Google, basit bir arama motorundan şuan dünyanın en büyük şirketlerinden biri haline gelmiş, hemen hemen herkesin hayatında bir şekilde yer almış, bir çok alt şirketi olan yegane bir kurumdur. Google denilince herkesin aklına hem ortak, hemde farklı farklı şeylerin gelmesi, şirketin ne kadar geniş kapsamlı bir yapı olduguna dair bir kanıt niteliği taşır. Bu alt şirketlerden iki tanesi var ki, kullananlar için apayrı bir yere sahiptir. Bir tanesi blog sisteminin dünyada en çok kullanılan yapılarından Blogger yada bir diger adıyla Blogspot, ikincisi ise hayatımızda bambaşka bir yere sahip olan YouTube. Pekala bu iki ayrı gibi gözüken fakat aynı ana kaynaga sahip siteyi, birbirleri ile entegre olarak kullanabilirmiyiz ? şayet kullanırsak, bunun bize ne artıları olur? bu yazımızda bunları inceleyecegiz.
Blogger, Google tarafından tamamen kullanımı ücretsiz, yapısı hem teknik anlamda, hemde içerik olarak oldugu gibi kullanıcıya açık olarak sunulan ve dünya genelinde en çok kullanıcıya sahip bir blog sistemidir. Bu blog sistemi hem tabiatı geregi, günlük gibi kullanılabilicegi gibi, dilerseniz ticari olarak dahi kullanılabilir. Zira site, hem kaynak kodlarının açık olması, hemde genel internet kurallarına uymak koşuluyla her türlü içerige izin veren yapısı ile bir nevi ücretsiz web siteniz konumundadır. Dünya genelinde blog kullanımın oranı %60’lara varan bir oran içerir. Yani bu demek oluyor ki, dünya genelinde her beş kişiden biri blog sahibidir. Günümüzde bloglar bir çok farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Bazen içimizi dökmek, bazen bilgi vermek, bazen de bambaşka amaçlarla.. Blogger, bir Google servisi oldugundan dolayı, başta diger Google servisleri olmak üzere, çogu sosyal medya sitesiyle entegre çalışabilmekte, bunun yanında alt yapısını Google’dan alması nedeniyle çok kolay index alabilmekte, diger bir deyişle çok çabuk şekilde internetteki diger kullanıcılara ulaşabilmektedir. Pekala bu avantajları YouTube kanalımız için kullanabilirmiyiz ? Evet kullanabiliriz ve de mümkünse kullanmalıyız da. Zira biraz gözlem yaptıgınız takdirde, günümüzde YouTube’da bir yere gelmiş çogu kanalın, geri planda bir blog sahibi oldugunu göreceksiniz. Bu durum biraz arka planda kalmış olmasına ragmen aslında oldukça önemli vede yararlı bir taktikdir.
Varsayalım ki, bir blogumuz var. Bu blogla neler yapabiliriz? diye bir düşünceyle ilk adımımızı atalım. Bloglar, temeli geregi yazı odaklıdır. Yani bir nevi YouTube’ın yazı şekli gibi düşünebiliriz. Bu bakış açısından yola çıkarsak, YouTube’da ne kadar sınırımız var ise, blogumuzda da o kadar sınırımız var. Yani şöyle özetlemek gerekirse; genel topluluk kurallarına uymak şartıyla, bloglarda yazıp çizebileceklerimizin sınırı sadece hayalgücümüz. Yani çizgiyi aşmamak kaydı ile herhangi bir konuda, herhangi bir alanda, sayfamıza dilediğimiz şekilde, dilediğidimiz kadar yazabilir, çizebilir, resim koyabilir hatta YouTube videolarımızı bile yerleştirebiliriz. Blogger, standart temalarının yanında sayfamızın kaynak kodlarını açık şekilde bize verir. Yani buda demek oluyor ki, sayfamızın içerigini dilediğimiz gibi şekillendirebildiğimiz gibi, sayfamızın görüşünüşü de dilediğimiz şekilde yapabiliriz. Yani Blogger’ı kelimenin gerçek anlamıyla tamamen kullanımı bize ait bir web sayfamız gibi düşünebiliriz. Blogger’ın kullanım amaçlarımızı gerçekleştirmemizin yanında, ne gibi artıları olabilir? yada YouTube kanalımızı geliştirmeye nasıl yardımcı olabilir? şeklinde soru işaretlerinin cevabı aslında basit bir mantıga dayanır. Tüketiciye ulaşmak. Yani sayfalarımızı vede içerisinde YouTube videolarımızda bulunan içeriklerimizi, mümkün olan en çok kullanıcıya ulaştırmak. Blogger bu potansiyele sahip ve oldukça sık kullanılan bir yöntem olarak bir nevi YouTube kanalımız için destek kuvvet işlevi gören, oldukça degerli ve önemsenmesi gereken bir yapıdır.
