Sayfa İçeriği
Instagram’da, kendi çıkarlarınıza göre araştırma yapıp, kullanabileceğiniz birçok metrik bulunmaktadır. Örneğin hashtagler; bir hashtagi kaç kişinin kullandığını, ne kadar sıklıkla kullanıldığını, ne kadar popüler olduğunu ve hatta hangi markaların daha sık kullandığını görebilirsiniz.
Buradaki sorun, bu bilgiye ulaşmak için herkesin başlangıçta yeterli geliri olmayabiliyor. Temel bir Instagram arama işlevi bulunuyor ancak bu hiçbir anlam ifade etmiyor. Kendilerinin keşif motoru var ancak herhangi bir analizden ziyade bir öneri listesi görevi görüyor. Aslında eğer gerçekten de analiz arıyorsanız, üçüncü parti uygulamalara yönelmeniz gerekiyor.
1. Iconosquare
Iconosquare yıllar önce farklı bir isim ile biliniyordu. Adı Statigram’dı ve Instagram için yaratılmış vasat ama ücretsiz bir analiz yazılımıydı. O zamanlardan bu güne, kendilerini geliştirdiler ve sosyal medyada ciddi bir avantaj sağlamak isteyen pazarlamacılar için profesyonel bir aracıya dönüştüler.
Ne yazık ki, bu, artık onların ücretsiz olmadığı anlamına da gelmektedir. Yazılımları sadece iki haftalık deneme süresi boyunca ücretsizdir ancak ondan sonra ödeme yapmanız gerekiyor. Peki, bu ödemeler ne kadar?
“Plus” üyeliği, analizler için her bir Instagram hesabı başına yıllık 49 dolar ücret gerektiriyor. Bu hizmeti dilerseniz web uygulamasından dilerseniz de iPhone uygulamasından kullanabiliyorsunuz. Takipçi büyüme, etkileşim oranları ve kaybedilen takipçi oranı gibi bu metrikler dahilindeki daha özelleştirilmiş verileri içeren temel bir analiz görünümü elde ediyorsunuz. Karşılıklı ilişkiler, takipçi konum haritaları, kimin kimi takip ettiği ve kaybettiğiniz en popüler takipçileriniz de dahil olmak üzere topluluk ile ilgili bilgilere de erişebiliyorsunuz. Daha da önemlisi, içerik metriklerine de ulaşıyorsunuz. Gönderim alışkanlıklarınızı, gönderim geçmişinizi, günlük yoğunluğu, hashtag kullanımı ve belirli Instagram filtrelerinin kullanımını analiz ediyor. Aynı zamanda gönderi başı etkileşim ölçümleri de bulunuyor. Bu sayede farklı gönderilerinizin, kitleniz tarafından nasıl karşılandığını izleyebiliyorsunuz.
Bu düzeyde aylık 30 planlanmış gönderi, üç özelleştirilmiş Instagram haber kaynağı ve en son paylaştığınız beş gönderi için yorum takipçisi hizmetinden de faydalanabiliyorsunuz.
Peki, hesabınızı yükselttiğinizde neleriniz oluyor? Yıllık 149 dolar olan sürümü performans görselleştirme, marka takipleri ve etkileşim oranları da dahil olmak üzere aynı zamanda üç hashtag ekleyip, izlemenize olanak tanıyor.
Ne yazık ki bu geçmiş için uygulanamıyor. Bu yüzden takibi başlattıktan sonraki zamanı size sunuyor olacaklar. Aynı zamanda performanslarını ve büyümelerini takip etmek için beş rakibinizi izleyebiliyor ve kendi hesabınız ile karşılaştırabiliyorsunuz. Verileri indirebiliyor, sınırsız bir gönderi zamanlayıcı kullanabiliyor ve beş özelleştirilmiş haber kaynağına sahip olabiliyorsunuz. Yorum takipçisi 15 gönderiye kadar destek veriyor ve deneysel bir yorum çeviri motoru ediniyorsunuz.
Bir diğer yükseltme ise kurumsal firmalar için yıllık 500 dolar karşılığında satılıyor. İzlemek için 5 hashtag, 7 rakip ve 30 son gönderi hakkınız oluyor. Aynı zamanda özel olarak yarışmalar için kullanılabilinen, farklı bir uygulama olan yarışma / teklif motoruna sahip oluyorsunuz.
Ekip izinleri, kullanıcı rolleri ve API gibi birkaç ek özellik daha var ancak bunlar sadece küçük işletmelerden ziyade kurumsal kullanım için hedeflenen kurumsal sürümde bulunuyor.
2. SimpleMeasured Instagram Report
Bu, profil adresinizi girdiğinizde Instagram hesabınızı tarayan ücretsiz bir web tarayıcısı ve elde ettiği veriler ile de sizin için bir rapor hazırlıyor. Sadece 25.000’den az üyesi olan hesaplarda çalışıyor, bu yüzden birçok küçük işletme için oldukça uygun. Ancak yazılım işlerinden anlıyorsanız, bu miktarı kendiniz de arttırabilirsiniz. Bu noktada elbette SimplyMeasured sitesine ödeme yaparak tam sürüm sosyal analiz programını da kullanabilirsiniz. Ancak bu yazımızda ücretsiz olduğundan, biz ücretsiz araçları hakkında bilgi aktarıyor olacağız.
Eğer şüpheniz varsa ücretsiz raporun örnek sürümünü görebilirsiniz. Paylaştığınız fotoğraf sayısını, bu fotoğraflar arasındaki toplam etkileşimi ve fotoğraf başına ortalama etkileşim oranını gösteriyor. Aynı zamanda hangi belirli gönderinin en çok etkileşim aldığını, ortalama olarak kullandığınız hangi filtrelerin daha çok etkileşim aldığını ve eğer gönderilerinizde konum bilgisi bulunuyorsa, hangi konumların daha çok etkileşime girdiğini de gösteriyor.
Bunların haricinde etkileşimlerinizin, gönderdiğiniz fotoğraf miktarının ve zamanının hepsi bir grafik üzerinde gösteriliyor. Fotoğraf başına takipçi oranınıza göre etkileşim miktarını ve beğeniler ve yorumları ayrı ayrı olarak da görebiliyorsunuz.
İlginç bir şekilde, eğer hesaplarınızı, Instagram hesabınıza bağladıysanız rapor aynı zamanda Facebook ve Twitter hesaplarınızdan da bazı bilgiler gösteriyor. Facebook ve Twitter hesaplarınızda da paylaştığınız Instagram gönderileriniz başına etkileşim oranlarını da karşılaştırabiliyorsunuz. Bizce bu minimal bir özellik çünkü bu siteler arasındaki pazarlama çabalarınız değişkendir. Bu yüzden doğrudan bir karşılaştırma olarak kabul etmemeniz gerekir.
Bunların da ötesinde her bir gönderi için sunulacak raporlarda şunları da bulabiliyorsunuz, gönderi açıklamaları, gönderi tarihi, Instagram’daki beğeni miktarı, IG yorumları, Twitter etkileşimleri, Facebook etkileşimleri ve toplam etkileşim. Eğer Instagram otomatik olarak gönderileri diğer sitelerde de paylaşıyorsa, kesinlikle Facebook ve Twitter verilerini de çekiyor. Bu yüzden eğer otomatik gönderi açık değilse, tamamen değersiz bir özellik olacaktır.
Yorumlarda bazı anahtar kelime analizleri, en aktif yorumcularınızın hareketleri ve diğer süslü grafikleri de sunuyor. Tüm bunlar yukarıda bahsettiğimiz bilgiler ile aynı, sadece farklı karşılaştırmalar ve farklı grafiklerle sunuluyor.
3. Websta
Eskiden WebstaGram olarak bilinen Websta özelliklerini genişletti ve sağlam analiz aracı olarak genel bir hashtag keşif aracına dönüştü.
İşte, sundukları:
- Mevcut gönderilerinizi gösteren, yenilerini yaratmanızı sağlayan, takip ettiğiniz ve sizi takip edenlerin bir listesini sunan, beğendiğiniz içerikleri gösteren ve takipçileriniz hakkında özelleştirilmiş bir haber kaynağı yaratmanızı sağlayan bir yönetim paneli.
- Instagram istatistikleriniz, içerikleriniz, bireysel olarak etkileşimleriniz ve beta optimizasyon öneri motoru sunan detaylı bir analiz paneli.
Popüler içerikleri, Instagram’daki popüler markalarının içeriklerini, kategorinizdeki popüler kişilerin içeriklerini görebileceğiniz ve Websta’nın kendisinin, ürününü kullanan kullanıcıların içeriklerinden sizin için seçtiği özel haber kaynağı sunan bir keşif paneli. Websta çok popüler olmayabilir ancak yarım milyon takipçisi ile kesinlikle sizin içeriklerinizi tanıtabiliyor olacaktır.
Bunların hepsi de ücretsiz. Tek yapmanız gereken Instagram API ile birlikte Websta üzerinden Instagram’a giriş yapıp, profilinize ulaşmasına izin vermenizdir. Bu, Facebook, Twitter veya Instagram gibi bir sitede herhangi bir diğer web uygulamasına izin vermek gibidir.
Websta en detaylı veya en sağlam analiz aracı olmayabilir ancak kolay kullanımı ve sunduğu çeşitli veriler ile, küçük bir işletme olarak kullanmak isteyebileceğiniz bir uygulamadır.
4. Keyhole
Kimi zaman Instagram haber kaynağı veya topluluğu ile ilgili tüm bu verilere ihtiyacınız olmaz. Aradığınız şey daha büyük bir çap ile dünya genelinde verilerdir. Hastagleri izlemek, rekabeti gözlemlemek, sektörünüzde paylaşılan ve kendi kitleniz için kullanabileceğiniz içerikleri aramak istiyor olabilirsiniz. Keyhole, temel Instagram aramasının yapamayacağı her şeyi sizin adınıza yapabiliyor.
Keyhole hem Twitter hem Instagram’da arama yapıyor. Birini veya ikisini de seçebilir ve yapmak istediğiniz arama modunu da ayarlayabilirsiniz. İşte seçenekleriniz:
- Hashtag kısmında bir hashtag belirleyebilir ve kullanımı ile ilgili verilerini elde edebilirsiniz. Bu sayede, hashtag kullanılarak gönderilen en popüler gönderileri, hashtagi kullanan popüler kişileri ve bu etiket kullanılarak gönderilen her türlü medyayı görebilirsiniz. Bunun da ötesinde, etkilet kullanımının coğrafi dağılımlarını, etiketi kullanan içerikler ve yorumlar için duyarlılık analizini, arama veya kullanım için diğer seçenekleri bulmak için ilgili diğer etiketleri görebilirsiniz.
- Hesap kısmında Twitter, Instagram veya Facebook hesap adınızı girebilir ve bu hesabın analizini elde edebilirsiniz. Bu yöntemle epey bir veri elde edebilirsiniz ancak istediğiniz şey hesap analizi ise, bu listede paylaşmış olduğumuz diğer programlardan birini kullanmanız çok daha iyi olacaktır.
- Sadece Twitter için çalışan anahtar kelime, @mention ve bağlantı adresleri. Şu Keyhold’un başarısız olduğu yönlerden birisidir: Instagram’da hashtag olarak kullanılmayan anahtar kelimeleri izleyebilir veya aratabilirsiniz. Yapabileceğiniz en iyi şey, bu anahtar kelimenin platformlar arasında kullanılıp, kullanılmadığını görmek için Twitter ve Instagram üzerinde ayrı aramalar yapmaktır ancak bu gibi elde edebileceğiniz veriler muhtemelen çok faydalı olmayacaktır.
Tüm bunların dezanavantajı ise ücretli. Her ne kadar sitelerini ziyaret ettiğinizde öyle görünse bile, ücretsiz değil. Bir arama yapabiliyorsunuz ancak sadece örnek bir arama. Bu yüzden istediğiniz tüm verilere ulaşamıyorsunuz. Ücretli sürümü aylık 165 dolardan başlıyor ve üç hesap takipçisi, üç hashtag ve anahtar kelime takipçisi, 50.000 gönderi ve site başına 10 kişi izleme seçeneği sunuyor. Elbette tüm bu miktarlar daha yüksek ücret ödediğinizde artıyor.
Ne yazık ki, bu, Instagram için alternatif bir arama motoru olarak en iyi seçeneğinizdir. Daha önce bulabildiğiniz tüm basit ama ileri düzey arama seçenekleri, Instagram API’sini değiştirdiğinde kaldırıldı. Bu yüzden eski arama işletmeleri yeni analiz modeline adapte olmak zorunda kaldı. Birçoğu değişiklik yaptı ancak hala küçük işletmeler için basit bir arama sunamıyorlar.
5. Crowdfire
Hem Twitter hem de Instagram için kullanılabilir olan Crowdfire insanlar ve iki platform arasındaki ilişkileri analiz eden bir uygulamadır. Takip ettiğiniz ve sizi takip edenleri, sizi geri takip etmeyenleri, kendi kategorisinde en dikkat çekenleri, inaktif olanları ve takip ettiğiniz kişileri baz alarak kimleri takip etmek isteyebileceğinizi analiz ediyor. Aynı zamanda hashtag kullanımınızı ve size daha fazla takip etmeniz gereken ve sizi takip etmeleri için hedeflemeniz gereken insanları önermek için takip alışkanlıklarınızı analiz ediyor.
Buradan elde edeceğiniz veriler tamamen ilişkiler ve insanlar etrafında şekilleniyor. Anahtar kelime bilgisi veya hashtag takibi yapamıyorsunuz ve fotoğraf paylaşımı için de kesinlikle büyük yardımlar alamıyorsunuz. Ancak bu konu hakkında güzel bir özellikleri de bulunuyor. Bir fotoğraf çektiğinizde Crowdfire uygulamasını daha sonra bu fotoğrafı Instagram’a atmanızı hatırlatacak şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Eğer fotoğraf çektikten daha sonra paylaşmayı seviyor ancak bunu genelde unutuyorsanız, çok iyi bir özellik sayılabilinir.
Crowdfire hem web uygulaması hem de Google Play ve Apple App Store’dan indirebileceğiniz mobil cihazlar için bir uygulama sunmaktadır. Platform gözetmeksiniz tek yapmanız gereken diğer uygulamalara izin verdiğiniz gibi, bu uygulamaya da izin vermenizdir. Bu sayede tarama yapacak ve verilerinizi size sunacaktır.
Yukarıdaki beş uygulama ile Instagram ile ilgili birçok veriye ulaşabilirsiniz. Ancak Facebook Insights veya Google Analytics eş değeri sağlam bir analiz aracı piyasada bulunmamaktadır. Genelde bilmek istediğiniz verileri belirlemek ve bunu size sağlayacak ücretsiz aracı veya ödemeli analiz uygulamasını bulmak zorundasınız. Siz hangisini tercih edersiniz?
Leave A Comment