Twitter Ve Politika İkilemleri

/, Twitter/Twitter Ve Politika İkilemleri

Twitter Ve Politika İkilemleri

Sosyal medyanın belkide gözü kulagı diyebilicegimiz, en önemli temsilcisi kim? diye sorulsa muhtemelen cevap Twitter olur. Sosyal medya siteleri, genellikle bireylerin fikirlerini, düşüncelerini, kendilerine ait içerikleri dünya ile paylaştıkları platformlar olurken, Twitter’ın çok ayrı bir yeri oldu. Çünkü genel yapısı Mikro Blog seviyesinde oldugu için, anlık şekilde söylemek istediklerimizi yazdıgımız ve çok kısa sürede çok geniş kitlelere ulaştırabilme yetisine sahipti. Bu yapı, Twitter’ı daha sosyal, daha güncel ve toplumsal hale getirdi. Bu durum, sadece toplum içindeki bireyler için degil aynı zamanda siyasiler, politikacılar, kurumlar içinde geçerli oldu. Bugün hemen hemen her politikacının, her kurumun resmi hesapları bulunmakta ve duyurularını tıpkı bir medya organı gibi kendi hesaplarından yayınlamaktadırlar.

Twitter, bu toplumsal yapısı nedeniyle diger benzerlerinden farklı bir yanı bulunmasıyla birlikte, işlev olarak da daha farklı bir konumda. Zira sosyal medyanın haberleşme özelliği Twitter’ın en baskın olan kozu niteliğinde. Artık arka sokagımızdaki bir olaydan, ingiltere’deki terör saldırılarına kadar merak ettiğimiz herşeyi, haber siteleri kadar Twitter’dan da ögrenme refleksine sahibiz. Bu durumun iki ana nedeni var. Birincisi, Twitter’da anonim olmak oldukça kolay. Kendi isteğiniz dışında bilgilerinizi yayınlamadıgınız takdirde, anonim olarak Twitterı kullanma şansınız bulunuyor. Buda ifade özgürlüğü bakımından Twitter’ı, en çok tercih edilen sosyal medya sitelerinden biri haline getiriyor. Tabii ki Twitter’ında kendi içinde bir topluluk kuralları bulunuyor. Yani “nasılsa anonim kullanıcıyım” diye her istediğinizi yazamaz, toplumu ve topluluk kurallarını hiçe sayan paylaşımlarda bulunamazsınız. ikinci sebep ise, Twitter’ın başarılı teknik altyapısında yatıyor. Kullanım pratikligi ve yazdıklarımızın kolayca geniş kitlelerce görülebilme durumu, sesini duyurmak isteyen sosyal medya kullanıcıları için çok önemli bir özellik konumunda.

twitter_toplumsal

Twitter’ın pek bilinmeyen fakat araştırmalarca doğrulanmış bir özelliği daha var. Twitter, toplumsal olayları haber organlarından hatta polis kurumlarından dahi önce ögrenebiliyor. Büyük Britanya’daki bir üniversitede yapılan araştırmaya göre; dünyanın herhangi bir yerinde olan halk ayaklanmalarını veya şiddet eylemleri gibi toplumsal olayları polisten dahi önce tespit edebildiği belirlenmiş. Bu durumun birazda, bireylerin Twitter kullanma alışkanlıkları ile paralel olması sebebiyle ilginç ama süpriz olmadıgı düşünülebilir. Ülkemizde dahil olmak üzere tüm dünya genelinde polis ve güvenlik birimlerinin sosyal medyayı aktif olarak kullandıgı artık zamanımızda saklamayan bir durum. Yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan istatistiklerdeki, bilginin, Twitter’da daha çabuk ulaşabildigi gerçegi, sadece bireylerin degil, güvenlik birimlerininde oldukça işini gören bir ortam ortaya çıkarmış.

Twitter’daki Politikacılarda Kurallara Uymak Zorunda

Twitter’ın bu tarz toplumsal yapısının yanında birde resmi durumları da var. Bu resmiyet, devletlerdeki yetki sahipleri bireylerin kullandıkları Twitter hesaplarından geliyor. Şu anda, mahalle muhtarlarından, Amerika Birleşik Devletleri Başkanına kadar, hemen her devlet görevlisinin resmi bir Twitter hesabı bulunmakta ve bu hesaplar aktif olarak kullanılmaktadır. Bu hesaplardan, her kullanıcı gibi duygu, düşünce ve fikirlerini açıklayabildikleri gibi, resmi duyuru, gerektiginde uyarı gibi toplumsal söylemlerini de paylaşmakta ve ülke genelindede Twitter’ın yogun kullanımı sonucunda, bu hesaplardan aktif şekilde takip edilebilmektedir. Ne var ki, hükümet başkanı dahi olsanız, Twitter’ın kurallarına uymanız gerekiyor. Çünkü, Twitter özel bir kurum ve kendine ait global kuralları var. Ki bu kuralların ihlali durumunda hesapların kapatılamayacagının hiç bir garantisi yok. Bu kıstası özellikle yazdık çünkü son zamanlarda Twitter’ın aldıgı etkin rol vasıtasıyla, hem dünya genelinde, hemde ülkemizde politikacıların birbirlerine Twitter üzerinden cevap vermesi, hatta bu cevapların tartışma boyutuna dönmesi artık günümüz dünyasında olan ve normal karşılanan durumlar haline geldi.

twitter_politikacilar

Twitter, yapısı geregi tarafsız ve globaldir. Site içerisinde kargaşa, kaos, hakaret vs. gibi durumlara karşıda oldukça hassasdır. Şayet böyle bir durum ortaya çıktıgı takdirde, hesap sahibinin kim olduguna bakılmaksızın hesap iptali mümkün olabilir. Bu durumun en güncel örnegini günümüz itibariyle yaşamaktayız. Amerika Birleşik Devletler’i Başkanı Donald Trump’ın, son dönemlerdeki agresif Twitter paylaşımları nedeniyle, Twitter hesabının kapatılması ihtimalinin gündeme gelmesi, bunun en somut örnegidir. Yani diyebiliriz ki, Twitter politikaya açık fakat kullanımına karşı hassas olarak, kendine ait bir tavrı oldugunu, net bir şekilde tüm dünyaya duyurmuş durumda. Twitter, da resmi onaylı hesap almak mümkün fakat bu hesapların sahip oldugu resmiyet, hesabın sitenin genel kurallarına, politikacı dahi olsa uyma zorunlugunu açıkça belli ederek, kullanımı ve sahip oldugu toplumsal önemindeki ikilemi, tek ve somut bir sonuca bağladını göstermiş durumda.

By |2017-07-05T02:41:06+00:00Temmuz 5th, 2017|Öne Çıkarılanlar, Twitter|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment