İŞKUR YouTuber Yetiştirecek

//İŞKUR YouTuber Yetiştirecek

İŞKUR YouTuber Yetiştirecek

YouTuber’lık kavramı en ilk ne zaman hayatımıza girdi ? ve ne şekilde girdi? aslında bu soruların cevapları adına net bir tarih vermek gerçekten zor. Fakat herşey, 2013’de, YouTube’ın dijital reklamcılık adına, o tarihe kadar yapılmış en büyük reklamcılık adımlarından birini atlamalarıyla başladı diyebiliriz. AdSense kavramı çok daha eski olmakla birlikte, YouTube İş Ortagı Programı pratikligi ve herkese hitap edilebilirliği ile YouTuber’lık kavramının başlangıç ateşini fitilleyen ilk kibrit oldugunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Başlangıcından bugüne değişmeyen bir çok kavram oldugu gibi, YouTube, YouTuber’lık kavramlarıda başlangıcından bu yana bir çok evrim ve buna paralel olarak büyüme evresi geçirdi. İşte bu yazımız YouTuber’lık kavramının bugün geldiği nokta ve bunun ülkemizdeki henüz yeni yeni atılan adımları ile ilgili.

YouTuber olmak göründüğü kadar kolay bir iş degil. Öcelikle bunu bir belirtelim, aslında salt YouTuber olmak degil, iyi bir içerige sahip video hazırlamak hiç kolay degil. Ana konunun bulunmasından, çekim tekniklerine, montajdan, yayınlama pratik noktalarına kadar oldukça uzun bir dikkat isteyen kriterlere sahip. Her halukarda göreceli olan durumları olsa bile, olmazsa olmaz noktaları hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olmak, varsayılan standart olarak gereksinim halde karşımıza çıkar. En basit haliyle, telefonu karşımıza alıp video çekip yayınlayabilirmiyiz ? evet yayınlayabiliriz. Fakat amaç, başarı ve kaliteli bir iş çıkarmak ise bu bahsettiğimiz bilgiler ve tecrübe bizim ayakta kalmamız adına temel kavramlar olacaktır.

YouTuber Olmak

YouTuber’lık kavramı ,YouTube’ın, İş Ortagı Programı’nı başlattıktan sonra gelişti, daha dogrusu meslek halini aldı dersek dogru bir tanımlama yapmış oluruz. Zira hobi olarakda YouTube, en başından itibaren içerigini kendi hazırladıgı yayınlardan degil, bizzat kullanıcıların kendi hazırladıgı içeriklerden alan bir site. Hal böyle olunca ne kadar profosyonel, canlı ve ilgi çekici içerikler yayınlanırsa, ucu bucagı görünmeyen YouTube okyanusunda o kadar kendine yer edinebiliyor. YouTuber olmak ve reklamcılık, aslında birbirinden ayrılmaz iki kavram olarak birbirlerinin tamamlayıcı unsurlarıdır. Baş muhatabımız YouTube olsa bile, aslında YouTube sadece bu iki kavramı bir araya getiren, tabiri caizse ev sahibi mekan konumunda bir misyon üstlenir. Asıl aktörler, içerik oluşturucular ve reklamverenlerdir. Yani aslında YouTuber’lar kazançlarını düşünüldüğü gibi YouTube’dan degil, reklamverenlerden alırlar. Oluşturdugunuz iyi içerikler üzerinde yayınlanan reklamlar, ana gelir kaynagıdır. Sözkonusu bu reklamlardan elde edilen gelir, YouTube İş Ortagı Programı sözleşmesi çerçevesinde, %55 yüzde olarak içerik oluşturuculara gider. O halde bu mantık ile dikkat edilmesi gereken üç nokta var. Birincisi, iyi bir içerik oluşturmak. İkincisi yayınlarımızın selameti açısından YouTube ile iyi geçinmek, daha dogrusu YouTube kurallarına dikkat etmek. Üçüncüsü ise, yayınlarımızın reklam veren dostu içerikler olmasına özen göstermek, ki bu aslında ikinci kural yani YouTube ve YouTube topluluk kurallarına biat etme kriteriyle paralel giden bir kavram.

iskur_youtuber_yetistirecek

Bu üç standart gerekliligi yerine getirdikten sonra, esasen dikkat edilmesi gereken ve yazımızında ana konusunu oluşturan ilk kural, yani iyi içerik oluşturmak, bir başka deyişle YouTuber olmak üzerine yogunlaşmamız başarı için gereken temel etken oluyor. Tabiki kendi araştırmalarımızla, deneyimlerimizle, gözlemlerimizle hatta bunlara bile gerek olmadan kendi çabamızla videolar çekip yayınlayarak da YouTuber olmak mümkün. Fakat bu durum, birazda şans, birazda içerikle ilgili oldugunu söyleyebiliriz. Zira içerik oluşturucularıda birer izleyicidir. Yani sizde bir izleyicisiniz, içerik izlerken nasıl kriterleriniz var ise, sizi izleyenlerinde o tarz kriterlere sahip olacagını unutmamalısınız.

YouTube, hem içerik kalitesini, dolayısıyla marka değerini yükseltmek amacıyla içerik üreticilerini daima desteklemiştir. Sözkonusu İş Ortagı Programı’yla bu destek, artık akademik noktalara ulaşmış, YouTube için özel okullar akademik kurslar, hatta online derslerden, dünya çapında etkinliklere kadar geniş kapsamlı programlar yayınlamış, halada bu aktivitelerini yogun olarak sürdürmektedir. Bu konulara ilgili iseniz başlangıç olarak buraya bakmanız yeterli. Bu sayfadanda gözlemleyeceginiz üzere, bu olay basit bir hobi hatta meslekten öte bir hal almış, akademik kariyer durumlarına dönüşecek şekilde ciddi noktalara ulaşmıştır. YouTube, bu çerçevede bütün etkinliklerini mümkün oldugunca global halde tutmaya çalışır. Yani içerik üreticileri, hangi ülkede, hangi konuda içerik olşturursa oluştursun, mümkün olanın en iyisini yapmasını bekler. Çünkü belirttiğimiz gibi yaptıgınız içerikler, birebir YouTube’ın kalitesinide belirleyecegi için, YouTube daima destekçiniz, aklınıza gelicek her sorunda size rehberlik edeceginiz bir eğitim ögretim kurumu kimligine dönüşür.

YouTube Akademisi

2015’ten bu yana (evet oldukça genç sayılır) YouTube içerik oluşturucuları için genel bilgi, ipuçları ve destek eğitimi için açılan YouTube Akademisi, şimdiye dek bünyesinden sayısız başarılı YouTuber çıkarmasının yanında, belkide binlerce YouTuber içinde bir eğitim programı misyonunu üstlenmiş ve halada üstlenmeye devam etmektedir. YouTube Akademisi ile ilgili, hatırlatmak amacıyla ve konumuzla bugünde birebir ilgili ve geçerli oldugu üzere Google Türkiye resmi Blog’unda yapmış oldugu açıklamayı kısaca bir hatırlayalım. YouTube demişki :

“Dünyanın dört bir yanından günde 1,5 milyarın üzerinde kullanıcının ziyaret ettiği YouTube’da, ortalama olarak her bir dakika başına yaklaşık 400 saatlik video yükleniyor. Böylece, her gün aramıza yeni YouTube yıldızları katılıyor. Biz de YouTube dünyasında yeni yıldızların parlaması için bir program tasarladık: YouTube Akademisi.

iskur_youtuber

YouTube Akademisi eğitim programı kapsamında; içerik üreticilerini ,yoğun izleyici ve içerik trafiği arasında farklılaştırarak, hızla gelişen dijital video dünyasında başarılı olabilmelerini sağlayan pek çok bilgiyi bir araya getirdik. Teorik bilgilere dayalı seminer ve online kursların yanı sıra, uygulamalı stüdyo ve prodüksiyon eğitimlerine kadar uzanan zengin bir içeriği bir araya getiren “YouTube Akademi” eğitim programı, “Ne, neden başarılıdır?” sorusuna cevap arayan yaratıcı strateji ekibimiz ile operasyonel sorunlarınıza çözüm üreten teknik ekibimizin deneyimlerini bir araya getiriyor. İçerik üreticileri açısından önemli bir katma değer yaratacağına inandığımız yaklaşık sürekli devam edecek olan YouTube Akademisin’de kademe kademe her konuda bilgiye erişebiliceksiniz. Ücretsiz olarak verilecek eğitim sonunda, programı tamamlayan herkese “YouTube Akademisi Tamamlama Belgesi” verilecek. Ayrıca başarılı 10 kişiye kanal danışmanlığı ve teknik destek hizmeti sağlanırken, seçilecek en başarılı 2 kişi ise YouTube Space Londra seyahati ile ödüllendirilecek. Dijital içerik dünyasının en önemli platformlarından YouTube’da farklılığını daha net ortaya koymak isteyen herkesi, bu dünyada başarılı olmanın şifrelerini paylaşmak için YouTube Akademi’ye bekliyoruz.”

Resmi Blog’daki bu yazının yayınlamasından geçen süreç içerisinde, etkinlikler sadece bu akademi ile sınırlı kaldıgını düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. YouTube sahip oldugu bütün imkanları global şekilde degerlendirme anlamında bir çok projeye imza atmış, kendisini ve içerik oluşturucu ortaklarını geliştirmek zenginleştirmek adına her geçen gün daha fazlasını yapmaya çalışmış, bugün bile dünya çapında yeni fikirleri hayata geçirme anlamında sürekli adımlar atmaktadır.

Google’ın global hale getirme idealindeki bu eğitim programlarına ülke bazında gün geçtikçe daha geniş kapsamlı girişimlerde bulunmasına karşılık, ülkemizde de bu konuyla ilgili somut adımlar, şuan itibariyle resmi olarak atılmış durumda. İŞKUR, yani devletin resmi İş Ve İşçi Bulma Kurumu, artık resmi olarak, Google ile anlaşmalı halde, YouTube alanında faaliyetlerine başlamanın arefesinde. Zamanın internet çagı oldugu dönemimizde, İŞKUR bizce aşırı derecede önemli bir projeye imza atacak. Dünya genelinde bir çok ülkede, benzer yapıların bulundugu bu alanda, ülkemizde de İŞKUR yardımı ile gençlere YouTuber olmanın altyapısı öğretilecek. Yani YouTuber olmak isteyenler için, artık devlet tarafındanda destek var diyebiliriz.