Blogger ve YouTube konusuna geçmeden önce internet ortamında blog kullanımının genişliği ve YouTube haricinde de gelir getirebilme özelligi hakkında konuşalım. Blog sayfanız, belirttiğimiz gibi sizin web siteniz konumunda ve belki bildiğiniz, belkide bilmediğiniz üzere tıpkı YouTube kanalınızdan gelir elde edebildiğiniz gibi web siteniz üzerinden de gelir elde edebildiğiniz bir platformdur. Hemde tamamen aynı mantıkta. Dolayısı ile blog sayfanızdan da YouTube kanalınız olmasa dahi kazanç sağlayabilirsiniz ve hali hazırda YouTube kadar geniş kullanımlıgı tartışmaya açık olsa bile, bu şekilde kazanç sağlayan binlerce kullanıcı mevcuttur. Aynı mantık dememizin sebebi, hem aynı işleyiş, hemde aynı sistem üzerinde kazanç sağlanması ile alakalı. Şöyle açıklayalım; Bildiğiniz üzere YouTube kanalınınızdan para kazanmanızın esprisi, hazırladıgınız video içerikler üzerinde yayınlanan reklamlardan, gelir elde etmeniz sayesinde mümkün olabiliyor ve bu sistemin geçerli olabilmesi için bir adet AdSense hesabınız olması gerekiyor. AdSense konusu aslında başlı başına ayrı bir yazı konusu fakat biz Blogger ve YouTube üzerinden konuşalım. Öncelikle AdSense, YouTube’dan önce de vardı. Hatta YouTube ve AdSense ilişkisi, zaten halihazırda var olan bir AdSense sisteminin YouTube’a entegre edilmesiyle geçerlilik kazanmış bir sistemdir. AdSense sizin ürünlerinizde yayınlanan reklam kazançlarını, size aktarılmasını ve takibini sağlayabiliceginiz bir panel işlevi gören bir sistemdir. Ve YouTube ürünlerinizin yanı sıra blog yazılarınızda bir üründür. Yani içeriktir. YouTube’dan tek farkı video şeklinde degil, web sayfası içerigi şeklinde olmasıdır. Bu açıdan bakarsak YouTube için geçerli olan kuralların, blogunuz içinde geçerli oldugunu söyleyebiliriz. Yani Google topluluk kurallarına uymalı ve asla ama asla kopya içerik olmamalıdır.
Tamamen özgün ve orjinal içerikler taşıyan blogunuzdan, tıpkı YouTube gibi AdSense üzerinden gelir elde etmeniz mümkündür. Bu noktada, YouTube üzerinden açılan AdSense ile blog daha dogrusu web adsensesi aynımı? diye soracak olursanız, hem evet, hem hayır diyebiliriz. Evet; çünkü ikiside AdSense hesabıdır, ikiside reklamlar üzerine takip ve kazanç aktarma sistemidir, ikisinin de kuralları aynıdır. Öte yandan Hayır; diyebiliriz çünkü, YouTube AdSense’sine sahip olmanız için, bir YouTube kanalınız olması gerekirken, Web AdSense’sine sahip olabilmeniz için daha teferruatlı bir yol izlemeniz gerekiyor. Orjinal içeriklere sahip bir blogunuz ve bu blogunuzla başvuru yapmanız, başuvurunuzunda olumlu sonuçlanması halinde ancak bir web adsensesi sahibi olabiliyorsunuz. Bu açıdan Web AdSense’si her açıdan ulaşması daha zor bir kavram oldugunu belirtelim. Son nokta olarak, bilgi verme amaçlı Web AdSense’nize YouTube kanalınızı bağlayabilir fakat YouTube AdSense’nize blogunuzu bağlayamayacagınızıda ayrıca açıklamak isteriz. Neyse, bir YouTube AdSens’emiz var ve Web AdSense’si olmasa bile başarılı bir blogumuz var diyelim. Bu bir avantajmıdır yoksa boşa kürek çektiğimizin bir resmimidir ? bu sorunun cevabı “kesinlikle avantajdır” şeklinde olacak, ama nasıl ? sorusunun cevabınıda hemen açıklayalım.
YouTube kanalınızın, YouTube haricinde sosyal medyanın bütün kulvarlarında yayılmasının ciddi bir avantaj sağladıgı aşikar. Bu sosyal medya kulvarları arasında Blogger’ın ayrı bir yeri var. Çünkü birincisi; sürekli güncelleyebiliceginiz, sadece YouTube kanalınıza bağlı kalmadan, dilediğinizce paylaşım yapabiliceginiz, daha ötesi normal sosyal medya sitelerinden farklı olarak, bu paylaşımları sürekli takip eden büyük bir kullanıcı kitlesi bulunan bir yapıya sahiptir. Ve bu kitleyi YouTube kanalınıza çekmek içinde blog paylaşımlarınız, mükkemmel bir fırsat haline gelebilir. Blog okuyucuları arasında, tıpkı YouTube kanallarındaki gibi bir abonelik sistemi bulunması ve tıpkı YouTube kanalı gibi blog abonelerinizin bulunması, hem teknik anlamda Google’ın sizi farketmesini kolaylaştırır, hemde bu şekilde birbirileri ile entegre çalışan iki sosyal medya hesabınızın bulunmasıyla, şaşırtıcı şekilde kendinizi, daha dogrusu kanalınızı ön plana çıkmış şekilde bulmanızı sağlayabilir. Ayrıca YouTube kanalınız, içeriklerinize ek olarak bloglarınızda da bilgi olarak yazmanız, sizi sadece YouTube kanalınızda degil, blog ortamında da dolayısı ile sadece YouTube formatında degil, bütün internet genelinde çok degerli bir kavram olan “bilinirlik” hanenize artı puan olarak eklenmesine yol açacaktır. Bu çaprazlama sistemi her türlü kullanmanız mümkün. Yani öncelikle aktif bir blog yazınız varsa, burada belirttiğimiz gibi YouTube kanalınıza yönlendirmeniz bir yana, hali hazırda mevcut olan YouTube kanalınızıda blogunuza yönlendirerek, şayet ilerde blogsal bir girişiminiz olursa, oldukça iyi bir başlangıç noktası belirlemenize vesile olabilir. Yani sonuç itibari ile toparlarsak; YouTube kanalınızın yanında ,aynı konulardan içeriklere sahip bir Blogger hesabınız olması, her halükarda size olumlu sonuçlar olarak dönecektir. Bu yüzden, şayet YouTube kariyeri sahibi olmak gibi idealleriniz varsa, diger sosyal medya kulvarlarını ihmal etmemeniz bir yana, bunların arasında blogunuza özellikle önem vermeniz yerinde bir davranış olur. Pekala “diyeceklerimi zaten videoda söyledim, bloga daha ne yazabilirim?” gibi bir soru işareti kafanızda canlanıyorsa bunun da cevabı aslında basit.
