fenomen tabiri, eskisi kadar “az bulunan bir kavram” yada “öncü” kelimesiyle eşanlamlı haliyle anılmıyor. Sosyal medyanın yaygınlaşması ve içerik üreticilerin fazlalaşması sebebiyle, fenomen diye tabir ettiğimiz, kendine ait bir tarzı olan ve geniş kitlelere hitap edenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bütün bu fenomenler arasında sizinde bir yeriniz olabilirmi? diye düşünebilir hatta bu insanlar nasıl fenomen oldular diye merak etmiş, belkide bu konuda araştırmalar bile yapmış olabilirsiniz. Bu yazımızda başta YouTube olmak üzere sosyal medya fenomenleri ve fenomen olmanın tarifleriyle ilgili konuları yazmaya çalıştık.
Fenomen kavramı, eskiyle tabirinden çok daha farklı anılıyor artık. Mantık olarak aynı olsa bile, işlev olarak çok daha geniş bir yelpazede degerlendirilebiliyor. Öncelikle fenomen olmak ile ilgili hem göreceli, hemde sabit olan kavramların oldugunu en başta belirtelim. Yani bazı şeyler değişken iken, bazı şeyler sabit ve değişmezdir. Öncelikle fenomen denilince aklınıza ilk olarak eglenceli kişiler geliyor olabilir. Fakat fenomen aslında eglenceli kişi anlamına gelmez. Daha çok orjinalligi bulunan ve kendine ait bir kitleye sahip olmayla alakalıdır. Komik içerikler hazırlayan kişilerde fenomen sıfatına girebilir fakat aynı zamanda mizah ile alakası olmayan, tarihsel bilgiler veren ve bir kitleye hitap eden kimseler de fenomen sıfatıyla adlandırılabilir. Sosyal medya ve internet, artık bireyler arası iletişimi milisaniyelere indirgemiş ve çok geniş bir kullanıcı kitlesine sahip platformlardır. Yani, sizin bir cümleninizin yarım saat içerisinde milyonlarca kişiye ulaşması mümkündür. Günümüz zamanını değerlendirirsek, fenomen olmak için ilk uygun ortam bu altyapıdır. Bir başka deyişle fenomen olabilmek için ilk kriter, olabildiğince çok sayıda kullanıcıya ulaşmak, yani kitleye ulaşmak ile ilgilidir. Sosyal medyada güncellik önemlidir. Çeşitli konular zaman içersinde yükselir ve düşerler. Özetle güncel konularda ön plana çıkmak daima avantaj sağlayan bir hamledir. Sosyal medya fenomenlerine baktıgınızda yükselişlerinde ilk adımlarını hep bu şekilde yaptıklarını görürsünüz. Özellikle YouTube bu iş için mükemmel bir fırsattır. Fakat internette çogu şey geçicidir. Çünkü internet kullanıcları daima taze ve yeni olana ulaşmak isterler. Buda fenomenlige giden yolun ikinci kriterini oluşturur.
Harika bir YouTube videosu hazırlayıp belli bir kitleye ulaştıgınızı varsayalım. Sizin için çok iyi bir başlangıç ve bu ilgiyi sevdiginizi düşünelim. Fenomen olmak gibi bir idealiniz oldugunuda varsayarsak, bu durum sizin için artı puan degerinde bir avantaj fakat devamı gelmediği takdirde bu idealinize ulaşmanızın çok zor oldugunu belirtelim. Yani bu noktada ikinci kriter devreye girer. süreklilik kriteri. Sadece tek bir içerikle kalmayarak, düzenli halde video yüklemeye devam etmelisiniz. Çünkü ancak bu şekilde mevcut kitlenizi korur ve o kitleye yeni takipçiler kazandırabilirsiniz. Aksi halde muhtemelen takipçileriniz çok kısa bir süre içinde varlıgınızı dahi hatırlamayacaktır. Unutmayın ki siz sanal dünyada insanların vakit geçirme tercihlerinden sadece bir tanesisiniz. Dolayısıyla bu tercihleri çok kolayca başka seçeneklere kayabilir. Ve gene YouTube fenomenlerine göz attıgınızda, bu tezimizi dogrulanmış halde göreceksiniz. Yani farkedeceginiz üzere geçmişte onlarca video atmış ve şayet güncel halde bu ideallerine devam ediyorlar ise, halada sürekli halde video atıyorlardır. Bir başka nokta ise orjinallik. Orjinallik belkide internetteki en önemli degerdir.
