Categories: Facebook

Facebook Reklamları vs. Google Adwords: Hangisi Daha İyi?

Facebook ve Google piyasadaki en büyük iki reklam platformu olduğu için, ortalama bir pazarlamacının hangisinin daha iyi olduğu bilmek istemesi doğaldır. Bu yazıda size birçok bilgi vereceğim ama baştan cevabı söyleyeceğim; ikisi de iyi. İkisi de farklı konularda da iyiler ve iyi bir organik pazarlama stratejisi için birlikte kullanılmalıdırlar.

Google Reklamları – Google Adwords

Google birçok farklı reklam türü sunar. Genellikle bu reklamlar tık başına ödeme (PPC) olsa da görüntüleme başına ödeme (PPV) de mevcuttur. Genellikle tık başına ödeme sisteminin kullanılması önerilir. Daha pahalı olsa da çok daha etkilidir.

Hedefleme: Google reklamları bazı basit kullanıcı verisi faktörlerini ve daha önemlisi, kullanıcı arama yaparken kullandığı terimleri kullanarak hedefleme yapar. Bu Google’ın arama sonuçları sayfasında gözüken reklamlar için geçerlidir. Bunun dışında farklı web sitelerde, Google tarafından sunular, başka reklamlar vardır ve buna sisteme Display Network denir. Display Network reklamları çok daha çeşitlidir ve grafik reklam bantlarını da içerir. Bu reklamlar sitenizle alakalı anahtar kelimeler üzerinden hedefleme yapmakla sınırlıdır. Kimin reklamlarınızı gördüğü üzerinde çok az kontrolünüz vardır. Sadece ziyaret ettikleri web siteleri üzerinden ilgilendikleri konuları seçebilirsiniz.

[ilginiziCekebilir id=”494″]

Google Reklamları Nerelerde Gösterilir?

Konum: Google reklamları iki yerde gösterilir; arama sonuçları sayfasında ve Display Network’ün bir parçası olarak Adwords kullanan web sitelerinde.

Arama sonucu reklamları her zaman yazı şeklindedir ve normal arama sonuçlarına benzeyecek şekilde tasarlanmıştır. Bunları daha önce görmüşsünüzdür; arama sonucu sayfasının başında yanında reklam yazan linkleri olur. Bazen de sol kenar çubuğunda, daha küçük yazı reklamlar olarak karşımıza çıkar.

Display Network reklamlarında seçenek çoktur. Farklı boyutlarda, isterseniz yazı isterseniz grafik reklamlar verebilirsiniz. Seçeneklerinizle alakalı rehbere buradan ulaşabilirsiniz. Google tarafından “En yüksek performans gösteren reklam boyutları” addedilen boyutlar dışında seçenekleriniz olduğunu unutmayın. Google bu boyutları en yüksek performans gösteren boyutlar olarak adlandırsa da, size en uygun olan boyutu seçebilirsiniz.

Google Reklamlarının Maliyeti

Maliyet: Google reklamları oldukça pahalı olsa da ne kadar pahalı olduğu konuya bağlıdır. Bazı düşük seviyede, rekabeti az olan tık başına reklamlar tık başına 1 liraya gelirken, yüksek seviyede rekabet olan, popüler nişlerde tık başına 5-6 lira ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bazı çok değerli nişlerde, pazarlamacılar tık başına 50 tl bile ödeyebilirler, çünkü tek bir satın almak bile bütün kampanyanın amacına ulaşmasını sağlayabilir.

Bazı hileli değişkenlerle çok daha ucuza reklam verebilirsiniz ama bunu önermem. Eğer böyle yaparsanız, çektiğiniz trafiğin kalitesini kuran edersiniz ve sonunda para kaybeden siz olursunuz. Bunun tek iyi tarafı çok fazla para kaybetmeyecek olmanızdır. Fakat bu yoldan gitmeniz halinde kalite skorunuzu çöpe atar ve yüksek seviyedeki trafiği kalite işe dönüştürmekte zorluk yaşarsınız.

Facebook reklamları

Google’ın aksine, Facebook reklamlarının hemen hepsi tık başına ödeme sistemiyle çalışır. CPM ve OCPM sistemlerini içinde ayrıca PPV seçeneği vardır, fakat buna sonra bakacağız.
Facebook reklamlarının milyonlarca kişiye veya küçük hedeflenmiş bir topluluğa erişme kapasitesi vardır. Nasıl kullandığınız size kalmıştır.

Hedefleme: Facebook reklamları, kullanıcının ne aradığına göre hedefleme yapmaz. Daha çok, kullanıcının kim olduğuna bağlı olarak hedefleme yapar. Facebook reklamları, gelir düzeyi, eğitim seviyesi, coğrafik konum gibi her türlü demografik bilgi üzerinden hedefleme yapar. Bunun dışında Facebook reklamlarıyla ilgi alanları üzerinden hedefleme yapabilirsiniz. Facebook’un “ilgi alanı” olarak nitelendirdiği şey, kullanıcının Facebook’ta beğendiği herhangi bir şey olabilir, bu da herhangi sayfa olabilir. Bun anlamı da filtrelenecek yüz binlerce ilgi alanı olduğu anlamına gelir.

Facebook Reklamları Nerelerde Gösterilir?

Konum: Yakın zamana kadar, Google’ın aksine Facebook reklamları Facebook’la sınırlıydı ve Display Network’e benzer bir sistem yoktu. Fakat geçtiğimiz aylarda Facebook Audience Network’ü duyurdu. Artık bu sistem üzerinden web sitesi yöneticileri sitelerindeki videolara Facebook üzerinden reklam alabilecekler. Sistem Google Adsense gibi çalışsa da şimdilik videolarla kısıtlı ve şu an sadece ABD’de beta testleri yapılıyor.

[ilginiziCekebilir id=”728″]

Şu anda kullanabildiğimiz Facebook reklamları ise Facebook’un farklı yerlerinde gördüğümüz reklamlardır. En önde gelen iki tarz ise kenar çubuğu reklamları ve Haber Kaynağı reklamları olsa mobile özel reklamlar ve uygulama reklamları da vardır.

Kenar çubuğu reklamları küçük dikdörtgen bir alanda, bir görsel ve biraz yazıdan ibaret olan geleneksel reklamlardır. Etkisi en az reklam türü olsa da, en ucuz reklam türü olmasından ötürü, bir süre deneyebilirsiniz. Eğer tek bir dönüşümün kara geçmenin olanak tanıdığı durumlarda, kesinlikle denemeye değer.

Haber kaynağı reklamları organik gönderiler gibi görünmeleri için tasarlanmıştır. Ayrıca, “öne çıkar” seçeneğiyle organik gönderiler, doğrudan reklamlara dönüştürülebilir. Bu tarz reklamlar bağlama, içeriğe ve hedeflemeye bağlı olarak çok farklı performans gösterirler.

Facebook Reklamlarının Maliyeti

Maliyet: Facebook reklamları Google reklamlarına göre oldukça ucuzlardır. Birçok durumda tık başına 3 liradan daha az ödersiniz. Tabi bu hedeflemeye görü değişir. Bazı demografikler ve hedeflense kitleler diğerlerine göre daha pahalıdır. Daha ucuz bir hedef kitleyi veya daha ideal demografiği olan bir kitleyi hedefleyebilir ve masraflarda bir denge bulabilirsiniz. Fakat genellikle toplam maliyetiniz diğer faktörlere de bağlı olacaktır.

Facebook maliyet optimizasyonu hakkında kısa bir not. Daha önceden CPM’den ve OCPM’den bahsetmiştim. CPM bin görüntüleme başı reklamlar iken OCPM aynı şeyin optimize edilmiş halidir. Bu optimizasyon sayesinde Facebook, insanların daha çok reklamınıza tıklaması için, reklamınızı spesifik insanlara gösterir. Benzer bir sistem CPC reklamları için de vardır o da bir reklam amacı seçmektir.

Reklam amaçları “Facebook sayfa beğenisi” veya “web sitesi tıklamaları” gibi amaçları içerse de birçok şeyin yanında özellikle “web sitesi dönüşümleri” ya da “uygulama indirme” gibi seçenekler de sunuyor. Bu amaçlar sayesinde, bu tarz hareketlerde bulunma ihtimali daha yüksek kullanıcılara, reklamların gösterilmesinde, Facebook öncelik tanır. Yanlış reklam amacı seçmek genellikle reklamlarınızı daha pahalı yapar çünkü istediğiniz sonucu almak için reklamı daha fazla kişiye göstermeniz gerekir. Böyle bir durumda kampanya daha uzun süreceği için tesir de düşer.

Facebook ve Gooogle Reklamları Arasındaki Farklılıklar

Facebook reklamlarıyla Google reklamları arasındaki en görünür ve temel fark bu sistemlerin nasıl hedefleme yaptığıdır. Google reklamları, hedeflediğiniz şeye benzer arama yapan kullanıcıları hedefler. Bu sistemin olayı aksiyon ve niyettir. Eğer bir kullanıcı lamba almak istiyorsa lambalar için arama yapar, lamba satan sitenizi görür ve böylece bu trafiği yakalar ve satışa dönüştürürsünüz.

Buna karşılık Facebook reklamları farkındalık ve kitle oluşturma üzerine odaklanır. Bir kullanıcının Facebook’tan bir linke tıklayıp, bir siteye gidip, bir ürün satın alması oldukça nadirdir. Bunun yerine, Facebook reklamlarını hem sayfanızla hem de blogunuzla kitlenizi oluşturmak için kullanırsınız. Amacınız ne sattığınızı bilmeyen insanlara ne sattığınızı göstermek ve sizi takip etmeyenlerin sizi takip etmelerini sağlamaktır. Buradan, bu kullanıcılara pazarlama yapabilir ve varlığınızı sürekli olarak hatırlatabilirsiniz. Tabi bu da marka farkındalığı anlamına gelir.

Bu iyi bir şeydir çünkü, bir dahaki sefere bir kullanıcı sizin sattığınız bir ürünü almak isterlerse iki seçenekleri vardır: Google’da arama yapabilirler veya bu ürünü satan bildikleri markaları düşünürler ve o markaya doğrudan giderler. Eğer Google üzerinden arama yaparlarsa, Google reklamlarını da kullanmalısınız.

Facebook reklamlarıyla Google reklamları arasındaki bir diğer farklılık ise hedeflemedir. Bu fark niyetten kaynaklanır. Google’da sağlayabileceğiniz bir şeyi arayan insanları ararsınız. Facebook’ta ise sizden ürün satın almayı düşünen veya markanız farklı şekillerde destekleyen insanları bir araya toplarsınız.

Maliyet başka büyük bir farklılıktır. Google oldukça pahalıdır fakat doğru kullanılırsa kara geçmede son derece etkilidir. Çünkü niyeti yakaladığı için, para harcamaya hazır insanları yakalar. Buna karşın Facebook daha ucuzdur. Bunun sebebi ise başlangıç yatırımının sadece başlangıç yatırımı olmasıdır. Bu noktadan sonra kullanıcıların size güvenmesi ve markanızdan bir şey almaya hazır hale getirilmesi gerekir.

Bu durum bu iki reklam platformun başarı maliyeti konusunda karşılaştırılmasını oldukça zorlaştırıyor. Google ile yapmanız gereken basit; ne kadar harcadığını, bu reklamlardan gelenlerden ne kadar kazandığınızla karşılaştırıp hesaplayarak, müşteri başına ne kadar harcadığınızı bulabilirsiniz. Facebook için de aynı şeyi yapmanız gerekir, fakat gerçek veriyi bulmak çok daha zordur.

Sonuç olarak, size içeriği bol olan sağlıklı bir site lazım. Bu içerik, sıkça gönderi paylaşmanızı ve görünür kalmanızı sağlayarak, Facebook varlığınızı destekler. Sonra, bir şey satın almak istediklerinde, onlarla Google reklamlarıyla iletişime geçebilirsiniz.

Facebook Reklamları İçin Tavsiyeler

Facebook reklamları ile başarı zordur ama birçok insanın düşündüğü sebeplerden ötürü değil. Facebook’ta kullanıcıların dikkatini çekmek için çok fazla rekabet vardır, bu dikkati çekmek sizin için zordur. Hem organik gönderilerle hem de reklamlarla sürekli olarak çaba göstermeniz gerekir.

Sık sık reklamlarınızı değiştirin, özellikle kenar çubuğu reklamlarını. Bir kullanıcı reklamınıza iki defa gördükten sonra reklamınız bu kullanıcının dikkatini çekmeyecektir. Yeni bir görseller kitleniz üzerinde harikalar yaratacaktır.

Kitlenizi olabildiğince küçük kesimlere bölün ve bu kesimleri olabildiğince doğrudan hedefleyin. Reklamlarınız ne kadar kişisel olursa, o kadar dikkat çekeceklerdir.

Bilgi toplayın ve etkileşim kadar dönüşümlere de odaklanın. Sayfa başı maliyet, demografik, yakın zamanda gelen kitle gibi değişik etkileşim türlerini de takip edebilirsiniz.

Web sitesi dönüşüm veya doğrudan satış reklamcılığı yapıyorsanız, hedeflemenizi kitlenizle sınırlayın. Bu insanlar sizi tanıyan kullanıcılar yani daha alışveriş yapma ihtimalleri daha yüksektir. Buna karşın, bağlantılarınızın arkadaşları bile markanıza yabancı oldukları için, dönüşme ihtimalleri daha düşüktür.

Meslek hedeflemesini göz önünde bulundurun. Sıklıkla, hedef kitleniz bir alanda çalışan profesyonellerden oluşacaktır. Eğer ürününüzün işletme ürünüyse bu oran daha da yükselecektir.

Daha rafine coğrafi hedefleme kullanın. Reklamları Ankara bölgesine sınırlamaktan bahsetmiyorum. Bahsettiğim şey eğer lüks bir ürün satıyorsanız pahalı caddelerle reklamınızı sınırlamanızın iyi olacağıdır.

Google Reklamları İçin Tavsiyeler

Google reklamları daha doğrudan olsa da doğru kullanılması gerekmektedir. Hatta, Facebook reklamlarından çok daha pahalı oldukları için çok daha dikkatli olmanız gerekir. Google reklamlarını markalaştırma için kullanamazsınız çünkü eğer yanlış strateji izlerseniz çok para kaybedersiniz.

Müşterileri neyin çektiğini ve dönüşümü sağladığını bulun. Bu bilgiyi insanların aramalarda kullandıkları kelimeleri bulmak için kullanın ve bu kelimeler üzerinden reklam verin.

Reklamlarınızın son derece optimize edilmiş karşılama sayfasına çıktığına emin olun. Dönüşüm oranı optimizasyonu başka bir gönderinin konusu ama gelen trafik için sayfanızı optimize etmeyi unutmayın.

Reklamınızdaki değişkenleri test edin. Hangi reklamların daha fazla dönüşüm sağladığını bulmak sürekli olarak test yapın. Tonu, görüş açısını, perspektifi, tema, dili değiştirin. Eğer görsellerle çalışıyorsanız görselleri değiştirin.

Optimize bir reklam bulduğunuzda durmayın. Reklamlar birkaç ay sonra etkili olmayı bırakırlar. Yani testleriniz şu an kullandığınız reklamın iyi olduğunu gösterse de birkaç ay sonra durum bu olmayacaktır. Bayat reklamlar paya kaybıdır o yüzden reklamlarınız taze olsun.

Olağanüstü derecede başarı gösteren reklamlar için hatrı sayılır bir bütçenizin olduğuna emin olun. Bunun gibi olanaklar çok sık gelmezler o yüzden elinize böyle bir imkan geldiğinde sonuna kadar kullanabileceğinize emin olun.

Sonuç olarak Google veya Facebook reklamlarından hangisinin daha etkili olduğunu söyleyemem. Sonuçlar tamamen nasıl kullandığınıza bağlı. Eğer düzenli olarak Facebook kullanmıyorsanız Google daha etkili olacaktır ama büyük bir kitleniz varsa Facebook daha etkili olacaktır. Eğer yanlış kullanırsanız ikisi de size binlerce lira kaybettirecektir ama kullanıcıları doğru zamanda yakalarsanız son derece etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.

Bunun dışında web sitenizin önemli olduğunu söylemeliyim. Ne zaman birisini Google reklamlarıyla yakalasanız doğrudan sitenize gideceklerdir. Bu noktadan sonra onları ilgili tutmanız gerekir. Birisini Facebook reklamlarıyla yakaladığınızda sitenizden paylaştığınız içerikle onların ilgisini çektiğinize emin olun. Bunlardan herhangi birisi sizde yoksa reklamlarla para kaybedersiniz.

Utku Yilmaz

Recent Posts

  • Genel

Instagram’da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri

Instagram'da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri Günün büyük bir kısmı Instagram sayfalarında geçiyor, bilgi ve haber paylaşımı, eğlenceli ve…

6 sene ago
  • Instagram

Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar

Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar Instagram’da her gün milyonlarca fotoğraf ve video paylaşılıyor, bazı fotoğraflar sıradan özellikleri ile ilgi çekmiyor…

6 sene ago
  • Genel

İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!-

İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!- Son yıllarda instagram üzerinde açılan butiklerin sayısı hızla artıyor. Açılan butik hesapları…

6 sene ago
  • Instagram

Dijital Medya Pazarlaması #Kazandıran Detaylar Nelerdir?

Sosyal Medya Pazarlamanızda Daha Çok Kazanmanızı Sağlayacak Detaylar Dijital medya pazarlaması günümüzde daha etkin bir rol almaya başlıyor, hedef kitleye daha…

6 sene ago
  • Genel

İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı?

İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı? Dijital pazarlama markaların artık en çok konuştuğu ve üzerinde durduğu konulardan biri…

6 sene ago
  • Instagram

İnstagram Arama  Geçmişi Silme

İnstagram Arama  Geçmişi Silme Günümüzün en çok kullanılan dijital sosyal platformlarından biri olan instagram’da arama geçmişi kayıtları düzenli olarak tutuluyor.…

6 sene ago