Blog mantıgı, varsayılan anlamı olarak online günlük gibi düşünülebilir. Yani şayet bir vblog yani Görüntülü Video Blog’u tarzı bir kanalınız varsa, bunun yazı versiyonu şeklinde blogunuza yazılar yazabilir yada en basitinden videonuzu, blogunuz içine entegre edip birkaç satır yazsanız dahi başarılı bir blog girişi yapmış olursunuz. Ki en çok kullanılan yöntem de bu kullanım şeklidir. Bununla birlikte, “sadece bu şekilde kullanılacak” diye bir zorunluluk elbette yok. Belirttiğimiz gibi blog, sizin özgürce oynayabiliceginiz oyun sahası konumunda. Ne kadar güncel tutarsanız, o kadar sizin yararınıza olsa dahi, herşey ama herşey sizin kontrolunuz ve isteğiniz dogrultusunda gelişecektir.YouTube ve blogunuzu mümkün oldugunca paralel kullanmanızın yararlarını üç ana başlık halinde toplarsak; Birincisi, Google tarafından indexlenmeniz, yani sizi Google’da arayan birinin sizi bulması kolaylaşması, ki buda kanalınızın vede blogunuzun başarısına dogrudan etki eden bir etkendir. İkincisi ise, hem kanalınızdan, hemde blogunuzdan birbirlerine trafik aktarımı sayesinde para kazanabilme potansiyelinizin yükselmesi, ki buda muhtemelen hepimizin istediği şey. Üçüncü olarak, farklı farklı alanlarda dahi olsa, Google’ın her kulvarında bir şubenizin bulunması avantajdır. Yani bir taraf zayıf ise, öteki taraf bu zayıf tarafı güçlendirecek ve her halukarda dengeyi sağlayacaktır. Buda ilk iki yararın birleşimi gibi bir taraf olsa bile, pratikde kendini göstericek çok özel bir nokta teşkil eder.
YouTube ve blogunuzu mümkün oldugunca önemsemeniz, size oldukça sağlıklı dönüşler sağlayacak, kanalınızın başarısında pay sahibi olacaktır. Bununla birlikte, hem blogunuzu, hem kanalınızı güncel tutmanız, sizi Google’da geriye gitmenize mani olacak, başarınızıda perçinleyecektir. Bu açıdan hiç üşenmeden hangi platformda başlamış olursanız olun, yani bir blogunuz varsa, bunu YouTube kanalı ile destekleyerek yada bir YouTube kanalınız varsa, bunu blog ile destekleyerek, ister ilk adımda, isterse platformunuz belli bir potansiyeli olan bir noktada olsun, mutlaka sosyal medya hesaplarınıza uygulayın. Zaman içerisinde gelen trafikleri daha dogrusu Analytics raporlarını incelediğinizde, blog mantıgının aslında size ne kadar yarar sağladıgını görünce sizde şaşıracaksınız. Başarılı bir YouTube kanalı için hazırlanmış onlarca materyali incelemenin yanı sıra, başarılı bir blog için ne yapılması gerekir? temalı makalaleri okumayı ve videoları izlemeyi ihmal etmeyin, zaman içerisinde verdiğiniz bütün emek ve zamanın size dogrudan dogruya başarı olarak dönecegini sizde göreceksiniz.
Instagram'da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri Günün büyük bir kısmı Instagram sayfalarında geçiyor, bilgi ve haber paylaşımı, eğlenceli ve…
Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar Instagram’da her gün milyonlarca fotoğraf ve video paylaşılıyor, bazı fotoğraflar sıradan özellikleri ile ilgi çekmiyor…
İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!- Son yıllarda instagram üzerinde açılan butiklerin sayısı hızla artıyor. Açılan butik hesapları…
Sosyal Medya Pazarlamanızda Daha Çok Kazanmanızı Sağlayacak Detaylar Dijital medya pazarlaması günümüzde daha etkin bir rol almaya başlıyor, hedef kitleye daha…
İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı? Dijital pazarlama markaların artık en çok konuştuğu ve üzerinde durduğu konulardan biri…
İnstagram Arama Geçmişi Silme Günümüzün en çok kullanılan dijital sosyal platformlarından biri olan instagram’da arama geçmişi kayıtları düzenli olarak tutuluyor.…