Facebook Etkileşim Oranınız Düşük mü? İşte 8 Muhtemel Sebep

//Facebook Etkileşim Oranınız Düşük mü? İşte 8 Muhtemel Sebep

Facebook Etkileşim Oranınız Düşük mü? İşte 8 Muhtemel Sebep

Bir önceki yazıda Facebook’un gönderileri gösterme algoritması olan EdgeRank’ten ve bunun sizi nasıl etkilediğinden bahsetmiştim. Eğer okumadıysanız aşağıdan ulaşabilirsiniz.

[ilginiziCekebilir id=”765″]

Bu yazı da ise neden etkileşim oranlarınızın düştüğünü bulmaya çalışacağız.

1) Gönderi paylaşma sıklığınız düşük

Daha fazla gönderi etkileşim için daha fazla fırsat anlamına gelir. Az gönderi daha az fırsattır. Fakat mesele bundan daha öte bir şey. Eğer etkileşimi gönderi başı ölçüyorsanız, her gönderide yüksek veya düşük rakamlara göreceksiniz demektir.

Yeterince sıklıkta gönderi paylaşmazsanız, kullanıcılar nadiren etkileşime girerler. Kullanıcılar nadiren etkileşime girerlerse, EdgeRank’leri düşer. Düşük etkileşim oranları, paylaşım yapmanın hiçbir şeye yaramadığını düşünmenize, bu düşünce de daha gönderi paylaşmanıza sebep olabilir. Fakat bu bir kısır döngüdür çünkü daha az paylaşım daha etkileşim demektir.

Düşük etkileşimli bir gönderinin ortalama ömrü üç saat kadardır. Etkileşimler gönderileri canlı tutar fakat pek etkileşim almayan gönderiler çabuk gömülürler bu da daha az etkileşim alma ihtimalleri olduğu anlamına gelir. Bu gönderileri diriltmenin bir anlamı yoktur, daha iyileri yapmak daha iyi bir seçenektir.

2) Kitleniz ilgisiz kullanıcılarla büyüyor

Eğer durum buysa büyük ihtimalle, etkileşim toplamlarına bakmak yerine etkileşim oranlarına bakıyorsunuz demektir. Etkileşim oranı, kişi başına aldığınız etkileşim sayısıdır ve genellikle oldukça düşüktür. Yüzde 1 etkileşim oranı, mesela, oldukça iyidir.

Eğer son zamanlarda kitlenizi büyütüyorsanız, etkileşim oranlarınız düşebilir. Büyüyen etkileşim oranı iyidir ama eğer yeni gelenler, eskilere göre işletmenizle daha az ilgililerse, kitlenizi ilgisiz kullanıcılarla büyütmüşsünüz demektir.

Diyelim ki 100 kullanıcıdan biri etkileşime giriyor ve siz kitlenize 150 kişi eklemenize rağmen etkileşim oranı yüzde 1’den 2/250’ye yani yüzde 0.8’e düşüyor. Ham etkileşim oranı yükselmesine rağmen, etkileşim düşmüştür.

3) Gönderi kaliteniz düşüyor

Birçok işletme Facebook rakamlarıyla mutlu olduklarında, bazı hesaplamalar yapıyorlar ve Facebook’a daha fazla zaman ayırmak yerine Twitter veya Instagram gibi başka platformlara genişleme kararı alıyorlar. Facebook’taki varlıklarını korumak isteseler de eskisi kadar çaba harcamıyorlar.

Durağan bir Facebook politikası gönderilerinize daha az emekle ürettiğiniz anlamına gelir. Bu da daha az ilginç ve pek de yenilikçi olmayan gönderiler anlamına gelir. Bu ikisi de etkileşim çekmeyen gönderiler demektir.

Bu süreç ne kadar uzun sürerse, kullanıcılar o kadar az etkileşime gireceklerdir ve daha az etkileşim de gönderilerinizi daha az görmeleri anlamına gelmektedir. Bu bir kısır döngüdür ve sizi bundan çıkarabilecek tek şey reklamlardır.

4) İlginç içerik paylaşmıyorsunuz

Gönderileriniz nasıl? Sağlıklılar ve ziyaretçilerin beğeni ve yorumlarıyla, hatta paylaşımlarıyla besleniyorlar mı? Gönderileriniz suçlunun ta kendisi olabilir. Eğer etkileşim oranlarınızı yüksek tutmak istiyorsanız. her zaman ilginç ve etkileşime açık içerik paylaşmanız gerekmektedir. Etkileşim oranınızı spesifik bir seviye getirip, orada kalacağını düşünerek, bırakamazsınız. Eğer boş bırakılırsa, etkileşim oranlarınız düşecektir.

