Categories: YouTube

YouTube Ve Reklamlar Üzerine

YouTube ile para kazanmak, YouTube reklamlarından gelir elde etmek, YouTube kanalımızdan düzenli aylık para almak ve benzeri bir çok kavram artık hemen herkesin bildiği ana başlıklar. Bu işe karar vermiş olanların bu başlıkları araştırması ile konunun genel itibariyle böyle olmakla birlikte, aslında bu kavramların buzdagının görünen kısmı oldugunu farketmiş olması, bazen tahmin edilen, bazende şaşırtıcı olarak kaçınılmaz bir sonuç olmuştur. Pekala, bu işi ayrıntıları bu kadar çokmu? her bir detayın önemi varmı? cevabımız, evet çok ve evet var şeklinde olacak, fakat bu durumlar gözünüzü korkutmasın. Zira o kadarda karışık degil aslında. Genede bir gerçek var ki, o da, bu konu hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olunursa, o kadar başarılı olunucagı gerçeğidir.

YouTube, 2013 senesinde YouTube İş Ortagı Programı’nı başlatarak, içerik üreticilerini videolarından para kazanabilmesini mümkün kılmıştı. O günden bu güne, bu sistem bir çok evrimden geçsede, özü ve temeli nihayetinde aynı kaldı. Bu aynı kalmanın yanı sıra, öte yandan gittikçe daha sistematik ve gelişen yapıları içerik üreticilerinin de, videolarından kazanç sağlamaları adına bu gelişmelere ayak uydurma zorunlulugunu beraberinde getirdi dersek, yanlış bir tanımlama yapmış olmayız. YouTube’dan para kazanmak muhtemelen bildiğiniz üzere, YouTube’da yayınlanan reklamların, sizin içerikleriniz üzerinden görüntülenmesi ve bu reklamlardan elde edilen gelirlerden kazanç sağlamanız mantıgına dayanır. Şu halde sizin ana gelir kaynagınız reklamlar oluyor. Bu reklamların hemen hemen aklınıza gelebilicek her niteliği, sizin kazançlarınız üzerinde dogrudan dogruya etkilidir. Ne olabilir bu nitelikler? diye ilk başta kendinize sormuş olabilirsiniz. Reklamın cinsinden, yayınlandıgı ülkeye, yayınlandıgı ülkeden, tıklandıgı ülkeye kadar aklınıza gelebilicek vede gelmeyecek, tahmin bile edemeyeceniz kriterler aslında reklam kazançlarınızın verimliliğini etkiler.

Google reklamcılıgı, YouTube İş Ortağı Programı’na göre aslında yeni degil, tam tersi çok eski zamanlara dayanır. Google’da reklam vermek tabiri, bütün bu YouTube işleriyle ilgisi olmayan birisi için bile tanıdık bir tabirdir. İşletmelerden, firmalardan hiçbirisi yoktur ki, şu ana kadar Googleda reklam yayınlamamış olsun. Google’ın internetteki en büyük şirketlerden biri oldugu hepimizin malumu. Ve şöyle düşünün, dünyanın her yerine, her bilgisayara ulaşabilen bir dükkan var. Ve diyor ki, bana “temsili olarak sölüyoruz” 1 TL ver, dükkanımın camına seninde adını yazayım. Bir işletme için bundan daha büyük bir fırsat olmayacagı için, sizde o 1 TL’yi seve seve veriyorsunuz. Durum böyle oluncada, Google dünyanın en büyük reklam ensdüstrisi haline geliyor ve bu durumunda süpriz olmaması ayrı bir gerçek.

