Facebook’un Patent Sorunu

//Facebook’un Patent Sorunu

Facebook’un Patent Sorunu

Facebook, zamanının en ileri teknolojilerini kullanmaya çalışan ve bu konuda da iddialı bir şirket. Kullanıcılarına olabildiğince kişisel ve zamanının çok ilerisinde girişimleri sunma hedefi, kimi zaman ağır eleştirilerin de oluşmasına sebep oluyor. Özellikle son zamanlardaki iddialar Facebook’u zor durumda bırakabilicek cinsten. Bu iddialar farklı kulvarlar ile ilgili olsa bile odak noktaları aynı. Sözkonusu iddiaların odak noktası “kişinin özel hayat ihlali”. Bu oldukça ciddi suçlamaya karşılık Facebook cephesinden yeni açıklamalar ve duyurular geldi. Bu açıklamalara göre iddialar asılsız ve de gereksiz.

Facebook, son zamanlarda girişimlerinin arasına oldukça radikal teknolojiler getirmeyi planlıyor. En baştan başlayalım. Hepimiz internette sörf yaparken ilgi alanımıza göre reklamları görmüşüzdür. Bu durum genel internet gezilerimizde oldugu kadar, Facebook deneyimimiz esnasında da başımıza geliyor. İnternet ile az buçuk ilgisi olan birinin bile muhtemelen bildiği gibi, bunun nedeni bilgisayarımızdaki çerezler. Reklamlar, bu çerez dosyalarından aldıgı verilere göre ilgi alanımıza girecek konuları belirleyip, ona göre reklamları bize gösteriliyor. Buraya kadar sorun yok fakat asıl sorun yaratıcak iddia ise, Facebook’un bu durumu bir adım daha ileri götürecek olması iddiası. Yani sözkonusu iddialara göre, Facebook bizim duygu durumumuza göre reklam gösterecek. Pekala bunu nasıl yapacak? derseniz işin burası iddialara göre çok daha karanlık.

facebook_patent_sorunu_cozuldu

Bir sitenin sizden veri toplayabilmesi için, sizin bilgisayarınızda açık olan verilerden yararlanması gerekir. Bu durum legal ve tüm dünya genelinde aktif olarak kullanılan bir yöntemdir. Pekala başka nasıl sizden veri toplayabilir? özel konuşmalarınızdan? web kamera ve mikrofonunuzdan? eger bu şekilde veri toplamış olsaydı, bu durum legal olurmuydu? özel hayatınız sonuçta ve izniniz dışında toplanıyor. Facebook, yeni güvenlik programı neticesinde veri toplama mekanizmasını güncellemiş ve çok daha hassas bir konuma getirmişti. Bu güvenlik gerekçesiyle toplanan veriler, özel hayatınız ile bilgi toplamaya gerekçe olabilirmi? işte bütün bu sorular, son zamanlarda Facebook’a yöneltilen suçlamaların özeti niteliği taşıyor. İddilara göre Facebook, daha kişisel reklamlar gösterebilmek adına kullanıcılarının izni olmadan kişisel verilerini topluyor ve tahmin edebiliceginiz gibi internet yasalarına göre buna hakları yok.

Facebook Drone İle Bilgimi Toplayacak

İnternet tekonolojilerini takip eden birisiyseniz, çok büyük ihtimalle Facebook’un dünya genelindeücretsiz sağlayacagı Drone porjesinden haberdarsınız demektir. Facebook’un Drone projesi dünya etrafında uydu niteliğinde dolaşarak, ücretsiz internet sağlayıcı olarak görev yapması plananan bir proje. Yani bu projeye göre nerede olursak olalım, günün her saatinde ücretsiz şekilde internet erişimimiz olacak ve dolayısıyla istediğimiz gibi Facebook’a ulaşım sağlayabilicegiz. Buradaki Drone projesi, bildiğimiz Drone teknolojisinin biraz daha gelişmişi şeklinde açıklanabilir. Yani insansız, dünya yörüngesinde sürekli olarak uçan bir “internet sağlayıcı uçak” şeklinde tarif etmek mümkün. İlk denemeleri başarısızlıkla sonuçlansa bile, ikinci denemenin nispeten başarılı geçmesiyle projenin beta dönemi tamamlanmıştı. Buraya kadar aslında herşey oldukça olumlu ve heyecan verici görünüyor. Asıl sıkıntı, sözkonusu Drone’un bir yandan kullanıcılara internet sağlarken, bir yandan da kullanıcı verilerini izinsiz toplayacagı şeklinde iddialarda yatıyor. Yani öyle bir sistem düşünün ki, internetinizi sağladıgınız kaynak, bir yandan da izniniz olmadan verilerinizi, bilgilerinizi topluyor. Bu iddialar dolayısıyla proje üzerine eleştirilerin çogalmasını sağladı.

facebook_patent_sorunu2

Bu iki sistemi bir araya getirdiğimizde, Facebook’un her şekilde duygu ve düşüncelerimizi ögrenebilicegi, kişisel bilgilerimize iznimiz olmadan ulaşabilicegi ve bunların nedeni olarak da bize daha kişisel reklamların gösterilmesi yani dolayısıyla reklamlar üzerinden kar payını artırması sonucu çıkıyor. Mark Zuckerberg’in Facebook hesabında paylaştıgı bir fotograf da webcam’inin üzerini bantla kapatması da, bütün bu iddiaların üzerine tuz biber ekmişti. Ne var ki bütün bu artan eleştirilere cevap olarak, Facebook tarafından açıklamaların gelmeside gecikmedi. Bizzat Mark Zuckerberg tarafından yapılan açıklamalarda; iddiaların asılsız oldugu, iznimiz olmadıgı takdirde webcam, mikrofon gibi hiçbir kişisel cihazımızdan bilgi toplanmayacagı, sahip oldukları tüm teknolojilerin patentli ve patent izinlerininin alınmış oldugu duyuruldu.

Facebook’un sürekli güncellenen yapısına rağmen burada bahsedilen ve patentleri dolayısıyla amaçları dogrultusunda eleştirilen girişimlerin ne zaman hayata geçirilecegi net olmasa bile, üzerlerinde yogun halde çalışıldıgı biliniyor. Bu girişimler hayata geçirildiğinde, bizler de kullanıcılar olarak eleştirilerin ne kadar haklı veya haksız oldugunu hep birlikte gözlemleyebilicegiz.

By |2017-07-12T03:15:25+00:00Temmuz 12th, 2017|Facebook|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment