Sayfa İçeriği
Facebook reklamları biraz alengirlidir. Sistemin, geçmişteki şikayetlerden kaynaklanan bir sürü gaddar kuralı vardır. Aynı şeyi paylaşan yeterince sayıda reklam eğer şikayet edilirse, Facebook bu tarz reklamları yasaklayacak ve pazarlamacıları bu yeni kurallara adapte olmak zorunda bırakacaktır.
Bu mesele özellikle reklamınız reddedildiğinde fakat neden reddedildiğini anlayamadığınızda sinir bozucu olabiliyor. Evet, Facebook genel anlamda neyin yanlış olduğunu söylese de, eğer cevap sadece “Reklam İlkelerinin İhlali” gibi bir şeyse çok da yardımcı olmuyor.
Fakat sorun değil, reddedilen reklamınızı Facebook ilkelerine göre düzelmek için 8 tüyo derledik:
Facebook’un hangi ürünlerin reklamını yapabileceğinize ve hangi görüntüleri kullanabileceğinize dair bir çok kuralı vardır.
Burada bu kuralları özetleyeceğim fakat daha fazla bilgi için yukarıda verdiğim linke tıklayabilirsiniz.
Facebook farklı ürünler için farklı kuralları vardır.
Alkol normalde en önemli ve en karmaşık konudur ama Türkiye için hiç de karışık değil. Herhangi bir alkollü içeceğin reklamını yapmak yasak olduğu için, doğal olarak bu mesele hakkında düşünmenize gerek yok. Alkol reklamının serbest olduğu ülkelerde ise yaş sınırlamaları ülkeden ülkeye değişiyor. Facebook bulunduğunuz ülkenin yasalarına göre yaş aralığınızı otomatik olarak kısıtlıyor.
Supplementler ise başka bir örnektir. Bitkisel supplementler, diyet supplementleri, vitaminler ve diğer tıbbi olmayan supplementlerin reklamı yapılabilir ama reklam önce Facebook tarafından incelenir ve sadece 18 yaşın üzerindekilere gösterilir.
Eğer Facebook’la ortaklık kurabilecek kadar şanslı bir çöpçatan sitesini temsil ediyorsanız, genellikle 18 olan rıza yaşının üstündekilerle sınırlı olacaksınızdır. Eğer reklamınız ya da sayfanızın silinmesini istemiyorsanız bulunduğunuz ülkedeki yaş sınırını altındakilere yönelik kampanyalar yürütmeyin.
Facebook görsellerdeki yazı oranın yüzde 20’yi geçmemesi gibi çılgın bir kuralı var. Bu görüntüleri eşit dikdörtgen ayırarak inceleyen bir otomatik bir süreç tarafından uygulanıyor. Fakat bazen çizgiler yazıyı ortadan yarıp, yazının oranını iki katına çıkarıyor. Yani görsellerdeki yazıların olduğu yerler son derece önemli.
Facebook’un görsel kontrol sistemini kullanarak görsellinizdeki yazının ne kadar yer kapladığını görebilirsiniz. Görseli yükleyin site görselinizin üzerine ızgara koyacaktır. Görselinizin üzerinde yazı olan yerle tıklayarak yazının ne kadar yer kapladığını görün. Eğer görselinizin üzerindeki yazı yüzde 20’yi geçiyorsa büyük ihtimalle, reddedilecektir. Yani yazının 5 kutuyu geçmemesine özen gösterin.
Eğer size bu fazla basitleştirilmiş geliyorsa, şaşırmaya hazır olun, çünkü değil. Bu ızgara tekniği Facebook’un yazı oranının bulmak için kullandığı tekniğin aynısı. 10 kutu kaplayan büyük başlık olsa da, ya da 6 kutunun içine sığdırılmış 15 tane cümle olsa da, yazını miktarı, punto büyüklüğü fark etmiyor. Bu kutuların içine sığmak önemli olan tek şey.
Facebook’un topladıkları kişisel bilgileri kullanırken, daha az korkunç gözükmek için çizdiği bir sınır vardır. Örneğin, Ankara’da 30 yaşında ayda 7.000 liradan daha fazla kazanan erkekleri hedefleyebilirsiniz. Görece dar bir demografik. Eğer reklamınızda “Zengin Ankaralı Erkekler için gece mekanları derseniz” sorun olmaz. Fakat eğer “Diğer Zengin Erkeklerle Takılın” gibi bir şey yazarsınız, kullanıcının bu spesifik olarak bu demografiğe girdiğini ima etmiş olursunuz.
Kullanıcı bu demografiğe girse bile bu bilginin varlığını ima etmek Facebook’un kurallarına aykırı. Bunun sebebi de, olumsuz bir şeyin ima edildiği durumlardan kaçınmak ve demografiğin dışından birisinin karışmasıyla ortayaca çıkacak bağ kopmasının önüne geçmektir.
Facebook, ırk, milliyet, din, inanç, yaş, yönelim, engellilik, tıbbi durumlar, finansal durum, sendika üyeliği, ve isim bazında herhangi bir ima yapılmasını istemiyor. Bu her ne kadar uzun ve sınırlayıcı bir liste olsa da, kurallara sadık kalmak markanız için yapabileceğiniz en güvenli şeydir.
Bu diğerlerine göre basit. Başkasının alameti farikasını, yani markasını, kullanmayın. Logo, slogan, isim, eğer sizin şirketinize ait değilse kullanmayın. Coca-cola , Nike, ya da Facebook için reklam veremezsiniz. Bazı Facebook bilgilerini kullanmaya izniniz olsa da, Facebook’un bu konu da çok spesifik kuralları var.
Bir reklam verdiğiniz zaman, hedef sitenizin var olduğuna emin olun. Maalesef, daha açılmayan hedef siteler için reklam veremezsiniz. Çünkü, Facebook verdiğiniz URL’nin çalıştığına ve reklamın içeriğiyle alakalı olup olmadığına bakacaktır.
Eğer sayfa yoksa, reklamınız reddedilecektir. Eğer site olduğu halde içerik reklamla akasızsa , reklamınız reddedilebilir.
Bütün ilkelere sadık kaldığınız halde reklamınız üst üste birkaç defa reddedildiyse itiraz edebilirsiniz. İtiraz formunu buradan dikkatle bir şekilde doldurarak itiraz edebilirsiniz. Bunu otomatik ret sürecinin yanlış gittiğini düşündüğüz zamanlarda, son çare olarak kullanmalısınız. İtiraz etmeden önce Facebook reklam kurallarını tekrar gözden geçirirseniz daha iyi olabilir.
Instagram'da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri Günün büyük bir kısmı Instagram sayfalarında geçiyor, bilgi ve haber paylaşımı, eğlenceli ve…
Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar Instagram’da her gün milyonlarca fotoğraf ve video paylaşılıyor, bazı fotoğraflar sıradan özellikleri ile ilgi çekmiyor…
İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!- Son yıllarda instagram üzerinde açılan butiklerin sayısı hızla artıyor. Açılan butik hesapları…
Sosyal Medya Pazarlamanızda Daha Çok Kazanmanızı Sağlayacak Detaylar Dijital medya pazarlaması günümüzde daha etkin bir rol almaya başlıyor, hedef kitleye daha…
İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı? Dijital pazarlama markaların artık en çok konuştuğu ve üzerinde durduğu konulardan biri…
İnstagram Arama Geçmişi Silme Günümüzün en çok kullanılan dijital sosyal platformlarından biri olan instagram’da arama geçmişi kayıtları düzenli olarak tutuluyor.…