Facebook Gönderinizin Beğeni Almamasının 6 Nedeni

//Facebook Gönderinizin Beğeni Almamasının 6 Nedeni

Facebook Gönderinizin Beğeni Almamasının 6 Nedeni

Facebook’ta kitlelere ulaşmak büyük bir sorun. Ulaşılan kişi sayısı yıllar geçtikçe düşüyor ve pazarlamacılar, başka platformlara aktarabilecekleri çabayı, sadece rakamları korumak için Facebook’ta harcıyorlar.

Facebook bizzat bu problemi ele aldı ve sorunun platformda paylaşım yapan çok fazla insan olduğunu bu da rekabetten ötürü gönderilerin gömülmesine yol açtığını açıkladı. Eskiden ortalama bir kullanıcı günde 1.500 gönderi kullanırken bu rakam artık 300’e sınırlandırılış durumda.

Yani, gönderilerinizin beğeni almamasının altında yatan nedenlerden bir tanesi sitenin işleyişi. Fakat, etkileşiminizi artırmak için yapabileceğiniz veya yapmaktan kaçınabileceğiniz birçok şey var.

İşte gönderinizin beğeni almamasının 6 nedeni:

1) İçeğiniz etkleşime girmeye teşvik etmiyor

Kullanıcı olarak Facebook’ta gezinirken ne yapıyorsunuz? Büyük ihtimalle arkadaşlarınızın ne yediğine, kuzeninizin bebeğine falan bakıyorsunuzdur. Oyun isteklerini reddediyor, daha önce gördüğünüz bir gönderiyi gördükten sonra sıkılıp bırakıyorsunuzdur.

Kaç tane gönderiyi beğendiniz, paylaştınız veya yorumladınız? Kaç tane linke tıkladınız? Çok fazla değil. Kullanıcıların çoğu gördükleri her gönderiyle etkileşime girmezler.

Ortalama kullanıcı her posta birkaç saniyesini ayırıyor ve sıkılıp devam deniyor. Facebook’ta dolanan kullanıcıların dikkati çekmek için fazla vaktiniz yok. Eğer gönderiniz ilgi uyandırmıyorsa, kullanıcılar bakmadan geçeceklerdir. Facebook beğeni sayınızın dikkat çekici olması için gönderinizin dikkat çekici olması gerekir.

2) Yeterince paylaşım yapmıyorsunuz

Facebook’un algoritmasındaki en önemli sınırlayıcı faktörlerden biri de zamandır. Gönderiler türlerine göre farklı ağırlıkları vardır. Gönderiler etkileşimle üzerinden ölçülürler, bu yüzden etkileşim önemlidir. Gönderiler ayrıca ne kadar güncel olduklarıyla da ölçülürler. Gönderi ne kadar eskiyse, o kadar az görülecektir. Biraz etkileşim eski gönderilere yardımcı olacaktır ama eninde sonunda bu gönderi de kaybolacaktır.

Son olarak, bir gönderinin değeri sizin ve takipçileriniz arasındaki yakınlığa bağlıdır. Bir kullanıcı bir gönderiyle olumlu bir şekilde etkileşime girdiği, ya da bir linke tıkladığı zaman, gelecekte bu kullanıcının sizin içeriğinizi daha sık görme ihtimali artar. Eğer gönderilerinize bakmazlarsa, gelecekte gönderilerinizden daha az görürler.

Eğer yeterince paylaşım yapmıyorsanız kullanıcılarla aranızdaki bağ zayıflar. Bağ zayıflayınca da ulaştığınız kişilerin sayısı azalır çünkü, uzun zamandır kimse sizle etkileşime girmemiştir ve etkileşim seviyesini eski haline getirmek için sıfırdan başlamak zorunda kalmışsınızdır.

3) Çok sık paylaşım yapıyorsunuz

Önceki sorunun tersi de çok sık paylaşım yapmaktır. Bu sorunun iki katmanı vardır. İlk ve en bariz katman, eğer çok paylaşım yapıyorsanız ve kullanıcılar çok fazla gönderi görüyorsa, sayfanızı spam diye şikayet etmesi ihtimalidir. Eğer aynı veya benzer içeriği tekrar tekrar paylaşıyorsanız bunun olma olasılığı daha da yüksek. Eğer aynı etkinliğin reklamı gün içerisinde tekrar tekrar karşıma çıkarsa, ben takip etmekten vazgeçerdim.

İkinci ve daha sinsi mesele ise EdgeRank (Facebook’un algoritması) kullanıcılara bir seferde gönderilerinizden en fazla bir veya iki tanesini gösterecektir. Yani, eğer üç günde altı defa paylaşım yaptıysanız, ortalama bir kullanıcı bunlarda belki iki tanesini görecektir. Geriye kalan dördü ise kullanıcılar sayfanızı ziyaret etmediği sürece gözükmeyecektir.

Algoritma hangi gönderilerin gösterileceğine rastgele karar verdiğinden ötürü bunu açık bir şekilde göremeyebilirsiz. Yani, altı gönderinizin altısı da eşit sayıdaa da kişiye ulaşacaktır ama bu rakam aynı zaman aralığında paylaşılan dört gönderiden daha az olacaktır.

4) Yeterince teşvik etmiyorsunuz

Kullanıcılar neden gönderilerinizle etkileşime geçsinler? Bu soruya bir cevap bulmanız lazım çünkü, cevap kullanıcılar öylesine etkileşime girmeyeceklerdir.

İlk seçenek içeriğinizde onlara değerli içerik sunun. Bu değerin illa somut bir değer olması gerekmez. Blogunuzda sunduğunuz içerik buna iyi bir örnek olabilir. Müşterileriniz sizden bunu bekleyecektir.

İkinci seçenek ise promosyon yapmaktır. Kuponlar, özel indirimler ve diğer somut değerler oldukça yararlı olabilir. Önemli olan çok iyi bir indirim vermek değil, öneli olan sitenizde sadece size özel indirimler olduğuna kullanıcıları ikna etmektir. Eğer kullanıcılar ikna olursa özel indirimler kaçırmamak için sayfanızı takip edecek ve sitenize uğrayacaklardır.

Benzer bir seçenek ise yarışma kullanıcıları biraz uğraştıracak yarışmalar düzenlemektir. Genellikle bu tarz yarışmalara katılanlar en çok etkileşim gösteren kullanıcılarınız olacaktır ama yine de sayıları kupon kullanan kullanıcıların sayılardan daha az olacaktır.

5) Gönderileriniz teknik veya yaratıcı açıdan eksik

İçeriğiniz sıkıcı mı? Eminim sıkıcı olmadığını iddia edeceksiniz ama karar verecek olan kullanıcılarınızdır. Sıkıcı, analizi olmayan istatistikler, uzun yazılar, görselsiz yazılar, gibi gönderiler kullanıcılarınızın umrunda olmayan içerik tipleridir.

facebook kotu icerik - Facebook Gönderinizin Beğeni Almamasının 6 Nedeni

İşi teknik kısmında ise, gönderilerinizin işe yaradığına emin olmanız gerekir. Chat dilini veya kısaltmalarını kullanmayın. Hatta, kullanıcılarınız ne demek istediğinizi anlayacakların yüzde yüz emin olmadan hiçbir kısaltmayı kullanmayın. Bir esprinin parçası olmadıkları sürece hashtag kullanmaktan ve yazım hatası yapmaktan kaçının. En basit gönderilerinizde bile yazım hatası olabilir ve fark edilmezse saygınlığınıza zarar verebilir.

6) Yeterince etkileşime girmiyorsunuz

İnsanları etkileşime teşvik eden paylaşımlar yapmak iyidir ama insanlar yorum yaptıkları ve soru sordukları halde cevap alamıyorlarsa, sizinle etkileşime girmekten vazgeçeceklerdir. Eğer yorumlarının okunmadığını düşünürlerse neden bir şey paylaşsınlar ki?

Genellikle üç beş çeşit yorumla karşılaşacaksınızdır. Bunlara şu şekilde cevap verebilirsiniz.

  • Spam. Bu yorumları silin ve eğer kullanıcı sizi takip ediyorsa engelleyin ve bildirin.
  • Basit “Teşekkürler” yorumları. Görmezden gelebilirsiniz ama arada bir “ne demek” “önemli değil” diyebilirsiniz.
  • Ayrıntılı yorumlar. Bunlar konuşmayı başlatan yorumlardır ve cevap vermek için biraz düşünmek gerekir. Fakat, insanlar hem size hem de yorumu atan kullanıcıya cevap verdikçe iyi etkileşim yaratır.
  • Öfkeli yorumlar. Bunlar genellikle azar ve hakaret içerirler. Eğer geçerli bir şikayetleri varsa, müşteri hizmetleriyle meseleyi çözmeye bakın. Eğer sadece öfkelilerse, yorumu silebilirsiniz.
By |2017-02-21T12:27:33+00:00Şubat 21st, 2017|Facebook|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment