Categories: YouTube

YouTube’a Başlarken Kategori Seçimi

YouTube’a başlayanların kafasındaki en büyük soru işaretlerinden biri kategori seçimidir. Özellikle bu işe para kazanma amaçlı başlıyorsanız, seçenekler ve soru işaretleri tahmininizden daha fazla çogalır. Fikir vermesi için saatlerce YouTube’da gezinmiş, ilgili yazıları okumuş fakat hala aradıgınızı bulamamış olabilirsiniz. İşte bu yazı bu konuda rehber arayan ve YouTube’dan para kazanmak için hangi kategoriyi seçmeliyim? ve ne kadar kazabilirim? soru işaretlerine cevap arayanlar için bir rehber niteliği oluşturması amacıyla yazılmıştır.

YouTube’dan para kazanmak hem kolay hemde zor bir iştir. En önemli özelliği ise göreceli olmasıdır. Aynı özellikleri taşıyan iki videodan, biri zirveyi oynarken bir diğerinin çok daha aşağılarda oldugunu görmüş olabilirsiniz. Bu normal ve mümkündür. Peki aradaki fark nedir ? hangi kategori daha ön plana çıkar? başladıgım kategoriyi daha sonra değiştirebilirmiyim ? hangi kategori benim için dogru olandır ? hangi kategoride daha başarı şansım vardır ? işte bunun gibi sorular, özellikle yolun başında olan içerik oluşturucular için her zaman problem sorulardır. İlk cevap ise sorunun kendisinde saklı. Soru; ne yapmalıyım ? cevap ise; öncelikle ne yapacagınıza karar verin. Bu, basit ama önem taşıyan bir başlangıçtır. Şayet birde şunu deneyeyim, acaba bu olurmu? şeklinde farklı farklı başlangıçlar yapmanızın hiçbir işe yaramayacagını hatta size zaman ve emek kaybı olarak geri dönecegini en baştan belirtelim. Öncelikle uzun bir düşünme ve gözlem aşamasından kendinizi geçirmelisiniz. Tabi kararsızsanız. Kararlı oldugunuz ve içinizden gelen, daima en dogru olandır. Burada bir sorun yok. Sorun kararsız olmakda. Mutlaka benzer içerikleri izlemeli, tek bir noktaya baglı kalmamalı, özellikle “şu izleniyor, o halde şunu yapayım” tarzı, yanıltıcı etkenlerden kaçınmalısınız. Unutmayın ki yanlış verilmiş bir karar, size çok daha fazla zarar verecek hatta bütün hevesinizi kırabilicegi gibi, YouTube maceranızın başlamadan bitmesine kadar varabilen kötü sonuçlar ortaya çıkmasına sebeb olabilicektir.

Seçim Yapmadan Önce

YouTube’da yeterince gözlem yaptıgınızda, belli başlı kategorilerin hep ön planda oldugunu gözlemlemiş olabilirsiniz. Makyajdan oyuna, otomobilden mobil oyunlara, nasıl yapılır? videolarından hiçbir şey yapılmayıp, sadece sohbet içerikli olanlara kadar binbir çeşit farklı video YouTube’da mevcuttur. Öncelikle emin olun ki, YouTube sadece bu gördüklerinizden ibaret değil, henüz siz izlememiş olsanız bile milyonlarca farklı içerik, milyonlarca farklı izleyici tarafından izlenir ve izleniyor. Bugün izlediğiniz bir videoyu haftaya göremeyebilir, onun yerine izlediğiniz farklı bir video için, ben bunu nasıl görmemişim? diyebilirsiniz. Hatta bu gördügünüz yeni video aylar önce dahi yayınlanmış olabilir. İşte bu tamamen algoritmayla alakalı. YouTube, sizin düşündüğünüzden çok daha büyük ve zengin içeriklidir. Dolayısıyla kategori konusunda gözlem yaparken hemen karar vermeyin.

Kendinize Odaklanın

Kategorinize karar verirken esinlenmek çok faydalı olabilir. Zira emin olun çogu kategori birbirinden esinlenerek hayat bulmuştur. Fakat bu esinlenme çizgisini aştıgınız takdirde bir kopyadan öte geçmeyeceginizi ve kimseninde kopya içerikleri sevmediğini bilmenizi isteriz. Mesela, bilim ile ilgili bir kanal gördünüz. Çok sevdiniz. Bende bu kanal gibi yapmak istiyorum dediniz. Yapabilirsiniz elbette; fakat aynı konuları işlemek, tamamen aynı tarz şekilde yapmak, siz kendinizi begenseniz de, izleyeyicilerinizin begeneceginin garantisi yoktur. Onun yerine gene bilim kanalı yapın. Fakat mutlaka kendinizdende birşeyler katmaya özen gösterin. Bu şekilde çok daha orjinal, başarılı, özgün olur ve siz nasıl gördüğünüz bilim kaynagından daha dogrusu kanalından ilham aldıysanız, sizde bu şekilde bir ilham kaynagı haline dönebilirsiniz.

İlk iki soru işaretini henüz düşünme aşamasında bile farkettiyseniz çözdük bile. Adım bir; kararlı olmak. Adım iki; kararını verdiğimiz kanalda mutlaka kendimizden birşeyler katmak. Buraya kadar tamam ama hala pratikte bu soruları çözdüğümüz halde, başlangıç adına bir adım atamamışsak bu hatalı oldugumuz anlamına gelmez. Fakat birşeylerin eksik oldugu anlamına gelir. Burada en başa dönmek yararlı olabilir. YouTube’da paylaşım yapma sebebimizi öncelikle bir sorgulayalım. Paylaşmak ? Üretken olmak? Faydalı olmak? Para kazanmak? Hepsi? muhtemelen bu sebeplerin her biri, zincirleme olarak birbirine zaten bağlıdır. Yani üretken oldugumuz bir kanalımız, bize zaten para kazandırıcaktır ve para kazandıgımız bir kanalımız, bizi zaten üretmeye teşvik edecektir. Şu halde öncelikle yaptıgımız işi sevmemiz gerekiyor. Yani Sevmediğin işten fayda gelmez mantıgı, birebir YouTube içinde dogru ve geçerlidir diyebiliriz.

Bu noktada YouTube ile birlikte, biraz düşünme odagımızı kendimize yöneltmemiz dogru bir başlangıç olacaktır. Yani, en çok ne izleniyor? diye düşünmek yerine, en çok ne yapmaktan hoşlanıyorum? diye düşünmeniz çok sağlıklı bir düşünce tarzı olacaktır. Zira sevdiginiz işi daha sağlıklı yapacak ve daha sağlıklı yapılan işler YouTube’da daha çok izlenicektir. Bu mantık çerçevesinde YouTube’ı hiç düşünmeden, dogrudan kendinize odaklanmayla işe başlayın. En çok izlenen kategoriler arasında sizin ilgi alanlarınız olmayabilir. Ama bu sizde yeni bir izlenen kategori olmayacagınız anlamına gelmez. Bu noktada orjinal olma kavramındaki önemin, şöyle bir ayırıcı özelliğinin daha altını çizmek isteriz. Mesela oyun kategorisinin en çok izlendiğini gözlemlediniz ve sizde oyun videoları yayınlamaya karar verdiniz. Bu durumda ilk düşünmeniz gereken, rakiplerinizin çoklugu ve büyüklüğü olmalıdır. Yani sırf izleniyor diye sevilen bir kategoriyi seçmeniz, işinizde siz daha farkında dahi olmadan 1-0 geriden başlamanıza neden olmuştur bile. Burada bir tercih durumu var farkındaysanız. tabi ki zor diye yapamazsınız şeklinde bir durum sözkonusu degil. Sadece nasıl bir başlangıç yapacagınızın bilincinde olmanızın, çok daha sağlıklı olucagının altını çizmek istiyoruz

İstatistikleri Önemseyin

Ne yapacagınıza karar vermeden önce gözlem yapmanın öneminden bahsettik. Bu hakikaten önemlidir ama yeterli olmayabilir. Bu durumda birazda araştırma kanadına önem vermeniz iyi bir adım olabilir. Refleks olarak en çok izlenen kategoriler diye araştırmanız muhtemeldir. Biz işinizi kolaylaştırıp, tüm zamanlar olarak en çok izlenen kategorileri size öncelikle buradan vermiş olalım. En çok izlenen kategorileri sırasıyla, birinci sırada Müzik olmak üzere, Komedi, Oyun, Nasıl Yapmalı, Kendin yap, Yemekler ve tarifler, Bilim ve Eğitim, Haber, Teknoloji ve elektronik, Tv Programları, Spor, Aktüalite, Lifestyle(hayat tarzı), Güzellik, Otomotiv ve Araçlar, Moda, Sağlık, Fittness ve egzersiz, Seyahat, Turizm, Ebeveynlik ve Aile şeklinde başlıklar halinde sıralayabiliriz. Daha bilimsel bir istatistik isterseniz de; Film ve Eğlence: Ortalama 9.816 izlenme, Güzellik ve Moda: Ortalama 8.332 izlenme, Teknoloji: Ortalama 6.638 izlenme, Hayvanlar: Ortalama 6.542 izlenme, Otomotiv: Ortalama 5.673 izlenme, Bilim ve Eğitim: Ortalama 4.872 izlenme, Yaşam Tarzı: Ortalama 3.070 izlenme, Oyun: Ortalama 3.050 izlenme, şeklinde aylık web istatistik verilerini fikir edinmeniz açısından verelim. Eger olayları bilimsel istatistikler çerçevesinde incelemek istediğimiz takdirde, kullanıcı profili araştırmalarını incelemeleri internet ortamında daima elinizin altında mevcuttur. Düzenli olarak web istastikleri tutan kurumlar, bize bu kaynakları ve verileri sağlamaktadır. Ufak bir araştırmayla bir kaç dakika içerisinde bütün bu verilere ulaşabilirsiniz. Eger şirketsel bazda bu tarz bir girişiminiz var ise, bu araştırmaları sürekli takip etmeniz çok sağlıklı bir alışkanlık olacaktır. Zira dünya genelinde her bir dakikada 400 saatlik videonun yüklendiği YouTube’da, video izlemenin iş ve uykunun peşinden en fazla zaman harcanan aktivite haline gelmesi, gene bu istatiklerce belirlenmiş ve sözkonusu bu istatistiklere göre Türkiye genelinin üçte birinin YouTube kullanıcısı oldugu net şekilde belirtilmiştir. Yani bu, şu anlama geliyor; Gördüğünüz her üç kişiden biri YouTube kullanıcısı yada içerik üreticisi konumunda. Bu noktada hedef kitlenizi tam dogru netleştirmek için, kategorinizi belirledikten sonra, kullanıcı profili istatistiklerine de göz atmanız size karar verme aşamasında size yardımcı olacaktır.

Örnek vermek istersek; YouTube sadece gençlerin video izlediği bir platform degil, ki siz muhtemelen öyle oldugunu düşünüyordunuz fakat değil. Orta yaş hatta ileri yaş kuşagınında istatistiklere göre sürekli olarak YouTube’ı kullandıgı belirlenmiştir. Bu istatiklere göre neden video izlenildiği, hangi saatlerde izlenildigi, hangi yaş grubunun hangi zaman sürelerinde aktif oldugu, YouTube’ın nerelerden kullanıldıgı (genellikle evde diye düşünülse de, şaşırtıcı olarak işyerlerinde daha çok izlenmesi size bu istatiklerin önemi hakkında bir fikir verir sanıyoruz ) hangi amaçla kullanıldıgı konularındaki veriler sizin için yol gösterici kaynaklar olabilir.

Seçim Aşaması

Bütün bu verilerle ilgili, hem kendinize hemde araştırma sonuçlarına yöneltmeniz gereken bir soru var. YouTube,ı neden kullanıyorum? sorusu. Bu sorunun cevap listesi bir hayli uzun. Ama biz genede belli başlı olanları bir listeleyim. Bilgi edinmek için, gündemi takip etmek için, eglenmek için, ilham almak için, can sıkıntısını gidermek için, alışveriş öncesi alınacak ürünü daha yakından tanımak için, müzik dinlemek için, YouTube’da yayınlanan filmleri izlemek için.. Liste bu şekilde uzarda gider. Bu soruyu sormamızın nedeni, kategori seçimimizi belirlerken, bir yandan talepleride göz ardı etmemenizin önem taşıdığı gerçegidir. Yani seçiminizi yaparken bu YouTube’da video izleten gerekçeleri de göz ardı etmemeniz, dogru adım atmanızda sağlıklı bir yol olacaktır.

Bütün bu farklılıklara rağmen bütün kategorilerin ortak noktalarıda, aynı sorunun farklı cevaplarında yatar. Yani; kategoriniz ne olursa olsun, bu gerekliliklerden bir kısmını mutlaka karşılaması gerekiyor. Biraz daha açarsak, hangi kategori olursa olsun samimiyet önemlidir mesela. Dogru bilgi önemlidir. Videonun kalitesi önemlidir. Video içeriginin sıkıcı olmaması ve estetiksel olarak güzel olması önemlidir. Bu elementleri sağlamadıgınız takdirde, hangi kategoride çalışırsanız çalışın mutlaka birşeyler eksik kalacak, buda kanalızın başarısına gölge düşürecektir.

Şimdiye kadar yazdıklarımızı genel olarak bir örnekleme üzerinden toparlayalım. Mesela; makyaj üzerine bir YouTube kanalı açmaya karar verdiniz. Makyaj konularına ilgi duyuyorsunuz ve bu konuda başarılı olacagını düşünüyorsunuz. İlk adım; kararlılık aşamasını geçtiniz yani. ikinci adım olarak; makyaj üzerine bir çok kanal incelediniz. Begendikleriniz oldu, begenmedikleriniz oldu. Hepsini birer birer not da aldınız. İkinci aşama olarak ilham ve esinlenme kısmıda tamam yani. Şimdi kategorimizde emin olarak, yayın hayatınıza başladıgınızı farz edelim. Ne kadar çok rakibiniz olduguna siz bile şaşıracaksınız. İşte bu noktada, yazımızda belirttiğimiz elementler devreye girer. Eger siz özgün, canlı, bilgilendirici ve izleyiciyi izlemeye davet eden çekici içerikler sundugunuz takdirde, izleyicilerin sizi birer birer keşfedip, diger rakipler arasından sıyrılmanıza yardımcı olacaklarını göreceksiniz. Belirli bir kategoride başlangıç yapmadan önce, aklınızdaki içerik için ne kadar gider gerekebilicegine dair hesaplamaları da ihmal etmemeniz yararlı olur. Zira sadece tek bir ekrandan, basit bir mikrofonla yapılan izlediğiniz video bile, perde arkasında hiç tahmin edemeyeceginiz masraflar barındırabilir. İşte bütün bu hesaplamaları tek bir potada eritip nihai kararınızı vermeli ve bu karar öncülüğünde elininizden gelebilicek en başarılı içerikleri çekmeniz, sizi kategorinizde bilinir olma adına altın adımlar olacakdır. İster oyun çekme videoları yayınlayın, isterseniz gezi videoları, ister makyaj, ister sohbet, isterseniz kendi icra ettiğiniz müzik kategorilerinde.. kategori niteliği hiç farketmeksizin, başladıgınız kategoride istikrarlı devam etmeniz, büyük önem taşımasının yanında, tek bir kategoriye bağlı kalmanız gibi bir zorunluluk olmasa da, birden fazla kategorinin de, ugraşması çok daha zorlu bir eylem oldugununda bilincinde olmanız, yolun en başında bilinmesi gerekenler arasında.

Utku Yilmaz

Recent Posts

  • Genel

Instagram’da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri

Instagram'da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri Günün büyük bir kısmı Instagram sayfalarında geçiyor, bilgi ve haber paylaşımı, eğlenceli ve…

6 sene ago
  • Instagram

Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar

Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar Instagram’da her gün milyonlarca fotoğraf ve video paylaşılıyor, bazı fotoğraflar sıradan özellikleri ile ilgi çekmiyor…

6 sene ago
  • Genel

İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!-

İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!- Son yıllarda instagram üzerinde açılan butiklerin sayısı hızla artıyor. Açılan butik hesapları…

6 sene ago
  • Instagram

Dijital Medya Pazarlaması #Kazandıran Detaylar Nelerdir?

Sosyal Medya Pazarlamanızda Daha Çok Kazanmanızı Sağlayacak Detaylar Dijital medya pazarlaması günümüzde daha etkin bir rol almaya başlıyor, hedef kitleye daha…

6 sene ago
  • Genel

İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı?

İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı? Dijital pazarlama markaların artık en çok konuştuğu ve üzerinde durduğu konulardan biri…

6 sene ago
  • Instagram

İnstagram Arama  Geçmişi Silme

İnstagram Arama  Geçmişi Silme Günümüzün en çok kullanılan dijital sosyal platformlarından biri olan instagram’da arama geçmişi kayıtları düzenli olarak tutuluyor.…

6 sene ago