Categories: Instagram

Instagram Fotoğraflarımda Hangi Hashtagleri Kullanmalıyım?

Kim ne derse, desin, hashtagler Twitter’ın buluşuydu. Buradan, tüm internet dünyasına yayıldılar. Tumblr bunları, gönderileri sınıflandırmak ve alt yorumlar için kullanmaya başladı. Instagram, aynı Twitter gibi kullanıyor. Facebook ise bu konuda pek başarılı olamadı. İnsanlar artık hashtagleri kullanılmaması gereken yerlerde bile kullanmaya başladı.

Evet, biliyoruz. Instagram’ın sahibi de Facebook. Ancak hashtagleri kullanım amaçları bu kadar da ayrı olamazdı. Facebook’da tamamen işlevsizler ve aslında etkileşim oranlarını düşürüyorlar. Instagram’da ise olabilecek en başarılı büyüme stratejilerinden biri olarak işlev görüyorlar.

Bu yüzden evet, Instagram’da hashtag kullanın. Aslında hepsini kullanın. Instagram, her bir fotoğrafın açıklama kısmı için 30 hashtage kadar kullanım hakkı tanıyor. Bazı insanlar bunun spam olduğunu düşünebilir ve elbette ki, bir nevi öyle oluyorlar. Aslında Instagram’ın açıklama kısmının altındaki “hashtag alanı” bu noktada bir meta verisi gibi çalışıyor. Birçok kullanıcı bu alanı göz ardı ediyor, ancak göz ardı etmeyenler, bir kullanıcı belirli bir etiketi aradığında o hashtag kategorisinde kendi fotoğraflarını onlara görünür kılabiliyor.

Hashtaglerin Instagram fotoğraflarında etkileşimi nasıl etkilediğine dair bilimsel araştırmalar bile yapılıyor. Birçok insan bunu 11 hashtagin ideal rakam olduğu yönünde özetliyor ancak gerçekte ideal olarak en az 11 gerekiyor. Bizler tüm samimiyetimizle açıklamalarınızda 30 başarılı hashtag kullanmanızı öneriyoruz.

Eğer spam hakkında endişeleriniz varsa, bu hashtagleri saklamanın bir yolu olduğunu sizinle paylaşmak istiyoruz. Bunları beş satırlık açıklamanızdan sonra ekleyebilirsiniz. Bir örneğini şu fotoğrafta görebilirsiniz:

Açık konuşmak gerekirse, bu kadar çaba göstermenize de gerek olmadığını düşünüyoruz. İnsanlar hashtag spamine çok da dikkat etmiyorlar.

Doğru Hastagleri Seçmek

Eğer görsellerinizde 30 hashtag kullanacaksanız, etiketlerinizi doğru seçmeniz gerektiği gerçeği ile karşılaşacaksınızdır. Doğru etiketleri seçmek, işin %75’ine tekabül etmektedir.

Eğer her fotoğrafınız için 30 hashtag kullanmakta kararlıysanız, bu 30 etiketin üç ana etiket kategorisinden oluşması gerektiğini sizinle paylaşmak istiyoruz. Haydi bunlara bir göz atalım.

1. Kategori: Marka ile ilgili etiketler. Yaratacağınız bu etiketler markanız ile ilgili olmalıdır. Örneğin Ayşe’nin kış indirimi #AyşeninKışı etiketi ile kullanılabilinir. Bu etiketler yaygın olarak kullanılmazlar çünkü markaya aittirler; insanlar böyle bir etiketin olduğunu bilmediği sürece genellikle marka ile ilgili etiketleri aramazlar.

Markanız ile ilgili hashtagler kullanmanızın ana nedeni, kendi haber kaynağınız haricindeki aktiviteleri izleyebilmenizdir. İnsanlar bu etiketleri kullandığında onları görebilirsiniz ve bu sayede pazarlama kampanyanızın nasıl gittiği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Genel olarak Instagram’da gönderi başına marka ile ilgili 1-2 hashtag kullanmanız gerekmektedir. Marka ile ilgili etiketlerinizden biri yukarıdaki gibi Ayşe’nin Kışı kampanyanız ile ilgili olmalıdır. Diğeri ise #Ayşe gibi genel bir marka etiketi olmalıdır. Eğer daha fazla kullanmak isterseniz, özel kampanya etiketlerinizi çeşitlendirebilirsiniz.

Ancak eğer bir çeşit yarışma yürütüyorsanız ve bu yarışmaya, kullanıcılar belirli bir etiket ile giriş yapıyorsa tek bir etiket kullanmayı isteyebilirsiniz. Bunun gibi etiketler sayesinde yarışmaya katılanları izleyebilir ve kazanını seçebilirsiniz.

2. Kategori: Görsel ile ilgili etiketler. Bu etiketler geneldir ve markanız ile ilgili değildir. Ayşe’nin kış indirimi örneğinden yola çıkarsak #Kışİndirimi gibi bir etiket kullanabilirsiniz. Bu etiketler aynı zamanda paylaştığınız gönderideki resim ile de ilgili olmalıdır. Eğer karlı bir demir yolu paylaşıyorsanız, bu havanın etkisini arttırmak için #soğuk veya #tren gibi etiketler de kullanabilirsiniz. Bu alanda çok fazla çeşitlilik var, bu yüzden görseliniz ile ilgili her şeyi etiket olarak kullanabilirsiniz.

Bu açıklayıcı etiketlere ek olarak, meta bilgisi ile ilgili etiketler de kullanabilirsiniz. Çeşitli fotoğraf çekimlerinde kullanılan kamerayı veya kullanılan diğer özel şeyleri etiket olarak kullanmanız oldukça iyi olacaktır. Aynı zamanda Instagram’da kullandığınız filtreyi veya sadece, oldukça aktif bir etiket olan #NoFilter’ı da eklemeyi düşünebilirsiniz.

3. Kategori: Sektör ile ilgili etiketler. Bu etiketler görseliniz ile daha az ancak işiniz ile daha çok ilgili etiketlerdir. Bu kısımda Ayşe’nin kış indirimi için #Giyim veya #Moda etiketlerini kullanabilirsiniz. Bu etiketler, markalaştırma yapmadan, marka ve işletme olarak sizi tanıtmaktadır. Bu, sektörünüzle ile ilgilenen ancak sizi takip etmeyen veya sizi bilmeyen kişilere kendinizi tanıtmanıza yardımcı olacaktır.

Sektör ile ilgili etiketleri araştırmaya başladıktan sonra size oldukça tanıdık geleceklerdir ve bunun birçok iyi sebebi var. Birçoğu birbiriyle ve anahtar kelimelerinizle örtüşüyor. Tek fark, daha düşük rekabetin olduğu uzun sözcükleri bulmak için anahtar kelime araması  yapmanız gerekmeyecektir. Hashtagler ile daha çok rekabetin olduğu daha kısa anahtar kelimelere odaklanacaksınız çünkü rekabet, Instagram’da trafik anlamına gelmektedir. Bir anahtar kelimenin ne kadar çok trafiği varsa, belirli sınırlar içinde o kadar çok insanın görselinizi görme ihtimali vardır. İlerleyen kısımlarda bu konu hakkında daha fazla bilgi aktarıyor olacağız.

Peki, özellikle kaç tanesini kullanmanız gerekiyor? Aslında bu oldukça değişkendir. Genel olarak 3-5 marka ile ilgili etiket veya izleme amaçlı sadece bir tane kullanmanızı öneririz. Peki geriye kalan 27 tanesi? 7-12 tanesi görsel ile ilgili olmalıdır. Bu, belirli bir konu hakkında arama yapan insanların, görselinizi görme ihtimalini yaratacaktır. Geriye kalan 15-20 tanesi ise sektörünüz ile ilgili etiketler olmalıdır. Bu, sektörünüzdeki insanların da görselinizi göreceği anlamına gelmektedir.

Her bir görsel için sektör ile ilgili etiketleriniz çok fazla değişmeyecektir. Marka ile ilgili etiketlerinizde çok ender değişecektir. Bu yüzden görsel başına değiştirmek zorunda olacağınız görsel ile ilgili etiketler sizi belki biraz zorlayabilir.

Aynı zamanda kullanabileceğiniz ancak herkes için uygun olmayan bir de dördüncü kategori bulunmaktadır. Bunlar, konum etiketlerdir. Sadece çevrimiçi çalışan işletmeler ve küresel markalar bu konum hashtaglerinden çok fazla yararlanmazlar çünkü güçlü bir konum kimlikleri bulunmamaktadır. Eğer görseliniz veya markanız ile ilgili olarak bir konumunuz bulunuyorsa, kendi işletmenizin konumu veya fotoğrafın çekildiği konum gibi çeşitli bilgileri etiket olarak kullanabilirsiniz.

İyi Bir Hashtag Nasıl Olmalıdır?

Artık ihtiyacınız olan hashtag türlerini ve bunlardan kaç tane kullanmanız gerektiğini bildiğinize göre, bir hashtagin kullanmaya değer olup, olmadığını bilmeniz gerekiyor. İşe yaramayacak hashtagleri elemek için kullanabileceğiniz bir dizi farklı kriter bulunmaktadır.

Hashtagler, kategoriniz ile ilgili olmalıdır. Eğer bir ayakkabı satıcısıysanız ve kış botu giymiş bir çift ayak paylaşıyorsanız, görselinizi #kitaplar veya #basketbol etiketi ile paylaşamazsınız ve doğal olarak bunun spamdan başka bir şey olmadığını kabul edersiniz. Yıllar, yıllar önce insanlar web sayfalarına, kendi konuları dışında birçok ilgisiz etiket ekleyerek Google aramalarında üst sıralarda çıkmayı amaçlıyorlardı. Bu yaklaşım ile ilgili olan sorun şudur; insanlar #basketbol ile ilgili görseller görmeyi beklerken, tamamen ilgisiz bir şey olan kışlık bot görüyorlar. Bunu görmek istemezler, buna tıklamazlar, bunu paylaştığınız için sizi takip etmezler, kısacası bundan hiçbir şey elde edemezsiniz. Bu yüzden her zaman etiketlerinizin ilgili olduğundan emin olun.

Hashtagler aktif olmalıdır. Her zaman kullanmadan önce kontrol edin ve paylaşılan son görsellere bakın. Aynı zamanda belirli bir zaman aralığında ne kadar gönderi paylaşıldığını da kontrol edin. Şimdi, “aktif” olarak tanımladığınız şey değişken olacaktır. Marka ile ilgili etiketlerde bu hiç de önemli değildir. Bunlar sizin kullanımınız içindir, başkaları için değil. Görsel ve sektör ile ilgili etiketlerde belirli bir sıklıkla gönderi ve yorum paylaşılan etiketleri kullanmak istemelisiniz. Bazı etiketler bir günde beş veya altı kez kullanılıyor ki, bu oldukça yavaştır. Kimileri ise haftada bir gönderiye sahip oluyor ki, bu etiketleri aktif olarak kabul etmemelisiniz.

Aktif olmayan etiketleri kullanamazsınız çünkü insanlar bunları aramıyor, kimse bu etiketler aracılığıyla görselinizi de göremeyecektir. Bunları kullanmanız da size bir zarar vermeyecektir. Sadece 30 hakkınızdan yiyeceksinizdir ki, bu da pek önerilmemektedir.

Hashtagler çok aktif de olmamalıdır. En popüler etiketler olan #cute ve #nofilter fazla trafik sorunu yaşamaktadır. Milyonlarca insanın sizin gönderilerinizi görmesinden ziyade, bu milyonların belirli bir zaman diliminde Instagram kullanan alt grubuna hitap edeceksinizdir. Gönderiniz yüzlerce satır geriye düştükten sonra kimse geriye dönüp, onları görmeyecektir veya var olduklarını bile bilmeyecektir. Görsel başına bunun gibi çok aktif olan 2-3 etiketten fazlasını kullanmamanızı öneriyoruz.

Aynı zamanda rakiplerinizin kullandığı hashtagleri de hedefleyebilirsiniz. En büyük rakiplerinizin Instagram haber kaynaklarına bakın ve en son paylaştıkları bir düzine gönderiyi inceleyin. Farklı içeriklerde ne gibi farklı hashtag türleri kullandıklarını çözümleyin. Eğer ortalama ve akıllı bir sektörde iseniz, hedefleyebileceğiniz birçok iyi anahtar kelime bulacaksınızdır. Eğer çok popüler olmayan bir sektörde iseniz, birkaç veya hiç hashtag bulamayabilirsiniz. Bu, rakiplerinizin fikirlerini çalmanızı engeller ancak eğer rakipleriniz hala kötü hashtagler kullanmaya devam ederse, kolaylıkla onları alt edebileceğiniz anlamına da gelmektedir.

Sadece kazara da olsa, rakibiniz markası ile ilgili hashtagleri kullanmamaya dikkat edin. Ayşe’nin reklamı yerine Ahmet’in reklamını yaparsanız, markanız için hiç de iyi olmayacaktır.

Aslında 30 etiketten daha fazla kullanabileceğinizi de bilmenizde fayda var. Görseli paylaştıktan sonra yorum kısmından istediğiniz kadar etiket ekleyebilirsiniz. Bu ek etiketleri başka bir zaman diliminde eklerseniz, görselinizin sıralaması bu etiketlerin kategorisinde değişmeyecektir. Bu, popüler etiketleri açıklama kısmında ve markanız ile ilgili etiketler ve konum bilgileri gibi daha az popüler olanları yorumlar kısmında paylaşmanız gerektiği anlamına gelmektedir. Eğer görselinize daha sonra popüler bir etiket eklemek isterseniz, görseliniz üst sıralarda yer almayacak ve gönderiniz görünmeyecektir.

30’dan Fazla Hashtag Kullanmak

30’dan fazla hashtag kullanmak tamamen mümkündür ancak size getirisi olmayan bir tekniktir. İsterseniz 30, ister 60, ister 90 ve hatta daha fazlasını bile kullanabilirsiniz. Bununla ilgili iki sorun ile karşılaşacaksınızdır. İlki, bu etiketlerle arama yapan kişilere defalarca, bıktıracak kadar görünebilirsiniz. İkincisi ise hepsi de oldukça aktif olmayacaktır. Belli başlıları oldukça başarılı olacakken, diğerleri size pek de bir getiri sunmayacaktır.

Eğer kullanmak istediğiniz 30’dan fazla etiket bulursanız, şuna dikkat edin; görselinizin hashtag haber kaynağında görünür olması, hashtaginize değil, paylaştığınız zaman bağlıdır. Bir görsele daha sonra hashtag eklemek, daha önceden de olduğu gibi bu görseli haber kaynağının en başına taşımaz. Bu yüzden hashtaglerinizi sıralamak isteyebilirsiniz. En popüler, en aktif hashtagler en üstte yer almalı ve gönderi paylaşıldığı sırada görselin açıklama kısmında bulunmalıdır.

Daha az ilgili ve daha az aktif olan +31 etiket grubu ise yorum kısmına yazılmalıdır. Bunları bir yorum gibi paylaşabilir veya gizlemeye çalışabilirsiniz. Eğer isterseniz beş satır yöntemini kullanabilirsiniz, bu sayede yorumunuz, Instagram yorum haber kaynağında […] şeklinde görünecektir. Bu, insanların tıklayarak genişletebileceği bir bağlantıdır ancak kimse buna tıklamak ile pek uğraşmaz. Siz yapar mıydınız? Bu tamamen size kalmış bir durumdur.

Utku Yilmaz

Recent Posts

  • Genel

Instagram’da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri

Instagram'da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri Günün büyük bir kısmı Instagram sayfalarında geçiyor, bilgi ve haber paylaşımı, eğlenceli ve…

6 sene ago
  • Instagram

Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar

Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar Instagram’da her gün milyonlarca fotoğraf ve video paylaşılıyor, bazı fotoğraflar sıradan özellikleri ile ilgi çekmiyor…

6 sene ago
  • Genel

İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!-

İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!- Son yıllarda instagram üzerinde açılan butiklerin sayısı hızla artıyor. Açılan butik hesapları…

6 sene ago
  • Instagram

Dijital Medya Pazarlaması #Kazandıran Detaylar Nelerdir?

Sosyal Medya Pazarlamanızda Daha Çok Kazanmanızı Sağlayacak Detaylar Dijital medya pazarlaması günümüzde daha etkin bir rol almaya başlıyor, hedef kitleye daha…

6 sene ago
  • Genel

İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı?

İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı? Dijital pazarlama markaların artık en çok konuştuğu ve üzerinde durduğu konulardan biri…

6 sene ago
  • Instagram

İnstagram Arama  Geçmişi Silme

İnstagram Arama  Geçmişi Silme Günümüzün en çok kullanılan dijital sosyal platformlarından biri olan instagram’da arama geçmişi kayıtları düzenli olarak tutuluyor.…

6 sene ago