Emlak sektöründeki sıkıntılar sadece ülkemizde yaşanmıyor. Genel gidişata göre, dünya genelinde belli bir bölgedeki emlak fiatları da aynı borsa gibi düşüp yükselebiliyor. Bu durumun en canlı örnegi Facebook kapsamında yaşandı. Bilindiği gibi Silikon Vadisi dediğimiz bölge, dijital ve teknoloji dünyasının kalbi konumunda. Bir çok yenilik bu bölgeden çıkmakla birlikte, Facebook’un genel merkezide burada ve Facebook’da çalışanların ve bu çalışan personelin arasına yeni katılan, sayısı binlerle ölçülebilen personeller de işin içine girdiğinde, bölgede ciddi bir emlak fiyat artışı olmuş. Bu da büyük eleştirilere yol açmış ve hal böyle olunca Mark Zuckerberg çareyi Silikon Vadisi’nde yeni bir yerleşim bölgesi inşaa etmekte bulmuş.
Facebook, bildigimiz üzere yakın zamanda çalışan kadrosundaki personel sayısını bir hayli yükseltmişti. Buda ortalama 1500-2000 kişilik bir yeni personel alımı ve bu personellerin de haliyle Facebook merkezlerine yakın olma ihtiyacı, en önemli sorunuda beraberinde getirmiş. Yaşama alanları ve bu yaşama alanlarındaki emlak sorunu. Zira Facebook’un da etkisiyle, zaten yaşamak için oldukça pahalı bir yer olan Silikon Vadisi’nde, iş için gelenlerle birlikte iyice kargaşa göstermiş, konut konusunda ciddi sıkıntılar ortaya çıkmış. Zaten Facebook’a yakın olması sebebiyle, oldukça pahalılaşan bölgedeki emlak fiyatları yüzünden eleştiriler bir hayli fazlalaşmışken, iş nedeniyle göç edenlerin de eklenmesiyle bölgede, tabiri caizse “yaşanacak ev kalmamış”. Konut sıkıntısı yüzünden yeni çözüm arayışları, sonunda yeni bir yaşam bölgesi oluşturmaya itecek kadar büyümüş.
Muhtemelen Facebook şehir kuruyor cümlesini okuyan her hangi biri “kurarlar, para çok tabii” şeklinde düşünebilir. Haklılık payı olsa bile, olayın genel noktası aslında ekonomiden kar yapmak. Yani bu şehrin amacı gösteriş degil tam tersi ekonomi odaklı. Çünkü Silikon Vadisi civarında yaşam ciddi derecede pahalı. Özellikle hem Facebook’un hemde diger tekonoloji devlerinin bu civarda olması bu pahalılıgı kat be kat artırmış. Bu durum sadece bu teknoloji çalışanlarını degil, dogal olarak o bölgenin yerel halkınıda bezdirmiş. Fiyatlar bir yana, yaşam alanındaki daralmalar yani kalabalıklaşmada bu duruma tuz biber ekmiş diyebiliriz. Facebook’un da aralarında bulunduğu Menlo Park, bütün bu durumların maximum yaşandıgı bölge. Fiatlar hakkında bir fikir vermek için, Menlo Park’ta bugün itibariyle 2+1 dairenin aylık kirası 3 bin 349 dolar civarı. Silikon Vadisi’nde ise ortalama ev fiyatları 888 bin dolar civarında, ki 2012 yılında aynı evlerin 535 bin dolar ortalamasında oldugunu belirtirsek, nasıl bir yükseliş sözkonusu oldugu hakkında bir fikir vermiş oluruz muhtemelen.
Silikon Vadisi’nde Yaşamak
Silikon Vadisi dedigimiz bölge, San Francisco ve California arasında kalıyor. Facebook’dan da önce bu bölge oldukça önem arz ediyordu. Sebebi ise, bilgisayarlarımızda kullandıgımız anakartlardan, Instagram’a kadar teknolojiyle alakalı ne varsa, ya merkezinin burası olması yada girişimcilerinin bu bölgeden çıkması. Dolayısıyla internet ve bilgisayar teknolijileriyle ilgili girişimler adına dünyanın gözü kulagı burada diyebiliriz. Fakat Facebook’un merkezininde buraya taşınması olumsuz gelişmelerin artmasına sebep olmuş. Yakın zamanda Facebook bünyesine alınan ve dünyanın dört bir yanından Facebook’da çalışmaya gelen personel ise bardağı taşıran son damla olmuş. Nihayetinde çözüm olarak Mark Zuckerberg tarafından resmi olarak duyurusu yapıldıgı üzere, San Francisco’ya 50 kilometre mesafede, kente yakın bir bölgede 1500 kişilik kapasiteyle yeni bir lojman şehir yapısı inşaa edilecek. Kampüs modelindeki bu yeni yapının adı ise Willow kampüsü olacak.
Facebook’un küresel kampüsler başkan yardımcısı John Tenanes konuyla ilgili; “Amacımız Willow Kampüsü’nde bir yaşam yaratmak. Toplu taşımadan, süpermarkete kadar her şeyi sağlayacağız” diye konuştu. Menlo Park Belediye Başkanı Kirsten Keith 2010 yılından bu yana bölgede 640 bin yeni iş fırsatı doğduğunu belirterek, “Umarım diğer şirketler de Facebook’un yaptığı gibi bir kampüs planı ile gelir ev fiyatları çok yükselmeye başladı” şeklinde açıklamalarda bulundu. Yani söz konusu kampüs sadece konut içermeyip, aynı zamanda ofis, dükkan gibi yapılarada ev sahipligi yaparak, gerçek anlamda bir yaşam alanı olacak. Bu kampüsten ev sahibi olabilmek için tabiki Facebook çalışanı olma zorunlugugu yok. Fakat genel konsepti düşünüldüğünde daha çok onlara hitap edicegini tahmin etmek hiçte zor degil. Bu yeni şehir planlamasının taslakları belirlenmiş olmasına rağmen, faaliyete geçiş süresi olarak ortalama iki sene içinde gerçekleşecegi öngörülüyor.
Leave A Comment