Sayfa İçeriği
Facebook, dünyadaki en büyük ve en sağlam PPC (tıklama başına ödeme) platformlarından biridir ve bunu kanıtlamak için uzun bir süreliğine reklam kuponlarını ve indirimlerini adeta şeker dağıtır gibi dağıtmıştı. 5 ila 100 dolar arasında değişen bu kuponlar, onu kullanan kişiler için bedava para anlamına gelmektedir. Bu, Facebook’un size “ücretsiz” deneme verdiği ve ardından kendi reklam güçlerine sizi bağımlı yapıp, ardından da onlara ödeme yapmanızı sağlayan tipik bir yemleme yöntemidir.
Ancak son birkaç yıldır, Facebook’un bu bonkörlüğü adeta kurumaya başladı. Bu kupon kodlarını bulmak giderek daha da zorlaşmaya başladı ve görünüşe göre artık Facebook eskisi gibi bol keseden dağıtıma devam etmiyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri kullanıcıların bu sistemi suistimal etmiş olması ancak ne zaman para için ücretsiz bir kaynak bulunsa, hep aynı şey olmaz mı zaten?
[ilginiziCekebilir id=”1071″]
Yine de bir reklam kuponu elde edebileceğiniz birkaç yöntem bulunuyor ancak bunların tamamının işe yarayacağının garantisini de veremiyoruz. Biraz, deneme – yanılma yöntemi ile arayışınıza devam etmeniz gerekiyor.
1. Facebook’un Yeni Kullanıcı Bonusu
Bu, mevcut birçok kupon kodunun ana kaynağı ancak ne yazık ki, büyük bir kısmı artık geçerli değil.
Eskiden çalışma şekli oldukça basitti. Eğer bir Facebook Sayfanız (kişisel bir profil değil) varsa, Facebook reklamlarını kullanabiliyorsunuz. İlk kez reklam yöneticisine kayıt olduğunuzda, Facebook sizi kendisine bağlamak istiyor. Özel bir teklif olarak size Facebook reklam sisteminde harcayabileceğiniz 50 dolarlık ücretsiz bir kod veriyorlardı.
Bu 50 dolar ile oldukça fazla yol alabiliyorsunuz. Kullanabileceğiniz birçok strateji bulunuyor. Bunların bazıları ile günde 1 dolar harcayarak oldukça iyi dönüşüm alabiliyorsunuz ki, bunun gibi bir kodun sizi neredeyse iki ay idare edebileceği anlamına gelmektedir.
Facebook’tan bir kod almak için tercih edebileceğiniz diğer yöntemler de bulunmaktadır. Her katılımcıya 25 dolarlık bir kod verdikleri yarışmaları var ve eğer belirtilen süre içerisinde katılımcılar belirli bir büyüme gösterirse, başka bir kupon daha kazanabiliyorlar. Sahte beğeniler kontrol edildikten sonra en fazla büyüme gösteren kullanıcı, 10,000 dolarlık kupona bile sahip olabiliyor. Elbette böyle bir başarıya imza atmanız için oldukça çok çalışmanız ve iyi olmanız gerekmektedir.
Asıl sorun elbette ki, suistimal. Kesinlikle hiçbir şey, ücretsiz bir reklam kuponu almak için insanların yeni Facebook sayfaları oluşturmaları ve sayfaları makul bilgiler ile doldurarak, reklam yöneticisine otomatik olarak kayıt olacak botlar üretmelerine engel olmadı. Bu yöntem birçok üçüncü parti satıcının kuponları elde etmesine yardımcı oldu. Tek ihtiyaçları olan biraz çalışma, çok fazla kurulum ve bir proxy listesiydi.
Kısa süre içerisinde Facebook, ürettikleri kuponlardan çok daha az kişinin bu kuponları kullandığını fark etti. Aslında üretilen kuponlar sürekli olarak aynı kişi ve gruplar tarafından kullanılıyordu. 50 dolarlık yeni kullanıcı bonusu artık Fiverr satıcıları tarafından 5 dolara satılıyor ve herhangi biri %95 indirim ile bunları satın alabiliyordu. Yeni kullanıcılar yine de kendi kuponlarını kullanabiliyordu ancak bu kuponları kullananların büyük bir çoğunluğu yeni kullanıcı değil, indirim almak için sürekli olarak bu kuponları kullanan devamlı müşterilerdi.
Facebook, bu sorunu çözebilmek için kuponları sınırlayabilirdi. Diyelim ki, her yeni bir hesap için sadece tek seferlik kullanılabilecek kuponlar üretebilirlerdi. İnsanlar bunu, kuponları satmaya çalışarak hala suistimal edeceklerdi. Kendi işletmelerinin reklamını yapacak yeni hesaplar yaratıp bu kuponları kullanabilirlerdi ve bunun takibi ve cezalandırılması oldukça kolay olurdu.
Aynı zamanda her kullanıcının sadece bir kupon kullanabileceği şekilde hesapları etiketleyebilirlerdi ancak bu durumda da bir yarışmayı kazanan veya diğer yasal yollarla kupon elde eden kullanıcılar için ortaya çıkacak sorunlarla birebir ilgilenmek zorunda kalırlardı. Bu durum da, Facebook Merkezi’nde bu iş için atanmış sınırlı insan gücünü çok fazla zorlardı.
Sonucunda Facebook’un çözümü oldukça basit ama bir o kadar da hayal kırıklığı yaratan bir şey oldu: fazladan kupon dağıtmayı bıraktılar. Yine de internette üçüncü taraf satıcılar tarafından satılan hala bazı kuponlar mevcut ancak bunların çalışıp, çalışmayacağı da oldukça şüpheli. Ayrıca kimi zaman Facebook ufak kuponlar dağıtmak için de promosyonlar yapıyor olacak fakat herkesin eskiden olduğu gibi 50 dolarlık kuponlardan faydalanması da mümkün olmayacak. Ne yazık ki, kuponların altın devri çoktan bitti.
2. Ortaklık Programı Teklifleri
Facebook reklam kuponlarını elde etmenin ikinci eski yöntemi ise yeni kullanıcı bonuslarını Facebook haricindeki diğer şirketler yardımıyla suistimal etmekti. Örneğin HostGator, BlueHost ve DreamHost gibi birçok web barındırıcı şirketlerinden bir barındırma hizmeti satın aldığınızda size reklam kuponları formunda bonuslar sunuyorlardı. Bu gibi yerlerde, şirkete bağlı olarak 25 ila 200 dolar değerinde Facebook reklam kuponları en yaygın hediyelerden biriydi.
[ilginiziCekebilir id=”540″]
Aslında özellikle küçük kuponların pazarda bu kadar yaygın olmasının sebebi bir hesap açıp, kuponu aldıktan sonra hesabı iptal etmekti. Yukarıdaki sebeplerin tamamından ötürü de anlaşılabileceği üzerine insanlar ücretsiz olduğu sürece her şeyi suistimal edebilir. Web barındırma hizmeti sunan firmalar kuponları kime verdiği, kimin kullandığı ve kimi yeni kullanıcı olarak kabul edecekleri konusunda giderek daha da seçici davranmaya başladılar. Kupon alıp, bir daha sistemi kullanmayanlar, hesaplarını iptal edenler, ücretsiz kuponlarını kullanmayanlar, bu şirketlerin sistemlerini suistimal ediyor olarak kabul edilip, genellikle de sistemlerden engellendi.
Bugünlerde her yere bakabilirsiniz ancak Facebook tarafından sağlanan ücretsiz kuponları doğrudan kaynağından bulabilmeniz oldukça düşük ihtimaldir. Web barındırıcı şirketleri hala yeni kullanıcılarına birçok ücretsiz kupon veriyor ancak bunlar arasında Facebook kuponları bulunmuyor. Genel olarak eğer bu şirketlerden reklam kuponları alırsanız, bunlar genellikle AdWords kuponları veya Bing kuponları olacaktır. Hem web barındırıcılar, hem de Facebook artık hileli yollardan elde edilen Facebook kuponlarla ilgilenmiyor. Facebook, yeni kullanıcılar için ücretsiz kuponlar dağıtmayı bıraktığında, web barındırıcılar da zaman içerisinde bunu bırakmaya başladılar. İlk başlarda ellerindeki tüm stoğu kullandılar ama şimdi ellerinde kalmadığından ötürü, bu kuponları sunamıyorlar.
Eğer sadece Facebook reklam parası almak için ihtiyacınız olmayan bir web barındırma hizmeti satın alıyorsanız, günün sonunda parasal açıdan çok da karlı bir durumda olmayacaksınızdır. Genellikle ağır iptal ücreti veya kuponu aldıktan sonra hizmetleri durduran kullanıcılara, kendi zararlarını karşılatacak kadar tazminat tutarları ile kullanıcılara bir sözleşme imzalatırlar. Bu sayede web barındırma şirketleri her zaman karda oluyorlar.
Eğer günümüzde Facebook reklam kuponları sunduğunu iddia eden bir web barındırma şirketine denk gelirseniz, dikkatli olmanızı öneririz. Bir hizmet almadan önce onlarla iletişime geçin ve ellerinde hala kupon olup, olmadığını öğrenin ve kuponların çalışıp, çalışmadığını sorun. Kuponların çalışmama ihtimaline karşın, ilgili her evrağı sakladığınızdan da emin olun. Son olarak Facebook reklamlarının size sağlayabileceği değeri ve Facebook reklam parası elde etmek için bilmediğiniz bir web barındırıcı firmadan hizmet almanın buna değip, değmeyeceğini düşünün.
3. Başka Satıcılardan Satın Alma
Bu Facebook reklam kuponlarını alabilmek için üçüncü ve son yöntem ise ellerinde kupon olan ve bunları satmak isteyen insanlardan edinmektir. Bu riskli bir girişimdir ve bir dizi sebepten ötürü bunu önermiyoruz.
İlk olarak bu kuponları satan kişinin kim olduğu oldukça önemlidir. Genellikle bu kuponları Fiverr gibi düşük kaliteli satıcıların bulunduğu platformlarda bulacaksınızdır. Orta kaliteli satıcılar bile bu kuponları artık satamıyorken, bu platformdan bulacaklarınız ne denli sağlıklı olacaktır?
Satıcıya güveniyor musunuz? Bu, işlem sırasında oldukça önemli bir konudur. Eğer bir Facebook reklam kuponu alırsanız ve çalışmazsa, bunun telafisi olacak mı yoksa ödediğiniz 5 veya 10 dolarlık ücretiniz tamamen yanacak mı?
Sizce satıcı bu kuponları nereden edindi? Eğer elinde kaldıysa, büyük ihtimalle, bu kuponların dağıtıldığı dönemlerde yukarıda bahsettiğimiz hileli yöntemlerle binlercesini depolamıştır. Böyle bir durumda sormanız gereken şey kuponları kullanmak ne kadar güvenlidir? Eğer günümüzde engellenmiş botlar ile elde edildiyseler, Facebook bu kuponları sistemlerinde etiketlemiş ve onları kullanacak kişileri engellemeyi bekliyor olabilir. Ya paranızı ya da en kötü ihtimalle hesabınızı tamamen kaybedebilirsiniz.
Elinde kupon kalmış satıcıları bulmak artık neredeyse imkansızdır. Bakmanız gereken iki ana yer Fiverr ve eBay ancak eğer bugün onları kontrol ederseniz, sonuçlarda satılık bir tane kupon bile göremezsiniz. Herhangi bir sitede eğer arama yapıp kupon bulabilirseniz, ya ilanın içinde “artık kupon satmıyoruz” ya da küçük bir not ile eğer kupon çalışmaz ise herhangi bir iade yapılmayacağı yazıyordur.
Ayrıca düşük ihtimalle de olsa, açık olarak bazı kod listelerini yayınlayan bloglar bulabilirsiniz. Bunları deneyebilirsiniz ancak sizi garanti ederiz ki, çalışmayacaklardır. Paylaşıldıklarında geçerli olsalar bile, bu tek kullanımlık kodlar makale paylaşıldıktan dakikalar sonrasında kullanılmışlardır. Bir başka ihtimalle rastgele rakamlar ve harfler giriş yaparak çalışan bir kodu bulmayı da umabilirsiniz ancak bu da oldukça düşük bir ihtimal olacaktır.
4. Dikkat Edilmesi Gerekenler
Facebook kendi reklam programları için artık ücretsiz para dağıtmayı bıraktı. Bunun asıl nedenini kendileri hariç kimse bilmiyor. Belki kupon kodları suistimal edilmeye çok müsait bir yapıdaydılar. Belki 50 dolarlık kuponları kullanan kişilerin düzenli reklam yayıncılarına dönüşüm oranları çok düşüktü ve çok daha az para harcıyorlardı. Belki de kimsenin bilmediği bir bitiş tarihi olan sınırlı süreli bir promosyondu. Kim bilebilir? Sonuç ortada; Facebook artık reklam kupon kodları dağıtmıyor.
Sonuç olarak bu kodlar ile ilgili ne yaparsanız, yapın, oldukça dikkatli olmanız gerekiyor. Nihayetinde büyük ihtimalle zarara uğrayacaksınızdır.
Öte yandan satıcılara da kuşku ile yaklaşmanız gerekmektedir. Kodları nereden aldıklarını bilmiyorsunuz veya bu kodların gerçekten geçerli ve yasal olduğunu da bilmiyorsunuz. İptal ücreti olan herhangi bir sözleşmeye imza atmayın çünkü yüksek ihtimalle kodlar çalışmayacaktır. Aynı şekilde bir satıcıya güvenmediğiniz sürece veya sadece satıcının sözüne güvenerek bir kod için ödeme yapmayın. Bu satıcı için yapılan yorumlara bakın ve eğer herhangi bir itibar zedeleyici yorum görürseniz, kendinizi uyarılmış kabul edin. Eğer devam ederseniz işlemlerden zararlı çıkacak ve muhtemelen paranızı kaybedeceksinizdir.
Bunun yanı sıra, Facebook’un kodları ile ne yaptığını asla bilemezsiniz. Hepsini iptal etmiş olabilirler veya artık herhangi bir kod kabul etmiyor olabilirler. Aynı zamanda bu kuponları kimin kullandığını da izlemeleri muhtemel ve bunun sonucunda hesabınıza bir kısıtlama koyabilirler. Bu yüzden eğer iki veya daha fazla kod kullanırsanız, ya bunları geçersiz sayabilirler ya da bunun için size ceza verebilirler. Eğer çalışan kuponlar bulsanız bile bu eski kuponları kullanırken Facebook ile bir dizi muhtemel sorun yaşayabilirsiniz.
Eğer bir kupon bulabilirseniz, bol şanslar! Eğer bulamazsanız, sizin adınıza üzgün olduğumuzu bilmenizi isteriz. Facebook promosyonlarına devam etmeme kararı verdi ve bu yüzden de artık kuponları dağıtmıyor. Gelecekte olası bir promosyon için gözlerinizi açık tutun.
Leave A Comment