Sayfa İçeriği
Dünyanın en büyük video deposu olan YouTube üzerinden para kazanan insanları şimdiye kadar duymuşsunuzdur. Fakat geçinecek kadar para kazanan çok daha az tabi. Para kazanan hesapların çoğu Vevo gibi dev hesaplar olsa da elinizde orijinal içerik varsa siz de güzel paralar kazanabilirsiniz.
Maalesef kaç tıka ne kadar para alacağınızı söyleyemem. YouTube çok değişkendir ve rakamlar sürekli olarak değişir. Daha kötüsü kazancınız kişisel olarak hesaplanır. Kanalınızda yayınlanan reklamlara göre, ortaklıklarınıza göre, nişinize göre veya bulunduğunuz ülkeye göre değişir.
YouTube’da para kazanmanın standart yolu, diğer sitelerdeki gibi, reklamlardır. Görüntüleme başına ne kadar para kazanacağınızı söylemememin en büyük sebebi budur; eğer yeterli miktarda para kazanmak istiyorsanız görüntüleme başı ödeme reklamlarını kullanmak istemeyeceksinizdir. Binlerce görüntülemeye birkaç tık veren blog reklamlarıyla durum aynıyken, tık başına ödemelerden çok daha fazla kazanabilirsiniz.
Ne abone sayısı ne de videonuzun izlenme sayısı YouTube’dan gelen gelirinizi etkiler. Eğer bir video tık başına ödeme yapan reklam varsa ve o video milyonlarca görüntüleme aldığı halde kimse reklama tıklamıyorsa, o video sahibine sıfır lira kazandırır.
YouTube’dan para kazanmak için yapmanız gereken ilk şey YouTube iş ortağı olmaktır. Videolarınızdan para kazanmanızı sağlayan budur ve eğer reklam oynatmak ya da bir şirketle partnerlik imzalamak istiyorsanız bunu mutlaka aktive etmelisiniz. YouTube iş ortağı olmanızı gerektirmeyen başka yöntemler olsa da bunlardan sonra bahsedeceğim.
İş ortaklığı sisteminden yararlanmak için bazı kriterleri karşılamanız gerekmektedir. Kanalınızda en azından bir tane video olması lazım. Yüklediğiniz içerik reklam veren dostu olmalıdır. YouTube’un bütün kurallarına uymalısınız. YouTube’un telif hakkı eğitim materyalini izlemeniz lazım (YouTube takip ediyor bunu) ve para kazanmaya devam etmek için bu standartları korumanız lazım. Resmi rehberi burada bulabilirsiniz. İş Ortağı programına uygun olup olmadığınızı kontrol etmenin en hızlı yolu Para Kazanma seçeneğine tıklayarak aktive edip edemediğinize bakmaktır.
Bu noktada bütün videolarınız ayrı ayrı değerlendirilir. Bir videodan para kazanmak için bu videonuzu bazı kriterleri karşılaması lazım. İçerik reklam veren dostu olmalı. İçeriğin yaratıcısı olmalısınız ya da içeriği ticari olarak kullanmak için yazılı izniniz olması lazım ve tabi ki YouTube’un şartlarına, rehberlerine ve telif haklarına uygun davranmalısınız. Bundan sonra yapmanız gereken tek şey videolarınızda reklamları açmaktır.
Kanalınızda para kazanma özelliğinin devre dışı bırakılmasının birçok sebebi olabilir. Hepsini burada anlatacağım. Genel olarak bu durumdan kurtulabilirsiniz fakat biraz çaba göstermeniz lazım. YouTube’a hatalarınızdan ders aldığınızı göstermeniz lazım. Eğer çok fazla hata yaparsanız iş ortağı programı size tamamen yasaklanır.
Telif hakları ve bölgesel içerik yasakları bunlar halledilene kadar para kazanmanızı durdurabilir. Telif hakkı uyarılarının süresi altı ay sonunda biter. Tabi hesabınız uslu durduysa.
YouTube videonuza reklam koymadan önce videoyu inceleyecektir. Videonuzu birçok sebepten ötürü reddetme hakları vardır. Eğer video reddedilirse, üzerinden para kazanamazsınız. Eğer aynı video üzerinden tekrar tekrar para kazanmaya çalışırsanız para kazanma haklanırınız kaldırılabilir.
Geçersiz tıklar da para kazanmayı kapatabilir. Çünkü, YouTube reklamları Google Adsense tarafından desteklenir. Yani AdSense reklamlarının şartlarına uymanız gerekir. Buna ek olarak, eğer AdSense hesabınız ve YouTube hesabınız bağlıysa ve eğer AdSense hesabınızın bir kuralı ihlal ediyorsa, YouTube reklam erişiminiz kaldırılabilir.
YouTube’da farklı yerlerde farklı şekillerde reklamlar vardır.
İlki CPC reklamlarıdır. Bu reklamlar birisi bunlara tıkladığı zaman ödeme yaparlar. Tabi tıkın geçerli olması gerekir. Siz ödenen miktar, reklam verenin reklam için ödediği miktar eksi YouTube’ın kestiği komisyondur. Bu reklamlar genellikle videonun altından çıkan reklamlardır.
CPV reklamları başka bir seçenektir ve video görüntülemeleri üzerinedir. Fakat görüntülemenin bazı kriterlere uyması gerekir. Bu tarz reklamlar genellikle videodan önce oynarlar. İzleyici reklamın en azından yarısını ya da 30 saniyesini, hangisi önce gelirse, izlemelidir. Tabi, bu reklamlar kullanıcı ad blocker kullanıyorsa gözükmezler. Genelde CPC reklamlarına göre daha az para öderler çünkü tık almak görüntüleme almaktan daha zordur. Bunlara ek olarak YouTube 2018 yılından başlayarak 30 saniyelik atlanamayan reklamları kaldıracağını duyurdu.
Bu reklamların dışında arama sonuçlarında, ana sayfada ve alakalı videolar tarafında gösterilen reklamlar olsa da bunlar üzerinden para kazanamazsınız. Bunlar genellikle reklam verenlerin doğrudan YouTube’a verdikleri reklamlardır.
Yukarıda bahsettiğim gibi YouTube’dan para kazanmanın anahtarı etkileşimdir. Size reklamlara tıklayan kullanıcılar lazım ama kullanıcılar içeriğinizle ilgilenmezlerse reklamlara da tıklamazlar.
Hikayenin bir de reklam veren boyutu vardır. Eğer komik bulduğuz her şeyi ya da piyano coverları veya günlük vlog yapıyorsanız reklam verenlerin pek ilgisini çekmeyeceksinizdir. Toyota gibi bir şirketin bakış açısını düşünün. Neden ergenin okul hakkında şikayet ettiği bir videoya reklam versinler ki?
Yani bir niş bulmanı lazım. Bunun iki yolu vardır. Kendi nişinizi oluşturmak ya da agresif olarak halihazırdaki bir nişi hedeflemek.
Kendi nişinizi oluşturmak ve başkalarının dikkatini çekmek için bolca çaba göstermeli ve zaman harcamalısınız. Kimse keman çalan bir kızın videolarının önüne reklam koymak istemeyebilir ama Yeteneksizsinize çıkarsanız dikkatlerini çekebilirsiniz.
[ilginiziCekebilir id=”399″]
Buna alternatif ise video oluşturmaya başlamadan önce bolca araştırma yapmaktır. Sigorta hakkındaki videoların yüksek miktarda ödeme yapan reklam verenleri çektiğini öğrenirseniz, sigorta videoları yapmaya başlayabilirsiniz. Sigorta reklamlarını eleştirebilir, farklı sigorta tiplerini tanıtan öğretici videolar yapabilir veya karşılaştırma yapabilirsiniz. Önemli olan reklam verenlerin ilgileneceği içerik üretmektir.
Nişinizi bulduktan sonra, YouTube’da başarılı olmanız lazım. bunu yapmak için de daha fazla videoya, daha fazla Youtube izlenme ve daha fazla etkileşime (yani Youtube beğeni ve Youtube abone) ihtiyacınız var.
Daha fazla video yapmak kolay. Kendinize bir program yapın ve buna mutlaka sabit kalın. Kitlenizi, içeriğinizi bildiğiniz ve orijinal içeriğiniz olduğu sürece haftalık videolar iyidir. Orijinallik burada kilittir. Yani insanları ilgili tutmanız lazım. Çok daha orijinal olmanız gerekmez ama. Bazı oyun kanalları, bazı oyunları aylarca oynarlar çünkü her oynayışta oyun farklılaşır ve her video diğerinden farklı olur. Tabi onların içeriğinde izleyicileri çeken şey yorumlarıdır, onların da taktiği budur.
Diğer sektörler de aynı şeyi bulabilirler Ne yapmak istediğinizi bulun ve yapın. İnsanları söylediklerinizle ilgili tutun ve bir dahaki sefere daha fazlası için dönmelerini sağlayın.
Etkileşim sağlamak biraz zordur. Kısaca insanlara konuşmaları sağlayacak, muhabbeti harlandıracak bir şey vermeniz gerekir.
Belli bir seviyeye geldiğiniz zamana karşılaşacağınız bir para kazanma yöntemi: Ortaklık ağları.
İnternette onlarca YouTube ortaklık ağı olsa da Türkiye’ye çalışan ağ sayısı çok daha azdır.
Bir ortaklık ağı aslında bir çeşit aracıdır. Çoklu kanal hesapları vardır, diğer kanalları kendi kanallarına katarlar. Bu kanallara yüklenen içerikten para kazanırlar ama kendileri içerik üretmezler. Sizin içeriğinizle kazandığınız paradan komisyon alırlar.
Bu komisyonun karşılığında, şirketten şirkete değişmek üzere, bazı hizmetler sunarlar. Videolarınızda kullanmak için telifsiz şarkılar verebilirler. Reklamlarla ve ağlarındaki diğer kanallarla videolarınızı tanıtabilirler. Tavsiye verebilirler, rehberlik edebilirler ve video üretimi için gerekli araçları sağlayabilirler. Bazılarında ürün sponsorluğu olabilir ve size ekipman bile verebilirler.
Ayrıca kanalınızın herhangi bir şekilde belaya girerse size hukuki olarak yardımcı olabilirler.
Her ne kadar ağlar yararlı olsa da birisiyle anlaşma yapmadan önce çok ama çok dikkatli olan. Bazı ağlar acemi YouTuberları avlamaya çalışırlar. Bir, iki, üç yıllık kontratlarla sizi bağlayıp, karınızdan büyük komisyonlar alabilirler.
Yazının başında bahsettiğim gibi şimdi bir de alternatif para kazanma yöntemlerine bakacağız. Bu yöntem bundan sonra gelen yöntemler YouTube iş ortağı olmanızı gerektirmezler. Fakat yine de izleyicilerinizle başarılı bir şekilde etkileşim içinde olmanız gerekir.
Bu yöntem örneğin sponsorluktur. Yeterince büyük bir takipçi kitleniz olduğu zaman, alakalı bir marka videonuza ürün yerleştirmek için para ödeyebilirler. Bazı teknoloji kanalları bazı donanım ürünlerini incelemek için örneğin para alırlar. Ya da yemek kanalınız varsa belli bir markanın yağını kullanmak için ödeme alabilirsiniz.
Fakat bu para kazanma seçenekleri arasında en düşük ihtimalle olanlardandır. Çünkü şirketin perspektifinden bakınca yatırımın nasıl döneceğini takip etmenin pek bir yolu yoktur.. Size incelemeniz için ürün ve para gönderebilirler, fakat şirkete yönlendirdiğiniz insanlar hakkında bir bilginiz yoktur. Yani, Sponsorlukta başarılı olmak için gerçekten popüler olmanız gerekir.
Şirketler tarafından işletilen kanallar tarafından en yaygın olarak kullanılan strateji budur. Eğer satacak bir şeyiniz varsa, video ile satabilirsiniz. Ürünlerinizi ve yazılımınız tanıtabilir ve ilgi çekmek için hemen her şeyi yapabilirsiniz. Rakiplerin ürünlerini inceleyebilir, eğitici videolar koyabilirsiniz. Ek açıklamalara, video açıklamalarına link koyarak satış yapabilirsiniz.
Eğer ürün satan bir şirket değilseniz ne olacak? Kendi ürününüzü yaratabilirsiniz. Bazı şirketler bir dizayn oluşturmanıza ve dizaynı tişörtlere, kupalara veya telefon kaplarına basıp satabilirsiniz.
Ne tarz ürünler yapabilirsiniz? İçeriğinize göre değişir. Eğer videolarınızda kullandığınız bir slogan ya da alet varsa bunu satan bir tasarıma dönüştürebilirsiniz. Bunun çok yardımcı olmadığını biliyorum ama kanalınızı görmeden daha fazla bir şey diyemem.
Patreon sanatçıların ve içerik yaratıcılarının, işi ticarete dökmeden, para kazanmasını sağlayan bir web sitesidir. Kickstarter’a benzer şekilde kullanıcılar her ay bir miktar para vereceğine söz verir ve içerik üreticisi her ay bu parayı çeker.
Patreon iki çeşit ödeme yöntemi sunar. Bunlar ay başı ve ürün başıdır. Birçok sanatçı ay başı seçeneğini tercih eder çünkü sanatsal ürünler değişkenlik gösterebilir ve daha az güvenilirdirler. Kickstarter’da olduğu gibi ödeme katmanları oluşutrabilirsiniz.
Örneğin, sadece bağış yapanlara bir hafta önceden videoları açabilirisiniz. Ya da sadece bağış yapanların olduğu bir canlı yayın yapabilirsiniz. Başka bir seçenek olmadığında oluşturduğunuz içerik için size para vermek isteyenlerin para verebileceği basit bir yöntem Patreon.
Satış ortaklığı başka bir ürün satma yoludur. Kendi ürününüzü satmak zorunda değilsiniz. Bir satış ortaklığı programıyla bir ürünü seçip satabilirsiniz.
İşte tam burada nişinizi ve içeriğiniz son derece önemli hale geliyor. Eğer satış yaptığınız videonun bulunmasını istiyorsanız çok fazla esneklik gösteremezsiniz. Daha kötüsü yüzlerce videonun halihazırda sizin satmaya çalıştığınız ürünü satmaya çalıştığını görebilirsiniz. Bu kullanıcıları geçmek sizin çok daha kaliteli bir video yapmanı gerekir.
Satış ortaklığının rekabet dolu bir ortam olduğunu unutmayın ve atlamadan önce sektörü iyice araştırın.
Bu diğer yöntemlerle de çalışabilecek üçüncül bir para kazanma yoludur. Twitch video oyunları canlı yayın olarak sunan bir platform olsa da başka canlı yayın amaçları da vardır. Yeterince popüler olduğunuz zaman Twitch size abonelik dağıtma imkanı tanır. Genel olarak abone chatte bir ikon isminin yanına bir ikon ve Twitch tarafından verilen birkaç özellik alır. Bu özellikleri siz de farklı yollarla çeşitlendirebilirsiniz. Twitch kazandığınız paradan bir komisyon alır ve gerisi size kalır.
Peki bunun YouTube ile ne alakası var? Yaptığınız canlı yayının hepsini ya da sadece en iyi kısımlarını YouTube’a yükleyip bir de bu şekilde para kazanabilirsiniz. Bu şekilde hem daha fazla izlenme alır hem de daha fazla para kazanabilirsiniz.
Instagram'da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri Günün büyük bir kısmı Instagram sayfalarında geçiyor, bilgi ve haber paylaşımı, eğlenceli ve…
Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar Instagram’da her gün milyonlarca fotoğraf ve video paylaşılıyor, bazı fotoğraflar sıradan özellikleri ile ilgi çekmiyor…
İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!- Son yıllarda instagram üzerinde açılan butiklerin sayısı hızla artıyor. Açılan butik hesapları…
Sosyal Medya Pazarlamanızda Daha Çok Kazanmanızı Sağlayacak Detaylar Dijital medya pazarlaması günümüzde daha etkin bir rol almaya başlıyor, hedef kitleye daha…
İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı? Dijital pazarlama markaların artık en çok konuştuğu ve üzerinde durduğu konulardan biri…
İnstagram Arama Geçmişi Silme Günümüzün en çok kullanılan dijital sosyal platformlarından biri olan instagram’da arama geçmişi kayıtları düzenli olarak tutuluyor.…