YouTube Modern Warfare Serisinin Para Kazanma Özelliğini Kısıtladı

//YouTube Modern Warfare Serisinin Para Kazanma Özelliğini Kısıtladı

YouTube Modern Warfare Serisinin Para Kazanma Özelliğini Kısıtladı

Eger bilgisayar oyunlarını özellikle FPS oyunlarını seviyorsanız, çok yüksek ihtimalle Call Of Duty isminin sizde ayrı bir yeri vardır. FPS dünyasının belkide en büyük en eski ve kapsamlı oyunlarından biri olan Call Of Duty bildiğimiz üzere savaş üzerine bir oyun. Hatta savaşlar desek daha dogru olur çünkü ilk zamanlardaki (bizim için nostalaji olsada) 2.dünya savaşı içerikli temalardan, özel görevlere, uzay çagı savaşlarından, zombi savaşları gibi fantastik kulvarlara kadar bir çok temayı işlemiş, günümüzde de aktif olarak gene savaş içerikli olmak kaydı ile yeni temalı oyunlarla varlıgını sürdürmektedir. Bu kadar geniş çaplı bir oyunun YouTube ile alakası olmaması düşünülemezdi zaten. Ne varki son günlerdeki gelişmeler Call Of Duty ve YouTube ortaklıgına gölge düşürecek gibi.

Call Of Duty ve YouTube ortaklıgının birde YouTube tarafına göz atalım. YouTube, son günlerdeki hatta son aylardaki hem sessiz sedasız, hemde en şiddetli depremini yaşamıştı bildiğimiz üzere. Bu deprem, sitenin marka değerini ticari anlamda düşürmüş ve aynı zamanda YouTube’ı durumu düzeltmek adına büyük adımlar atmaya itmişti. Bu durum, YouTube’ı hem izleyici, hemde içerik oluşturucu olarak kullanan hemen herkes bir şekilde etkisini görse bile, mevcut içerik oluşturucular ve bunların arasına yeni katılacaklar tarafından etkileri çok farklı boyutta oldu. Zira YouTube, içerikler üzerinden para kazanma politikalarını büyük oranda değiştirdi. Neticede YouTube’ın başını derde sokanda bizzat bu içerikler arasındaki bazı örneklerin, şiddet, ırkçılık gibi istenmeyen kriterler içermesi ve reklamverenlerin bu kriterlere sahip videolardaki reklamlarının yayınlanmasından duydukları rahatsızlık oluşturmuştu. Sonuç oldukça yıkıcı ve etkiside zincirleme olarak boykot niteliği taşıyacak kadar büyük oldu. Hem YouTube hemde YouTuberlar için. Çünkü oyunun kuralları komple değişti. Artık YouTube’dan para kazanmak daha zor ve titizlik isteyen bir olayken, hala reklamverenlerin büyük çogunluguyla henüz yeniden reklam anlaşmaları yapılmamış olması, henüz bu krizin atlatılmadıgının göstergesi durumunda.

Youtube Ve Oyun İlişkisi

YouTube’dan para kazanabilmemizin teknik olmasada mantık anlamında bir gereksinimi var. Şiddet, ırkçılık, propaganda, terör vs. gibi rahatsız edici hiç bir element içermemesi gerekiyor. Aslında zaten en başından beri bu şekildeydi. Yani YouTube bu kuralları yeni koymadı fakat dün ile bugün arasındaki fark, bugün; bu konuda yaşadıgı krizden dolayı çok daha titiz ve elemeci davranması. Bu sebeple para kazanma kriterlerinin de teknik olarak değiştirildiğini hatırlatalım. Kriz öncesi dönemde muhtemelen bildiğiniz yada tecrübe ettiğiniz üzere, videonuzu atar atmaz para kazanabiliyordunuz. Fakat kriz sonrası güncelleme geregince, artık 10.000 ömür boyu izlenim almanız, para kazanabilmeniz için ilk şartı oluşturuyor. İlk şart dedik çünkü buda yeterli değil. Zira bu 10.000 izlenim size, sadece kanalınızın, daha dogrusu videolarınızın reklam veren dostu olup olmadıgına dair bir incelemeye girme hakkı tanıyor desek daha dogru olacak. Çünkü bu sözkonusu degerlendirme sonucunda ya para kazanma talebiniz red yiyor ya da onaylanıp eskisi gibi içeriklerinizden para kazanma şansına sahip olabiliyorsunuz. Bu arada red durumu oldugunda otuz gün sonra tekrar başvuru hakkınız oldugunuda hatırlatalım.

youtube_oyun_para_kazanma

Şimdi hal böyle iken YouTube içeriklerinden para kazanabilmek denilince, akla ilk olarak mizah yada şov tarzı içerikler geliyor olabilir. Fakat belkide onlardan çok daha büyük bir (hem izleyici kitlesi, hemde içerik oluşturucu kitlesi anlamında bir büyüklükten bahsediyoruz) kategori olarak, oyun sektörü YouTube’da yer kaplıyor. Oyun dünyasının da bilgisayar ve internet dünyasındaki kapladıgı yeri, dönen yatırımları, milyonlarca kullanıcıyı göz önünden bulundurursak, bol sıfır içeren bir rakama tekabul eden büyük bir YouTube ve oyun sektöründen bahsettiğimizi ifade edebiliriz. Bu bahsettiğimiz oyun kavramıda, tek bir oyundan ibaret degil. Milyonlarca değişik oyun mevcut ve bunların arasında binlerce yeniside eklenmekte. Hal böyle olunca, oyun videoları çekerek YouTube’dan gelir elde etme olayı inanılmaz ciddi bir potansiyel oluşturuyor.

Call Of Duty : Modern Warfare

Oyun çeşitliği çok fazla olsa da bizim konumuz tek bir oyun. Zira bu oyunun yazının başında da belirttiğimiz gibi, bir çok açıdan istisnai bir durumu var. Bir kere öncü konumunda. 2003’de serisinin ilk versiyonunu yayınladıgından itibaren tam 14 yıldır oyun sektörüne adını altın harflerle yazdırmış, her çıkan versiyonunda devrim niteliğinde değişiklikler yapmış, içerdiği her karakter artık marka olacak kadar orjinal hale gelmiş (Kaptan Price denilince oyunu seven hemen herkes, sanki kanlı canlı öyle biri varmış gibi size anlatabilir mesela, bu bile oyunun etkisinin bir başarısıdır) Call Of Duty serisi bahsedecegimiz oyunun genel adı.

2003 itibariyle ilk adını duyurdugundan itibaren birinci ve ikinci dünya savaşını konu almış, genellikle iki senede bir, yeni bir serisini çıkaran Call Of Duty’nin her serisinde değişiklik olsa bile ana teması savaştır. Herşey savaş üzerine kurgulanır. Ve savaşlar bildiğimiz üzere YouTube’da tehlikeli görülen kategorilere oldukça yakın duran bir kavram. Ne varki bu durum, reklam krizi sorununa kadar pek sorun teşkil etmemişti. Zira eski versiyonlar üzerinden konuşursak, grafiklerin şimdiki kadar gerçekçi olmaması, şiddetin çok daha az hatta o zamanki teknolojiye göre gerçek, fakat şimdiki zamana göre çok basit kalması, belkide bu sorunsuzlugun temelini oluşturuyordu. Ne varki zaman kavramı, bildiğimiz üzere mevcut olan herşeyin üzerine bir daha koyarak yükselmesi manasında bir gelişme gösterir. Dolayısıyla oyunlar daha sert, daha gerçekçi ve daha çarpıcı olmaya başladı. Bu sadece Call Of Duty için değil, hemen hemen sektördeki bütün oyunlar için geçerli olan bir durum.

youtube_modern_warfare

Fakat bugüne gelmeden YouTube ve Call Of Duty arasındaki özel bağın ve boyutlarının nerelere kadar uzandıgını biraz daha açıklamamız gerekiyor. Bunun için basitçe bir YouTube’ın arama kısmına Call Of Duty yazmanız yeterli. 14 yıl gibi büyük bir sürecin hemen hemen her bölümünü, her bölümün farklı analizlerini, farklı oyunculardan oynanmış videolarını sayısını tahmin edemeyecegimiz kadar bulmanın mümkün oldugunu göreceksiniz. Call Of Duty aslında ana ismi Call Of Duty olarak kalmak kaydıyla, en büyük başarısını Modern Warfare adı altında yapmıştır. Yaptıgımız deneyi Modern Warfare içinde yaparsanız gene aynı sonucu elde edersiniz. Fakat bir fark var ve bu fark, tamamen Modern Warfare’da biraz önce bahsettiğimiz daha gerçekçilik ve daha sert sahneler içeren elementlerin, oyun içinde yogun olarak kullanıldıgıda gözünüzden muhtemelen kaçmayacaktır.

Modern Warfare ismi o kadar öne çıkmıştır ki hatta Call Of Duty adının bile gölgede kaldıgı düşünebilir. Bu durumu biraz daha netleştirmek gerekirse, ilk Modern Warfare oyunu 2007’de, Call Of Duty: Modern Warfare adı altında çıkmıştır. Ve oyun dinamikleri anlamında büyük değişiklikler, çok daha gerçekçi bir deneyim sunması açısından adeta devrim niteliğinde bir oyundur. Devamında gelen Modern Warfare 2 oyunu ise, o güne dek yapılan Call Of Duty versiyonlarının bütün satışlarını geçen bir satış sayısına ulaşmıştır. Fakat yazımızla ilgili ve Call Of Duty için belkide en özel versiyonu olan Modern Warfare 3 ise belkide YouTube’da en çok izlenilen Modern Warfare gameplay oyunu olmasının yanında, çıktıgı 24 saat içinde 60.0000 milyon adet satarak, dünyada bu alanda hala henüz yenisi kırılamamış bir rekora imza atmıştır. Fakat bu büyük başarının yanı sıra oyun içeriği ve senaryosu, savaşın dogal tabiatı geregi olarak oldukça sert ve şiddet içerir.

youtube_oyun_para_kazanma2

Modern Warfare,tabiki bu efsanevi 3. jenerasyon serisinden sonra tekrar yeni serileri çıkarmaya devam etti. Fakat bunlar, daha çok uzay savaşları, zombi savaşları gibi oyunun genel temasını korusa da, içerik olarak daha fantastik ve kurgu içerikler oldugundan, içerdiği şiddet de sentetik, sahte hatta zararsız olarak değerlendirildi. Ve hatta oyunun sadık kullanıcıları tarafından bu durum oldukça tepki gördü. Asıl sorun ve konumunuzun içeriğini oluşturan niteliği ise Call Of Duty serisinin bu tepkilere cevap olarak tamamen eski temada ve 2.dünya savaşını işleyen yeni oyununu piasaya çıkarmasıyla gün yüzüne çıktı diyebiliriz. Çünkü serinin bu son oyunu, günümüz teknolojilerini sonuna kadar kullanıp, olabilicek en gerçekçi savaş deneyimi yaşatması bir yana, şiddet dozajıda oldukça yüksek bir deneyim sunuyor. Ve YouTube tarafına geri dönersek, zaten bu tip içeriklere artık çok hassas bakan sistemin, oyunda olsa bu şiddet içeren içeriklere, sessiz sedasız tepki gösterdiği ortaya çıktı. Sadece bu oyunda değil eskiden zararsız olarak görünen Modern Warfare – Call Of Duty oyunları dahi, bu tepkiden nasibini almış gibi görünüyor. Zira artık Modern Warfare Gameplay yani oyun videoları, “reklam verenler için uygun degil” kategorisi içinde değerlendiriliyor. Bir başka deyişle artık Modern Warfare videolarından para kazanmamız biraz zor gibi görünüyor. Ki bu durumun Call Of Duty’nin birinci ve ikinci dünya savaşı oyunları kulvarında ön planda olması, dolayısıyla ilk göze çarpması gibi bir yanılgı olsa da, aslında dahada derin. Çünkü sadece Modern Warfare degil, savaş temalı oyunların çogunda bu durum ile ilgili ekstra bir açıklama yapılmasa bile, para kazanma özellikleri nispeten azaltılmış durumda. Yani savaş oyunlarının tamamı artık YouTube için zararlı kapsamına giriyor.

Oyun Ve Gerçek Arasındaki Fark

PrestigeIsKey adlı YouTube kanalı, şayet oyun videolarını takip ediyorsanız muhtemelen aşina oldugunuz bir kanal. Bir milyondan fazla abone, 175 milyondan fazla izleyici sayısı ile YouTube2da 2010’dan beri aktif olarak yayın yapan ve bu konuda belli bir kariyere ulaşmış bir içerik oluşturucusu kanalı ve içeriklerinin çoguda, Modern Warfare başta olmak üzere bu tip savaş oyunları üzerine, Yani YouTube’ın gözünde, bizzat kendi onay verdiği bu kanal ilk videosundan son videosuna kadar tıka basa şiddet içeriyor. Tamamen tesadufi olarak kanal sahibi, yaptıklarında hiçbir değişiklik olmamasına ragmen gelirlerinde büyük bir azalma farketmiş. Sadece bu kadarla da kalmayıp, kanalınında YouTube tarafından ihtar gönderilmek suretiyle kapanmasına ramak kaldıgını ögrenmiş. Ki üstelik bu durumu, kendi sosyal medya hesaplarında paylaştıktan sonra aldıgı tepkilere göre, aynı durumu yaşayan bir çok kullanıcın oldugunuda farketmiş. Yani PrestigeIsKey, aynı tür oyun videoları yapan başka kanalların da yaşadıgı durumu yaşadıklarını, henüz yaşamayanlarında ileride yaşama riski oldugunu açıklamış. YouTube’ın özellikle bu konularda, yani kanal kapatma konusunda çok acımasız oldugu hepimizce malum. Hal böyle olunca PrestigeIsKey çözümü içeriklerini Patreon’a taşımakta bulmuş. Patreon, YouTube gibi fakat ondan biraz daha farklı yapıda bir web platformu diyebiliriz. İçeriklerinizi yayınlayabiliceginiz ve onlar üzerinden para kazanabilicegimiz ayrı bir kulvar oluyor.
YouTube; kaba dil, ırkçılık, cinsellik ve şiddet içerikli videoların önüne geçmeye çalışması normal bir durum fakat kanallarını patreon gibi farklı kanallara taşımak istemeyen ve sözkonusu durumdan dolayı zarar görmekten çekinen kanal sahipleride, kendilerini risk altında hissetmiş olsa gerek ki, bu durum üzerine oldukça fazla tepki var. YouTube’ın önce giden isimlerinden PewDiePie dahi bu durumdan şikayetçi oldugunu belirtmemiz, sanırız olayın hissedebilirliği hakkında size bir fikir verebilir. Bu tür videolar yapan kanalların bir çoğu, YouTube sistemini oyun ile gerçeği birbirinden ayırt edememesi sebebiyle eleştiriyor. Ve hatta daha fazlası olarak oyundaki sahnelerin gerçekçi olması bir yana, şayet uygunsuz görülebilicek bir durum var ise, sözkonusu sahnelerin yetişkin kitleye hitap etmesi amacıyla içerdiği şiddete göre, sadece filtre uygulanmasını talep ediyorlar. YouTube tarafında ise bu gelişmelere nasıl bir yanıt veceregine, düzenleme yapılacagı veya yapılıp yapılmayacagına dair bir açıklama ise henüz bulunmuyor.

By |2017-05-15T17:36:43+00:00Mayıs 15th, 2017|YouTube|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment