Eğer Facebook’un nasıl çalıştığını biliyorsanız, etkileşimin ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuzdur. Eğer bilmiyorsanız anlatmama izin verin.
Facebook’un kullanıcılara gönderi gösterme aracı EdgeRank denilen bir algoritmadır. Facebook’a göre, eğer akışınızı filtrelemiyor olsalardı günde ortalama 1.500 gönderi görecekken, filtreyle birlikte bu rakam ancak 300’ü buluyor.
EdgeRank adı verilen filtreleme algoritması eskiden basitti. Yıllar içerisinde bu algoritmayı değiştirdiler ve daha karmaşık bir hale getirdiler. Şu an kullanılan algoritma orijinal EdgeRank’ten çok farklı olsa da önemli değil. Çünkü yeni algoritmanın ismi olmadığı için herkes yine EdgeRank diyor.
Edgerank hakkında bilmeniz gereken en önemli şey, bu algoritmanın sayfa da olsa profilde de olsa, iki varlık arasındaki yakınlığın sürekli olarak hesaplanmasından ibaret olduğudur. Eğer bir sayfanız ve 100 takipçiniz varsa en azından 100 farklı EdgeRank hesaplamanız vardır. Pratikte ise bu sayı çok daha fazladır.
EdgeRank sıralamanızı görmeniz mümkün değildir. Bunun üzerinde düşünmeyin. Bunun yerine hesaplamaya nelerin girdiğini ve bu metrikleri nasıl geliştirebileceğinizi öğrenin.
EdgeRank gönderi başına hesaplanır ve gönderinin bir etkisi vardır. Yazıdan oluşan gönderilen pek ağır değilken, linkler daha fazla ağırlığa sahiptirler. Görseller daha etkiliyken, videolar daha da etkilidir. İnsanların sadece yazı yerine medya paylaşmalarının sebebi de budur, sadece medya gönderileri oldukları için daha fazla görüntüleme alırlar.
Ayrıca, zamanlama başka bir metriktir. Gönderiyi paylaştığınız zaman, zaman ağırlığınız en yüksektedir. Zaman geçtikçe gönderinin ağırlığı düşer ama kullanıcılar etkileşime girdikçe arada bir yükselir. Bu yüzden eski gönderiler diriltildiği zaman, görünürlükleri yükselebilir fakat eninde sonunda bütün gönderiler gömülecektir.
Son metrik ise etkileşimdir. Facebook kullanıcılarının sayfanızdaki gönderilerle etkileşime girmeleri, Facebook EdgeRank ortalamanızın yükselmesini ve sayfanızın daha görünür olmasını sağlayacaktır. Facebook gönderi etkileşimi şunları içerir; Facebook durum beğenisi , Facebook durum paylaşımı ve eğer mevcutsa Facebook değerlendirmeleri . Ayrıca Facebook sayfa beğeni sayısı da EdgeRank’ı etkilemesi muhtemel unsurlar arasında sayılabilir.
Facebook’ta kendiniz de deneyebilirsiniz; Takip ettiğiniz ama uzun zamandır gönderilerini görmediğiniz bir işletmeyi seçin ve sayfasını ziyaret edin ve en güncel gönderilerine yorum bırakın. İlerleyen günlerde, bu sayfanın gönderilerini daha fazla göreceğiniz neredeyse garantidir, tabi paylaşım yaparlarsa.
[ilginiziCekebilir id=”763″]
İşte etkileşim peşinde koşmanızın sebebi budur. Kullanıcılar etkileşime geçtiklerinde, sizin ürettiğiniz içerikten daha fazlasını görmeyi garantilemiş olurlar. Daha fazla insan içeriğinizi görmesi de işletmeniz için iyidir. Böylece daha fazla kişiye ulaşır, daha çok tık alır ve daha fazla satış yaparsınız.
Etkileşime girmek gönderileriniz ve kullanıcılarla aranızdaki ilişkinin sağlığı için önemlidir. Fakat, olumsuz etkileşim diye bir gerçek de var. Birisi bir gönderinizi, profilinizi şikayet ettiğinde, ya da engellediğinde, sizin içeriğinizi daha az göreceklerdir. Ayrıca çok fazla olumsuz etkileşim alırsanız, bu EdgeRank’inizi global olarak etkileyecektir.
Leave A Comment