Sayfa İçeriği
Birçok insan sosyal medya pazarlamasını, ücretsiz ya da dilediğiniz kadar bir maliyete sahip olan Google aracılığıyla ödemeli pazarlama ve çeşitli tıklama başına ödemeli reklam ağları ve organik SEO ile yarışabilmek için ücretsiz bir pazarlama kaynağı olarak görüyor.
Sosyal medyanın ücretsiz olabileceği doğrudur. Bir işletme bile olsanız, sitelere ücretsiz üye olur ve işlerinizi yürütebilirsiniz. Gönderilerinizi paylaştığınız hesabınıza ödeme yapmanıza gerek yoktur. Ancak hayatı size daha da kolaylaştıracak veya yeri doldurulamayacak birçok ödemeli özellik bulunmaktadır.
Facebook ve Twitter’daki reklamlardan daha fazlasından da bahsediyoruz. Elbette bunlara da değineceğiz ancak bu sitelerin sunduklarından farklı analizler veya her şeyi tek bir yerden yönetebileceğiniz merkezi yönetim panelleri gibi diğer alanlarda da bir maliyetinizin olmasını bekleyebilirsiniz.
Normalde sizinle açık bir maliyet veya hatta bir dizi tutar paylaşabilirdik ancak sosyal medya pazarlaması o kadar değişkendir ki, bunu yapmamız konusunda önümüzde bir engel haline geliyor. Ücretsiz araçları ve vaktinizi kullanarak, maliyetleriniz reklamlar için harcadığınız tutardan daha fazlası olmayabilir. Ücretli araçları da, zaman kazanmak ve kendinize kolaylık sağlamak için kullanabilirsiniz. Vaktinizi çok harcamamak için her şeyi kullanabilir ve her şeyi dışarıdan elde edebilirsiniz. Tüm bu seçeneklerin kendi fiyat aralıkları vardır, bu yüzden en iyi olgusu kişiden kişiye göre değişebilecektir.
Bu yazımızda bahsedeceklerimiz ise, her bir pazarlama kategorisi ve onların maliyetleridir. Her bir bölüm okuyabilir ve hangisinin sizin ihtiyaçlarınıza, taleplerinize, gerekliliklerinize ve size olacak olan maliyetlerine göz atıp, karar verebilirsiniz. Buradan, ilgilendiğiniz pazarlama türünün size yaklaşık olarak ne kadar maliyeti olacağını tahmin edebilirsiniz.
Reklamların Maliyeti
Eğer sosyal medyada temel pazarlamanın dışında herhangi bir şey yapmıyorsanız, keşfetmeniz gereken ilk alan reklamcılıktır. Facebook, Twitter ve diğer sitelere reklamlar için ödeme yapmak abartılı bir maliyete neden olabilir ancak bu maliyet, yönetebileceğiniz en kolay maliyetlerden birisidir. Reklamların anlık, görünür getirileri, milyonlarca muhtemel optimizasyonu ve çevrimiçi pazarlamaya kıyasla birçok diğer gidere kıyasla nispeten daha düşük bir maliyeti vardır.
Ele alacağımız ilk platform Facebook olacak çünkü tanıdığımız pazarlamacıların büyük bir çoğunluğu başka bir siteyi tercih etmeden önce Facebook kullanacaklardır. Reklam yönetimi için Facebook’un gelişmiş aracı olan Power Editor’den bahsederek başlayacağız. Sadece ücretli araçlarda bulabileceğiniz birçok özelliğe sahip ve edinilmesi ve öğrenilmesi tamamen ücretsiz.
Facebook’taki reklamların asıl maliyetleri birçok farklı etkene bağlı olarak değişebilmektedir. Doğru hedefleme, geniş erişim, reklam amacı, ilgililik skoru; tüm bunlar maliyetleri arttırabilir veya azaltabilir. Ek olarak, ilgili amacın maliyeti sektörden sektöre değişkenlik gösterebilmektedir. AdEspresso aracılığıyla bazı detaylı dezavantajları da okuyabilirsiniz.
Facebook üzerindeki reklamlar tıklama başına 10 kuruş ila dönüşüm başına 10 lira olacak şekilde değişkenlik gösterir. Kabaca kitlenizin miktarını, ortalama dönüşüm oranlarınızı ve bunlar için ayırdığınız bütçeyi kararlaştırın ve tam bu noktada maliyetiniz kabaca ortaya çıkacaktır. Veya eğer matematik ile aranız iyi değilse, reklam yöneticisinde denemeler yaparak, kendiniz de görebilirsiniz. Bazı düşük bütçeli reklamlar kitleniz hakkında size oldukça iyi bir istatistik sunabilir.
Twitter reklamları da benzer bir şekilde tonlarca farklı etkene göre değişebilmektedir. Etkileşim başına genellikle 30 kuruş ila 3 lira arasında bir maliyet bekleyebilirsiniz. Diğer sosyal ağlar, daha kısıtlı bir kitle ve daha az reklamcının varlığından ötürü daha uygun maliyetlidir ancak bu durumda da erişeceğiniz kitlenin daha kısıtlı olduğunu kabul edersiniz.
Burada değinmek istediğimiz bir diğer konu ise, eğer reklamlarınızı yürütmek için bir sosyal medya reklam yöneticisi ile anlaşacaksanız, reklamlar için harcayacağınız maliyet üzerinden belirli bir oranda ödeme yapmaya ve hatta işe başlamadan önce de küçük bir miktar daha ödemeye hazır olun. Bu gibi çalışanlar işletmenin boyutuna bağlı olarak fiyatlarını ölçeklendirmektedir.
[ilginiziCekebilir id=”961″]
Aynı zamanda reklam maliyetlerinizin, harcamak istediğiniz miktarı geçmeyeceğinden de bahsetmekte fayda var. Sosyal medya üzerindeki tıklama başına ödemeli reklamcılığın temel özelliklerinden birisi ise, maksimum bütçe belirleyebiliyor olmanızdır. Eğer reklamlarınız bu noktaya ulaşırsa, yayınlarınız durdurulur. Bu sayede küçük başlayıp, elde ettiğiniz karı tekrar daha fazla reklam yayınlamak için kullanarak, pazarlamanızı ölçeklendirebilirsiniz.
Ücretli Araçlar ve Analizler için Ödeme Yapmak
Sosyal pazarlamada başarılı olmak için herhangi bir üçüncü parti araca veya analize ödeme yapmanız gerekmiyor. Ancak yol boyunca size yardımcı olması için birçok çeşitli aracı da kullanabilirsiniz.
Facebook’ta Power Editor ücretsiz iyi bir seçenektir ve Facebook İstatistik paneli size birçok bilgi sağlayacaktır. Büyük ihtimalle dışarıdan en az yardım alınması gereken platform ancak kesinlikle kullanabileceğiniz bazı seçenekleriniz de var. Twitter gibi diğer sitelerin muhtemelen daha fazla aracı ve muhtemelen daha farklı maliyetleri olacaktır. Bu kısım için yaptığımız şey ise, kullanabileceğiniz bazı araçları ve ilgili fiyatlarını sizler için listelemektir.
AdEspresso : Bu araç, tamamen Facebook reklam yaratımı ve optimizasyon motorudur. Bir önceki bölümde bahsedilen maliyetlerinizi azaltmaya ve karınızı arttırmaya yardımcı oluyor ancak karşılığında size bir maliyeti bulunuyor. Temel sürüm aylık 49 dolara satılıyor ve 3000 dolarlık reklam harcamasına kadar destek veriyor. Daha yüksek reklam harcamaları için bu fiyat artıyor.
HootSuite : Tüm sosyal medya varlıklarınızı tek bir yerde tutmak için bir yönetim panelidir. Üç sosyal profile kadar destek veren ücretsiz ancak sınırlı bir sürümü var ve bunun haricinde ölçeklendirilebilinir ödemeli planları da bulunuyor. Profesyonel planın en uygun fiyatı aylık 10 dolar, bu plan size 10 sosyal profil, içerik önerileri, bir yarışma uygulaması ve dahasını sunuyor.
Twitonomy : Facebook İstatistikleri oldukça sağlam olabilir ancak Twitter’ınkiler öyle değil. Twitonomy, size ücretsiz olarak yararlı bilgiler sunan oldukça iyi bir analiz uygulamasıdır. Ücretli sürümünde ise daha fazla mesajlaşabilme özelliği, analiz ve yönetim paneli özellikleri bulunmaktadır ve yıllık 200 dolarlık bir maliyeti var.
Buffer : İçerik üretimi, yeniden yazım, zamanlama ve izleme özelliklerine sahip bir diğer sosyal yönetim aracıdır. Ücretsiz sürümleri Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+ ve Instagram için çalışıyor ancak platform başına sadece bir hesap yönetebiliyorsunuz. 10 dolarlık plan size platform başına 10 hesap sunuyor ve Pinterest’i de platform olarak kullanmanıza olanak tanıyor. Daha fazla hesap kullanmak (ve gönderi zamanlama, ekip üyeleri ve analiz için daha yüksek limitler) için 99 dolar veya daha fazlasını ödemek zorundasınız.
Canva : Doğru boyutu ve biçemi seçebilmeniz için onlarca şablon kullanan sosyal medya içerik üreticisi uygulamasıdır. Fiyatlandırma değişkendir. Bir hesap için ödeme yapmaktansa, kullanmak istediğiniz varlıkları kısa süreliğine kiralıyorsunuz.
Maliyetlerinizi arttırabilecek daha binlerce araç bulunuyor. Aylık 10 dolarlık bir gider çok görünmeyebilir ancak aylık ödemesi 10 ila 50 dolar arasında değişen altı veya yedi farklı araç kullanmaya çalıştığınızda oldukça yüklü bir fatura ile karşılaşacaksınızdır.
Sosyal Medyada Paylaşmak için İçerik Satın Almak
Sosyal medya için içerik her ne kadar çoğunlukla öyle de olsa, sadece gönderileriniz anlamına gelmemektedir. Aynı zamanda görselleri de düşünmelisiniz. Görselleri kendiniz mi çekiyor veya yaratıyorsunuz? Bunları stok fotoğraf sitelerinden mi satın alıyorsunuz? Onları yaratmaları için doğrudan fotoğrafçılara veya dijital sanatçılara mı ödeme yapıyorsunuz?
Elbette içerik de satın alınabilir. İnsanlar, İyimakale gibi siteler üzerinden 100 kelime için 1 lira ödeyerek içerik satın alıyor. Görseller farklıdır; ücretsiz olabilir, Canva gibi bir araç aracılığıyla 1 liradan daha uygun bir fiyata satın alınabilir veya daha da maliyetli olabilir. Eğer kendiniz yapıyorsanız, içeriğin tamamı ücretsiz olabilir veya farklı kaynaklar kullandığınızda istediğiniz kadar pahalı olabilir.
Sosyal Medya Çalışanlarını İşe Almak
Kendi şirketiniz için sosyal medya çalışanı işe almak, muhtemelen beklediğinizden oldukça yüklü bir maliyete neden olabilir. Çok fazla deneyimi sahip olmadığı sürece (ki böyle durumlarda kendi fiyatlarını sunarlar), bu gibi çalışanlara giriş seviyesindeki çalışanlarınıza ödediğiniz kadar bir tutar ödemenizi önerebiliriz. Bu gibi işlerde tipik olarak “bırak stajyerler yapsın” düşüncesinden kurtulmanızı öneriyoruz çünkü sosyal medya çevrimiçi varlıklarınızdan çok daha fazlası anlamına gelmektedir. Sosyal medya, modern dünyadaki dijital pazarlamanın ana unsurudur.
Gerçek şu ki, şirketiniz için bir sosyal medya yöneticisi işe aldığınızda, belirli bir beceriye sahip birini işe alırsınız. İşlerinde iyi olmasını isterseniz ve bu, çalışanın sosyal medya için içerik hazırlaması, analizlerde görüntülenen sonuçları yorumlayabilmesi, işletmenize kar sağlayan reklamlar ile çalışabilmesi ve tüm bunları sahip olduğunuz bütçeyi aşmadan yapabilmesi anlamına gelmektedir. Eğer reklamlarınızı yönetmelerine izin verirseniz, onlara para ve markanızın itibarı konularında güvenmiş olursunuz. Bu gibi insanlar günlüğü 10 liraya çalışmaktan mutlu olacak insanlardan değildir.
Sosyal Medya için Kısmen veya Tamamen Dışarıdan Hizmet Almak
Dışarıdan hizmet almak bir çalışanı işe almak gibidir ancak bir dizi endişenizden kurtulmuş olursunuz. Örneğin, sigortaları veya diğer şirket faydaları konusunda endişelenmenize gerek olmaz. Yazılım lisansları, bilgisayar donanımları veya ofisinizde bir yer ayırmak konusunda endişelenmenize de gerek yoktur. Şirket kültürünüze nasıl uyum sağlayabileceklerini de düşünmezsiniz.
Öte yandan, onlar sözleşmeli çalışandır. Bu, her iki taraf için yeterli korumalar ve ilgili maddeler ile hazırlanmış bir sözleşmeniz olması gerektiği anlamına gelir. Onların becerilerini ve işlerini yapmak için kullandıkları araçlar ile ilgilenirsiniz ancak gördüklerinizden hoşlanmadığınızda onları değiştirebileceğiniz bir konumda olmazsınız. Bir nevi ya hep ya hiç ilişkisi kurarsınız; en büyük avantajınız ise, anlaşamadığınızda sözleşmeyi fesih edebilir ve yolunuza bakabilirsiniz. Bu sizin dilediğiniz gibi sosyal medya varlıklarınızı yönettirebileceğiniz anlamına gelmektedir.
[ilginiziCekebilir id=”895″]
Başarılı bir sosyal medya danışmanı günlük 40 ila 50 lira arasında bir ücret talep edecektir. Bu yine sadece hafta içleri düşünülürse ortalama 900 liralık bir ücret anlamına gelmektedir. Eğer bir işletmeyseniz, bu çok göze batan bir ücret değildir. İşte bir detay daha; günlük ortalama 45 liralık bir hizmet, alabileceğiniz en uygun hizmetlerdendir. Birçok tecrübeli sosyal medya danışmanları ya başka şirketler için çalışmaktadır ya da kendi şirketlerini kurmuşlardır ve taban fiyatları biraz önce bahsettiğimiz rakamlardan çok daha fazladır. Yukarıda bahsedildiği gibi, sosyal reklamlarınızı yönetmek için reklam bütçeniz üzerinden belirli bir yüzde de alabilirler.
Bağımsız çalışanlarında bağlılık konusunda ek bir dezavantajı vardır. Şirketiniz ile çalışmaların tek sebebi onlara ödediğiniz paradır. Eğer siz veya çalışanlarınızın ağzı bozuk ise veya sosyal medya çalışanları onlara ödediğiniz paradan çok daha fazlasını talep ettiğinizi düşünürlerse, işi bırakıp, sizinle görüşmeyi kesebilirler. Sonuçta yapacağınız sözleşmede her iki tarafında fesih hakkı olacaktır.
Daha büyük şirketlerde veya sosyal medya varlıklarınızı bir veya iki siteden daha fazla platformda yürütmek istediğinizde, işi sizin adınıza yapacak bir pazarlama şirketi ile anlaşmak istersiniz. Bağımsız çalışanların sahip olduğu tüm avantajları size sunarlar ancak sözleşmelerine daha bağlıdırlar çünkü işin ucunda kendi itibarları bulunur. Sosyal profilleriniz ile nasıl çalıştıklarını görebilir ve çabalarınızın ne yönde ilerlediğini izlemek için detaylı raporlar alabilirsiniz. Öte yandan bir sözleşmeye sizde bağlanırsınız ve şirkete bağlı olarak oldukça pahalı bir maliyete sahip olabilirsiniz (yıllık 15,000 ve 30,000 arasında).
Tahmin edebileceğiniz gibi Kendin Yap yaklaşımı her zaman daha uygun olacaktır ancak kendiniz öğrenmeli, işi yürütmek için vaktinizi harcamalı ve muhtemelen süreç boyunca hatalar yapıp, öğrenmelisiniz. Yürütmek zorunda olduğunuz iş ne kadar fazla olursa, onunla ilgilenmesi gereken insan sayısı, maliyetler ve satın almanız gereken varlıkların miktarı artacaktır.
Leave A Comment