Sayfa İçeriği
YouTube’un işletmeler için ne kadar önemli olduğunu daha önce anlatmıştık. Bu yazıda ise hem Google hem de YouTube aramalarında nasıl yukarıya çıkacağınızı anlatacağım.
1)Video anahtar kelimelerini bulun
Her SEO uygulamasında olduğu gibi YouTube’da da olay anahtar kelime aramalarıyla başlar. Burada amacınız Google aramalarında YouTube sonuçları veren kelimeler bulmaya çalışmaktır. Bu kelimelere video anahtar kelimeleri denir.
Google’da bu kelimelerle yapılan aramalarda normalde verdiği 10 sitelik sayfa yerine sayfanın yarısını videolara ayırıyor.
Genelde şu tarzda kelimeler kullanıldığında video sonuçları gösteriyor:
- Nasıl yapılır (kediler nasıl yıkanır?)
- İnceleme (Samsung S5 incelemesi)
- Spor ya da fitnessla alakalı aramalar (Kardiyo egzersizleri)
- Komik videolar (şaşkın köpekler)
Bu neden önemli? Diyelim ki videonuzu Google’da çıkan bir anahtar kelime çevresinde optimize etmediniz. Bu durumda sadece YouTube’da arama yapanlardan trafik alırsınız. Fakat eğer video kelimeleriyle optimize deresiniz, Google’ın ilk sayfasında kendinize yer ayırtma şansına sahip olursunuz.
Video kelimelerini nasıl bulursunuz?
Bu kelimeleri bulmanın en kolay yolu alanınızdaki anahtar kelimeleri aramaktır. Örneğin yemek kanalı açacaksanız pilavla alakalı aramalara bakarak hangi kelimelerin daha iyi olacağına karar verebilirsiniz.
2) Videonuzu çekin
Diğer her şeyde olduğu gibi videonuza ne kadar çok emek harcarsanız o kadar çok dönüş alırsınız. Benim önerim grafikler, stüdyo, fotoğraflar ve diğer her şey için profesyoneller kiralamanız.
Her ne kadar pahalı gibi gözükse de 200 TL’ye güzel bir video çıkarabilirsiniz. Eğer bütçeniz gerçekten kısıtlıysa profesyonel bir mikrofon ve programla sesinizi PowerPoint sunumunu üzerine kaydedip de yükleyebilirsiniz. Fakat, bu biraz sıkıcı olabilir.
Başlangıçta kalitenin en tepede olması gerekmez. Videonuz ilginç ve değerli olduğu sürece sıkıntı çıkmaz. Fakat, yine de en azından rakipleriniz kadar videolarınız kaliteli olmalıdır çünkü elinizdeki en önemli şey YouTube sıralama sinyalidir. Eğer videonuz kötüyse, ne kadar optimize ederseniz edin sıralamada gömülecektir. Google backlinkler ile içeriğin değerini kontrol etse de YouTube’da böyle bir lüks yoktur. YouTube videonun kalitesini izleyicilerin bu videoyla nasıl etkileşime geçtiğine göre değerlendirir.
YouTube’un kullanıcı deneyimini ölçekleri:
- YouTube’un videonuzun kalitesini ölçmek için kullandığı ölçekler şunlardır:
- Videonun izlendiği süre: ne kadar uzun süre izlenirse o kadar iyi
- Yorumlar: Eğer insanlar yorum atıyorsa, videoyu beğenmişler demektir (en azından izlemişlerdir)
- İzledikten sonra abone olma: Eğer birisi videonuzu izledikten sonra kanalınıza abone olursa bu YouTube içinvideonun iyi olduğuna dair büyük bir işarettir.
- Paylaşımlar: Sosyal ağlarda videonuzun ne kadar paylaşıldığı
- Favoriler: Videonuzu favorilere ya da sonra izle listesine koyanların sayısı
- Beğeniler / Beğenmeyenler
Eğer videonuzun performansı merak ediyorsanız YouTube Analizleri kısmında kullanıcı deneyimin görebilirsiniz.
Eğer iyi bir video yaparsanız çok daha fazla izlenme, beğeni, yorum ve YouTube’un beğendiği diğer şeylerden alırsınız.
Video uzunluğu
Eğer ürün tanıtım videosu yapmıyorsanız videonuz en azında 5 dakika uzunluğunda olmalı. Çünkü son zamanlarda uzun videolar kısa videolara göre çok daha yukarıda çıkıyorlar. Eğer elinizde değerli olduğunu düşündüğünüz içerik varsa kullanın, farklı videolara bölmeyin. Eğer içerik ilginçse insanlar izleyecektir. Fakat burada yine düşünmeniz gereken izleyici profilinizdir.
3) Videonuzu YouTube SEO’sunu düşünerek yükleyin
Videonuzdan en iyi şekilde SEO değeri çıkarmak:
Videonun dosya ismi
Videonuzu bitirdikten sonra anahtar kelimeyi videonun dosya isminde kullandığınızdan emin olun. Örneğin anahtar kelime “Kolay pilav nasıl yapılır” ise videonuzun ismi kolay_pilav_nasıl_yapılır_video.mp4 olmalıdır. Bu her ne kadar sıralama faktörü olmasa da fazla SEO göz çıkarmaz.
Video başlığı
Videonuzun başlığı en azından 5 kelime olmalıdır. Bu şekilde anahtar kelime kotanızı şişirmeden tamamen kullanabilirsiniz. Ayrıca anahtar kelimeyi başa koyarsanız daha yukarıda çıkabilirsiniz. Örneğin, “Pilav Tarifi: Nasıl Lezzeti Pilav Yapılacağını Öğrenin”
Açıklama
Videonuzun açıklama kısmı çok önemlidir. Google ve YouTube videolarınızı tek tek dinleyemeyeceği için videonuzun içeriği değerlendirmek için yazdığınız açıklama kısmından hareket ederler.
İşte basit açıklama rehberi
- Sitenizin linkini en başa koyun
- Anahtar kelimeniz ilk 25 kelimenin içinde olsun
- Açıklama kısmı en azından 250 kelime olsun
- Anahtar kelimenizden 3-4 defa bahsedin
Bu SEO’ya yönelik optimize edilmiş açıklama kısmıyla birlikte spam yapmadan Google’a ve YouTube’a videonuzun içeriği hakkında bilgi vermiş olursunuz.
Etiketler
Etiketler çok önemli değildir ama yine de yardımcı olurlar. 5-10 tane videonuzla alakalı etiketleyin yeter. Etiketler sadece aramalarda yukarıda çıkmanızı değil aynı zamanda alakalı videolar kısmında çıkmanızı da sağlar. Eğer birisi sizin videonuzla yanı etiketi paylaşan bir video izliyorsa, YouTube sizi de yan tarafa ekler.
4) Video izlenimleri
Buraya kadar kullanıcı deneyim sinyallerdin bahsettik ve dediğimiz gibi bunlar çok önemli. Fakat rekabetin çok olduğu anahtar kelimelerde başarılı olmak için çok fazla inlenme almanız lazım. Ne kadar çok izlenme o kadar yüksekte çıkma ihtimali var. Ayrıca bu izlenmelerin en azından 30 saniye olması da çok önemli.
İşte izlenme çekmek için kullanabileceğiniz birkaç yöntem:
Soru cevap sitelerinde videonuzdan bahsedin
Bu tarz siteler Türkiye’de de oldukça popülerlik kazanmış durumda. Ama olup olmadık her yere link yapıştırırsanız banı yersiniz. İnsanların cevap aradığı bir konuda alakalı bir videonuz varsa buradan oldukça fazla izlenme alabilirsiniz.
Yapmanız gereken tek şey sizinle alakalı olan soruları bulmak ve onları videonuzla birlikte cevaplamak. Bu kadar!
E-posta imzanızda videonuzun linkini koyun
Size e-posta gönderen insanlar sizi seviyor demektir. En azından sizin ne dediğinizi umursuyorlardır. E-posta imzanıza en son videonuzu başlığıyla birlikte ekleyerek izlenme sayınızı artırabilirsiniz.
Blog gönderilerine videonuzu ekleyin
Ne zaman bir blog yazısı yazsanız (ister kendi sitenizde ya da başkasının sitesinde), kendi kendinize düşünün; “Bu yazının neresine video koyabilirim?”. Bu şekilde anında yüzlerce izlenme alabilirsiniz.
Leave A Comment