Sayfa İçeriği
Belki fark etmiş olabilirsiniz, ancak Facebook sayfalarının Google ile çok tuhaf bir ilişkisi var. Google’da Facebook ile ilgili arama yaptığınızda çoğu zaman tatmin edici sonuçlara ulaşamıyorsunuz. Benzer sorunları muhakkak Facebook’da da yaşıyoruz. Facebook’un yardım merkezi oldukça karışık, bilgiler dağınık ve yardımlaşma gruplarında da çoğu zaman doğru bilgiyi bulamıyoruz. Eğer Google’da Facebook ile ilgili doğru sonuçlara ulaşamıyorsak, Google neye göre Facebook sayfalarını ilk sıraya çıkartıyor?
Aslına bakılırsa Google birçok faktörü baz alarak Facebook sayfalarını indexliyor. Bunlardan ilgi elbette ki anahtar kelime – Facebook sayfası arasındaki ilişki. Örneğin bir marka adını Google’da aradığınızda Facebook sayfasına daha kolay ulaşabiliyorsunuz. Dolayısıyla Facebook sayfasının adı oldukça önemli. İkinci unsur Facebook sayfanızın URL’si. Çoğu zaman sayfa adınızla, URL’niz birbiriyle ne kadar ilgili olursa o kadar iyi ancak anahtar kelimede Google’da ilk sırada çıkmak yalnızca bunlarla ilgili değil.
Facebook başlı başına çok büyük bir SEO gücüne sahip. Hatta bir çok geleneksel SEO sinyalinden çok daha ön planda. Google Facebook için sizin eski içeriklerinizle ilgilenmiyor. Ve yeni içerikler de oldukça hızlı bir şekilde tazeliğini kaybediyor. Onlar sizin içeriğinizin kelime sayısına aldırmıyor çünkü Google şunu çok iyi biliyor; sosyal medya ve blog camiası iki ayrı dünya. Ayrıca sayfa büyüklüğüyle de ilgilenmiyorlar. Çünkü beğeniler satın alınabilir ve Google’ın bunu anlamasının mevcut herhangi bir yolu yok.
Sonuç olarak; Google’da bir arama yaptığınızda bazen küçük sayfalar ön plana çıkıyor. Bazense büyük sayfalar. Peki Google’da diğer Facebook sayfalarından ön plana çıkmak için neler yapabilirsiniz?
[ilginiziCekebilir id=”540″]
Daha Fazla Facebook Beğeni
Yukarıda Google’ın sizin Facebook beğeni sayınızla ilgilenmediğini söylemiştim. Fakat bu muhteşem beğeni sayılarıyla ilgilenmediği anlamına da gelmiyor. Sayfanızda birkaç bin beğeni olduğunu Google bunu önemsemez. Çünkü bunun gerçek olup olmadığı hakkında bir fikri olmayacaktır. Fakat bu sayı on binler, yüz binler hatta, milyonlara ulaştığında durum elbette farklı olacaktır. Bu sayılar, Google’ın gözünde satın alınamayacak sayılardır ve haliyle diğer rakip sayfalar arasında öne çıkaracaktır.
Ayrıca yalnızca Facebook değil, Google’da gönderilerinizin etkileşim oranıyla ilgilenir. Örnek vermek gerekirse; Facebook durum beğeni , Facebook durum paylaşım sayınız Google’ın gözünden kaçmayacaktır.
Yukarıdaki beğeni sayısı bir PC Oyunları sayfasına ait ve kritik eşik değerinde. Bu sayfaya biraz daha çalışma yapıldığı taktirde diğer rakip, otoriter sayfalar arasında yükselecektir. Size tavsiyem beğeni sayınızın 50.000 değerinin üzerinde olması. Bu sayede beğeni sayınız anlamlı olacaktır!
Daha Sık Paylaşım Yapın
Google sayfanızda paylaştığınız gönderilerin içeriğine çok çok fazla dikkat etmese de dikkat ettiği bazı unsurlar var. Siz de bu unsurlara dikkat ederseniz bunu avantaja çevirebilirsiniz.
- Sık paylaşımlar yapmak Facebook sayfanızın daha hareketli olmasına sebep olacak, bu sayede sayfanız Google’a daha çok sinyal yollayacaktır. Haliyle Google’da daha üst sıralara çıkmanız için +1 puan alacaksınız.
- Kitlenizin daha fazla dikkatini çeken paylaşımları daha sık yapmanız Google gözünde size +1 puan daha kazandırır. Demek istediğim şey Google sayfanızdaki etkileşime çok dikkat ediyor. Yorum sayınız, gönderilerin beğeni sayısı gibi…
- Niş kelimeleri paylaşımlarınızda daha sık kullanmalısınız. Diyelim ki ayakkabılarla alakalı bir sayfanız var, paylaşımınızda “tasarım ayakkabı çeşitleri” Google gözünde daha spesifik ve dikkat çekici olacaktır.
Daha Fazla Etkileşim
Etkileşim oranları iki nedenden dolayı çok önemlidir. İyi bir etkileşim oranı takipçilerinizin sahte takipçi veya botlar yerine gerçekçi olduğunun göstergesidir. İkincisi, sizin gönderilerinizi görmeyen bir kitlenin sayfanız için bir önemi yoktur.
Diğer sebep ise Facebook ile alakalı. Daha fazla etkileşim içeren yayınlar daha fazla gösterim sayısına ulaşır. Bu Facebook’un algoritmasından kaynaklanıyori. Eğer paylaşımınız oransal olarak daha fazla kitleye ulaşmışsa, Facebook bu paylaşımın uzun süre gündemde kalmasını sağlıyor. Facebook’da daha fazla görünürlük ise daha fazla büyüme demektir.
Daha Spesifik Anahtar Kelimeler
Facebook sayfanızdaki açık uçlu anahtar kelimeler sizi büyük bir rekabetin ortasında bırakır. Bunun yerine daha spesifik ve dar kapsamlı anahtar kelimeler kullanırsanız daha net bir kitleye daha hızlı ulaşırsınız. “Oyun” geniş kapsamlı bir anahtar kelimedir. “Bilgisayar oyunları” daha da dar… “FPS Bilgisayar Oyunları” ise çok daha dar ve başarılı. Size tavsiyem, bu şekilde dar anahtar kelimelere odaklanın. Bu sayede Google’da o anahtar kelimelerde çıkmaya başladığınızı göreceksiniz.
İçeriğinizle İlgili Özel URL Edinin
Eğer halihazırda yoksa Facebook’da özel URL edinmek hedeflerinize ilerlemeniz için önemli bir adım olacaktır. Aslında bunu markanızı ilk oluşturduğunuz zaman hızla almalısınız. Çünkü markanız birkaç kişi tarafından dahi bilinmeye başladığı taktirde art niyetli kişiler tarafından kullanılabilir. O kişiler sizin marka URL’nizi alırsa oldukça zor durumda kalabilirsiniz.
URL’nizde sizin için önemli anahtar kelimeler bulunması önemli olabilir. Eğer anahtar kelimenizi içeren özel URL edinirseniz bu Google’ın size vereceği +1 puan demektir. Bütün varsayımların aksine Google özel URL’nizin bire bir anahtar kelimeyle eşleşmesinden hoşlanmaz. Bunun yerine anahtar kelimenizin bir kısmı marka isminizde geçebilir? “Extlikes” buna bir örnek.
Size bu konudaki tavsiyem ise markanızın özel URL’niz olmasıdır. Çünkü insanlar sizi bir süre sonra markanızla arayacaktır. Bu konuyu bir başka yazımızda tartışabiliriz.
Sayfa Açıklamanızı ve Sabit Bilgileri İyileştirin
Sabit bilgilerle anlatmak istediğim şey, sayfanızın hakkında bölümünün 250-300 kelime olarak yazılışı. Bunları sayfanızı ilk oluşturduğunuz zaman ayarlamanız ve anahtar kelimelerinizi de içerisine serpiştirerek yazmanız gerekiyordu. Eğer yazmadıysanız bunu yazın.
Sayfa kategorisi: Sayfanızı oluştururken tam olarak doğru seçmeniz gereken alanlardan birisi. Bu hem Facebook hem de Google için önemli. Çünkü her ikisi de sayfanızı bu kategoriyi baz alarak indexliyor.
Açıklama: Kısa açıklamanızı buraya girin. Çok uzun olmamasına ve kim olduğunuzla ilgili net kelimeler içermesine, içerisinde anahtar kelimenizin de olmasına dikkat edin. Birincil anahtar kelimeniz açıklama kısmında yer almalıdır.
Hakkında: Bu bölümde sizinle, şirketinizle, hizmetlerinizle alakalı bilgiler bulunabilir. Yukarıda bahsettiğim gibi 250-300 kelimelik bilgi metni yer alabilir. Birincil, ikincil anahtar kelimelerinize ek olarak web sitenizi de buraya ekleyebilirsiniz.
Marka Tutarlılığınızı Bilgi ve Resimlerle de Sürdürün
Facebook’daki değer ve bilinirliğiniz, Facebook dışındaki marka bilinirliği ve anahtar kelime çalışmaları olmadan yeterli olmayacak. Tabii büyük bir sayfa değilseniz. Dışarıda yapabileceğiniz bütün her şeyi tam olarak yapmalısınız. İlk kaynağınız sizin web siteniz olacak. Google’a o Facebook sayfanızın sizin resmi sayfanız olduğunu göstermeniz gerekiyor. Bu sayede Facebook sayfanız bundan fayda sağlayacak.
Facebook profil fotoğrafınız logonuz olmalı. Bunun sıkıcı olduğunu biliyorum, fakat Facebook kapak fotoğrafınızda yaratıcılık için yeterince yere sahipsiniz. Eğer gösterebileceğiniz bir adrese, telefon numarasına ve diğer iletişim bilgilerine sahipseniz Facebook’a bu bilgileri yazın. Ve bütün bunların web sitenizdeki bilgilerle bire bir eşlemesi gerektiğini unutmayın. Herhangi bir hata sıralamada olası olumsuz durumlar oluşturabilir.
Çapraz Bağlantılı Siteler ve Sosyal Ağlar
Bağlantılar yani internet adresleri, şimdiye kadar olduğu gibi Google için hala önemini koruyor. Web sitenizde, kullandığınız bütün sosyal medya profillerinde birbirleri arasında linkleme yapın. Bu sadece Facebook sayfanızın değil diğer sosyal medya profillerinizin de güçlenmesi için önemlidir. Herhangi birisi büyüdüğünde diğerlerinin de büyümesine yardımcı olacaktır.
Dış Sitelerden Daha Fazla Bağlantı Alın
Sayfanızla ilgili kategorideki web sitelerinden, Facebook sayfanıza bağlantı almak da tıpkı sosyal medya profillerinize birbirine bağlamak kadar önemli. Fakat bu biraz daha zor olacak. Basitçe örnek vermek gerekirse; sayfanızla ilgili bir blog sitesine girerek adres bölümüne Facebook sayfanızı girerek bir yorum bırakabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken unsur, ziyaret ettiğiniz bloga reklam yapma amacı gütmeden fayda sağlamaktır. Bu hem sizin için hem de yorum yaptığınız blog için faydalıdır.
İlgili başka Facebook sayfalarına da sayfanız için reklam vermeyi tercih edebilirsiniz.
Bu konuyla alakalı size anlatabileceklerim şimdilik bu kadar. Sizin de eklemek istedikleriniz varsa lütfen yorum bölümüne mesajınızı bırakın. Hem biz hem de diğer okuyucalarımız faydalanalım. Bir başka yazımızda görüşmek dileğiyle!
Leave A Comment