Reklamlar Tek Tip Değildir

Şimdi Google reklamcılık anlamında bir numara oldugu bir tarafa, reklamverenlere de, ki bu reklam verenler tabiri globaldir. Yani dünya geneline hitap etmekle beraber, pratikdir de. Yani kedinizin reklamını, isterseniz dünyanın heryerinde gösterebilirsiniz, yeter ki ücretini ödeyin. Herneyse Google’ın dediğimiz gibi reklamcılıkta öncü olmasının yanı sıra, reklamlarıda ordudaki askerler gibi tek tip degildir. Tahmin edemeyeceginiz kadar çeşitli reklam türleri artık internette oldugu gibi, bu reklam çeşitlerine her geçen gün yenileri de eklenmekte ve zaten büyük olan reklam endüstrisi, tıpkı teknoloji gibi gitgide büyümekte, genişlemekte hatta neredeyse sanat dalı diyebilicegimiz ayrı bir kulvar haline gelmektedir. Öyle ki, çok eskiden muhtemelen bu yazıyı okuyan siz, henüz küçük bir çocukken en etkili reklam, bir bayana okutululan radyo reklamıyken, bugün sıradan bir YouTube videosu izlerken 4k çözünürlükle hazırlanmış bir senaryoya sahip kısa film tadında reklamlar ansızın karşımıza çıkabilmektedir.

Reklam konusuna ağırlık vermemizin sebebi, kazançlarınızın dogrudan dogruya reklamlarla alakalı olmasının yanı sıra, ne kadar bilgi, o kadar kazanç dogru orantısındaki hakimiyetle ilgili oldugunu belirtelim. Bu etapta empati olayını biraz düşünelim. Bir şirketimiz var ve reklamını yapmak istiyoruz. Ve bu amaç dogrultusunda tercihimizde Google’dan yana. Bildiginiz yada araştırmanız sonucunda göreceginiz üzere, bir Adwords hesabına ve bu Adwords hesabını reklam giderlerinizin hibe olmaması adına tecrübeye ihtiyaç duyacaksınız. Zira Adwords kullanmak cidden dikkat, bilgi ve tecrübe ister. Bu kısım, reklam giderleri ile ilgili. Birnevi kendinizi bu sefer karşı taraf olarak düşünürseniz, kazançlarınız üzerinde de etkisi oldugunu belirtelim. Yüksek meblag verilmiş reklamlar öncelikli platformlarda ve söz konusu reklam için daha az bedel ödeyenlerden daha önce yayınlanırlar. Yani reklam sektörü, bildiginiz başlı başına borsa mantıgı gibi bir mantıkla çalışır. Hem reklam veren, hemde yayıncı kavram için. Yüksek bedel ödenmiş reklamlar, sizin içinde yüksek kazanç demektir, zira hatırlatalım ki reklam gelirlerinden birebir pay elde edersiniz. Yani su noktada hangi tür reklamlar daha çok getiri sağlar sorusunun cevabı, bu noktada sizin iyi içerik üretmekten başka elinizden herhangi bir şey gelmese de, yayınlanması için en çok para ödenen reklamlar olarak görülebilir.

Reklamlar sadece gider masrafları olarak kategorilere ayrılmazlar. Birde verilen reklamların çeşitliligide sözkonusudur. Yani biraz daha açmak gerekirse, kullanıcı gözüyle bir düşünün. İnternette ne tip reklamlar gördügünüzü genel olarak bir hayal edin. Video reklamlar, bant şeklinde reklamlar, pop up şeklinde reklamlar gibi bu liste uzarda gider. Evet reklamların giderleri kadar kategorileride sizin için esastır. Fakat farklı şekilde. Yani demek istediğimiz kavramın, videolu bir reklam ile banner bir reklam arasında, benim kazançlarım açısından ne fark var? şeklinde aklınıza bir soru işareti gelebilir. Prensip açısından pek fazla fark yoktur aslında. Ki sonuca bakarsak reklam reklamdır, halk tabiriyle reklamın kötüsü olmaz. Aslında bu cümle sizin için, yani yayıncı içerisinde geçerli. Yani sizin aracılıgınızla görüntülenmiş her reklam kategorisi, gideri vs. farketmeksizin sizin için bir artı puan ve kazanç sebebidir. Fakat olayın detayı biraz işleyişte fark ediyor.

Hangi Reklam Daha İyidir

Reklamların görüntülenmesi bir yana o reklamın amacına ulaşması, hemen herkesi mutlu edecek yegane olaydır. Herkesi derken ciddi anlamda herkesi. Reklam veren reklamının karşılıgını görmüş, Google işlevini başarıyla yerine getirmiş, tüketici reklam vasıtasıyla aradıgı ürüne ulaşmış, siz ise reklamdan gelir elde etmişsinizdir. Bu manada YouTube ve Google bazında para kazanmaya çalışan herkesin yegane amacı ve isteği bu bahsettiğimiz senaryonun gerçekleşmesidir. Bu noktada bizi ilgilendiren şey reklamın başarısıdır. Yani ne kadar iyi reklam, o kadar tüketiciyi ikna edicek potansiyel, buda eşittir sizin ne kadar çok kazanç sağlayacagınız orantısı bizi birinci dereceden ilgilendiren denklem anlamına gelir. Bu noktada biraz istatistikleri gözönünde bulundurmamız gerekir. Çünkü geriye kalan herşey öngörü olarak kalacaktır. Hangi tip reklamın başarıya ulaşacagını bilmek zira alim degilsek imkansız ve görecelidir. O açıdan sadece istatistiklere göre düşünmek daha mantıklı. Fakat istatistiklerden önce gene biraz empatik düşünmeyi deneyelim. Bu empati olayını Google ile ilgili her durumunuzda kullanmanızı tavsiye ederiz. Çünkü Google, şimdiye kullanılan en organik yapay zeka tavırlı bir sistem oldugu, sanırım hepimiz için aşikar. Yani dikkat ettiyseniz, Google ile ilgili her deneyiminiz, karşınızda düşünen ve size yardımcı olmaya çalışan bir insan varmış gibi işler. Zaten Google’ın zirvede olmasının sebebide bu dogallıga yakın yapısı olsa gerek. Herneyse şöyle düşünelim, en çok hangi reklamlar sizi cezbediyor? en çok hangi tip reklamlar size güven veriyor? ne tarz reklamlar sizin aradıgınız ürün hakkında bilgi veriyor? yada hiçbir aradıgınız ürün olmasa bile sırf reklamından dolayı ilgi gösterdiniz ürünler varmı? bütün bu soruları kendinize dürüstçe sordugunuzda cevap büyük olasılıkla video reklamlar olacaktır.

Artık günümüzde reklam videoları düşündüğünüzden çok daha büyük bir endüstri oluşturmaktadır. Film ve sinema kalitelerine yaklaşan reklamlar, özgün senaryo içeren reklamlar, viral reklamlar gibi aklınıza gelebilicek her kavram, artık video reklamcılık için geçelidir. Hatta bu reklamlarda teknik kalite, bütçe gibi somut kavramlar gibi, üretkenlik, hayalgücü, yaratıcılık gibi sanatsal kavramlarda sınırları zorlayacak derecede kullanılmaktadır. Bu kadar kafa patlatılan emek verilen reklamlar dogal olarak en ilgi çekici reklam çeşidini oluşturur. Ki bahsettiğimiz reklam istatistiklerinde en çok tüketicinin tercih ettiği reklam çeşitlerinde açık ara olarak video reklamlar ilk sırada yer almaktadır. Dolayısı ile bizim için mantıken konuşursak, en çok işimize yarayacak reklam türleri, bir başka deyişle videolarımızda en çok başarı sağlama potansiyeli olan reklamlar, video reklamlardır diyebiliriz. Fakat burdan şu sonuç çıkmamalı: Video reklamlar harici reklamlar işimize yaramaz. Hayır, tabiki böyle bir mantık sözkonusu dahi olamaz. Zira hatta olasılık bazında konuşursak, video reklamların birde dezavantajından bahsedebilirz. Bu dezavantaj şöyle bir durum içerir ki, sizinde muhakkak başınıza gelmiştir.

Video reklamlar yapısı geregi yayınladıgı videoyu keserek, onun üzerine yayınlanır bir başka tabirle, izlemekte oldugunuz videoyu kesintiye ugratmak süretiyle, bir nevi videonuza ara verdirir. Buda bazen beklenilen etkiyi vermeyebilir. Yani heyecanla izlediğiniz bir videonun en heyecanlı yerinde kesilip alakasız birşey izlemeniz sizi pek mutlu etmeyebilicegi gibi, birde o izlediğiniz videonun yayıncısı için bu negatif bir durum oluşturur. Zira reklama tıklamak bir yana, üstüne üstlük reklamı üstünkörü geçerek hem kazançtan hemde o anki reklam hakkından olur. Buda bir içerik oluşturucunun başına gelebilicek en nahoş durumlardan biridir.

İşte bunun gibi video reklamların avantajı oldugu gibi dezavantajlarıda var. Videolarınızda hangi tür reklamların yayınlayabilicegi konusunda YouTube size dilerseniz videolu reklamları yayınlamama seçenegi sunsa bile, bu genellikle tercih edilmez. Çünkü video reklamlar, bildiğiniz üzere video ortasında çıktıgı gibi, videonun başında yada ortasındada çıkabilir. Bu konuda yayıncı bir insifiyatifte bulunamıyor malesef. Pekala videolu reklamların bu şekilde dezavantaja dönüştüğü noktada ne yapılabilir? üvey evlat muamelesi gösterilen bant şeklinde banner reklamlar, burada imdada yetişen alternatifler olarak karşımıza çıkar. Zaten görüntülü reklamlar arasında video reklamlarından sonra istatistiklere göre en başarılı olan reklam türüde banner reklamlardır.

Banner reklamlar, videonuzun izlenim seyrini etkilemez. Genellikle videonuzun alt kısmında usulca kendini gösterip kaybolurlar. Bununla birlikte sadece videonuzda degil, sayfanızın genellikle sağ üst köşede, yani videolarınızın sıralandıgı yerde de belirebilirler. Kullanıcı dostu olan ve aynı zamanda sizinde dostunuz olan bu reklamlar, reklam veren içinde hem hazırlaması, hemde maliyeti nispeten daha ucuz olan, en pratik ve en tercih edilen reklam türleridir.

Toparlamak istersek, her bir reklamın ayrı ayrı bir işlevi, ayrı ayrı özellikleri olsa bile aynı amaca hizmet eder. Alış-veriş döngüsünü sağlamak ve bu yol içerisindeki ögelere , ki biri siz oluyorsunuz kazanç sağlamak. Bu mantıkla bakıldıgında sonuç aynı yere varıyor. Nitelikleri farklı olsa bile her zaman denildiği gibi, reklamın kötüsü olmaz.

Utku Yilmaz

Recent Posts

  • Genel

Instagram’da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri

Instagram'da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri Günün büyük bir kısmı Instagram sayfalarında geçiyor, bilgi ve haber paylaşımı, eğlenceli ve…

6 sene ago
  • Instagram

Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar

Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar Instagram’da her gün milyonlarca fotoğraf ve video paylaşılıyor, bazı fotoğraflar sıradan özellikleri ile ilgi çekmiyor…

6 sene ago
  • Genel

İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!-

İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!- Son yıllarda instagram üzerinde açılan butiklerin sayısı hızla artıyor. Açılan butik hesapları…

6 sene ago
  • Instagram

Dijital Medya Pazarlaması #Kazandıran Detaylar Nelerdir?

Sosyal Medya Pazarlamanızda Daha Çok Kazanmanızı Sağlayacak Detaylar Dijital medya pazarlaması günümüzde daha etkin bir rol almaya başlıyor, hedef kitleye daha…

6 sene ago
  • Genel

İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı?

İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı? Dijital pazarlama markaların artık en çok konuştuğu ve üzerinde durduğu konulardan biri…

6 sene ago
  • Instagram

İnstagram Arama  Geçmişi Silme

İnstagram Arama  Geçmişi Silme Günümüzün en çok kullanılan dijital sosyal platformlarından biri olan instagram’da arama geçmişi kayıtları düzenli olarak tutuluyor.…

6 sene ago