Facebook sosyal medyanın kalbinin attıgı sitelerden biri konumunda. Bu durum sadece ülkemize özel bir durum olmayıp, tüm dünya genelinde bu şekilde. Eskiden bilgi edinme adına, sadece haber ajanslarına bağlı kalınırken, artık sosyal medya siteleri sayesinde, bazen haber ajanslarından bile daha hızlı ve net şekilde haber ve bilgi edinebilmek mümkün olabiliyor. Geçtiğimiz günlerde Facebook, bu haber alma misyonunu yerine getirememe anlamında, geniş çaplı bir sorun yaşadı. Bu sorun ne kadar büyük ve ne kadar etkili oldugu konusunda Facebook’dan bir açıklama gelmese bile, şikayetler sorunun genişliği hakkında yeterince bilgi verecek nitelikte.
Zamanımızda güncel olan ne varsa daha fazlasını ögrenmek ve başkalarının sözkonusu konu hakkında neler söylediğini bilmek adına baktıgımız yerlerden biri de, artık tartışmasız şekilde Facebook oluyor. Gerek günlük rutin gelişmeler, gerek toplumsal olaylar, gerekse bütün bunlardan bagımsız vakit geçirmek amacıyla, içinde bazen saatler geçirdiğimiz Facebook, ciddi anlamda iletişim dünyasının en önemli yapılarından bir konumunda. Facebook’u bu kadar degerli yapan üç ana kaynak var. Birincisi, kullanım alanının genişliği. Bizdeki tabirle ifade edersek “herkes orada” kavramı. İkincisi pratikliği diyebiliriz, yani kullanım kolaylıgı. Üçüncüsü ve muhtemelen en önemlisi ise güncelliği. Bu güncellik kıstası, Facebook gibi içeriklerini tamamen kullanıcılarından alan bir yapı için, kullanıcı kitlesinin fazlalıgı ile paralel ve dogal şekilde oluştugunu söylebiliriz. Fakat bu büyük kitlenin önemi kadar, bu büyük kitleyi en dogal ve güncel şekilde, site içerisindeki aktivitelerini sağlayacak teknik altyapının sağlıklı olması da bir o kadar önem taşıyor. Tabiki bu noktada sorumluluk tamamen Facebook’un elinde. Neticede Facebook’un işlevi ve görevide bu durumu sağlamak ve bu sağlıklı yapıyı daim tutmak.
Bir Çok Ülkede Yaşanıyor
Geçtiğimiz günlerde yabancı kaynaklardan gelen haberlere göre, Facebook’da hiçte hafife alınmayacak derecede bir erişim sorunu yaşandı. Buradaki erişim sorunundan kasıt, siteye ulaşabilmek yani login olmak anlamında degil. Tam tersi login olunabilmekte fakat genel bilgi akışının sağlandıgı anasayfada “Hiçbir Gönderi Yok” şeklinde, bomboş bir sayfa ile karşılaşmaları. Aslında bu durum bizede pek yabancı sayılmaz. Çünkü genellikle güncelleme dönemlerinde bu hatayı bizde sık sık alırız. Fakat saatler içerisinde düzeltilmiş olur. Burada haber olacak derecede ciddi olmasının sebebi, bu erişim sorunun kısa vadeli degil uzun vadeli şekilde devam etmesinden kaynaklanıyor. Web sitelerinin hizmet kesintilerini tespit eden ve dünya genelinde aktif Downdetector isimli bir site var. Bu sitedeki istatistik ve şikayetlere bakıldıgında, ülkemizde şimdilik hissedilmese bile, dünyanın büyük bir kısmında Facebook erişim dışı gibi görünüyor yada bizdeki tabiri ile ifade etmek istersek “gidip geliyor”. Downdetector’deki istatistiklere, yorumlara ve şikayetlere göre Singapur, Kamboçya, Malezya, Endonezya, Filipinler gibi Güneydoğu Asya’daki ülkelerin yanı sıra, Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı eyaletlerinde de kesinti olduğu gelen haberler arasında. Bu durum ile ilgili Facebook’dan bir açıklama yapılmaması, durumun teknik bir arıza oldugu ve düzeltilicegi tahminlerini akla getiriyor.
Ülkemizde şimdilik böyle bir kesinti durumu yaşanmıyor. En azından teknik bir yavaşlık sözkonusu olsa bile hissedilmiyor. Bunda Facebook’un diger global sosyal medya siteleri gibi, ülkesel bazlı degişiklikler yapmasının payı oldugunu düşünebilir. Hatta sözkonusu ülkelerin erişim sorununu göz önünde bulundurursak, bu sefer şanslı olan tarafın biz oldugunu düşünebiliriz. Facebook tarafından herhangi bir açıklama yapılmaması ve erişim sorunun şimdilik sadece şikayet bazında kalması, durumların geçici olacagı ve muhtemelen dünya geneline yayılmadan çözümlenebilicegi şeklinde düşündürüyor.
Leave A Comment