Categories: YouTube

YouTube’da Yeni Neler Olacak?

YouTube, 2017 yılına reklam krizi başta olmak üzere bir çok sorunla başladı. Fakat sürekli yapısını güncel tutmak ve geliştirmek isteyen YouTube’ın, halihazırda ki güncellemelerine her gün yenilerini eklemesi ve mevcut yapısını daha iyi hale getirmesiyle, hayatımızda daha çok yer kaplamak gibi idealleri oldugu bir sır degil. Bu yazımızda bu yeniliklerin ne olacagına ve yarın bizi nasıl bir YouTube bekliyor? sorusunun cevaplarına bir göz atacagız.

Öncelikle, mevcut sorunları üzerine güncellemelerle başlayalım. Bildiginiz üzere YouTube, mart ayı itibariyle kendisi hafife alsada, büyük bir reklam kriziyle karşı karşıya kalmış ve oldukça geniş çaplı önlemler almıştı. Bu önlemler yeni para kazanma standartlarından, bagış sistemine kadar, YouTube’ın gelir elde etme odaklı bütün kurallarını değiştirmiş ve içerik olarak da, çok daha kaliteli içerik barındırması anlamında, kullanıcılarına teşvik içeren adımlar atmıştı. Bununla birlikte gelişmeler sadece perde arkasında değil. Görsel açıdan da, YouTube yeni ve güncel temasını şuan kısmen de olsa hayata geçirmiş bulunuyor. YouTube’ın yeni arayüzüne, ya denk gelip görmüş ve dolayısıyla fikirlerinizi beyan edeceginiz form ile de aşina olmuşsunuz ya da henüz bunları henüz görmemiş fakat göreceksinizdir. Yeni YouTube teması, daha modern, daha site fontlarının nispeten daha az yer kaplayıp, görsellerin daha ön planda olmasını sağlayan bir arayüz görünümündeki hali sıklıkla kullanıcıların karşısına çıkıyor. Bu yeni tema, eski alışkanlıklarınızı oldugu gibi devam ettirebilmenizin yanında, daha dogrusu kullanım açısından pek de fark olmasa bile, görsellik aşinası olarak, her yenilikte oldugu gibi alışmak için biraz daha zaman isteyen cinsten diyebiliriz. Bu yeni arayüz temasının ne zaman tümden aktif olacagı yada ne kadarının uygulanacagı şuan hala bilinmeyenler arasında. Fakat görünen o ki, YouTube, 2017 senesini, yaşadıgı kötü deneyimleri atlatmak adına mevcut olan her güncellemesini en kısa vakitte hayata geçirmek istiyor.

Yeni Alanlar

Yeni temayla birlikte bir takım yenilikler daha mevcut. Bunlardan bir tanesi henüz iddia niteliğinde olsa bile, güçlü bir iddia konumunda olan YouTube’ın sosyal medyanın yazı platformlarına rakip olma istegi. Bir başka deyişle YouTube sadece video olarak degil, yazısal yani metin olarakta sosyal medyanın önde giden isimlerinden biri olmak istiyor. Bahsettiğimiz yazısal sosya medya siteleri derken, Facebook, Twitter gibi önceliğini yazıdan alan ve çok geniş kullanım kitlesine sahip sosyal medya platformlarını kastediyoruz. Ve evet dogru anladınız. YouTube’da artık sadece video izlenebilen bir site degil, daha geniş kitlelere hitap edebilen bir Twitter rakibi olarak sahneye çıkmaya hazırlanıyor.

YouTube, söylentilere göre yazı ve görsel paylaşımı özelliğini bir araya getirerek mevcut yapısını videodan öte bir bir sosyal ağa dönüştürecek. Aslına bakarsanız, YouTube’ın bu alanda ilk girişimi degil bu. Aslında bir çogumuzun aşina oldugu ve muhtemelen kullandıgımız G Plus, aslında bu yeni sosyal agın atası konumunda. Yani bu fikir daha önce G Plus olarak denenmiş, fakat kullanım görsede, istedikleri geniş kitlelere ulaşabilme anlamında bekledikleri performansı alamamışlardı. Nitekim şimdi daha tecrübeli olarak G Plus’ımı kullanacaklar? yoksa yeni bir platform adı altındamı yayınlayacaklar? veya YouTube’a ek özellik olarakmı getirecekler? orası bilinmez. Fakat Google’ın elinde çok iyi bir koz oldugu bir gerçek ve elindeki bu büyük kozu, olabilicek en iyi şekilde değerlendireceği tahminler arasında. Mevcut sosyal ağların zaten artık alışkanlık haline gelip sadık bir kitlesi oldugu sanırız aşikar bir durum. Fakat iddialar doğruysa, ki belirtiler dogru oldugunu gösteriyor. YouTube’ın hali hazırda olan mevcut kitlesini, yapacagı dogru adımlarla, amaçladıgı yeni sosyal medya platformunu hayata geçirmesi, bu sefer pek başarısız sonuç vermez gibi görünüyor. TNW’nün iddia ettiği bu iddiaların gerçek olup olmadıklarını ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

YouTube 2017 senesindeki yenilikleri, aslında tam 2017 senesinde düşünülüp alelacele hayata geçirilmiş yenilikler değil. Bir çogunun duyurusu geçmiş yıllarda yapılmış ve çeşitli etkinliklerle tanıtımları gerçekleştirilmişti. Mesela bunların arasından, internet baglantısı düşük ülkeler için YouTube Go örnegini verebiliriz. YouTube Go uygulaması, daha az veri kaybıyla, izlemek istedigimiz videoları telefonumuza indirip, daha sonra izleyebilme imkanını bize tanıyordu. Bununla birlikte bu sene itibariyle YouTube TV hayata geçirilmesi YouTube adına aslında devrimsel bir nitelik taşıyan büyük bir yenilik diyebiliriz. Aynı şekilde hatırlarsanız, YouTube’ın ilk ücretli abonelik sistemi YouTube Red, normal bir aboneden farklı olarak videoları reklamsız izlemeleri bir yana, içerik üreticiler içinde ekstra bir gelir kaynagı haline gelmiş bir yenilik sistemiydi. Özetle 2017, YouTube için hem sorunlarla dolu, hemde dopdolu yenilikler içeren bir yıl oluyor. Bu yenilikler sadece ayrı bir başlık altında olmayıp, mevcut yapısında da gözle görülen yada görülmeyip teknik anlamda gerçekleşen güncellemeleri de göz önünde bulundurursak, YouTube’ın oldukça yenilik olarak yoğun bir süreç yaşadıgı tahmin etmek hiçte zor olmayan bir gerçek haline geliyor. Bu açıdan, yenilik bazında çıtasını her geçen gün yükseltme hedefinde olan YouTube,’ın ana kaynagı olan videolar kategorisinde de gelişmelere kapalı kalması elbette beklenemezdi. Bu açıdan Panoramik videolar, 4k Videolar gibi seçeneklerde, YouTubenin güncel yenilikleri arasında olmasa da, bu yenilikler üzerindeki güncellemeler oldukça yeni sayılır. Zira oldukça yüksek gereksinimler isteyen bu videoları, artık yüklemek de, düzenlemek de artık dakikalara indirgenmiş durumda. Bununla birlikte vaktiyle hatırlarsanız, YouTube kullanıcılarının en büyük baş belası olan videoların geç yüklenmesi sorunu, 2017 itibariyle sadece geliştirici panel kullanıcılarının haberdar olması bir yana, normal YouTube kullanıcılarının da sessiz sedasız farkettiği üzere tarihe karışmış durumda. Baglantı hızımız normal standartlarda olması şartıyla, yüklenmesi çok daha uzun sürebilicek videoları, artık gayet hızlı ve akıcı şekilde izleyebiliyoruz.

Yeni Uygulamalar

Yotube Go ,YouTube Red,YouTube TV gibi yepyeni uygulamalar yanında, Uptime’ıda saymamız yerinde olur. Henüz beta durumunda olan Uptime, YouTube’a entegre olarak çalışan ve birden fazla bireyi, aynı videoyu birlikte izlemesine olanak veren heyecan verici bir yenilik. Bütün bu yeni uygulamalar, henüz emekleme aşamasında olabilir. Fakat YouTube’ın hali hazırda aktif olan uygulamalarını da sürekli güncellediğini unutmamak gerekiyor. Bu güncellemeler kurallar bazında da olabilmekte. Mesela yakın zamanda haberini verdiğimiz canlı yayın şartları, gelen eleştiriler dogrultusunda 10.000 abone şartından 1000 aboneye düşürülmüştü. Bu gibi değişiklikler artık YouTube için rutin duruma geldi.

Bununla birlikte şuan henüz beta olan uygulamalarda, yarının YouTube’ının standartları arasında. Bunlardan birisi, geçen yazılarımızda açıkladıgımız YouTube’ın Gece Modu. YouTube için Gece Mod yada diger adıyla Sinema Modu, alışık oldugumuz beyaz arka fontu karartarak, gece ortamı sunan yeni bir YouTube arayüzü olarak gelecegin YouTube’ının bir parçası olmaya hazırlanıyor.

Bir başka değişiklik ise henüz çok yeni olan bir güncelleme üzerine. YouTube ülkeye özel bir durum olmadıgı takdirde bütün değişikliklerini global halde yayınlar. Yukarıda bahsettiğimiz güncellemeler dahi, başlangıçta belli ülkeler arasında beta olarak yayınlansa bile, ileri tarihler için tüm dünyayı kapsayacak şekilde tasarlanırlar. Bu globallik YouTube’ınn en önemli kısıtlayıcı engellerinden biri olan dil sorununu da daima beraberinde getirmiştir.

Altyazı Güncelmesi; Artık Başlıklarda Çevirilebilecek

Dünya üzerinde farklı dillerin kullanımı global bir yapı olan YouTube için, sitenin daha kullanışlı olması adına daima aşılması gereken bir engel olarak görülmüş ve sürekli bu alanda yenilikler çıkartmaya çalışmıştır. Farklı diller için en pratik çözüm bildiğimiz üzere alt yazı çözümüdür. Altyazıyla birlikte hem orjinal dille görüntülenmiş olur, hemde konuşulan dilin altyazı tercümesiyle, kendi dilimizde anlatılmak isteneni okuyarak tam bir bütünlük içinde videoyu seyretmiş oluruz. YouTube bu altyazı güncellemesini 2000’lerin ortasında hayata getirmiş ve çok başarılı olmuştu. Ne varki YouTube yazılımı dediğimiz olay, sadece sitenin kullanım alanlarıyla ilgilidir. Bu tarz yapıda üretici konumunda olan kullanıcılardır. Buradan da şu sonuç çıkıyor; YouTube’da izlediğiniz her yabancı videodaki alt yazı, aslında YouTube’ın degil, direkt olarak kullanıcınının kendisinin hazırlamış ve videosuna yerleştirmiş oldugu altyazıdır.

Aynı şekilde bizde hazırladıgımız içeriklere kendi altyazımızı koyabilir, sadece bununlada kalmayıp dilediğimiz içeriğe altyazı hazırlayabiliriz. YouTube, bu konuda açık kaynak kodu mantıgını kullanmış ve içerik oluşturuculara, kendi sistemi adına her türlü geliştirme adına ihtiyaç duyabilicegi olanagı sağlamıştır.

İşte bahsedicegimiz son güncelleme tamamen bu çeviri sistemi üzerine. YouTube’ın 2000’lerin ortalarında başlatmış olduğu çeviri sistemini artık çok daha kapsamlı hale getirerek, artık videoların başlıklarının ve açıklamalarının da hatta ileride etiketlerinin dahi çevrilebilmesini sağlayabilicek en yeni güncellemesini yayınladı.Bahsettiğimiz durum sadece dünyada en çok kullanılan dil olan İngilizce üzerine de degil. Milyonlarca videonun bulunduğu ve her geçen gün yenilerinin eklediği YouTube ortamında, farklı bölgelerden, farklı ülkelerden, birçok farklı kullanıcı tarafından sürekli olarak farklı dilde yeni videolar yüklenmesi olayı sadece İngilizce çeviriden farklı bir boyuta endekslenmesi geregini ortaya çıkarmış. Yani bu durumu sadece İngilizce – Türkçe şeklinde algılanmaması gerekir. Pekala Almanca içerige Fransızca çeviri yapılabilir. Norveç dilinden de Türkçe çeviri yapılabilir. Dünya genelinde bir çok farklı dil grubu oldugundan ve bütün bu dilleri anlamak imkansız olduğundan, sözkonusu izlediginiz bir video ilgi alanınıza girse hatta ingilizce dahi olsa anlayama ma durumunu yaşamışsınızdır. Hali hazırdaki çeviri sistemine artık çok daha fazla önem veren ve bu konuda içerik üreticilerini desteğe davet eden YouTube, yakın zamanda, çeviri sistemini apayarı bir boyuta taşıyarak tabiri caiz ise tekrar aktif etti. Ve kullanıcıların çevirilere gerek kendi dillerinde, gerekse başka dillerdeki videoların, daha izlenebilir olmasını mümkün hale getirmek amacıyla önplana çıkarttı.

YouTube daima kullanıcılarıyla interaktif bir bütünlük oluşturmaya, kullanıcıları sistemin birer parçası haline getirip sorumluluk hissetmesine çalışan bir şirket. Bu başlık adı altında Topluluk Katkıları sekmesini, tamamen kullanıcıları, YouTube Toplulugu’na fayda sağlayacak verileri sisteme girmesine olanak sağlacak şekilde, 2015 itibariyle kullanıma geçirmişti. O günden bu güne, Topluluk Katkıları özelliğini genişletme adına, sayısız altyazı ve yazılı içerik girilen sisteme belirttiğimiz gibi bu sene itibariyle daha çok önem verilmiş. YouTube sisteminde şimdilik 76 ayrı dil bulunuyor. Bu 76 dile ait bütün içerikler, halihazırda çevirilmiş halde bulunmamasına ragmen, özellikle YouTube’ın teşvikleriyle çevirilen video sayısı gün be gün artmakta. Fakat YouTube artık bunun bir adım ötesine geçerek, sadece video içi içeriklerin değil, başlıkların, açıklamaların özetle bütün metinsel içeriklerin de çevirisini yapabilme imkanı tanıyor. Buda şu anlama gelir; Aradıgınız içerik, farklı bir dilde olsa bile size ulaştırılması çok daha kolay olabilicek. Örneğin, aradıgınız kelime araba diyelim. Sadece arama sonuçlarında sadece kendi dilinizdeki araba sonuçları degil, İngilizce veya farklı dillerdeki araba temalı içeriklere de çok daha pratik şekilde ulabiliceksiniz. Bu güncelleme henüz çok yeni olmasına karşılık oldukça umut vaad eden ve heyecan verici bir güncelleme olarak ses getirecege benziyor.

YouTube bütün bu yeniliklerle, sahip oldugu marka değerini bir adım daha yukarıya çekme çabasında. Görünen o ki, bunda da başarılı olacak. Zira sadece haber niteliğinde de degil, her geçen gün yeni bir yeniliğin birebir olarak site içerisinde günlük kullanımda karşımıza çıkması, artık bir rutine dönüşmüş durumda. YouTube, şuanki haliylede zaten oldukça işlevsel durumda. Bu haberlerini verdiğimiz yeniliklerin, bize neler kazandıracagını, ne kadar kullanışlı olacagını ise hep birlikte zaman içerisinde görecegiz.

Utku Yilmaz

Recent Posts

  • Genel

Instagram’da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri

Instagram'da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri Günün büyük bir kısmı Instagram sayfalarında geçiyor, bilgi ve haber paylaşımı, eğlenceli ve…

6 sene ago
  • Instagram

Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar

Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar Instagram’da her gün milyonlarca fotoğraf ve video paylaşılıyor, bazı fotoğraflar sıradan özellikleri ile ilgi çekmiyor…

6 sene ago
  • Genel

İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!-

İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!- Son yıllarda instagram üzerinde açılan butiklerin sayısı hızla artıyor. Açılan butik hesapları…

6 sene ago
  • Instagram

Dijital Medya Pazarlaması #Kazandıran Detaylar Nelerdir?

Sosyal Medya Pazarlamanızda Daha Çok Kazanmanızı Sağlayacak Detaylar Dijital medya pazarlaması günümüzde daha etkin bir rol almaya başlıyor, hedef kitleye daha…

6 sene ago
  • Genel

İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı?

İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı? Dijital pazarlama markaların artık en çok konuştuğu ve üzerinde durduğu konulardan biri…

6 sene ago
  • Instagram

İnstagram Arama  Geçmişi Silme

İnstagram Arama  Geçmişi Silme Günümüzün en çok kullanılan dijital sosyal platformlarından biri olan instagram’da arama geçmişi kayıtları düzenli olarak tutuluyor.…

6 sene ago