İŞKUR Resmi Olarak YouTuber Yetiştirecek

İŞKUR,un öncülügünü yaptıgı “Türkiye için dijital dönüşüm hareketi” projesinin bir dernegi var. DİJİTAL DÖNÜŞÜM DERNEĞİ isimli bu dernek, Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük etmek ve bu sayede ülkenin küresel arenada rekabet gücünü arttırarak toplumsal fayda sağlamak amacı ile kurulmuş, dijitalleşmenin ülke çapında yaygınlaşması adına da, ülkedeki tüm birey, kurum ve kuruluşların dijital dönüşümlerini sağlayarak, daha fazla verimlilik ve rekabet gücü kazanabilmesi için gerekli her türlü eğitim, konferans, seminer, araştırma ve projeyi planlamak, geliştirmek, organize etmek ve hayata geçirmek suretiyle ülke ekonomisinin gelişimine destek olmayı ve ayrıca “Dijital Dönüşüm” konusunda bireysel kurumsal ve toplumsal standartların belirlenmesine ve bu bağlamda sertifikasyon hizmetleri aracılığıyla dijitalleşme seviyesinin artmasına öncülük etmeyi hedefleyen bir bir yapı üzerine inşa edilmiş. Ve İŞKUR’da bu dernek vasıtası ve yardımları ile ayrı bir kategori olarak özetle, birnevi YouTuber yetiştirecek.

iskur_youtuber2

Türkiye İş Kurumu bu genel adı ile “Türkiye İçin Dijital Dönüşüm Hareketi” kapsamında öncelikli olarak gençlerin ve girişimci adayları dijital beceri ve yetenekleri geliştirilmesini ön planda olarak tutuluyor. Dijital becerilerden kastettiğimiz, video montaj programlarından, çekim tekniklerine kadar her konuyu kapsayan çok geniş içerikli bir alan. İŞKUR Genel Müdürü İsmet Köksal başkanlığında Google Türkiye Ofisi’yle yapılan yakın zamanda gerçekleşen önemli toplantıda, bu sözkonusu dönüşüm hareketine ilişkin bütün planlamalar ve proje detaylarının yapıldıgı bilgisi, duyumlarımız arasında. Sözkonusu projeye başlangıç olarak, İlk etapta Bursa, Kayseri, Van, Gaziantep, Samsun ve Antalya’da başlanıcak. Bu yeni atılım ve eğitimlerle gençlere yeni iş olanaklarının oluşturulması açıklanan hedefler arasında. Yani aslında nihai hedefin, dijital gelişimcilik, dünya standartlarını yakalama gibi önemli konuların yanında, İŞKUR’un genel yapısı ile dogru orantılı olarak iş açıgını kapatmak diyebiliriz.

Proje kapsamında, bizzat Google Türkiye’nin kendisi tarafından, kararlaştırılan üniversitelerdeki irtibat noktaları aracılığıyla, girişimcilik eğitim programından yararlanan ögrencilere “dijital girişimcilik”, “Nasıl YouTuber olunur?” gibi temel başlıklar altında eğitimler verilicek. Ayrıca İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa’da da girişimcilik eğitim programından yararlanan diger katılımcalara da dijital girişimcilik konusunda ileri düzey eğitim olanagı saglanacak.

YouTube istatistiklerine göre, YouTube’da video izlenme oranı, her yıl bir öncekinden 2 kat fazla olarak artıyor. Google’ın ortalama gelirinin 40 milyar dolar civarında seyrederken, YouTube kullanıcılarının büyük bölümünü, tahmin edebiliceginiz gibi her yaş ve gruptan topluluklar olsada, liste başını 16-28 yaş arası çeken gençler oluşturuyor. Bu açıdan bakıldıgından bu programların daha çok gençlere hitap ettiğini ifade edebiliriz.

Bildiginiz gibi YouTube gelirlerinin bir başlangıç noktası var, fakat bitiş noktası yok, yani aylık bazda minimum 200 TL kazanabiliceginiz gibi, maksimum olarak kazancınız, tamamen kanalınızın başarısına bağlı olarak degişiyor. Özetle 201 TL’de kazanabilirsiniz, 20.000 TL’de. Ülkemizde de aslında yeni olmasada, yaygınlıgı yeni yeni duyulsa bile, hali hazırda zaten bu işi meslek olan yapan bir kitle zaten mevcut. Fakat bu işi profosyonel ve eğitimli olarak yapılabilmesi, ekstra bir şans ve iş imkanı olarak değerlendirilebilir. İŞKUR’un bu yeni sundugu imkanlara, talebin fazla olması beklentiler arasında. Zamanla nasıl ilerleyecegini, bu atılımın nasıl sonuç verecegini hep birlikte görecegiz.

By |2017-05-22T01:28:24+00:00Mayıs 22nd, 2017|YouTube|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment