Sayfa İçeriği
Mart ayının son haftasında dünyanın en çok video izlenen platformu YouTube’da, eksik bir şeyler vardı. Neydi bunlar ? Video izlerken çıkan reklamlar. Düzenli olarak yayınlanan bu reklamlar gizemli şekilde kayboldu. Bu kayboluş, sadece siz video izlerken bir kaç saniyenizi alan reklamlar anlamına gelmiyor, bu reklamlara ödenen milyonlarca dolar ve bir o kadarda bu reklamlardan kazanç sağlayan milyonlarca içerik üreticisinin kazancınında kaybolması anlamına geliyor. Pekala neydi bu olayın perde arkası ?
Binlerce YouTube içerik üreticisi birden bire kanallarındaki videolarda daha önce görmedikleri bir uyarıyla karşılaştılar. Sarı renkli bir dolar işareti, açıklaması ise inceleme gerekiyor yazısı. Daha önce YouTube literatüründe olmayan bu işaret ne anlama geliyordu, neden çıkmıştı ve ne yapmak gerekiyordu ? Bütün bu soru işaretleri için YouTube resmi bir açıklama yapmadı aslında, fakat olayın aslı basına yansımakta gecikmedi. Ufak bir güncelleme ile düzeltilebilir gibi görünen bir sorun dalga dalga büyüdü ve sonunda Google’ı reklam politikalarını tekrar gözden geçirmek ve basına konuyla ilgili demeçler vermek zorunda bıraktı.
Bütün bunları başlatan, İngiltere,nin saygın kurumlarından Times of London’ın İngiliz hükümetinin sponsorluğunu yaptığı reklamları gösteren bir soruşturmayı yayınlamasıyla farkedildi dersek yanlış olmaz. Sonuçlara göre büyük şirketlerin reklamları, şiddet, terör ve ırkçılık içerek videolarda boy gösteriyordu. Sorun birden başlayıp dalga dalga yayıldı, Johnson & Johnson, JPMorgan gibi dijital reklamın önde giden şirketleri reklamlarını birer birer YouTube’dan çekme kararı aldılar. Sadece bununlada kalmadı, Diğer kıtalardaki büyük reklam firmaları AT&T, Verizoni, Wallmart ve daha bir çok global şirket reklamlarını artık YouTube’da görmek istemediklerini ve Google’ı boykot ettiklerini açıkladılar.
Öncelikle anket sonuçlarına bakalım. Kullanıcı verilerine göre Youtube’da %70 oranında rahatsız edici video çıkmıyor, fakat gene aynı verilere göre %50 ırkçı düşünce içeren video mevcut. Bu istatiksel veriler oldukça düşündürücü olsa gerek çünkü YouTube’nin zaten en başından yapısı itibariyle, rahatsız edici içeriğe karşılık bir filtre sistemi kullanıyor. Fakat bu, şirketleri ikna edememiş görünüyor ki, sadece AT&T nin verdiği reklam bütçesinin 941.96 milyon dolar olduğunu düşünürsek YouTube’nin kar kaybı ciddi seviyelere ulaşması süpriz değil. Ve yayıncı platform olarak reklamlarla ilgili sorumluluk YouTube’ye ait.
YouTube ne diyor ?
YouTube’nin üst düzey yöneticisi Philipp Schindler, açıklamalarında Google,nın ilk ilkesinin güvenlik olsa bile, bunun her zaman olmuş ve olması kaçınılmaz olan çok “ufak” bir problem olduğunu ve yeni önlemlerin alınacağını belirtti. Açıklamalarında, konunun çok fazla büyütüldüğünü ve abartıldıgını belirten Philipp Schindler, kural ihlali diye işaretlenen on videonun dokuzunun temiz oldugunu, konunun bu derecede abartıldığını fakat sistemlerine yeni bir takım önlemler alacaklarını belirtti. Şimdiye kadar kullandıkları filtreleri beş kat daha güçlendireceklerini, yeni güncellemelerle birlikte şirketlerle tekrar anlaşmaya varılacağına inandığınıda sözlerine ekledi.
AT&T ve Verizoni gibi dijital reklamın dev şirketleri, YouTube’dan senelik anlaşmalarını feshettiklerini açıkladılar. Reklamlarının uygunsuz videolar içerisinde yayınlanmasını kabul edilemez gördüklerini belirten şirket sözcüleri, bununla birlikte YouTube’de bu sorunun aşılması sözü verildiğinde, tekrar anlaşma yapmaya soğuk bakmadıklarını belirttiler.Bunda YouTube’nin reklamverenlere, reklamlarını hangi videolarda, hangi standartlarda yayınlayacaklarını belirleme seçeneği içeren güncellemelerininde etkisi var diye düşünürsek sanıyorum yanılmış olmayız. Öte yandan artık boykot haline dönmüş ve ses getirmiş bir problemin, gittikçe daha çok şirketi etkilediğide bir başka gerçek.
YouTube’dan gelen son güncel bilgi, Pek çok reklamveren anlaşmasının geçici olarak feshedildiğini ve birçoğunun alınan önlemlere dayanarak geri dönmeye karar verdikleri yönünde. Müşterilerimizin gizliliği bizim için çok önemli ve onların adına yorum yapmamız bizim için uygun olmayacaktır fakat pozitif yaklaşımlar alıyoruz diyen YouTube’a göre herşeyin normale dönmesi sadece zaman meselesi. İçerik oluşturucuları ve reklam verenler olarak tek yapılması gereken sadece beklemekten ibaret. O vakte kadar bir süre daha YouTube videolarını reklamsız izleyeceğiz gibi görünüyor.
Instagram'da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri Günün büyük bir kısmı Instagram sayfalarında geçiyor, bilgi ve haber paylaşımı, eğlenceli ve…
Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar Instagram’da her gün milyonlarca fotoğraf ve video paylaşılıyor, bazı fotoğraflar sıradan özellikleri ile ilgi çekmiyor…
İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!- Son yıllarda instagram üzerinde açılan butiklerin sayısı hızla artıyor. Açılan butik hesapları…
Sosyal Medya Pazarlamanızda Daha Çok Kazanmanızı Sağlayacak Detaylar Dijital medya pazarlaması günümüzde daha etkin bir rol almaya başlıyor, hedef kitleye daha…
İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı? Dijital pazarlama markaların artık en çok konuştuğu ve üzerinde durduğu konulardan biri…
İnstagram Arama Geçmişi Silme Günümüzün en çok kullanılan dijital sosyal platformlarından biri olan instagram’da arama geçmişi kayıtları düzenli olarak tutuluyor.…