YouTube Netflix’e Rakip Oluyor

/, YouTube/YouTube Netflix’e Rakip Oluyor

YouTube Netflix’e Rakip Oluyor

YouTube, reklam krizi yaralarını sarmak için yenilik üzerine yenilik yapıyor. Bu gelişmelerden içerik oluşturucular şimdilik nispeten pek memnun olmasa bile, hali hazırdaki güncellemeler, yeni eklenen özellikler ve YouTube’ın henüz duyurmadıgı farklılıklar sözkonusu oldugunda, bu bekleyiş hem izleyici bazındaki kullanıcıları, hemde şuanki memnun olmayan içerik oluşturucuları, yani bu işten para kazanan kullanıcıları oldukça memnun edici gelişmeler bekliyor diyebiliriz. YouTube’ın duyurusunu yaptıgı son yenilik ise gerçekten şirketin marka değerini korumak adın yaptıgı çok büyük bir adım diyebiliriz.YouTube artık Netflix gibi paralı TV platformlarınada rakip olmaya hazırlanıyor desek, sanırız olayın büyüklüğü hakkında bir fikir vermiş oluruz.

Geçtiğimiz mart ayı içerisinde YouTube, ciddi anlamda büyük sorunlarla karşı karşıya gelmişti. Bu sorunların başında hatırlatmak gerekirse, reklam krizi diyebilicegimiz en büyük problemin listenin en tepesindeki konu oldugunu söyleyebiliriz. YouTube bilindiği üzere yapısını, kullanıcıların kendi içeriklerinden oluşturdugu videolardan alan bir yapı ve bu videolarda gene hepimizin bildiği gibi düzenli olarak reklamlar yayınlanıyor. İşte bu sözkonusu videolardaki ırkçılık ve şiddet üzerine içerikler üzerinde reklamlarının yayınlanmasından dolayı, bir çok dijital reklam ajansı ve belli başlı markalar duruma tepki göstermiş ve bu tepki zincirleme şekilde büyüyerek bir boykot haline gelmişti. YouTube bu durumdan ciddi şekilde etkilendi. Bu boykot zincirine dahil olan firmaların hepsi reklamlarını YouTubedan çekmiş ve şirketin marka degerinin zarar görmesi bir yana, ciddi anlamda bir finansal düşüş yaşamıştı. Ve bütün bu gelişmeler YouTube’ı radikal değişiklikler ve farklılıklar yapmaya itti. İşte şimdiki zamanda gördüğümüz bu yeniliklerin, bu kadar erken gelmesine de muhtemelen bu reklam krizinin sebep oldugu öngörülüyor.

YouTube Yenilik Peşinde

Ne varki YouTube, bu krizi tersine çevirmek, tabiri caizse reklamverenlerin gönlünü yeniden kazanmak adına yaptıgı değişikliklerde hiç ufak tefek degil. Yaptıgı etkinlikler, halihazırda sahip oldugu platformlardaki güncellemeler ve duyurusunu yaptıgı yeni atılımları hayata geçirmeleri, en son olarakta içerik oluşturuculara yönelik daha kaliteli içerige teşvik eden yönlendirmeleri, bütün bu olumsuz şartları tekrar eski noktasına getirmek adına atılmış istikrarlı adımlar olarak degerlendirilebilir.

youtube_etkinlik

Bu adımlardan bir çogu önemli ve olumlu, fakat belkide en ön plana çıkan ikisi yazımızın ana konusunu oluşturuyor. Birincisi; bildiğiniz üzere YouTube reklam ilişkisi üzerinden dönen para durumlarının bir üçüncü ortagı olan içerik oluşturucuları üzerine. Hatırlarsanız YouTube daha güvenli ve reklam dostu içerik oluşturmak adına bir dizi önlem almış, bunların başında para kazanma standartlarının değişmesi gelmişti. Bu mart ayı güncellemesinden önce videonuzu yayınladıgınız andan itibaren para kazanabilmeniz mümkün iken, artık kanalızın 10.000 hayat boyu izlenim alması, para kazanabilmek adına ilk şart olarak karşımıza çıkmıştı. Ne varki YouTube’dan para kazanmak, sadece bu standart iş ortagı programının yanı sıra, birde YouTube Red sistemi dediğimiz yeni bir sistem ilede mümkün olabiliyordu. YouTube Red ise, YouTube’ın son bir senede hayata geçirdiği bir ücretli abonelik sistemi olmakla beraber, bu ücretler bu sistem üzerinde içerik yayınlayanlara da ekstra bir gelir kazandırıyordu. Zira YouTube Red aboneliğine sahip kullanıcılar, sadece abonelik ücreti ödüyorlar, onun dışında YouTube sistemini belli sınırlar içerisinde reklamsız kullanabiliyorlar. Şimdi bu etkeni ayırıp bir kenarda bekleterek, bir başka yani ikinci önemli adım hakkında açıklama yapmamız gerekiyor. Gene hatırlarsanız YouTube yakın zamanda çok uzun zamandır söylentisi yapılan, nispeten daha kısa bir zamanda da duyurusu yapılan, en nihayetinde de geçtiğimiz ay resmen aktif olarak açılışını yaptıgı bir TV sistemi kurmuştu. Bu sistem şimdilik beta halinde olsa bile, yakın zamanda tüm dünya genelinde aktif olarak kullanılacak bir yapı özelliğini taşıyor. YouTube TV ile YouTube Red’in ortak noktası ise, gene ücretli abonelik kapsamında YouTube TV’yide reklamsız izleyebiliyor olunması. Buraya kadar olan kısımlar, zaten aktif olan ve kısmen belli başlı yerlerde (şimdilik Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı eyaletlerinde ) kullanılan özellikler. Şimdi bambaşka bir kulvardan bahsetmek istiyoruz. Netflix gibi uygulamaları muhtemelen duymuşsunuzdur. Netflix’de tıpkı YouTube gibi çevrimiçi bir video uygulaması. Ve bir abonelik sistemine sahip. Bu aboneliklerden edindiğinizde Netflix’le anlaşmalı olan yayınları, filmleri, videoları, HD olarak, istediğiniz şekilde izleme şansına sahip oluyorsunuz. YouTube ile farkıda bu noktada ortaya çıkıyor. Zira YouTube standart olarak ücretsiz ve içeriğini gene kullanıcılardan alan bir yapı iken, Netflix ise tam tersi, ücretli içerikler, filmler ve anlaşmalı şirketler hatta sırf Netflix için çekilen yapımlar olmak üzere, yüksek prodüksuyon içerikleri yayınlayan bir nevi paralı TV uygulaması. Aralarındaki fark bu kadar bariz iken, YouTube attıgı adımlar arasında bu farklılıkları sıfır noktasına indirmeyi de getirdi. Yani YouTube hali hazırda standart yapısını korumanın yanında, Bir TV istasyonu, aynı zamanda kendi orjinal anlaşmalarına sahip içerik üreticilerine sahip bir TV istasyonu haline geldi.

youtube_rakip_netflix

Bu bahsettiğimiz platformlar sadece Netflix ile de sınırlı değil. Hulu, Amazon gibi uygulamaları, zamanımızın TV anlayışını değiştiren uygulamalar olarak lanse etmemiz yanlış olmaz. Yapısal olarakda örneğini verdiğimiz Netflix gibi bir yapı içerisinde olan bu uygulamalar, hem ücretli olmalarının yanı sıra, aynı zamanda birbirleriyle de rekabet içerisindeler. Bütün bu uygulamaları açıklamamızın sebebi ise, bütün bu rekabet ortamına artık YouTube’ında dahil olmasıyla alakalı. Artık YouTubeda video yayınlama servisinin yanında sahip oldugu TV uygulamasını çok daha yukarı bir adım atarak seviyesini bir üst çıtaya yükseltmiş durumda. Yani biraz daha açmamız gerekirse, YouTube’da aynı bir TV istasyonu gibi kendine özel, yayıncılık hakkı kendisine ait içeriklerle yayıncılarını karşılayacak.

Ya İçerik Oluşturucular?

Tekrar para kazanma durumuna dönelim. Bu adımlar ilk başta reklamverenleri tekrar geri kazanma adına çok büyük bir adım. Yapılan yeni reklam anlaşmaları sadece bu YouTube’ın anlaşmalı yayınlarında degil, bütün YouTube servislerinde geçerli olacak. Dolayısıyla şuan para kazanma olanakları sınırlı ve bu durumdan hiçte hoşnut olmayan içerik üreticileri, tekrar eski reklam performanslarına kavuşabilicekler. Bunun yanında, belirttiğimiz YouTube Red gelirleri de bu yeni adımla birlikte, gelir seviyesinde gözle görülür bir artış beklentisiyle karşılanabilir. YouTube, bu hamleler ile birlikte marka değerini korumayı hatta yükseltmeyi amaçlıyor. Bu adımlarla birlikte yeni gelir kaynakları oluşurmu? yada içerik üreticiler için ekstra bir yenilik getirirmi? bu soruların cevapları bilinmemekle birlikte, henüz bu gelişmeler çok yeni oldugundan dolayı bir görüş bildirmek içinde fazlasıyla erken bir süreç oldugunu belirtebiliriz.

YouTube TV’nin bu yeni özel programı, sadece duyurusuyla degil detaylarıylada açıklandı. Tabi ki bu detaylar “şimdilik” aşamasında. Zaman içerisinde içerik bazında yapısını ve yayın alanını büyütmek, bilindiği üzere YouTube’ın hedefleri arasında.

Yapılan açıklamalara göre, YouTube’ın bu yeni uygulaması için belli başlı isimlerle anlaşma sağlanmış durumda. Bu sözkonusu isimler, sadece YouTube için, daha dogrusu YouTube’a özel olarak içerikler oluşturacaklar ve yayın haklarıda sadece YouTube’a ait olacak. NewFronts Konferansı kapsamında yapılan duyuruya göre, YouTube’a özel içerik üretecek ilk isimler arasında Kevin Hart ve Ellen DeGeneres yer alıyor. Ünlü komedyen, platforma özel Kevin Hart: What the Fit? isimli, spor odaklı bir program hazırlayacak. Ellen DeGeneres ise televizyon programının kamera arkasında yaşananları YouTube üzerinden paylaşacak. Katy Perry ve Demi Lovato gibi şarkıcılar da, konserlerinin arka planında yaşananları hayranlarıyla paylaşmaya hazırlanıyor. Amerikalı ünlü sunucu Ryan Seacrest ise Best.Cover.Ever adında bir müzik yarışma programıyla karşımıza çıkacak. Bunlar ücretsiz olmalarının yanı sıra, sadece YouTube Red için şuanlık 40 ayrı isimlede anlaşıldıgı gelen haberler arasında.

Türkiye’ye Ne Zaman Gelecek?

Aslında bu durum uygulama bazında yeni sayılsada, fikir bazında eski sayılır. Özellikle reklam krizi sonrasında Madonna gibi isimlere dahi, yüksek meblağlar ödeyerek içerik oluşturma fikri kısa vadeli olarak hayata geçirilmiş, fakat istenilen sonuç alınamamıştı. Belki farkındasınız, belki degilsiniz fakat bu sözkonusu reklam krizi hala aktif olarak YouTube sisteminde sorun olarak görülebiliyor. Farkındaysanız videoların çogunda hala reklam görüntülenmiyor. İşte bunun nedeni YouTube Ceo’su Susan Woicijik’in, üste özür bile dilemesine karşın, yaptıgı adımların sonuçsuz kalması ve reklamverenler ile aralarının hala anlaşma düzeyine gelememesinden kaynaklanıyor. İşte bütün bu olumsuzlukların bu yeni içerik programıyla tersine çevrilmesi amaçlanıyor ne kadar başarılı olacagını hep birlikte görecegiz fakat kesin olan bir şey Ne varki, kullanıcı yani izleyici bazında YouTube, kalite dozajını daha çok yükseltme amacı taşıdıgından seyirciler daha çok seçenek, daha çok video daha çok orjinal içerikleri YouTube içerisinde bulabilicekler.

youtube_red_vs_netflix

Bütün bu gelişmeler aslında gayet olumlu olsa bile, en azından bizim için, bütün heyecanını “şimdilik” söndüren, ufak ama hayati bir ayrıntıda var maalesef. Bu ayrıntı, bütün bu gelişmelere yakın zamanda ülkemizde de şahit olmak beklentilerimiz arasında olsada, tıpkı YouTube TV gibi, YouTube’ın bazı uygulamalarının henüz Beta durumunda olmalarından dolayı, belli başlı ülkelerde aktif olması. Yani yazımızın genelinde anlattıgımız herşey, “şimdilik” sadece belli yerlerde, daha net belirtmek gerekirse Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı eyaletlerinde aktif. Henüz çok yeni olması nedeniyle dünya geneline yayılması biraz zaman alıcak gibi gözüksede, gelen açıklamalar bu sürecin çok sürmeyecegi yönünde.

YouTube’a özel içeriklerin, sadece anlaşmalı isimler olmasının altında çok önemli bir ayrıntı daha var aslında. Bu anlaşmalı içeriklerin büyük çogunlugu, ismini YouTube’dan duyurmuş karakterlerden oluşuyor. Buda YouTube’ın ileriki zamanlar için içerik oluşturucular için yeni bir alan ortaya koyması anlamında bir işaret olabilir. Yani demek istediğimiz, tıpkı Değişim Elçileri Programı gibi yada en basitinden YouTube İş Ortagı Programı gibi, YouTube ile içerik oluşturmak üzere, aynı bir yapım şirketiyle anlaşır gibi anlaşma yapmak, YouTube’ın resmi duyurusunu yapmasada söylentileri arasında. Ki YouTube’ın en önemli isimleri arasında olan ve aynı zamandada reklam krizininde başlangıç isimleri arasında olan Pewdidede’da, YouTube’ın bu tarz bir girişim içerisinde olacagını, belki “bende o anlaşmalılardan olabilirim” imasıyla, kısmen dogrulayarak söylentilerin boşa olmadıgını belirtti. Tabi bu ne kadar saglıklı bir tespit olur orası bilinmez, fakat net olan bir şey var ki, YouTube zor günler geçiriyor. Ve amacı mümkün olan her alanında kaliteyi yükseltmek. Bu amaç dogrultusunda sürekli yenilik peşinde koşan YouTube, içerik üretme bazında da içerik oluşturucuların çıtasını daha yüksege çekme anlamında bir politika izlediğinden dolayı, sözkonusu “YouTube ile anlaşma” güncellemesi gayet mantıklı ve olabilirliği yüksek bir seçenek gibi görünüyor.

Şu halde yapılıcak iki şey var. Birincisi; izleyici olarak YouTube’ın neler yapacagını hep birlikte gözlemleyip olayın gidişatına bakmak. İkincisi ise şayet içerik oluşturucu bir konumumuz var ise, her zaman yaptıgımız gibi, üretebildiğimiz en iyi içerikleri üreterek YouTube’ın bir sonraki adımı için hazırlıklı olmak. Zira Zaman içerisinde YouTube cephesinde olabilicek her yeniliğin, genellikle içerik üreticilerinin kendilerinde yenilik yapmaları gerektirdiğini tekrar hatırlatmak isteriz.

By |2017-05-13T19:53:00+00:00Mayıs 13th, 2017|Öne Çıkarılanlar, YouTube|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment