YouTube geçtigimiz mart ayı içerisinde çok büyük bir skandal ile çalkalanmıştı. Bu skandala göre terör, şiddet ve ırkçılık içeren içerikler YouTube’da cirit atıyor ve YouTube’da buna göz yumuyordu. Dahada ötesi bu içeriklerde yayınlanması için bedel ödenen reklamlar, videolar üzerinde görüntülünebiliyordu. Kırılma noktasıda bu reklamlar aracılıgı ile oldu ve dijital reklam ajansları, birer birer reklamlarını artık YouTube’da yayınlamayacaklarını ilan ederek boykot durumuna geçtiler. YouTube, bu gelişmeler karşısında bir dizi önlemler alma yoluna gitti. Artık içeriklerin kontrolu daha sıkı tutulacak ve YouTube’da içerik yayınlamak için bir dizi aşamalardan geçilmesi gerekicekti. Bu önlemlerin en somut olanlarından bir tanesi daha, bu ay itibariyle hayata geçirildi. YouTube artık hassas içerikler konusunda çok daha katı.
YouTube’da içerik yayınlamak pratikde çok basit olmasına karşılık, artık çok daha kontrollü olacak. YouTube, bu noktada kendi filtrelerinin kullanımı ile bütün YouTube toplulugunu da güvenli bir YouTube sistemine dahil ettiğini açıkladı. Bu, şu anlama geliyor; YouTube kullanıcıları, zaten halihazırda var olan zararlı içeriği rapor etme sistemini kullandıklarında, YouTube artık bu raporlara daha fazla önem verecek ve bu konuda çok daha tavizsiz davranacak. Bütün bu zaten mevcut durumların dahada geliştirilmesi bir yana, yeni somut adımlarında duyurusu yapıldı. Financial Times’ın haberine göre özellikle dünya genelinde hortlayan terör olaylarına karşı, YouTube çok daha hassas davranacak. YouTube’da yayınlanan içerikler arasında terörle alakalı olanlar, dört ayrı şekilde yani dört ayrı filtre tarafından tespit edilip YouTube’dan kaldıralacak. YouTube sözcüsü Kent Walker, YouTube’da bu tip içerikleri tanımlamak, tespit etmek ve kaldırmak için çeşitli hükümetler ve siber suç birimleriyle birlikte çalıştıklarını, bu tür videoları tespit etmek için yeni özel yazılımlar üzerinde çalıştıklarını kamuoyuna duyurdu.
Dört Yeni Güvenlik Filtresi
Pekala nedir bu dört yeni filtre ? Bu filtrelerden bir tanesi güvenlik filtresi diyebiliriz. Daha dogrusu zaten mevcut olan filtrenin çok daha gelişmiş modeli olarak açıklayabiliriz. Yani yüklediğimiz içerikler otomatik olarak bu filtre tarafından taranarak uygun olup olmadıgı denetlenecek. İkincisi olarak; YouTube’da zararlı içerikleri tespit etmek için muhtemelen bilmediğiniz üzere YouTube adına çalışan bir ekip var. Bu ekip, hem zararlı içerikleri tespit eder, hemde zararlı içerikler ile ilgili geri bildirimleri kontrol eder. Sözkonusu bu ekipteki üye sayısı artıralacak. Yani artık çok daha fazla göz, hassas içeriklerin üzerinde diyebiliriz. Üçüncü filtre diyebilicegimiz somut adım ise; topluluk standartlarını tamamen ihlal etmeyen fakat kısmen hassas içerik barındıran videolara da oldukça sert bir uygulama getiriyor. YouTube’ın güvenlik filtresi sayesinde zaten bu tarz bir uygulama vardı fakat artık çok daha keskin ve hassas olacak. Hassas içerik kategorisine giren içeriklerin sınırları çok daha genişletilecek. Mesela düşünce özgürlüğü başlıgı altında, vaktiyle yayınlanabilen “her hangi bir inanca hakaret eden veya benzeri videolar” artık bu sert uygulamalara dahil edilebilecek. Son adım ise olduça ilginç; YouTube, bildiğiniz gibi videolar arası öneri sistemine sahip. İzlediğiniz videolara göre, muhtemelen görmek isteyebiliceginiz videoları size sağ tarafta öneri şeklinde sunan bir yapısı var. İşte bu öneri sistemine de müdahale edilecek. Hassas içeriklere sahip videoların önerilerinde, o videoların tam tersi videolar öneri olarak gösterilecek. Bu şekilde kullanıcıyı daha güvenli konulara yönlendirerek, düşünce yapısını psikolojik olarak etkileme yoluna gidilecek.
Daha güvenli bir YouTube hepimizin ortak isteği. Bu atılan somut adımların ne kadar başarılı olacagını ise, hep birlikte zaman içerisinde görecegiz. Fakat YouTube’ın bu konuda yaptıgı girişimlerinde bir hayli fazla olduguda bir başka gerçek.
Leave A Comment