YouTube’dan gelir elde etmenin ilk ve şuan çok kullanılan yöntemi olarak reklamcılık, hala prtaikte en yaygın halde kullanılan kazanç kaynagı olsa da YouTube’dan para kazanabilmenin tek yolu bu değil. Aslında gelir etme yöntemleri, çeşitli yolların zaten mevcut ve bir çok yeni yolunda her geçen gün ortaya çıkmasıyla günbegün gelişmek de olsada, 2014’den beri resmi olarak duyurusu yapılmış ve halihazırda bugünde kullanılan bir yöntemi daha var. Bağış sistemi. Bu terime muhtemelen aşina olmuş fakat etkin bir şekilde kullanımını görmemiş olabilirsiniz. Bunun iki nedeni var. Birincisi; aktif halde kullanılmaya başlamasının üzerinden henüz üç sene geçmiş olsa bile, henüz yeni sayılması. Bir diğer neden ise ülkemizde yeterince duyulmamış ve pek çok uygulayıcısı bulunmaması. Ne varki pek bilinmese de bu yöntem var ve kullanılıyor. Üstelik yeni güncellemeleride var. Bu yazımızda bu Bağış Sistemi’ni, nasıl kullanabilicegimizi, nasıl gelir elde edip, halihazırdaki gelirleri nasıl artırabilicegimizi ve en son olarakta Bağış Sistemi’ne yapılan güncellemeleri anlatacagız.
Bağış Sistemi
Bagış Sistemi, aslında YouTube’ın geliştirdiği, YouTube’a patentli yeni bir fikir degil. Günümüzde bir çok sosyal medya platformuda, bu sözkonusu Bagış Sistemi’ni kullanmakta hatta kazançlarını hiç reklamı karıştırmadan tamamen bu Bagış Sistemi üzerinden elde eden bir yapı ile çalışmaktadır. Zaten hemen hemen, sosyal medya olsun yada olmasın artık günümüz şartlarında çogu sitenin bir Bağış platformu bulunup, kimi bunu yayıncısıyla paylaşırken, kimide sitenin daha kaliteli hizmet sunabilmesi adına giderlere kullanmaktadır. Bununda eski tarihçesine bakarsak, Bağış kavramı aslında eski zamanlara dayanıyor. Genellikle toplumsal olaylarda yardım amaçlı, hayvanseverlerden, kızılaya kadar internette Bağış toplama, yazımız itibariyle yeni bir kavram gibi dursada, başlangıcı on yıllar öncesinden kalma bir uygulama.
Bununla birlikte zaman içinde evrim geçirerek yardımsallıgını, gelir elde etmeye dönüştüren bir süreç geçirmiş, tamamen insifiyatif dogrultusunda kazanç elde edilmesine olanak sağlayan, oldukça pratik bir yöntem olarak, yakın zamanda bir çok sosyal medya platformunda aktif olarak kullanılmaktadır. Fakat bu kazançlar, özellikle sosyal medyada ve yardımlaşmadan öte, gelir kapısı durumundaki hali ile genellikle video platformlarında, canlı yayın bazlı yani online şekilde kullanıyor. Bu konuda ilk adımı, en azından ön plana çıkmış şekilde Twicth TV dediğimiz canlı video platformu atmış diyebiliriz. Mantık çok basit. Siz sadece kendi imkanlarınızla yayın yapıyorsunuz ve izleyicilerde dilerlerse size bağışda bulunabiliyorlar. Genellikle bu yapı, artık bütün video sitelerinde yaygınlaşmış durumda. YouTube’da işlevsel olabilicegini düşündüğü bütün özellikleri, bünyesine katma konusunda pasif kalmayan, gün geçtikçe kendini ve yapısını dahada geliştiren bir sosyal medya platformu olarak, öncü konumunun da etkisiyle bu özelliği yapısına katmaması beklenemezdi. Ve nitekim 2014 itibariyle de Bagış Sistemi’nin ilk adımlarını beta olarak belirli ülkelerde yapmış ve oldukça ilgi görmüştü.
Ne varki YouTube, yaklaşık üç senedir Bagış Sistemi’ni aktif olarak kullansa bile, bütün ülkelerde hala tam eksiksiz olarak çalışıyor diyemeyiz. Şuanda hala eksiklikler ve giderilmesi gereken tarafları bulunuyor. Yani hala tam istediklerimizi yapabiliyor sayılmayız. Bu durum bizce, birazda para birimiyle alakalı. Yani Siz Almanya’daki bir içerik oluşturucuya bağış yapmak istediğinizde Türk Lirası olarak yapabilirken, karşı taraf Euro olarak alabiliyor. Bu tabi bizim fikrimiz. Farklı teknik nedenler de olabilir. Fakat her halükarda bu durum, Bagış Sistemi’nin önünde, hala tamamlanması gereken aşamalar oldugu gerçeğini değiştirmiyor.
Youtube, Bağış sistemi’ni başlangıçta yani 2014’de değimiz gibi sınırlı ülkeler içinde başlangıcını beta sürüm olarak yapmıştı. Başlangıç için Hayran Bağışı Programı Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Meksika ve Japonya’da başlamış, günümüzde ise şuan bir çok ülkede aktif olarak kullanılmaktadır. İçerik oluşturucuların, elde ettikleri reklam gelirlerine ek olarak, ekstra bir kazanç sağlaması amacıyla izleyicilerin bağış yapmasına aracılık eden YouTube için, yeni sayılabilicek pratik ve hoş bir uygulamaydı. Başlangıcında ve bugünde oldugu gibi Web Masaüstü platformundan, yani normal site üzerinde ve Android uygulamasından olmak üzer mobil üzerinden kullanıcılarının, Destek Butonu’yla bağış yapabilmeyi mümkün kılıyordu.
Hayran Bağışları
YouTube’dan hayran bağışları adı altında gelir elde edebilmek için, öncelikle sözkonusu Bagış Sistemi’nin ülkenizde aktif olması gerekiyor. Şayet bu durum mevcut ise, İçerik oluşturucu Studyo’nuzda, “Hayran Bağışları için kart oluşturma” sekmesinden, içeriklerinizi hayran bağışlarına açık hale getirebiliyorsunuz. Yani bağış alabilmek için Destek Butonu’nu öncelikle açmanız gerekiyor(Sekme içerisinde bu Destek butonunu göreceksiniz zaten, Bu buton tamamen sizin insifiyatınızda açılıp kapatılabilmesinin yanında kapalı oldugu takdirde tahmin edebiliceginiz üzere hayran bağışlarını kapalı hale geliyorsunuz). Ve birde ek olarak size yapılan bağışları ödeme olarak alabilmek için, Google Cüzdan Uygulamasını kullanmalısınız(pratik olarak bilgi vermek gerekirse; bu uygulama ile finansal işlerinizi yapabiliyor,bu vesile ile banka hesabınızı ekliyorsunuz diyebiliriz). Ülkeden ülkeye farklı oranlarda komisyon alan YouTube’ın Amerika Birleşik Devletleri için belirlediği miktar 0,21 Dolar + yüzde 5. Yani Örnek vermek gerekirse; 10 dolarlık bir bağışın 9,29’doları içerik oluşturucusuna giderken, YouTube 0,71 doları aracılık ücreti yapılan bağıştan kesinti olarak alıyor.
YouTube’un şimdilik paylaştıgı bağış seçenekleri olarak 1 dolar, 5 dolar ve izleyicinin kendi istediği bir rakamı belirlediği opsiyonlar göze çarpıyor. Reklam almak istemeyenler içinde oldukça farklı bir alternatif olduğu hususu ise ayrı bir durum oluşturuyor.
Ve gelen son bir güncelleme ile birlikte, yazı genelinde bahsettiğimiz bu Bagış Sistemi, YouTube’ın yapısıyla paralel olarak şimdiki zamanı değil, geçmiş zamanı kapsıyordu. Yani izlediğiniz herhangi bir zamanda yayınlanmış olan videoya dilediğiniz zaman bağış yapabiliyordunuz. Fakat şimdi bu adımında ötesine geçerek, bir başka YouTube özelliği olan Canlı Yayın Özelliğine’de Bağış yapılabilmesi, Ayrı bir güncelleme olarak hayata geçirilmiş durumda.
Yapılan Bağış Sistemi güncellemesiyle birlikte artık Mobil oyun, Masaüstü Canlı Yayın veya Etkinlik şeklinde, niteliği farketmeksizin hangi platformu tercih ederseniz edin, canlı yayın kapsamı içerisinde yapılan yayınlara, Hayran Bağışları başlıgı altında, bağış yapabilme seçeneğimiz olacak. Aynı şekilde bizim de, sözkonusu bağışlardan gelir elde edebilmemiz mümkün olabilicek. Ne var ki “Canlı yayınlar’dan elde edilen Hayran bağışları” şeklinde bir gelire ulaşabilmemiz için tahmin edebiliceginiz gibi, belli başlı aşamalardan geçmemiz gerekiyor. Bu bahsettiğimiz aşamalar, ekstra yeni aşamalar değil fakat yazının içerisinde belirttiğimiz gibi Bağış sistemini kullanmamız için gereken gereksinimler bir yana, canlı yayınında, hatırlayacagınız üzere belli başlı kriterlerinden ileri geliyor. Mesela En başta 1.000 abone şartı, YouTube’ın size canlı yayın izinlerini vermesi gibi kriterlerden sonra ancak Canlı Yayın hakkınızın oluşabildiğini hatırlatmak isteriz. Şayet bütün bu gereksinimlerimiz tam ise, Dilediğimiz zaman canlı yayınlarımızı açıp, hayranlarımızdan gelecek bağışlarla YouTube deneyimimizi bambaşka bir boyuta geçirebiliriz. Ülkemizde bu durum henüz çok yaygın halde bulunmasa dahi (yada en azından YouTube üzerinde çok tercih edilmemesi diyelim, bu alanda Younow, Twicth TV gibi platformlar daha bilinir ve kullanılır durumda), ilerleyen zamanlarda çok sık kullanılan bir özellik olarak ön plana çıkması, şimdilik tahminlerimiz arasında. Zaman içinde nasıl bir hal alacagını hep birlikte göreceğiz.
Leave A Comment