Doğru, fakat bu gidişata bir ivme kazandırmak, biraz da sizin elinizde ve bu ivmeyi sağlamak için gerekenlere zaten sahipsiniz, ekstra bir özelliğe gerek yok. Demek istediğimizi biraz açarsak hemen başlıklar şeklinde açıklayalım.

Empati

Hangi tür videolar yayınlarsanız yayınlayın empati duygusunu elden bırakmayın. Kendinizi izleyici yerine koyarak içeriklerinizi oluşturun. Mesela komedi üzerinemi bir kanalınız var? ben olsam neye gülerim? neye sinirlenirim? sınırlarımı nerde belirlemeliyim? diye düşünün. Yada eğitim videolarımı çekiyorsunuz? ben olsam neyi ögrenmek isterdim? hangi konuda, hangi eksigi gidermek isterdim? diye düşünün. Emin olun empatiyle başladıgınız her iş, size başarı olarak geri dönecektir. Günümüzde bazı içeriklerin başarılı, bazılarının ise başarısız olmasının altında, istisnaları ve YouTube topluluguna göre iyi olmayan içerikleri elersek, altta yatan gizli elementin bu oldugunu farkedeceksiniz. Bütün bunların yanı sıra YouTube’da en önemli kıstaslardan birinin samimiyet oldugunu unutmayın. “Sizinle empati kuramıyorum” şeklinde dürüst bir video bile, emin olun siz hiç farkında bile olmadan empati ve samimiyet kriterlerini yerine getirmiş bir videodur. Ne demek istediğimizi bu örnekle açıklamışızdır umarız.

Google

YouTube, Google şirketine ait bir yan kuruluştur. Bu, şu demek; Google kendi himayesindeki bir platformu, arama motoru olarak dünyanın en önde giden yapısı olarak, daima tabiri caizse torpil geçecek, sahip oldugu bütün imkanlar dahilinde ön plana çıkaracaktır. Yani YouTube’da başarılı olmak için tek alternatifiniz YouTube’ın kendisi degil. Kulaga biraz tuhaf gelsede şöyle açıklayalım. Evet, YouTube performansınızı sergileyecek en birinci sahne olabilir ama bu sahneyi YouTube’ın dışında yayılmasını sağlayarak başka platformlardan kendinize izleyici çekebilirsiniz. Örnekmi? hemen verelim. Harika oldugunu düşündüğünüz bir videonuz var. Bunu alıp Google’da hiti çok olan bir sitede yayınlandıgını düşünün, bakın ne oldu? sizi YouTube’da belki hiçbir zaman göremeyecek bir kitle, site, dolayısıyla Google vasıtasıyla size ulaşmış oldu. Tabi ki buradan hemen bir siteyle anlaşıp videonuzu orada yayınlayın demek istemiyoruz. Herkesin bu imkanı yok elbette. Burada kastettiğimiz şey, Google tarafından indexlenmiş her yerde mümkün oldugunca videonuzu paylaşmaya çalışmanız. Unutmayın ki Google eşittir YouTube. Aynı şekilde YouTube eşittir Google demek.

[ilginiziCekebilir id=”2541″]

Hedef Kitle Ve Zamanlama

Videolarınızı gelişigüzel yayınlamayın. Tabi YouTube’da bir kariyer yapma hedefiniz varsa. Öncelikle hedef kitleniz kim ve ne zamanları aktif oluyorlar? Bunu bir araştırın ve video yayınlama zamanlarınızı buna göre belirleyin. Videolarınızın en güncel şekilde izleyicilere ulaşması önemli bir nokta. Mesela, çocuklar üzerine bir içeriğiniz var diyelim. Çocukların genellikle sabahları ve öglenleri YouTube’da aktif oldugunu gözlemlediniz. O zaman buna göre bir program hazırlayın. Gecenin üçünde yayınladıgınız bir videoyu, hiçbir çocuk güncel şekilde izlemeyecektir. En azından yolun başındayken bu noktaya önem vermeniz sağlıklı olur. Zira belirli bir noktadan sonra YouTube, zaten sizin içeriklerinizi ne zaman yayınlarsanız yayınlayın kullanıcıya olabildiğince güncel şekilde ulaştırmaya çalışacaktır. Bununla birlikte, bir başka zamanlama olayı ise, belli bir video yayınlama periyodunuz olsun. Mesela haftada iki video.. gibi. Bu tamamen içeriginizin niteligine ve hedef kitlenize göre degişir. Fakat güncel kalacağım diye de ard arda video atma hatasına düşmeyin. Çünkü bu, size en azından YouTube algoritmasında yarardan çok zarar getirir.

Gelir Beklentinizi Düşük Tutun

Aynen öyle yapın. Özellikle de yolun başındaysanız. Şayet benzer yazıları daha önce okumuş iseniz (ki muhtemelen okumuşsunuzdur ), bu işin oldukça sabır istedigini, zor bir süreç olmasının oldukça yüksek bir ihtimal oldugunu okumuşsunuzdur. Bunları dikkate alın. Evet YouTube’dan ülkemiz standartları üzerinde paralar kazanmak mümkün. Fakat ilk etapta motivasyonunuzun kırılmaması açısından, sadece harçlık çıkacak kadar bir gelir elde edebiliceginiz gerçeği, muhtemelen sizinde karşılaşacagınız durum olacaktır. O yüzden kendinizi buna hazırlayın. YouTube’da hiçbir şey sabit degildir. Bir günde bir aylık gelir de elde etmeniz mümkün, aynı zamanda bir aylık gelirinizi normalde bir günde bile kazanamadıgınız zamanlar da olabilir. Özellikle YouTube’ın bu konuda hassas tavırlar sergilediğini, para kazanmak için ekstra kriterler istediğini ve özellikle bu zamanlarda yaşadıgı mali krizleride unutmayın. Yani size para kazandırmak konusunda, özellikle bu günlerde biraz cimri davranması normal. Bununla birlikte, para kazanma kritlerinin sizden ve YouTube’dan bagımsız bir takım etkenlere bagımlı oldugunun da bilincinde olun. Videonuzun daima aynı yerde olacagının garantisi olmaması ve hatta en başa dönmenizin bile mümkün oldugunu unutmayın. Bu karamsar ifadeler dışında ise, bununla birlikte geçiminizi sağlayacak kadar gelir etme ihtimalinizin, başınıza her ne gelirse gelsin, her ne yapmışsanız, yapanın siz oldugunu, gerekirse tekrar baştan yapabilicek oldugunuzu kendinize sık sık hatırlatmanız, psikolojiniz ve motivasyonunuzun bozulmaması açısından önemli olacaktır.

Yenilikçi Olun

Hiçbir zaman kendinizi yeterli görmeyin. Bir önceki bölümde belirttiğimiz gibi YouTube’da hiçbir şey stabil degil, tam tersi görecelidir. Rakipleriniz olabilir, sistemsel birşeyler ters gidebilir, videolarınız beklemediğiniz tepkiler alabilir vs. vs. gibi listeyi oldukça uzatabilicegimiz nedenlerden dolayı, daima Anasayfa’da kendinizi görmeye alışkın olan bünyeniz, bir anda kendinizi YouTube’da hiçbiyerde bulamayarak şok geçirmesine neden olabilir. Bunu engellemek biraz zor ama riskleri minimuma indirgeyebiliriz. Bunu da daima daha iyisini yapmaya çalışarak başarırız. Tabiki kurallara uymak şartıyla (bu nokta YouTube kariyeriniz boyunca ataçlı şekilde daima aklınızda olmalıdır çünkü YouTubenin kural ihlaline hiç tahammülü yoktur). Hep yaptıgınız içeriğin aynısını yapmamaya, kendinizi geliştirmeye özen gösterin. Bunu yaparken de orjinallik kıstasından vazgeçmeyin. Bunu da yaparken, mümkün oldugunca gözlem yapın, videolar izleyin, fikir anlamında kendinizi geliştirebilicek ne varsa faydalanmaktan çekinmeyin.

Sosyal Medyayı Kullanın

Daha önce YouTube’ın sadece YouTube’da kalması gibi bir zorunlulugu olmadıgını, Google ile işbirligi yaparak size avantaj sağladıgını belirtmiştik. Bu noktada en önemli silahlarınızdan biri sosyal medya ağları. Özellikle blog olayının altını çizerek, videolarınızı, mümkün olan hem size ait, hem de başkalarına ait hesaplarda yayılmasına önem gösterin. YouTube ile alakası olmayan bir kişi bile size sosyal medyadan ulaşsa, YouTube bunu görecek ve sizi degerli içerik oluşturucular kapsamında değerlendirecektir. Buda sizin ön plana çıkmanızda artı puan olacak ve tabiki buda izlenimlerin dolayısıyla kazançların artması demek. Burada dikkat etmeniz gereken tek nokta özendir. Gelişigüzel yapılmış hiçbir eylemi Google ciddiye almaz. Bütün yorumların altında videonuzun linkini koymanız, size yarar degil tam tersi spam olarak algılanmanıza neden olacak ve belkide geri dönüşü olmayan zararlar şeklinde yansıyacaktır. Gerek YouTube’da gerek sosyal medyada özenli ve bilinçli davranın.

Konsept

Konseptten kastettiğimiz içerikleriniz, tasarımınız ve siz. Özetle, size ait olan herşey bir bütün içerisinde olursa, çok daha özenli ve marka niteliği taşırsınız. Örnegin kitapla ilgili bir kanalınız var diyelim. Kapak tasarımınız Ninja Kaplumbagalar olursa, kanalınıza gelen kişi sizi muhtemelen ciddiye almayacaktır. Dışarı çıkarken giyiminizin nasıl kombine olmasına özen gösteriyorsanız, internet ortamında da şayet amacınız gelir elde etmek ise, aynı şekilde size ait bütün elementlerin birbiriyle uyumlu olması sizin için artı puan olacaktır.

Etkileşim

Kanalızı açtınız, videolarınız yayında iyi de izlenim alıyor, aboneleriniz günden güne artıyor, yani size göre herşey yolunda. Belkide öyledir gerçekten, fakat daha iyi olması için bir pratik noktayı ifşa edelim. Etkileşim. Etkileşim derken şunu demek istiyoruz. Kullanıcılarınıza mümkün oldugunca videolarınıza tepki verme olanağı sağlayın. Begenip begenmemek onların insifiyatında tabi ki ama mesela, yorumlarda size sorulan sorulara cevap verin. Başka ne çekeyim mesela? gibilerinden sizinle dialog haline olmalarını sağlayın. Ne kadar canlı ve interaktif bir kanalınız olursa, o kadar izleyici çeker ve başarı kazanır. Sadece soguk soguk video yayınlayan, sizinle en ufak dialoga girmeyen, sorularınızı cevapsız bırakan bir kanal hakkında siz ne düşünürseniz, sizin kanalınızda da, siz aynı durumu yaşatırsanız takipçilerinizde aynı şeyi düşünecektir.

Not: Youtube’da yapılan son güncellemeyle birlikte kanallar minimum 10.000 izlenmeye sahip olmadan para kazanmaya başlayamıyor. Bu konuda Extlikes’dan Youtube izlenme satın al hizmetini kullanarak para kazanmanızı açabilirsiniz.

[ilginiziCekebilir id=”1682″]

Donanım Kalitesi

Eminiz ki videolarınızı elinizdeki en iyi imkanlarla çekmeye çalışıyorsunuz. Fakat bu iş her işte oldugu gibi emek ister. Kötü bir görüntü, kötü bir ses kadar bir videoyu çekilmez yapan hiçbir şey yoktur. O yüzden en düşük standartlarda da olsa, izlenilebilicek bir kaliteyi yakalamaya çalışın. Kastettiğimiz, görsellik ve ses kalitesi tabiki. Bu durum, içeriğiniz her ne olursa olsun izlenirliğinizi birebir etkileyecektir. Unutmayın ki video bir multimedyadır. Yani izleyicileriniz hem sesi, hem görüntüyü bir bütün olarak algılar. Bu ikisinden biri dahi kötü olsa, direkt olarak kanalınızın başarısına, dolayısıyla gelirlerinizin miktarına gölge düşürecektir.

Reklam alın

Size ilk başta tuhaf gelebilir bu aslında. Yani düşündüğünüz de, videonuzdaki reklamlardan para kazanıyorsunuz ve bunu yapmak için kendi videolarınızın reklamlarına para ödüyorsunuz. Fakat var böyle bir şey. Tuhaf ama var ve işe yarıyor da. YouTube’da bir video aradıgınızda en üstte sponsorlu videolar görmeniz mümkün. İşte o videolar orada olmak için YouTube’a, daha dogrusu Google’a para ödüyorlar. Fakat bu işlemi kendi başınıza tecrübesiz şekilde yapmayın. Mutlaka bu işte tecrübe kazanmış kişilerden yardım alın ya da en azından bu konuyla ilgili adım atmadan, yapabildiğiniz kadar çok araştırma yapın. Çünkü ortada bir gider sözkonusu ve eger dogru uygulandıgında, harcanan gider size kat kat geri dönebildiği gibi, yanlış uygulandıgında ise, verdiğiniz parayı çöpe gitmiş varsayabilirsiniz. bu konuda Adwords ve YouTube video reklamları şeklinde kısa bir internet araştırması yapmak, sizin için bir başlangıç noktası olabilir. Fakat bu reklam olayını da çok abartmanız yerinde olmaz. Her reklam başarılı olucak diye bir garanti olmadıgı gibi, birde işin maliyet kısmı, ay sonunda gider faturasını gördüğünüzde bir hayli motivasyon kırıcı olabilir.

Gündemi Takip Edin

Bu aslında içeriğinize göre değişebilen bir durum. Eger kanalınız stabil bir içerik içeriyorsa aslında çokta sizi etkileyen bir etken sayılmaz. Örnek verirsek; Adobe Photoshop kullanımı üzerine eğitim videoları yayınlıyorsanız, ülkede yapılan seçimle ilgili bir şey yayınlayamayacagınıza göre (yayınlayabilirsiniz de tabi, öyle bir kısıtlama yok ama konsept dışı olarak demek istiyoruz) pekte sizlik bir durum yok demektir. Ama hayır, sürekli güncel konuları takip eden bir YouTube kanalınız varsa, o halde güncel gündeme göre konular seçmek size bir hayli avantaj sağlayacaktır. Unutmayın ki milyonlarca YouTube kullanıcısı var ve bunların milyonlarcası sizi tanımıyor. Ve aradıkları siz degil, işlediğiniz konu olabilir ve böylelikle bu durum tanışmanıza vesile olabilir.

Seo

Seo kelimesine internet ile az buçuk bir alakanız var ise mutlaka aşina olmuşsunuzdur. Seo internetteki varlıgınızdan, Google’ın haberdar olabilmesi için içeriklerinizin Google’ın anlayabilicegi şekilde ayarlanması anlamına geliyor ve evet aynı durum YouTube videolarınız içinde geçerli. YouTube videolarınızda da, hiçbir teknik seo bilgisine sahip olmadan bir takım düzenlemeler yapabilir, böylelikle YouTube’ın sizi daha kolay anlamasına ve hedef kitlenize ulaştırmasına yardımcı olabilirsiniz. Bize yardımcı olacak seo araçlarını YouTube zaten bize vermiş. Öncelikle video başlıgı içeriğimiz ile uygun olmalıdır. Buna ek olarak, açıklama kısmımız da, seo için oldukça faydalı olabilir. Açıklamanızın makale uzunlugunda olmaması yararınıza olur. Az ve öz içeriğinizi tanıtan ve mutlaka içeriğiniz ile ilgili kelimeleri barındıran bir yazı olmalıdır. Birde etiket konusu var. Etiket sosyal medyada oldukça yüksek öneme sahip oldugu gibi, bu durum YouTube içinde geçerli. YouTube videolarınıza, içeriğinize uygun etiketler girmeniz, seo için oldukça verimli olacaktır. Bu ufak ama etkili ayrıntıları es geçmemeniz YouTube kanalınız ve tabiki videolarınız için sağlıklı olur.

Kendinizi tanıtın

Bunu mutlaka yapın. Yapın çünkü eger YouTube kariyeri gibi idealiniz varsa, daha çok para kazanmayı düşünüyorsanız, artık bir marka haline gelmeniz gerekiyor. Nasıl BMW diyince aklınıza direkt araba geliyorsa, siz denilince de akla içeriğiniz ile ilgili bir şeyler gelmesi gerekiyor. Ayrıca sizinle yeni tanışanlar, kanalınızda nasıl içeriklerle karşılaşacaklarını bilmeleri açısından, bu öz tanıtım oldukça işe yarayacaktır. Bu tanıtım formatı tamamen sizin hayal gücünüze kalmış. Fakat genellikle kanalın başında sabit olarak bir tanıtım videosu koyulması, günümüzde bir nevi alışkanlık haline gelmiştir.

G plus ve E-posta yöntemi

Günümüzde bu yöntem pek sık kullanılmasa da, vardır ve etkilidir. İnsanlar düzenli olarak maillerini kontrol ederler ve Google’da mail atmaya çok meraklıdır. Bu durumu avantaja çevirmek için, en basitinden, en zoruna kadar yöntemler var. En basitinden başlayalım. Mailiniz de zaman zaman G Plus’tan gelen “İlginizi Çekebilir” temalı mailler görmüş hatta gerçekten ilginizi çekmiş ve bakmışsınızdır da. Neden bu yöntemi size uyarlamayasınız ? öncelikle, hesabınıza bir G Plus hesabı bağlamakla işe başlayın. Ve mümkün oldugunca içeriklerinizi G Plus’da paylaşmaya ve yayınlamaya çalışın. Özetle, sadece YouTube’da degil G plus’da da aktif olun. Kalanı Google halledecektir. Eger yeteri kadar ilgi çekici bir unsur haline gelirseniz, Google, içeriklerinizin, ilgisini çekecegi bireylere öneri olarak, paylaşımlarınızı gönderecek ve işinizi kolaylaştıracaktır.

Bir diger e posta yöntemi ise rss yada site üzerinden posta yöntemi. Burada da durum biraz hayalgücünüzle alakalı diyebiliriz. Örnegin, bir web siteniz varsa (ki varsa çok iyi olur), site üyelerinize, site içeriği içinde YouTube videolarınızı da e posta yöntemiyle gönderebilirsiniz. Bununla birlikte, reklamcılık sektörü altında ücretli olarak binlerce e posta yollayan kurumlar da var. Şayet bu olaya bir bütçe ayırmak gibi bir durumunuz var ise, bu seçenegi de düşünebilirsiniz.

Genel İtibari ile yapılabilecekler bunlardan ibaret. Elbette ki bunları yapmanız bir zorunluluk degil. Ama başarınıza etken olarak degerlendirmekte de fayda var. Asıl faydalı ve size başarı getirecek olanın, paylaştıgınız içeriklerin kalitesi oldugunu, YouTube’ın bunu hiç bir zaman görmezden gelmeyecegini de unutmayın.

Utku Yilmaz

Recent Posts

  • Genel

Instagram’da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri

Instagram'da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri Günün büyük bir kısmı Instagram sayfalarında geçiyor, bilgi ve haber paylaşımı, eğlenceli ve…

6 sene ago
  • Instagram

Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar

Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar Instagram’da her gün milyonlarca fotoğraf ve video paylaşılıyor, bazı fotoğraflar sıradan özellikleri ile ilgi çekmiyor…

6 sene ago
  • Genel

İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!-

İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!- Son yıllarda instagram üzerinde açılan butiklerin sayısı hızla artıyor. Açılan butik hesapları…

6 sene ago
  • Instagram

Dijital Medya Pazarlaması #Kazandıran Detaylar Nelerdir?

Sosyal Medya Pazarlamanızda Daha Çok Kazanmanızı Sağlayacak Detaylar Dijital medya pazarlaması günümüzde daha etkin bir rol almaya başlıyor, hedef kitleye daha…

6 sene ago
  • Genel

İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı?

İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı? Dijital pazarlama markaların artık en çok konuştuğu ve üzerinde durduğu konulardan biri…

6 sene ago
  • Instagram

İnstagram Arama  Geçmişi Silme

İnstagram Arama  Geçmişi Silme Günümüzün en çok kullanılan dijital sosyal platformlarından biri olan instagram’da arama geçmişi kayıtları düzenli olarak tutuluyor.…

6 sene ago