Facebook gönderilerinize yapılan yorumlar, Facebook durum beğeni sayıları ve en baştan Facebook sayfa beğeni sayınız da ilgilenmeniz gereken diğer unsurlar.

Gönderilerinizin ilginç ve etkileşime açık olması için elinizden geleni yapmalısınız. Yarışma gönderilerinden, sorulardan, etkileşim çağrıları bunlara örnek olabilir.

5) Gönderi programınızı değiştirdiniz

Takipçiler rutini severler. Eğer her gün saat 16 gibi gönderi paylaşmayı alışkanlık haline getirdiyseniz, takipçileriniz bu saatte gönderinizi görmeyi bekleyeceklerdir. Takvimlerini işaretlemeseler de, bilinçli olarak zamanlamanızı umursamıyor olsalar da, sizin gönderileriniz görmeye ve etkileşime girmeye alışacaklardır.

Eğer programınız değiştirirseniz iki şey kaybedersiniz. İlki insanların edindikleri alışkanlıklardır. Eğer gönderi bekledikleri halde gelmezse, belki aramaya çıkarlar ama belki de çıkmazlar. Birçoğu aramayacaktır ve bu da etkileşim oranlarını düşürecektir.

Kaybettiğiniz başka bir şey ise sosyal medya zamanlaması için yaptığınız araştırmalardır. Gün içerisinde gönderi paylaşmak için hangi saatlerin uygun olduğuna dair bir araştırma yaptığınızı varsayıyorum. Eğer zamanlamanızı değiştirirseniz, büyük ihtimalle iyi bir pozisyondan biraz daha kötü bir pozisyona geçiş yapacaksınızdır. Bu da etkileşim oranlarınızı olumsuz etkileyecektir.

6) Daha az medya paylaşımı yapıyorsunuz

Daha önce farklı gönderilerin farklı ağırlıkları olduğundan ve görsellerin ve videoların bu konuda en iyileri olduğundan bahsetmiştim. Bunun sebebi Facebook’un kendi sitelerine yüklenen görüntüleri Imgur ya da YouTube linklerine tercih ediyor olmasından kaynaklanmaktadır. Facebook medyanızı kendi sitesine yüklemenizi teşvik eder.

Eğer daha az medya paylaşırsanız, EdgeRank açısından gönderileriniz ağırlığı daha az olacaktır. Bu daha az kullanıcının gönderilerinizi görmesi daha azının etkileşime girmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca gönderilerinizi görenlerin daha az ilgili olma ihtimali olsa da EdgeRank bunu kendiliğinden düzeltecektir.

7) Yanlış hedefleme yaptınız

Hayır, reklamlardan bahsetmiyorum. Facebook sayfanızla bir gönderi yaptığınız zaman, belli bir seviyede bu gönderiyi görecek kitleyi belirleyebilirsiniz. Gönderi hedefleme reklam hedefleme gibi garantili değildir, zaten olmamalıdır da. Kitlenizi sınırlandırmak için ödeme yapmıyorsunuz, sadece Facebook’a kimin gönderilerinizi görmesini istediğiniz konusunda bilgi veriyorsunuz.

facebook kullanici hedefleme - Facebook Etkileşim Oranınız Düşük mü? İşte 8 Muhtemel Sebep

Eğer organik gönderilerde hedefleme kullanıyor ve hedeflenen kitlenin bu hedef kitle için en iyisi olup olmadığını düşünmeden yapıyorsanız sorununuz burada olabilir. Bu durum geneli alakadar eden gönderilerin çok kısıtlı kitlelere sınırlandırılmasına ve etkileşimin, erişimin ve diğer yararlı eylemleri engellenmesine yol açar. Kimin neyi seveceğini bilmeden, gönderilerinizi beğeneceğini düşündüğünüz insanlarla sınırlandırmış olursunuz.

8) Çok sık paylaşım yaptınız ve şikayet edildiniz.

Çok sık paylaşım yapmak iki farklı soruna yol açabilir. İlki barizdir; Eğer çok gönderi paylaşırsanız ve birisinin akışında çok fazla görünürseniz, bu kullanıcı sayfanızı görmek istemedikleri bir şey ya da spam olarak işaretleyebilirler. İkisi de zararlıdır ve az etkileşim anlamına gelir, özellikle de bu şikayetler çok sık olursa.v

Diğer bir mesele ise kullanıcıların gördükleri gönderi sayısının ortalama 300 olması. Gereğinden çok paylaşım yaparsınız, gönderileriniz ortalama daha az etkileşim alır. Yani çok paylaşım yapmak çok etkileşim alacağınız anlamına gelmez.

By |2017-03-01T20:26:46+00:00Mart 1st, 2017|Facebook|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment