Şirketler Facebook Sayfalarından Ne Paylaşmalıdır?

//Şirketler Facebook Sayfalarından Ne Paylaşmalıdır?

Şirketler Facebook Sayfalarından Ne Paylaşmalıdır?

Sosyal medyada doğru içeriği seçip paylaşmak zor bir iştir. Görülmek için yeterince sıklıkta paylaşım yapmalısınız ama insanları rahatsız edecek kadar da olmamalı. Kullanıcıların ilgilenebilecekleri içerik paylaşmalısınız ama hepsi kendi içeriğiniz olamaz çünkü hep kendi tanıtımınızı yapıyor gibi gözükmek istemezsiniz. Aralara başka içerik koymadan reklam yapamazsınız ama diğer içeriğin asıl içeriği gölgelemesine izin vermemelisiniz.

Bu yazıda yapmak istediğim şey işletmenizin Facebook sayfasında ne paylaşabileceğinizi ve ne paylaşamayacağınızı, ne sıklıkta içerik paylaşmanız gerektiğini ve bu içeriği nereden bulacağınızı ortaya koymak.

Takvim taslağı

Yapmanız gereken ilk şey bir editöryal takvim hazırlamaktır. Takviminiz temelde paylaşacağınız içeriğin türlerini içeriğini ve söz konusu tarihe yaklaşınca oluşturduğunuz spesifik içeriği gösteren görsel bir plan olacaktır. Tabi bu takvim maliye takvimi değil. Üzerinde oynamalar yapabilirsiniz. Önemli olan paylaşım yapacağınız saatin ve tarihin belli olmasıdır.

Facebook’ta ne sıklıkta paylaşım yapmalısınız? Eğer takipçi sayınızın 10.000’nin altındaysa bunun pek bir önemi yok. Bu sayıyı geçtikten sonra daha fazla paylaşım yapmak daha fazla tık anlamına gelir.

Hafta içi her gün paylaşım yapmanızı öneririm. Sayıyı buradan günde iki defaya kadar çıkarabilirisiniz ama daha fazlasını önermem. Birden az paylaşım yaparsanız takipçilerinizin gözünden kaçabilirsiniz. Hafta içi her gün, yada haftada 5 defa paylaşım yapmak iyi bir içerik akışı sağlayacaktır. Böylece hafta sonlarını esnek bir şekilde kullanabilirsiniz. Eğer araya bir gönderi sıkıştırmak istiyorsanız hafta sonuna koyabilirsiniz.

facebook gonderi zamanlama - Şirketler Facebook Sayfalarından Ne Paylaşmalıdır?

Paylaştığınız her içerik sattığınız ürünün veya hizmetin reklamı olmamalıdır. Her 10 gönderinizde altısı diğer kaynaklardan alacağınız ve kendi yorumunuzu katacağınız endüstriyle alakalı içerik olacaktır. Yani sizin üretmediğiniz ama takipçilerinizin hoşlanacağını düşündüğünüz içerik.. Her 10 gönderiden üçü kendi markanızı veya dolaylı yoldan ürününüzü tanıtan içerik olmalıdır. Mesela bir blog yazısı. Sadece her 10 gönderinizden biri doğrudan takipçilerinizi alışveriş yapmaya sevk edecek paylaşım olmalıdır.

Başka kaynakların içeriğini değerlendirmek markanızın değerini artırmak için de bir fırsattır. Sektörünüzdeki diğer içerik üreticilerin içeriklerini paylaşarak dikkatlerini çekebilirsiniz. Kendi ürettiğiniz içerikte sitelerine link verir ve onlara haber verirseniz daha da fazla dikkat çekersiniz. Böylelikle piyasadaki etkili oyuncular sizi tanıyacak ve güvenilir bir kaynak olarak değerlendireceklerdir.

[ilginiziCekebilir id=”911″]

Değerlendirilecek içerik kaynakları

İçerik bulmak için bakabileceğiniz birçok yer vardır ama önemli olan kaynaklarınızın çeşitliliğindir. Bir markanın yaptığı her şeyi yorumlayamazsınız yoksa, toplayıcı gibi bir şey olursunuz.

Sektörünüzle alakalı yazı yazan popüler bloglardan iyi kaynak olur. Fakat bu seçeneğin en büyük sıkıntısı içerik zaten popüler olacağı için ortaya yeni bir şey koymak için çok fazla çaba harcamanız gerekir.

Diğer kurumlar tarafından yapılan araştırmalar. Bu yukarıda bahsettiğim isimler de olur, araştırma merkezleri ya da veri kaynağı vererek isimlerini duyurmaya çalışan küçük markalar olabilir. Fakat mutlaka bu araştırmalara değer katmak için kendi profesyonel yorumunuzu katmayı unutmayın.

Yorum kısımlarında paylaşılan içerik her zaman iyi olmayacaktır. Hatta çoğu spamdir. Fakat, bu yorumlar sizi araştırabileceğiniz veya yorumlayabileceğini iyi içeriğe götürebilir. Yani bu yorumları baştan görmezden gelmeyin.

Bu maddelerin hepsinin ortak noktası kullandığınız içeriğe değer eklemeniz gerektiğidir. Yani içeriğe büyük ya da küçük bir şey ekleyin ki takipçileriniz orijinal içeriği takip etmek yerine sizi takip etmek için bir sebep bulabilsin.

Sade veriyi değerlendirirken, örneğin, kendi analizinizi ekleyebilirsiniz. Blog yazılarını paylaşırken uzunca kendi yorumunuzu da paylaşabilirsiniz. Popüler bir blog yazısını değerlendirmek, kendi analizini yapmak için fazla alan bırakmayacaktır. Bunun yerine orijinal yazıdaki sonuçlara göre kendi sorularınızı sorabilirsiniz. Yani bir adım öteye taşıyabilirsiniz.

Kendi içeriğiniz

Kendi ürettiğiniz içeriği nasıl paylaşmalısınız? Facebook aynı içeriğin birden fazla gönderide paylaşılmasından pek hoşlanmıyor ve algoritma genellikle ilki dışındakileri görmezden geliyor. Yani makale başına tek bir paylaşımla sınırlısınız. Eğer önemli olduğunuz bir gönderiyi daha fazla görünür hale getirmek istiyorsanız, Facebook reklamlarını deneyebilirsiniz. Ucuz bir OCPM modeliyle en ilgi çekeceğini düşündüğünüz gönderinin tanıtımını yapabilirisiniz.

Tabi burada iyi işleyen bir blogunuz olduğunu ve bu blogu Facebook tanıtmanın bir öncelik olduğunu varsayıyorum. Ayrıca blogunuza her gün yazı yazmadığınızı da varsayıyorum. Eğer bu sıklıkta yazıyorsanız, Facebook paylaşımlarınızı günde iki veya üçe çıkarmanız gerekebilir. Bu şekilde diğer kaynakları da değerlendirmeye devam edebilirsiniz.

Facebook’a özel içerik

İnsanların sayfanızda takılmasını sağlayacak başka bir şey ise Facebook’a özel içerik paylaşmaktır. Her ne kadar yarışmalar ilk önerilen şey olsa da, Gleam gibi birçok sosyal medya yarışma uygulaması farklı platformlardan yarışmalara erişim sağlıyor. Bu tarz içeriğin asıl amacı insanları Facebook’ta sizi takip etmelerini sağlamaktır. Blog yazılarınız dışında somut değer vermeye başladığınız zaman bu motivasyon sağlanacaktır.

Ne paylaşılmamalı

Bir işletmenin sayfasında paylaşmamanız gereken içerik tipleri vardır. Doğal olarak, markanızla alakalı olmadığı sürece, yemek fotoğrafları, kişisel hikayeler gibi günlük hayat tarzı içeriği paylaşmamalısınız. Bunun dışında:

Öfkeli paylaşımlar yapmayın. Facebook işletme sayfaları herhangi bir konuda duygularınızı serbest bırakabileceğiniz bir platform değildir. Çünkü böyle bir şey takipçilerinizi pazarlama çabalarınızdan uzaklaştırır. Daha kötüsü, zehir zemberek paylaşımlar ülke çapında olumsuz bir şekilde bilinmenize kadar gidebilir.

Birisi veya bir şirket hakkında olumsuz yorumlar. Olumsuz duygular etkileşimi düşürür ve olumsuz tartışmalar başlatır. Facebook’un algoritması olumsuz gönderilerin önceliğini düşürdüğü için bu da hiç işinize gelmeyecektir. Daha kötüsü ırkçı veya cinsiyetçi olarak anlaşılabilecek bir paylaşım yaparsanız, başınız çok ağrıyabilir.

Kişisel bilgiler. Önemli bir duyurusu olan bir şirket çalışanı olsa bile büyük ihtimalle bir işletme sayfası bunun için değildir.

Özet olarak profesyonel davranın ve markanızın değerini koruyu. Bütün gönderiler kitle oluşturma amaçlı olmalıdır, dağıtma değil.

By |2017-03-25T14:45:13+00:00Mart 25th, 2017|Facebook|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment