Facebook günümüzün en sosyal medya adına kullanılan sitelerinden biri. Dünya genelinde istatistiklere de baktıgımızda, bireylerin birbirleri ile iletişim kurdukları platformlar arasında ilk beşin içinde, ki bu istatistiklere cep telefonları ile telefonlaşmanın da dahil oldugunu düşünürsek, Facebook’un hayatımızda ne kadar yer kapladıgı daha net anlaşılabilir. Ve iletişimde en önemli nokta, kendini ifade etmekten geçer. Facebook, başlıca hedefi iletişim olan bir platform olarak da ifade kavramına oldukça önem vermiştir.
Facebook, ilk kuruldugu zamanlarda, aslında okullar arası bir sosyal platform olma idealindeydi. Yani sadece okul bazında kendinizi tanıtabiliceginiz, basit bir sosyal platformdan ibaret bir yapıydı. Zaman içinde tutulunca dünya genelinde en çok kullanılan ve kendini tanıtmaktan öte, çok geniş yelpazeli bir kullanım sunan bir sosyal medya devine dönüştü. Facebook, zamanı yakalayabilmek, güncelliğini korumak ve site içerisinde geçirilen vakti daha eğlenceli hale getirmek gibi amaçları dogrultusunda sürekli olarak bir evrim yani güncelleme içerisinde olmuş ve hala bu konudaki istikrarını sürdürmektedir. Facebook kullanıcıları olarak, sürekli halde yenilik görmeye alışkınız. Bu yeniliklerin bir kısmı sevilmezken, bir kısmıda artık olmazsa olmazlar arasına girmiştir. Sosyal medya sitelerinin en önemli özelliklerinden biriside pratik olmalarıdır. Bu yüzden bu sosyal platformlar, yapılarını oldukça kullanımı kolay şeklinde tasarlamaya çalışırlar.
Facebook gibi kendini ifade etme platformunda da bu mantık geçerlidir. Dolayısıyla Facebook’da bireylerin kendini en pratik şekilde ifade edebilmeleri önemli bir kriter oluşturur. Bu amaç dogrultusunda belkide sosyal medyanın tamamında geçerli olan ve en çok kullanılan kavramı olan “Beğenme Butonu” geliştirilmiş ve sadece Facebook’da degil, çogu sosyal medya platformu tarafından kullanılır olmuştur. Zaman içerisinde sosyal medya sitelerinde kendini ifade etme şekilleri bir hayli gelişti. Fakat bu değişimi başlatan kavramın sözkonusu “Beğenme Butonu” oldugu tartışılmaz bir konumda. Zira herşey onun üzerinden gelişti diyebiliriz. Beğenme butonu o kadar sevildi ve kullanıldı ki, zaman içerisinde benzer ifadelerde hayatımıza girdi. Sosyal iletişimin “henüz medya olmadıgı zamanlar”, ICQ, MSN gibi haberleşme platformları vardı (gerçi hala varlar. Pek revaçta olmasalar bile halihazırda hala kullanımdalar.). İşte bu platformlarda, yazının yanında duygularımızı ve hislerimizi ifade etmek için emojiler kullanılıyordu. Hatta bu emojiler kavramı, ilk bu platformlarda başladı diyebiliriz. Zaman içerisinde bu emojiler, sosyal medya sitelerinde de boy göstermeye başladı. Tıpkı beğenme butonu gibi, bu emojilerde insanların sevgisini kazanmış, pratiklikleri ve sevimlilikleri ile çok kullanılmaya başlayan öğeler haline gelmişlerdir.
Facebook Ve Emojileri
Facebook, diger sosyal medya sitelerinden, emoji konusunda ilginç şekilde biraz geri kaldıgı söylenebilir. Zira diger siteler çoktan emoji akımına geçerken, Facebook belkide sadelik presibinden ödün vermemek için emojiler özelliğine biraz daha geç geçiş yaptı. Fakat bu gecikme daha kalitesiz bir geçiş anlamına gelmeyip, oldukça kullanışlı ve pratik bir geçiş oldu. İlk olarak Facebook’da emojiler ile mesajlaşmalar vasıtasıyla tanıştık. Bunlar, daha çok emoji öncesi dönemlerde kişilerin kendilerini ifade edebilmek için kullandıkları, noktalama işaretlerinin görsel hali şeklinde kendilerini gösterdiler. Tıpkı “:)” işaretinin Facebook’da mesaja yazıldıgında gülümseme emojisinin çıkması gibi. İnternette “Facebook Simgeleri” şeklinde ufak bir araştırma yaptıgınız takdirde, gülümseme işaretinden, penguene kadar bir çok ifadenin hala aktif olarak oluşturulabildiğini göreceksiniz. Ne var ki Facebook bu emoji ve simgeleri sadece mesaj üzerinden, daha dogrusu Facebook’un mesajlaşma servisi Messenger üzerinden kullanabiliyor, sitenin sade yapısını bozmama adına site içerisinde kullanımına izin vermiyor, site içerisinde bireylerin ifade olarak, sadece beğeni tuşunu kullanmasına müsaade ediyordu. Taa ki yakın zamana kadar. Geçtiğimiz dönemlerde beğeni tuşunun yanında Facebook’u çok daha renkli bir hale getiren bir dizi yenilikler serisi yayınlandı.
Oldukça uzun süredir Facebook’da, kullanıcıların kendilerini ifade ediş biçimlerinde değişik alternatiflerde mevcut halde. Mesela yaşanmış bir tehlikeli ve toplumsal durumda, “Güvendeyim” butonu Facebook,un yaptıgı yenilikler arasında. Bununla birlikte genel kullanım olarak, kişisel olarak yazdıgınız iletilerin yanında, “şu şekilde hissediyor” gibi örnekleri, sayısız şekilde çogaltılabilicek şekilde hazır şablonlarda kullanılabiliyor. Bu durum çok daha renkli bir Facebook ortaya çıkmasına sebep oldugu gibi, aynı zamanda ifade ediş anlamında da kullanıcılara yardımcı olan bir yapı konumunda. Bununla birlikte bu durum, Facebook’un yenilik anlamındaki adımlarının habercisi olduguda söylenebilir. Zira yakın zamanda ileti ifadelerinin yanında, begeni tuşu gibi kullanılabilen “Emoji Butonları” da kullanıma sunulmuştu. Yani etkileşim göstermek istediğini kavrama, beğeni yanında kızgın, üzgün gibi ifadeleride bırakabiliyor, böylelikle fikrinizi dialog olmadan belirtebiliyordunuz. Yakın zamanda kullanıcılar, bu emoji kavramının çıtasının yükseldiğini farkettiler. Artık gündemin durumuna göre yeni emojiler de süpriz şekilde kendilerini gösterdiler. Mesela Anneler günü’nde, o güne özel kalp emojisi gibi emojiler, Facebook emoji kitaplıgına yeni eklenen emojiler gibi, emoji platformunun yeni üyeleri artık Facebookta mevcut ve aktif halde kullanılabilecek.
Facebook, çok daha canlı bir site. Çok daha pratik bir kullanım, çok daha renkli bir ifade tarzı için, yapısını her geçen gün geliştirmekle meşgul. Bu ideallerini de sır olarak saklamıyor. Tam tersi sürekli olarak gelecek yeniliklerin duyurusunu da kullanıcılarıyla paylaşıyor. İlerleyen zamanlarda nasıl bir Facebook kullanacağız? bu kısmı şimdilik bilinmez. Fakat çok daha renkli bir Facebook görecegimiz, görünen gidişata göre kesin gibi duruyor.
Leave A Comment