Bir iş gerçegini hatırlayalım; kazanmak için ne kadar çok çalıştıgınız kadar, ne kadar sağlıklı çalıştıgınızda önemlidir. Sağlıksız çalışacagınız 10 saatlik bir emek ile sağlıklı çalışacagınız bir saat arasındaki fark, bu gerçegin kanıtıdır. Bu durum, aynı mantıkla içerikleriniz içinde geçerlidir. Size ait olmayan, esinlenmiş, başkalarını andıran içerikleriniz ne kadar çok olursa olsun, iyi bir kopya olmaktan öteye gitmeyecektir. Kendinize şu soruyu sormalısınız. izleyiciler orjinali varken, ne kadar iyi olursa olsun neden kopyasını tercih etsinlerki ? Dolayısıyla en kötü orjinal içerik bile, en iyi kopyadan iyidir.
Sürekli takip ettiğiniz hesapları neden takip ettiğinizi bir düşünürseniz, “YouTubeda fenomen devri bitti”, “olan oldu, yapan yaptı” gibi fikirlerinizin hemen çürüyecegini sizde farkedeceksiz, çünkü siz bu yazıyı okurken bile sürekli yeni yüzlerin, YouTube ve diger sosyal medyada yıldızlarının parladıgı gözle görülür şekilde belirgindir. Orjinal olmak, sürekli içerik yayınlamak, biraz teknik püf noktaları (ki bununla ilgili internette ve blogumuzda sayısız bilgiye ulaşmanız mümkün) ve birazda şans ile sizde YouTube’da bilinirler arasına girmeniz, hiç de imkansız bir durum degil. YouTube’da fenomen olmak adına düşülen hatalardan bazılarıda, çok komik olmalıyım, en dikkat çekici konuları seçmeliyim gibi fikirlerdir. Bunlar sizi fenomen yapmaz. Bunlar sadece sizin fenomen olmanıza yardımcı olan etkenlerdir. Fenomen olmanın en önemli kıstası, altını çize çize söylediğimiz gibi orjinal yani kendiniz olmaktan geçer. Her ne amaçla içerik üretiyor olursanız olun, başkalarına benzemek sizi başarıya götürmez, tek çare kendiniz olmak. Bu şekilde hem izleyicilerinizin gözünde, hemde Google’ın nazarında (ki Google dedigimiz kavramı artık günümüzde yapay zeka olarak düşünebilirsiniz ve bu yapay zekanın en sevdiği şey işe orjinal içerik oldugunu hatırlatalım.) çok daha olumlu intiba bırakacak ve ideallerinize çok daha çabuk şekilde ulaşacaksınız. Bir diger unsurda motivasyonunuzu kaybetmemeniz. Kimse eger çok şanslı degilse, başarı basamaklarını birden çıkmaz. Sabırlı ve üretken oldugunuz sürece, başarı kendi ufak ufak göstererek gelir. O sebepten dolayı şayet ilk başlarda ilgisisizlik yaşarsanız bunu umursamamayı benimsemelisiniz.
Instagram'da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri Günün büyük bir kısmı Instagram sayfalarında geçiyor, bilgi ve haber paylaşımı, eğlenceli ve…
Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar Instagram’da her gün milyonlarca fotoğraf ve video paylaşılıyor, bazı fotoğraflar sıradan özellikleri ile ilgi çekmiyor…
İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!- Son yıllarda instagram üzerinde açılan butiklerin sayısı hızla artıyor. Açılan butik hesapları…
Sosyal Medya Pazarlamanızda Daha Çok Kazanmanızı Sağlayacak Detaylar Dijital medya pazarlaması günümüzde daha etkin bir rol almaya başlıyor, hedef kitleye daha…
İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı? Dijital pazarlama markaların artık en çok konuştuğu ve üzerinde durduğu konulardan biri…
İnstagram Arama Geçmişi Silme Günümüzün en çok kullanılan dijital sosyal platformlarından biri olan instagram’da arama geçmişi kayıtları düzenli olarak tutuluyor.…