Sayfa İçeriği
YouTube için canlı yayın demek apayrı bir kategori kapsamı demek, zira YouTube, standart olarak yapısı aslında Twicht TV gibi tamamen canlı yayından alan degil, içerik üreticilerinin ve kullanıcıların diledikleri zaman video yükleyip, diledikleri zaman izleyebilicekleri çevrimiçi bir platform olarak yayın hayatına başlamış, hala da özellik olarak bu vasfını koruyan bir site olarak devam etmektedir. Yani genel olarak baktıgımız zaman, YouTube, yedi yirmidört canlı yayına müsait ve kullanıcıların insifiyatifinde olarak bu şekilde de kullanılsa bile, tema olarak çevrimiçi bir video sitesi platformunda. Bu sebepten dolayıdır ki, canlı yayın kuralları genel kurallarının yanı sıra ekstra kriterler içeriyor. Bu kriterler zaman içinde hep değişime ugraşmış, bazen zorlaşmış, bazen kolaylaşmış fakat hep değişmiştir. Son günlerde olan gelişmeler acaba yeni bir değişiklikmi geliyor dedirtti.
YouTube bildigimiz üzere basit bir video sitesinden, özellikle günümüz şartlarında farklı bir noktada bulunuyor. Bunun sebebi sadece dünyada en çok video izlenen platform olmasının yanı sıra, en bilinen marka olarak videodan öte, bu videolardan gelir edilmesini sağlayan, bununla birlikte çeşitli etkinlik ve atılımlarla bir video sitesi diye kestirip atamayacagımız çok önemli misyon hatta misyonlara sahip. Kendine ait bir kültürü var desek bile yanlış tanımlama yapmış olmayışımız, YouTube’ın ne denli geniş ve global bir yapı oldugunu açıklar tahmin ediyoruz. YouTube’ı kullanmak, hem kolay hemde zor açıkçası. Kullanmak için basitçe www.youtube.com yazmamız yeterliyken, kullanmanında ötesi, onun bir parçası olmak için gene en az bunun kadar basit bir kaç adımdan ibaret gibi olsada, aslında bu hamleler buzdagının sadece görünen kısmı gibi diye düşünsek çok isabetli bir davranış şekli olur. Zira iyi bir YouTube kullanıcısı olmak gerçekten iyi bir bilgi, deneyim, birikim ve tabiki kurallar uymak ve iyi içerik oluşturmak ikilisiyle birlikte dikkat ve emek isteyen bir eylem haline dönüşüyor.
Neden Canlı Yayın Yapmak Zor?
YouTube’da içerik oluşturucusu olmak uzun ve engebeli bir yol olmasının yanında, YouTube’ı kullanma tercihlerimiz arasında birde canlı yayın yapmak varsa, bu yol daha bir dikleşip, dikenli taşlı bir patika haline dönüşüyor. Zira belirttiğimiz gibi YouTube, varsayılan ayar olarak öncelikli olarak bir çevrim içi video sitesi. Şayet bu standartın dışında olarak ekstra bir özelligi kullanmak istiyorsak, YouTubeda bizden ekstra kriterler talep edecektir. ÖZellikle canlı yayın konusunda YouTube oldukça hassastır. Bunun nedenlerinin başında YouTube’ın genel topluluk kuralları konusunda çok titiz olması yatar. Bildiginiz gibi canlı yayın sırasında yayını kontrol etmek ciddi anlamda zordur. TV canlı yayınlarında dahi yayınlar beş saniye geriden gelir ki, olası bir kaza durumunda telafisi mümkün olabilsin. YouTube’ın ise bu kazalara tahammülü yoktur. Kurallar konusunda tavizsizdir. İşte bu sebeple canlı yayın kavramına bir takım kurallar ve kriterler getirmiştir. Bir başka deyişle YouTube’ın imkanlarını kullanmak istiyorsanız, şöyle diyelim; YouTube’ı bir banka gibi düşünün ve ondan kredi istiyorsunuz. Her bankanın yaptıgı gibi önce siciliniz incelenir, şayet temizseniz kredi verilir. İşte YouTube’da tamamen bu mantıkla hareket edip, sizden belli bir güven kriterleri almak şartıyla canlı yayına izin verir. Buda ,YouTube’ın gözünde siz canlı yayın sırasında topluluk kurallarına aykırı bir davranışta bulunmayacagınza dair bir teminat olarak olarak alır. Çünkü koruması gereken bir marka değeri var. diyebilirsiniz ki başka canlı yayın paltformlarının marka değeri yokmudur ? tabiki onlarında var. Fakat çalışma prensipleri farklı. En başta yapıları geregi tamamen canlı yayın öncelikli olarak kurulmuş siteler ve onlarında o tarzda topluluk degerleri var. Tespitleri halinde onlarda kapatılıyor. Fakat dedigimiz gibi YouTube ile tabiatları geregi farklılık içerisindeler. YouTube ise canlı yayında yapılan bir hatanın bedelini çok daha agır ödemek durumunda oldugu için, bu riskleri minimuma indirme prensipleriyle hareket ediyor.
Canlı yayında neler olabilir? diye geniş yelpazede düşünürsek, topluluk kurallarına aykırı olan her eylem, canlı yayın sırasında gerçekleştirilebilir. Çok uç bir örnek olsa bile, birinin YouTube canlı yayınında intihar girişiminde bulundugunu bir anlık hayal edin mesela. YouTube bir bireyin intiharını yayınlıyor diye bir başlık gördüğünüzü hayal edin. Bu siteye siz naçizane reklamlarınızı verirmiydiniz ? üstüne üstlük tüm dünya genelinde birinci dereceden en yüksek prestije sahip bir site, bu tür bir eylemle anılırsa marka değerinin nasıl düşecegini az çok tahmin edersiniz. İşte bütün bu durumlar için, YouTube canlı yayın konusunda maksimum hassasiyet göstermiş ve kriter değerlerini oldukça yükseltmiştir. Verdiğimiz örnek çok uç olsada, en ufak bir topluluk ihlali dahi, YouTube’ın tahammül edemeyecegi bir nokta oldugundan, bu kriterlere ulaşmanız yanında, uymanız gereken ekstra kurallar getirmiştir. Fakat bu kurallar nispeten YouTube’ın genel topluluk kurallarına paralellik gösterir. En basitinden, canlı yayında yanlışlıklada olsa kendinizin veya başkanızın kredi kartı bilgilerini vermeniz, hem sizi, hem reklam verenleri, hemde YouTube’ı zor durumda bırakır.
Bütün bu zor gibi gözüken kriterlerin yanında YouTube’ın canlı yayınları, elit bir kavram olmasıyla birlikte aslında bütün bu düzenlemelere değecek bir yapıdadır. Zira bunun ispatını, YouTube canlı yayın kategorisinin hiç boş kalmamasına sürekli yedi yirmidört canlı yayın yapılmasına ve bu sözkonusu canlı yayınların kalitesinden anlayabilmemiz mümkün. YouTube’ın canlı yayınlarıda kendi aralarında kategorilere ayrılmakla birlikte, nispeten kuralları ve kriterleri aynıdır. Canlı yayınlarının kategorilere ayrılması genel bir başlık sayılır. Çünkü bu başlık altında ve tabiki kurallara biat etmek şartıyla, dilediğiniz canlı yayını gerçekleştirebiliyorsunuz. Dilerseniz nişan töreninizden , kedinizin uyumasına, oyun videolarınızdan, boş boş gökyüzünü çekmeye kadar dilediğiniz nitelikte videolarınızı canlı olarak izleyiclerinize aktarabilirsiniz. Bu güzel yanların yanı sıra, canlı yayın tabiatı geregi, canlı yayından sonrada kanalınızın selameti ve birde YouTube’daki canlı yayınlara olan ilgiden dolayı ekstra bir zorluk gerektirir. Bu zorlukdan kastettigimiz olgu, yayınlarınıza daha bir özen gereksiniminden ileri gelir. Çünkü canlı yayınlarınızdaki hataları daha sonra takdir edeceginiz üzere daha sonra düzenleyemezsiniz.
Canlı Yayın Eleştirileri
Canlı yayın, YouTube’da mevcut oldugundan bugüne hep ilgiye maruz kalmıştır. Hem yayıncılar, hem izleyiciler tarafından. Fakat YouTube politikaları, canlı yayın üzerine yüksek eleştirilere de maruz kalmıştır. Zira YouTube’ın kendini korumaya alması adına aldıgı önlemler, canlı yayın yapanlar tarafından aşırı yüksek gereksinimler olarak bulunmuş ve bu kadarının gereksizligi üzerine YouTube’ı tabiri caizse eleştiri bombardımanına tutmuşlardır. YouTube, genellikle eleştirilere kulak verir. Bu gelenek canlı yayın politiklarının değişiminde de etkili olmuştur. Mesela vaktiyle YouTubeda canlı yayın yapabilmenin iki anahtar kriteri, temiz bir geçmişe sahip olmak , ki bu bahsettiğimiz geçmiş süreci doksan güne tekabül eder, yani doksan gün boyunca YouTube kurallarını, eger yapılmışsa canlı yayın ilkelerini ihlal edicek en ufak bir harekette bulunmamak ve ikinci olarakda tam 10.000 abone gerekisim kriteri canlı yayın yapmak isteyen içerik oluşturucularının karşısına çıkmıştır. ÖZellikle 10.000 abonelikle ilgili kısım oldukça yüksek bulunmuş ve YouTube sürekli bununla ilgili eleştiriler almıştır. Nitekim geçen zaman içerisinde eleştiriler dogrultusunda, YouTube’da değişim gösteren çogu kısım gibi bu kriterde esnetilmiş, yakın bir zamanda canlı yayın için gereken abone sayısı 10.000’den 1.000’e yani onda bir oranında düşürülmüştür. Bununla birlikte canlı yayın için gün geçtikçe teknik gereksinimlerin yükselmesi, YouTube’ın canlı yayına aslında bir angarya gibi görmeyip, ciddi bir önem verdiğinin göstergesidir. Bu teknik değişimler YouTube içinde biz farkında olmadıgımız halde perde arkasında altyapısal olarak yapılan güncellemelerdir. Yani şöyle iki örnekle kıyaslama yapmamız gerekirse, vaktiyle YouTube’da video izlemek için alttaki kırmızı barın ilerlemesini beklediğimiz ve bunu istisnasız her video için yaptıgımız günleri bir hatırlayın. Şimdi ise baglantı hızımız minimum bile olsa, artık bunu çok nadir yaşamamız işte bu bahsettiğimiz teknik güncellemeler sayesinde mümkün olmuştur. ikinci bir örnek ise, gene vaktiyle canlı yayınları takip etmiş yada gerçekleştirmiş iseniz, akıcı yayının sık sık kesildiğini, donmalar oldugunu hatırlayacaksınız. Günümüzde ise şayet imkanlarınız elveriyorsa 4k çözüzünürlüklü yayınları bile sorunsuz şekilde aktarmanız mümkün olabiliyor.
Abonelik Şartı Kaldırıldımı?
Belirttiğimiz gibi, gelen eleştiriler doğrultusunda YouTube bünyesinde bazı değişiklikler yapabiliyor. Öncelikle çok yakın bir zamanda bu değişikliklerden nasibini alan canlı yayın uygulumasıyla ilgili, bundan sonraki verecegimiz bilgilerin YouTube tarafında resmi olarak duyurulmadıgını, fakat biz bu yazıyı hazırladıgımız esnada sanki düzeltilmemiş bir uygulama bugıymış gibi çalıştıgını belirtelim. YouTube canlı yayın yapabilmek için, 10.000 abone şartının 1.000 abone ye düşürülmesi, YouTube Resmi Blog’u tarafındada duyurulmuştu. Yani bu resmi bir bilgi. Geçtigimiz fakat yakın zamanda olan gelişmeler, söz konusu değişikligin dahamı çok arttıgı yada artacagı veya teknik bir açık var ondanmı kaynaklı şeklinde ikilemde bırakacak nitelikte durumlara sahne olmakta.
Android Police tanımı belki size aşina olabilir. Kendileri Andorid Uygulamaları’ndaki hatalar, ihlaller gibi durumları tespit edip yayınlamayı kendine misyon edinmiş ve uygulama hatta internet dünyasında prestij sahibi bir yapı oluyor. Google, geçtiğimiz haftalarda I/O konferansı etkinliği düzenledi. Bu etkinlik içerisinde yapılan güncellemeler, haberler, ileriki zamanlar için planlar gibi bilgilerin duyuruları yapıldı. Ne varki bu konferansta kendilerine de bir duyuru yapıldı. Hemde Android Police tarafından. Zira YouTube Android Uygulaması’nı kullanan kullanıcılar, çok ilginç bir şey tespit etmiş ve bunu Android Police’e bildirmişlerdi.
Sözkonusu enteresan durum şu şekilde; Son güncellemeye yapılan 10.000’in üzerinden 1000’e düşürülen abone limiti, bazı içerik oluşturucular için kaldırılmış ve sanki öyle bir kriter yokmuş gibi kullanılabiliyordu. Yani bir başka deyişle Abonelik şartı gereksinimi duymadan, YouTube doğrulanmış bir kanalı olan (ve tabiki 90 günlük sicili temiz olup, canlı yayın kısıtlaması bulunmayan) herhangi bir YouTube kullanıcısı, YouTube uygulamasından canlı yayınını yapabilir duruma geliyordu.
Ve şuan dahi, kendinizde görebiliceginiz üzere YouTube uygulamasının Android sürümünde, alt menüdeki kameraya tıklayarak kayıt seçeneklerine erişebilmek ve 1.000 abonesi dahi olmayan kullanıcılar için bile canlı yayın yapma seçeneği mevcut halde.
Şimdi bu durum teknik bir hatamı yoksa ilerde abonelik şartı hepten kaldırılcakmı? bu iki soru işareti şuan itibaiyle cevapsız halde. Fakat şuanki resmi haline göre durum teknik bir sorun olarak görünüyor. Zira YouTube canlı yayın kural ve şartlarında hala 1.000 abone gereksinimi resmi olarak yazmasına karşılık, bu gereksinimi karşılamayan içerik oluşturucular dahi elini kolunu sallayarak canlı yayın yapabiliyorlar. Bununla birlikte 1.000 abonenin bile canlı yayın için yüksek bulunduguna dair eleştirilerin yogun oldugunu ve bu durumun belkide hata olmayıp , YouTube’ın abone kriterini hepten kaldırma hazırlıkları oldugunu ön görebiliriz. YouTube için canlı yayın kavramında nelerin değişip, nelerin aynı kalacagını zaman içerisinde hep birlikte görecegiz.
Leave A Comment