Categories: Twitter

Sosyal Medya Ve Reklam İlişkileri – Bölüm 3

Sosyal paylaşım siteleri artık hayatımızın vazgeçilmez kavramları arasında. Aklımıza gelen her içeriği, sabah yaptıgımız kahvaltıdan, Göktürk’lerin tarih içindeki sosyal etkileri isimli makalemize kadar her türlü bilgi, fikir içeren içeriklerimiz, bu sosyal medya servislerin de özgürce paylaşabildiğimiz ve resmi bir yaptırım yada biz silmediğimiz sürece kalıcı hale gelerek, internetin ucu bucagı olmayan okyanusunda yerini alan bilgi parçacıkları olarak varlıgını sürdürecek içerikler halinde, bizimde varlıgımızın bir nevi kanıtı haline gelirler. Bu uzun tanımlamanın çok basit bir ispatı olarak yazımızın bu bölümü olan Twitter’dan bir hesap açarak merhaba yazmamız ve ortalama bir beş sene sonra gene orada merhaba yazısını görebilicegimizi gösterebiliriz.

Sosyal paylaşım siteleri, daha dogrusu sosyal medya kavramının önde gelen bireylerinden biri olan Twitter, bir çok internet kullanıcısı, kurumsal markalar, internetle çok ilgili olmasada içinden birşeyler paylaşmak, dünyaya sesini duyurmak isteyen bir çok birey yada gündemdeki gelişmeleri takip etmek isteyenler gibi sayısız ve çeşitli kullanıcı profiline sahip olan, sosyal paylaşım denilince ilk akla gelen sosyal ağlardan biri. Bu sadece bizim iddiamız değil, web internet araştırma istatistiklerine göre de, dünyada kullanımı en çok yaygın sosyal medya platformları arasında ilk beşteki yerini, populer oldugu günlerden beri hiç kaybetmemiş bir uygulama. Pekala nedir bu Twitter ? ne işe yarar ? en çok ne amaçla kullanılır ve kullanma amaçlarımız arasında, sosyal etkileşimin yanında reklam etkenimiz için nasıl değerlendirebiliriz? Yazımızın bu bölümünde bu soruların cevabını vermeye çalışıcaz. Neticede hangi sosyal platformu kullanırsak kullanalım o platform hakkında ne kadar bilgi sahibi olursak, o kadar etkili şekilde kullanabilicegimizi belirtmiştik.

Sosyal Medyanın Gözbebeği Twitter

Twitter nedir ? Twitter en yalın anlatımla ifade edersek bir mikroblog sitesidir. Pekala mikroblog sitesi nedir? diye sorarsanız blogun küçüğü gibi mantıksal bir cevap yerine daha terimsel bir yanıt vermek gerekirse; Site içerisinde paylaşılan içeriklerin belirli bir limitle kısıtlanması şeklinde uygulanan blog uygulaması diyebiliriz. Yani eger ileti şeklinde bir paylaşımımız sözkonusuysa mikroblog siteleri belli bir yazı karakterine kadar izin verirler. Aynı durum paylaşılan diger tür içerikler içinde geçerlidir. Bu kısıtlama yazının içeriğini etkilemez yada degiştirmez. Sadece sitenin genel karakteristik yapısı bu şekilde oldugundan dolayı uygulanır. Twitter’da paylaştıgınız iletilere “Tweet” diyoruz. Açtıgımız bir Twitter hesabında yazdıgımız her yazı, paylaştıgımız her resim bir Tweet’dir ve global şekilde dünyaya açıktır. Tabi ki isteğiniz dogrultusunda sosyal medya hesabınızı kilitleyebilir, içeriklerinizi sadece kendi kitleniz ile paylaşabilirsiniz. Tweet kelimesi bizdeki cıvıldamak manasını taşır. Ne varki dünya genelinde en yaygın olan dil ingilizce olmasının yanı sıra, hem çogu ülkede hemde ülkemizde ne kendi dillerinde cıvıldamak terimi kullanılır, nede bizde yaygınlaşmıştır. Tweet atmak artık dünya çapında yazılı olmayan bir kural gibi bu şekilde ifade edilir.

Twitter’a kayıt olmanız için bir çok sosyal medya servisinde oldugu gibi bir eposta hesabınız ve onu dogrulamak için bir telefon numaranız olması yeterlidir. Herhangi bir yaş, belge, egitim durumu vs. gibi etkenlerin hiçbir önemi yoktur. Herhangi bir kurum olmanızda gerekmez. Bununla birlikte çogu sosyal medya platformunda gözlemlendiği gibi Twitter yapısı itibariyle bireylerin kullanması amaçlansada, günümüzde bir çok kurumun, markanın, sanatçının, şirketin kullandıgı ve düzenli olarak gelişmelerini bildirdiği bir olmazsa olmaz sosyal medya aracı olarak yerini almıştır. Twitter içinde atılan Tweet’lerdeki karakter sayısı 160 karakterdir. Bu karakter kıstasında bireyler ve kurumlar arası bir ayrıcalık yoktur .Ögrencide olsanız Google’ın yönetim kurulu üyeside olsanız bir Tweet içinde 160 karakterle kendinizi ifade etmek durumundasınız.

Nasıl Başladı ?

Her sosyal medya markasının doğumunda ilginç bir hikaye yatar ve dahada ilginç olarak bu hikayelerin bildigimiz kadarıyla çogunlugu yemek sofralarında gerçekleşmiştir. (bknz. YouTube ) Twitter’da bu geleneği bozmayan platformlardan. Twitter 14 arkadaşın işbirliğiyle South Park (çizgi film olan degil elbette gerçek olan South Park) 2006’da San Fransisco’da kurulmuştur. Normalde de birlikte çalışan bu 14 arkadaşın yemek masasında birbirleriyle yaptıkları sohbet esnasında, birbirlerine laf anlatma çabaları neticesinde bu fikir akıllarına ve dünyaya gelir. Bu 14 kişilik ekipten olan Jack Dorsey, o akşam yemeginde SMS yoluyla küçük gruplara o anda ne yaptıklarını anlatabilecekleri bir uygulama düşüncesini ortaya koyar. Bu girişimci grup oysa bu tarihten öncede benzer projelere girişmiş, hatta 2004 yılında kurdukları Odeo isimli bir şirketi faaliyete geçirmiş, 2005 yılında Odeo ismi adı altında, “Podcasting” isimli servisini tanıtmış ve hiçbir ilgi görmemesi sebebiyle rafa kaldırmışlardır. Bu yeni fikre hepsi olumlu bakarlar. Sofrada bu fikrin geliştirilmesi bugünkü kullandğımız ve tüm dünya çapındaki kullanıcı kitlesinin vazgeçilmezi Twitter projesinin temelini oluşturur. Fakat sadece temelini. Tamamını degil çünkü ilk etapta kullanımı özgür içerik üzerine degil “durum” üzerinedir. Yani bu proje ilk başlangıcında şuan ne yapıyorsak, neredeysek onun hakkında bilgi verme amaçlıydı diyebiliriz. Bu arada yapılan beyin fırtınaları esnasında 14 kişilik kurucu ekipten olan Noah Glass’ın önerisiyle isim olarak Twitter seçilir. artık Twitter adı altında ilerleyen bu proje, aslında ilk aşamasında web tabanlı bile degil, bildiğimiz telefon SMS sistemi üzerine ve sınırlı bir kitle üzerine düşünülmüştü. Zamanla bu kadar gelişip büyüyecegini tahmin edebilirlermiydi bilemiyorum fakat SMS’li hali bile hızla yayılmaya başlaması muhtemelen onlar içinde süpriz olmuştur. Zira internet üzerinden SMS’in de aynı dönem içinde yaygınlaşması onların bu girişimlerinde çok büyük şans sağlaması ve yayılmasında etkisi olması büyük önem taşımıştır. Bu gidişata göre Jack Dorsey,in sistemi web ortamına taşımasıyla çok büyük bir adım attıgını bilerek yada bilmeyerek sağlamasının yanında, bu derece büyük bir yayılmanın ve internetin gelişmesinin de farkedilmemesi imkansız hale gelmesiyle büyük faydası oldugu tartışılmaz bir durum. Bununla birlikte pek bilinmeyen bir bilgi olarak bu web tabanlı proje haliyle lokal bir yarışmaya katılıp kazanması artık Twitter kavramının geri dönülmez bir nokta olmasında bir kırılma noktası oldugunu belirtebiliriz. Zira bu yarışma ile 21 Mart 2006 tarihinde Dom, #38 şeklinde attığı ileti ile Twitter tarihinin ilk tweetini atmış olmuştur. Bu noktada işlevsellikle birlikte sitenin orjinalliği ve farklılıgı açısından hala bugünde kullandıgımız fikirler üretildi.

Bunlar sitenin logosu, tasarımı, yapısı gibi bilgileri içeren fikirlerdir. Öncelikle Tweet konusunu açıklayalım, aslında ilk olarak NBA’in önde gelen takımlarından Boston Celtics’in basketbol oyuncusu Larry Bird’e (“Bird” ingilizcede kuş anlamına geliyor) ithafen logoyu “Larry the Bird” (Kuş Larry) olarak adlandırılmıştır. Hatırı sayılır bir zaman sürecinde bu şekilde açıklanan logo, 5 Haziran 2012’de yeniden dizayn edilip bazı ufak detaylar değiştirelerek, tasarımcı Douglas Bowman’a göre yeni ve bugünde kullandığımız, “Mavi Dağ Kuşu”nu andıracak şekilde güncellenmiştir. Bu arada mavi dağ kuşu ve Tweet mantıgını şöyle kurabiliriz. Mavi dağ kuşları daima belli sayıda öterler. Tıpkı attıgımız Tweetlerin belli karakter içerme kıstası gibi. Bu açıdan mecazi anlamda konuşursak her bir Twitter kullanıcısı bir mavi dağ kuşu olarak, belli sayıda cıvıldama gerçekleştirir. Kendine has orjinal yapısının altında yatan espri bu durumdan ibarettir.

Twitter Ve Toplum

Twitter bu kendine münhasır yapısının yanında aslında temelinde gelişmiş bir SMS sistemini baz aldıgımızı belirtmiştik. Bu SMS sisteminden global bir sosyal ağa dönüşmesinin yanında, diger sosyal medya mecralarından farklı kılan toplumsal bir noktası daha var. Elbetteki her sosyal medya servisi kişinin yada markanın kendini dünyaya ifade etme amacı taşır. Fakat varsayılan ayar olarak bunu tanıdıgı ve kendi çevresinden paylaşmasını baz alarak yapar. Bu kitleyi büyütmek yada daha tabiri caizse kamusal alana açmak kişisel tercihe kalmıştır. Twitter’da durum bundan biraz değişik. evet o da aynı şekilde ilk yapısal oluşumu kendini çevresine ifade etme emelini taşısa da, hitap ettiği kitle genel olarak kendi çevresiyle birlikte tüm ona ulaşabilen tüm kitleye hitap etmesi amacını taşır. Buda toplumsal olaylarda, topluma ait bilgi akışında, genel tartışma platformlarında diger sosyal medya servislerine göre Twitter’ın bir adım öne çıkmasına neden olmuştur. Bu noktada bir yan bilgi olarak vermemiz gerekirki, bütün sosyal mecralarda kişilerin ip adresi gibi kendisine ulaşılabilicek bilgiler gerektiğinde, sosyal medya servisi tarafından resmi kurumlara koşulsuz kuralsız verilebilir. Fakat Twitter, birey kullanıcı bilgileri gizliligi konusunda diger sosyal medya kurumlarının bir adım ötesine geçmiş ve çok aşırı ölüm kalım meseleleri hariç hiçbir kullanıcı bilgisini hiçbir kurumla paylaşmama hakkını kullanır. Yani bir başka deyişle ifade etmek istersek, kişi kendini ifşa edicek detaylar vermediği sürece Twitter’da anonim olarak kendini özgürce ifade edebilir. Bu durumun suistimal edilmesi durumunda ise geregini Twitter’ın kendisi yaparak sözkonusu hesabı iptal etme yetkisini kullanır.

Bu gizlilik politikası, çok kısa zamanda çok geniş kitlelere ulaşabilme yetisi, pratik kullanımı, etkileşim yogunlugu ve bunun gibi sebeplerden olsa gerek toplumsal olaylarda ilk bilgi edinilen, ilk tartışılan platform olarak Twitter adını sosyal medya tarihine yazdırmıştır. Bilgi kirliğigi ve ulaşılmak istenen bilgiye en verimli şekilde ulaşma kriteri vede belirli bir konu üzerinde konuşmak isteyenleri bir araya toplama kavramı adına Twitter’ın sosyal medya dünyasına kazandırdıgı bir başka kavram ise Hashtag’dir. ingilizce hashtag bizde etiket olarak geçer ve gerçek anlamı dışında, sosyal medyada toplanılan konu başlıgı adı altında kullanılır. Üzerinde kouşulması gereken sözün başına ” # ” karateri getirelerek etiket oluşturur ve etkileşim kurmak isteyenler bu etiket altında etkileşim kurup kendilerinden önce yazılan iletileri görüntülerler. Eger sözkonusu etiket birden fazla sözcük içeriyor ise kelimeler birleştirilerek tek bir kelime haline getirilir. Örnek vermek gerekirse #medya bir hashtag yani etikettir. Eger biz sosyal medya kelimelerini etiket olarak kullanmak istiyorsak #sosyalmedya etiketini kullanırız. Bizim #sosyalmedya etiketi adı altında paylaştıgımız herşey, bu etiketi görüntüleyenler tarafından görünür ve etkileşim kurulabilir. Bu akımı Twitter başlatmış olsada, zamanla bütün sosyal medya sitelerine yayılmış, günümüzde Instagram, Facebook hatta YouTube gibi önde giden sosyal medya servislerinde de aktif olarak kullanılmaktadır. Eger konu birden fazla etiket içeriyorsa, çok fazla etiket kullanımı yarardan çok karmaşaya yol açsada, doğru kullanıldıgı takdirde daha büyük kitleye ulaşması bakımından yararlı olur.

Türkiye’de Twitter

Twitter’ın toplumsal olaylarda öne çıkması tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de yaygındır. Hatta ülkemizde sosyal medyanın toplumsal kullanımı açısından bakıldıgında, dünyada en çok kullanılan ülke Türkiye’dir. Bu toplumsal olaylar lokal yada global haber niteliği taşıyan olaylardan, bir programdaki sanatçıya soru iletmek amacına kadar değişkenlik gösterir. Ki bu verdiğimiz son örnegin aslında Twitter’da toplumsallaşma kavramının tesadüfi şekilde başlangıcı oldugunu belirtmek yanlış olmaz. 25 nisan 2011 tarihinde Twitter’ın türkçe dil desteği vermesiyle ülkemizdeki çogu sosyal medya kullanıcısı ilgisini Twitter’a yöneltti. Populer bir uygulama olmasını ise, biraz hafızanızı karıştırısanız şov programları sayesinde sağladıgını sizde hatırlayacaksınız. Programların adıyla açılan Twitter hesaplarına diledikleri sayıda ve ulaşılabilir şekilde tweetler göndermek, telefonla bağlanıp hatta genelde bağlanamayıp ulaşma zahmet ve sıkıntısından kurtarması, ülkemizde Twitter’ın sevilmesinde büyük rol oynamış, daha sonra bu alışkanlık iyice yerleşerek sadece bu amaçla degil, insanların fikirlerini özgürce her konuda paylaşma olgusunu derin bir şekilde adapte etmiştir. Bu durum günümüzdede halen etkin haldedir.

Sadece Türkiye’de degil dünya genelinde de Twitter’ın, akıllı telefonların hızla yayılmasıyla birlikte, diger sosyal medya uygulamaları gibi yaygınlaşmasına ve alışkanlık haline gelmesinde büyük etki etken oldugunu belirtmemiz yanlış olmaz. Zira bu şekilde herhangi bir pc kablolu internet gereksinimi duymadan cep telefonlarında da 7/24 Twitter’a erişim sağlanması Twitter’ı sürekli güncel tutar. Özellikle ülkemizdeki telefon düşkünlüğünü de baz alırsak, dünya genelinde defalarca ülkemizden başlıklar etiket olarak gündemde yukarıda kalmayı başarmıştır. Twitter’ı en çok kullanılan ülke olarak bayragı elimize almamızın yanısıra diger farklı kulvarlarında da, iyi yada kötü tartışılmaya açık olarak Twitter’ın konu başlıklarında yer bulmuşuzdur. Bunlar arasında Twitter’ın açıkladığı Şeffaflık Raporu’nda Türkiye olarak en fazla hesap kapatılması talebinde bulunan ülke olmak, erişim kısıtlamalarına magruz kalmak, kaldırılan içerikler konusunda başı çekmek, içerikler ve hesaplarda sansür uygulanması gibi konular ülkesel bazda sadece kullanıcı olarak degil kullanım olarakta Twitter’ın gündemine girmiş konulardır.

Fenomenler

Twitter bu karamsar tablolar dışında hem ülkemizde hem dünya genelinde en çok mizah sergilenen ortamlardan biridir. Bu mizah kişisel yada toplumsal içerik taşıyabilir. Genellikle takipçi olarak adlandırdıgımız, Twitter hesabımızdaki ilk etaptaki hitap ettiğimiz ve global şekilde paylaştıgımız (hesabımız açık ise elbette) içerikleri, hayatından birşeyler paylaşmak, fikrini söylemek dışında yada bununla birlikte mizahı sayfasının ana unsuru olarak kullanan kullanıcılarda vardır. Halk arasında bunları fenomen olarak nitelendiriyoruz. Aslında gerçek anlamı olarak felsefede somut, algılanabilir ve denenebilir olay ve nesne anlamına gelsede internet fenomeni dediğimiz olay bambaşka bir boyutta nitelendirilir. Halk arasında bilinen ve belli bir kitleye ulaşmış kendine özgü bir yorum ve ifade yetenegi bulunan kullanıcalara fenomen daha doğrusu internet fenomeni olarak adlandırıyoruz.

Günümüzde takipçi olarak en çok kitleye sahip olan bu kullanıcılar, yani internet fenomenleri ( ki bir internet fenomeni olmanın belli başlı şartları yoksada genel olarak yazılı olmayan kuralları vardır. Bunlar arasında güncel olmak, dikkat çekmek, yorumunu merak ettiricek kitleye ulaşmak ve yaymak, düzenli paylaşım yapmak gibi kriterleri sayabiliriz) bireyler olabildiği gibi, markalar yada toplumda yer etmiş siyasetçiler, sanatçılar gibi halka mal olmuş isimlerden de oluşur. Detaylarını yazımızın ilerleyen bölümlerinde açıklayacagımız Twitter reklamları konusunda ise en başarılı olan bu yogun kitleye sahip olan isimlerdir.

Twitter sürekli güncel kalan bir yapıdadır. Bu yapısı ise kullanıcıların interaktifliğinden beslenir. Gündem olan konu, o konuda atılan tweetlerin yogunluguna bağlı olarak daha ön plana çıkar yada geriye düşer. Bu tamamen Twitter algoritmasının tıpkı diger sosyal medya mecraları gibi, ilgi çeken konunun daha değerli olarak nitelendirilmesi ve daha çok kitleye ulaştırma mantıgına dayanır. Bu konuda Twitter’ın toplumsal etkisininde hafif etkisi gözlemlenebilir. Çünkü trend olan konularda fikrini beyan etme isteği kişinin tabiatında var olan bir olgudur. Bu şekilde gündem, sürekli güncel ve değişken kalır. Buna ek olarak birilerinin okuması yada okumaması, duyması veya duymaması kaygısı taşımaksızın, söylenmek istenilen her şeyin burada paylaşılabilme rahatlığı ve alışkanlıgıyla sürekli tweet atılması, bu sosyal medya ağını sürekli renkli ve aktif kalmasında ve tabiki gözden düşmeyip sahip oldugu konumu korumasında en önemli rol oynayan etkenlerden biridir desek yanlış bir önerme yapmış olmayız .

Bütün bu bilgilendirmelerin yanına ek olarak Twitter’ın kullanımının pratikliğini de eklemeliyiz. Zira bir Twitter hesabına sahip olmak için mail ve telefon numarası gerekliliginden ibaret olmasının yanı sıra, kullanımıda bir o kadar basit yapıdadır. Genel olarak yapılan güncellemelerle birlikte teknik alt yapısı, dizaynı gibi özellikleri değişkenlik gösterse de, bu basit kullanım yapısı ve işlevi artık bir Twitter dogması halini almış, yani stabil, sabit halde değişmez şekilde kalmıştır.

Twitter,ın Elementleri

Bir Twitter hesabına sahip oldugunuzda genel bilgisini verdiğimiz üzere dilediğiniz konuda, dilediğiniz sayıda tweet atabilir, etiketlere katılmak için kelimelerin başına # simgesini kullanarak tartışmalara katılabilir, fikirlerinizi beyan edebilir ve kendi etiketlerinizi oluşturarak, bu etiketler hakkında yazılanları okuyabilir, cevap yazabilirsiniz. Bununla birlikte yazdıklarınızdan haberdar olmak isteyenler size takipçi olacaklardır. Aynı şekilde sizde tweetlerinden haberdar olmak istediklerinizi takip edebilirsiniz. Bu takip olayını gerçekleştirdiğinizde, takip ettiklerinizin tweetleri, diger Twitter kullanıcılarına yazdıkları cevaplar anasayfanızda görüntülenmesinin yanında, ülke yada dünya (bu tercihleri size sayfanızın ayarlar sekmesinden düzenleyebiliyorsunuz. Dilerseniz Afrika’daki gündemide takip edebilirsiniz. Twitter size bu konuda bir kısıtlama getirmez ) gündeminde trend olmuş konular görüntülenir. Bu noktada bir parantez açıp, bu kısmın Twitter’ın toplumsal olaylarda ön planda çıkmasında payı oldugunu belirtmemiz gerekir. Hatta sırf gündemi takip etmek amacıyla herhangi bir tweet paylaşımı yapmadan kullanan bireylerin sayısıda azımsanmayacak kadar çoktur.

Twitter ortamında takipçiler birbirlerine cevap verebilmelerin yanında, DM yani direct mesaj sekmesi altında kişisel mesajlaşmaları gerçekleştirebilirler. Bununda ayarlar kısmında düzenlenebilir özellikleri vardır. Yani dilerseniz birinin size mesaj atabilmesi için, takipçi ilişkisi bulunmasına gerek kalmadan mesaj ayarlarınızı Public yani herkese açık şekilde düzenleyebilir ve bu şekilde ayarlanmış Twitter hesaplarına dilerseniz mesaj atabilirsiniz. Bununla birlikte Twitter, size hesabınızı en pratik şekilde kullanımın yanı sıra, sürekli yaptıgı güncellemelerle en verimli şekilde kullanmanızı da sağlar.Buna bir örnek vermek gerekirse eskiden olmayan fakat şimdi mümkün olan sessize alma özelliğini söyleyebiliriz. Yani birinin tweetlerini sürekli anasayfanızda görmek istemiyor, ancak kendi insifiyatınızla görüntülemek istediğiniz takdirde, o kişiyi sessize alabiliyor, takipden çıkmadan anasayfanızda çıkmasını engelleyebiliyorsunuz. Bu özelliğini ilk akla gelen yenilik olarak verebiliriz. Twitter’da başarı diye bir kıstas yoktur. Tabiki amacınızın sadece sosyal medya özelliğini kullanmak oldugunu varsayarsak. Hiçkimseyi takip etmeden hatta hiçkimse tarafından da takip edilmeden bu yazdıklarımızın hepsini gerçekleştirmeniz mümkün. Bu sizi basit bir sosyal medya kullanıcısını yapmaz. Zira Twitter genel yapı itibariyle paylaş ve bırak mantıgında ilerler. Etkin bir takipçi kitlesi, ancak gene sosyal medya mantıgında ilerlersek sadece kullanımı daha keyifli ve etkileşimi bol hale getirir. Fakat işin içine reklamlar gibi amaçlar girdiği zaman durum bundan 180 derece değişir. Çünkü reklamın genel mantıgı itibariyle ne kadar çok ve doğru kişilere ulaşırsa, o kadar başarılı oldugu genellemesi nispeten doğru bir tanımlamadır. Fakat reklamlar konusuna geçmeden önce Twitter’da kullanılan terimleri ögrenmek ve mümkün oldugunca uygulamak, aktif bir Twitter kullanıcısı olmamıza, Twitter’ı etkin şekilde kullanımımıza ve dolayısıyla bunun etkisinide artacak kitlemizle birlikte etkisini dolaylı olarak görmemize yardımcı olacaktır.

Ön plana çıkan terimlerimizi zaten yazımızda kuşbakışı açıkladık fakat daha terimsel olarak tanımlarını vermemiz gerekirse ; TT yani Trending Topic. Sağ sütunda yer alan gündemdeki konuları yer alan kısma deniyor. Onun dışında birde FF var. Friday Follow’ın kısaltması anlamına gelen bu terimin manası, takip edilen kişilerin sizi takip etmesi için çağrı anlamındadır. Esprisi ise sadece cuma günleri yapılmasıdır. Birde Twitter’ın olmazsa olmaz ve en çok kullanılan özelliklerinden biri olan RT var. Yani retweet. Bunuda türkçemize yeniden tweetlemek olarak çevirebilmemizin yanı sıra, işlevide tıpkı adı gibi yayınlamış başka bir tweeti, sayfamızda Twitter’ın mevcut retweet tuşunu kullanarak yayınlamamız durumudur. Bu retweet olayı yayınlanmış ve açık olan tüm tweetler için mümkündür. Kendi tweetlerimizde dahil. Ve bu yazdıklarımızdan hariç olarak Mention olayı vardır. Sürekli tweet atılan platformda kimin kime hitap ettiğini belirsizliğini ortadan kaldırmak amacıyla kullanılır. Attıgımız tweetin Başına “@” işareti konularak gönderilen mesajlara Mention diyoruz. Bir mesajda “@” işaretinin kullanılmasıyla mesajların yalnızca o kişi ya da kişilere gönderilmesi, hem o kişinin bildirim vasıtasıyla haberdar olmasını sağlar, hemde öteki görüntüleyenler kime cevap verdiğinizi bilir. Özetle bu özellik, yalnızca cevap verilmesi belli hedef kişilere ileti göndermek için kullanılır. Bu iletilere platform içerisinde “Bahsedilenler” kısmındanda ulaşılabilinip, takip edilebilir. Vede en son olarak sosyal medya ortamlarının vazgeçilmez beğeni tuşunun işlevini görecek FAV fonksiyonu vardır ki, tahmin edebiliceginiz üzere adını favorilerin kısaltmasından alır. Bir tweeti favladıgınız takdirde hem o kişiye attıgı tweeti beğendinizi belirtirsiniz, hemde otomatik olarak begendiğiniz tweetler olarak sadece sizin görebiliceginiz sayfanızda arşivlenir. Twitter algoritması daha çok güncellige dayansada, en çok fav ve retweet alan tweetlerin ön plana çıkarılması olayı mevcuttur. (dip not olarak bu olayın reklam safhasında işinize yarayacak olacagını belirtelim )

Son olarak, belirtmemiz gereken bir fonksiyon olmasa da eylem diye nitelendirebilicegimiz, fakat yapmak gibi mecburiyetiniz olmayan sabit tweeet olayı var. Sayfanıza ilk ziyaret edenin görüntülemesini istediğiniz bir tweet mevcut ise, bunu sayfanızın başına sabitleyebilir, tweet akışınız sırasında hiç güncellenmeden sürekli en başta görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayfanızı ilk görüntülüyen için sizin hakkınızda bir fikir verir

Sosyal medya platformlarının birbirine entegre halde çalışabilme geleneğine Twitter’da yabancı kalmamıştır. Paylaştıgınız tweetleri kaynak göstermek suretiyle (yani Twitter’daki yapısını bozmadan oldugu gibi tweet haliyle ) başka sosyal medya mecralarında, örnegin Facebook yada Blogger gibi sosyal ağlarda paylaşmanız mümkün. Bu işlemi dilerseniz hesaplarınızı bağlamak suretiyle gerçekleştirebilir yada tek seferlik bir durum sözkonusu oldugunda paylaşım kodlarını alarak paylaşmak istediğiniz platformda kullanabilirsiniz. Her sosyal medya ağı genel yapı itibariyle bu duruma izin vermese de, sadece sosyal platformlarda degil web sitelerinde de paylaşım yapılabilmesi, bu açıgı nispeten kapatır durumda.

Bütün bu bilgilere ek olarak Twitter’ın kendi dizayn yapısı olsa bile, kendi sayfanızı bu dizayn dahilinde kişiselleştirebilir, dilediğiniz ve kendinize uygun buldugunuz temayı ve renkleri kullanabilirsiniz. Ayrıca sayfanızda günümüz sosyal platformlarının çogunda oldugu gibi sizi temsil eden bir profil fotografınız ve ana üstteki header dediğimiz bölüme bir kapak resmi koymanız, mecburi olmasa da sayfanızın özeni ve güzel gözükmesi açısından olmazsa olmaz etkenlerdir. Twitter’ı genellikle yazı platformu olarak anlattık. Evet dogru temeli yazı üzerine, fakat burdan sadece yazıları tweet atabildiğimiz izlenimi edinilmemeli, son güncellemelerle birlikte resim, video hatta gif resimlerini bile tweet atabilir, hem yazı hem resmi ( yada video ) aynı tweet içinde birlikte kullanabilirsiniz.

Twitter’da Reklamcılık

Dünyanın en geniş kitlelerine hitap eden bir sosyal medya platformu olan Twitter’da tabi ki reklam unsuru kaçınılmaz olarak yer etmiştir. Bununla birlikte, bu reklam aktivitelerini ilk etkinleştirdigi dönemlerde, reklamların belli hedef kitlelerine ulaştırması bakımınından büyük fonksoniyel eksiklikler yaşadıgını bilinen bir gerçek. Ne varki geçen süreç ve yapılan güncellemelerle birlikte Twitter’ın reklam araçları oldukça gelişim gösterdi. Bu konuda hala diger sosyal medya ağlarıyla kıyaslandığında hala eksiklikleri gözlense bile, kitlesel büyüklüğü göz önüne alındıgınnda hala reklam alanı için en degerlendirilebilicek platform olma özelliğini taşıdıgını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bütün yapmanız gereken atacagınız adımları bilinçli atmak. Bu adımlar reklamlarınızdan yüksek performans almanızda en büyük yardımcınız olacaktır.

Öncelikle kullanıcı olarak dikkat etmeniz gereken kıstasları sıralayalım. En pratik seçenek olarak sponsorlu tweetleri tercih etmeniz başlangıç olarak harika bir seçim olabilir. Eger aktif bir Twitter kullanıcı iseniz bu sponsorlu tweetlere mutlaka denk gelmişsinizdir sanıyoruz. Zira en çok kullanılan reklam çeşitlerinden biridir. Sponsorlu tweetlerin mantıgı, aranılan bir kelimeye bağlı olarak en üstte ve göze görünecek şekilde görünmeleri esasına dayanır. Reklamını yapmak istediğiniz yada öteki kullanıcıların dikkatini çekmek istediğiniz bir tweet içeriği var ise, bu tercih sizin için öncelikliler arasında yer alabilir. Sponsorlu tweetlerin kullanımıda gayet basit ve pratiktir. Hesabınıza giriş yaptıktan sonra (şayet ilk defa giriş yapıyorsanız ülke, yerel zaman dilimi gibi ayrıntıları ayarlamayı unutmamalısınız. ) site içerisindeki Twitter reklamları bölümünden yeni kampanya seçenegi ile başlangıç adımını atabilirsiniz, sonrasında zaten sizi yönlendirecektir. Yeni sponsorlu tweet kapmanyası sekmesindeki gerekli bilgileri ve hedeflerinizle ilgili seçenekleri doldurduktan sonra, hangi kullanıcının hangi aramayı yapmasına bağlı olarak, reklam görüntülenmenizin bel kemiği olak anahtar kelimeri belirterek, hedef kitlenizini belirleyebilir hatta reklamı oluştururken Kişiselleştirilmiş Kitle Seçenegi ile hedef kullanıcılarınızı kişiselleştirebilirsiniz. Bununla birlikte, her platformda oldugu gibi Twitter’da da rakipleriniz olabilicegini ve aynı hedef kitle üzerinde rekabet kuracagınızı unutmamanız ve reklamınızın içerigini, bilgilerini ona göre düzenlemeniz, reklamlarınızın geri dönüşümü açısından sağlıklı bir davranış şekli olur. Bu ayarlar bölümünde görüntüleyeceginiz seçeneklerin sürekli güncellenebilicegini bilmeli ve reklam oluşturmadan önce yardım sayfalarına göz atıp bilgi almanızı tavsiye ederiz. Zira mesela güncel durumda anahtar kelime ile hedef seçenegini tercih ettiginiz takdirde, kullanıcıların sadece belli kelimeleri aradıgında sizi görebiliceginin yanında, mesela kişiselleştirilmiş hedef kitle seçeneginde ise bireylerin öncelikli olarak ana sayfalarında görüntülenebilicegi durumu mevcuttur. Buna ilerde başka özellikler ve kıstaslar getirilmeyecegini kimse garanti edemez. Bu açıdan tüm sosyal platformlarında oldugu gibi reklam konusunda Twitter’ da da güncel bilgi en sağlıklı olan bilgidir. Hedef seçenekleriniz arasında Twitter’ın kullanıcı verilerinden faydalanarak (bunları siz görmezsiniz elbette ) yaş grubu, cinsiyet gibi kriterlere göre reklamınızı ön plana çıkarma seçeneklerinide kullabilirsiniz.

Hedeflerinizi belirleyip nihai kararlarınızı verdikten sonra manuel olarak öne çıkarmak istediğiniz tweetleri seçerek ya da kararsız iseniz, sizin yerinize Twitter’a en fazla etkileşim alan son beş tweetinizi seçmesi için yetki vererek reklam tweetlerinizi yayınlayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta reklam vereceginiz tweet veya tweetlerin dikkat çekici ve güncel olmasıdır.

Twitter’da Reklam Giderleri

İşin birde gider kısmı var tabiki. Günlük maksimum ve her etkileşim için maksimum olmak üzere iki ayrı seçenek için toplam bütçenizi belirtmeniz gerekiyor. Twitter size bu konuda bir öneri sunabilir veya bunu kabul etmeyerek kendi belirlediğiniz daha düşük bir teklif seçebilirsiniz. Ama aynı hedeflere sahip bir başka kampanya sizden fazla teklifte bulunduğu takdirde sizden daha ön planda ve görünür olacagının bilincinde olarak adımlarınızı daha dikkatli atmalısınız. Bununla birlikte telif hakkı içeren reklamlar, saldırgan olabilicek içerik, nefret söylemi, içeriği hassas içerikler, kredi kartı bilgileri, sosyal sigorta numarası veya diğer kimlik numaraları, gizli olarak değerlendirilen ve işlem gören adresler veya konumlar, kamuya açık olmayan, kişisel telefon numaraları, kişisel e-posta adresler, mevcut yasalara göre gizli olarak değerlendirilen ve işlem gören resimler veya videolar özetle sosyal medyada yayını yasaklanmış toplumsal kurallar Twitter içinde geçerlidir. Reklamlarınızın bu tarz içerikleri barındırmamasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Bu aşamalardan sonra ödeme şeklinizi belirleyip topu Twitter’a atabilirsiniz. Fakat bu paslaşmanın doğrudan reklamınızın yayınlanacagı anlamına gelmediğini belirtelim. Hazırladıgınız reklam kampanyası önce Twitter tarafından bir onay sürecinden geçerler. Bu birnevi Twitter’ın kendini sigortaya alması şeklinde yorumlayabiliriz. Bu süreçte kampanyanız incelenir. Bu inceleme, geçmiş Twitter aktiviteleriniz, reklamınızın içerigi gibi faktörleri baz alır. Bu aşamada reklamlarınız doğal olarak reklam halinde yayınlanmaz fakat içeriğide değiştirilmez. Şayet bir ihlal söz konusu ise sadece reklam tweetinizin degil hesabınızın sağlıgınıda riske atabilirsiniz. Zira uygunsuz gördüğü takdirde Twitter hesabınızı askıya alabilir. Şayet bir kere hesabınız onay alamazsa artık Twitter reklam şansınızı artık kaybettiniz anlamına gelir. Bu arada bu inceleme süreci sırasında mevcut reklamlarınız durdurulur. Onaydan geçme anından itibaren tekrar aktifleştirilir.

Sponsorlu tweetten öte birde sponsorlu hesap seçenegi altında bir reklam alternatifiniz daha var. Eger bunu tercih ederseniz, ki bu seçenek daha çok genellikle takipçi sayısını artırmaya yönelik bir reklam girişimidir, Twitter’ın kimi takip etmeli kısmında kendinizi görmeniz mümkün. Özellikle Twitter’a sıfır noktasında başlamış ve kendi kitlenizi oluşturma aşamasını hızlandırmak gibi amaçlarınız var ise, bu sizin için doğru seçenek olabilir. Sponsorlu hesap için kurulum ayarları ve süreci sponsorlu tweete yakın şekildedir. Hedefleme seçenekleri gene belli bir gruba hitap etmekle birlikte, bu durumun da sadece size olmadıgını rakipleriniz ve dolayısıyla bir rekabet durumunun mevcut olabilicegini belirtelim. Bütün bu bilgilendirmelere not olarak, sizi tavsiye eden bildirimin yanında gözükmesi için hesabınızdan istediğiniz bir tweet seçebiliceginizi belirtelim. Tabiki bu tweet reklam özelliği taşıdıgından yeni takipçi adaylarınızın dikkatini çekecek tarzda ve takipçi olarak kalmalarına ikna edecek nitelikte olması yararınıza olur.

Bu reklam seçenegindeki bütçe olaylarıda genel hatları itibariyle sponsorlu tweeta yakındır. Gene günlük maksimum bütçe ve her bir yeni takipçi için teklif bazlı bir toplam bütçe belirlemeli ve gene sponsorlukta oldugu gibi size önerilen teklifi değerlendirmelisiniz. Fakat son sözü gene sizin kararlarınız ve gözlemleriniz vermelidir. Çünkü sadece işinize yarayacak takipçiler kazanmak burda önemli olan noktadır.
Twitter platformunda üçüncü ve son olarak tanıtıcagımız reklam seçenegi ise pek bilinmeyen oysa oldukça kullanışlı olan lead oluşturma kartları vasıtasıyla lead sayınızı artırmak üzerine olan seçenektir. Bu kartlar dogrudan Twitter’da mail listesi abonelerinin isim ve e-postalarını kaydetmelerini sağlar. Bunun avantajı ise size potansiyel müşteri kitleniz için altın değerinde bir veri tabanı oluşturmasıdır.

Twitter sosyal medya platformunda reklam olayları bu şekilde işliyor. Tüm sosyal medya kullanımları için geçerli olan ve işin içine reklamları, ticari aktiviteleri gerçekleştirmek olan bireylere bizim tavsiyemiz, önce sosyal medyayı (hangi platform olursa olsun ) iyice bireysel olarak kullanıp tecrübe edinmeniz daha sonra reklam işlerine girmeniz üzerine olacak. Zira günün sonunda unutmayın ki oyunu yazılımlar degil gözlem yapan ve değerlendiren insanlar kazanır.

Utku Yilmaz

Recent Posts

  • Genel

Instagram’da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri

Instagram'da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri Günün büyük bir kısmı Instagram sayfalarında geçiyor, bilgi ve haber paylaşımı, eğlenceli ve…

6 sene ago
  • Instagram

Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar

Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar Instagram’da her gün milyonlarca fotoğraf ve video paylaşılıyor, bazı fotoğraflar sıradan özellikleri ile ilgi çekmiyor…

6 sene ago
  • Genel

İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!-

İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!- Son yıllarda instagram üzerinde açılan butiklerin sayısı hızla artıyor. Açılan butik hesapları…

6 sene ago
  • Instagram

Dijital Medya Pazarlaması #Kazandıran Detaylar Nelerdir?

Sosyal Medya Pazarlamanızda Daha Çok Kazanmanızı Sağlayacak Detaylar Dijital medya pazarlaması günümüzde daha etkin bir rol almaya başlıyor, hedef kitleye daha…

6 sene ago
  • Genel

İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı?

İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı? Dijital pazarlama markaların artık en çok konuştuğu ve üzerinde durduğu konulardan biri…

6 sene ago
  • Instagram

İnstagram Arama  Geçmişi Silme

İnstagram Arama  Geçmişi Silme Günümüzün en çok kullanılan dijital sosyal platformlarından biri olan instagram’da arama geçmişi kayıtları düzenli olarak tutuluyor.…

6 sene ago