A’dan Z’ye YouTuber Olma Rehberi – V

//A’dan Z’ye YouTuber Olma Rehberi – V

A’dan Z’ye YouTuber Olma Rehberi – V

YouTuber olmak adına hiçbir detayı atlamamaya özen gösterdiğimiz yazı dizimizin son bölümde, size başlangıç için kararsız YouTuber adayları ve ne yapacagına karar veripte, ufkunu bir adım yukarı çıkarmak isteyen YouTuber’lar için belli başlı kategoriler ile bunların püf noktaları hakkında bilgiler vermeye çalışacagız. Bununla birlikte bu verdiğimiz kategorilere bağımlı kalmayıp, her ne yapıyorsanız özgün halde yapmanızın size getiricegi artı puanları uzun uzun anlatmıştık. Bir kere daha hatırlatalım. Unutmayın ki, yapılmış en kötü özgün içerik bile yapılabilicek en iyi kopyadan iyidir. Bu noktada olay tamamen sizin hayalgücünüze ve onu ifade ediş şeklinize bağlıdır. Her ne yapıyorsanız yapın, yaptıgınız işte özgüveniniz olsun. Hata yapmaktan çekinmeyin. Bu işte hatalar yapan ne ilk nede son kişisiniz. Yapabildiğiniz en çok özeni gösterip kalanı oluruna bırakın. Şayet içeriğiniz bir kişinin bile dikkatini çekip sonuna kadar izlenmeyi başarırsa YouTube bunu dikkate alacak ve sizi daha çok kişiye ulaştırmak için gerekeni yapacaktır, son olarakta birazda şans gerekiyor elbette fakat milyonlarca videodan nasıl görünücenizin, bulunacagınızın cevabı çok basit. Tabi ki farklı olarak.

Ne Yapabilirim ?

YouTuber denilince aklınıza ilk olarak ne geliyor ? En çok YouTuber olarak ne izliyorsunuz ? (bu noktada YouTuber olma kavramını hatırlayalım. Evet YouTube’da YouTuber videoları denilince akla ilk olarak önünde mikrofon ile kamera karşısında konuşan şahıslara YouTuber deniliyor fakat YouTube’da içerik üreten tüm YouTube kanalı sahipleri YouTuber kapsamına girer. Haftanın gündemini odasında sohbet havasında değerlendiren bir içerik üreticisi de YouTuber’dır, daha kurumsal olsada National Geopraphic da YouTuber kapsamındadır. Burada önemli olan nokta YouTube’da videolarını yayınlayan bir içerik üreticisi ve onu takip eden fan kitlesidir. YouTuber olmak için bu iki kavramın mevcut olması yeterlidir. ) YouTube’da izlediğiniz içerikleri baz alarak aynısını yapmanız, dediğimiz gibi size ilham verebilir fakat kopya olmanızı sağlar. Farkılılık anahtar kelimedir. Biz bu noktada başlangıç olarak ilham aldıgınızı farzedip, farklılıgınızı ortaya koymak şartıyla nasıl ilk adımları yapmanız konusunda bir takım ipuçları vermeye çalışacagız.

En basit ve özellikle ülkemizde en ragbet gören kavram vlog tarzı YouTuber’lardır. İhtiyacınız olan tek şey bir görüntü-ses kaydedici ve bir YouTube hesabı. Evet başlangıç olarak bu kadar basit. Bunun kalitesini yükselten iki etken elinizdeki donanım ve sizsiniz. Pekala telefonla kendinizi çektiğiniz videolarla da kariyer yapmanız mümkün. Fakat bu işi sürekli ve aktif olarak yapmak istiyorsanız, bir web kamerası ve mikrofon gibi içeriğinizi daha iyi ziyaretçiye ulaştırıcak donanımlar edinmenizi tavsiye ederiz. Varsayalım kameranız ve mikrofonuzuzu aldınız. Kamerayı açtınız ve ne yapıcam ? diye düşünüyorsunuz. İşte bu noktada tamamen üretkenliğiniz devreye girer. Fakat biz genel olarak tercih edilenleri yazalım. Öncelikle tamamen sohbet içerikli videolar kaydededebilirsiniz, ki ülkemizde de dünya genelinde de en çok tercih edilen (en azından başlangıç aşamasında ama kariyerini tamamen bunun üzerine inşa etmiş YouTuber’ların sayısı da azımsanmayacak derecede yüksektir ). Eger tercihiniz bu şekilde bir YouTuber olmak ise, ilgi duydugunuz konuları tercih edin. Siyaset üzerinemi konuşacak bir şeyleriniz var? o halde siyaset konuşun. Kitaplaramı ilgi duyuyorsunuz? okudugunuz kitapları anlatın. Anlatıcak hiç bir şeyiniz yokmu ? o halde kanalınızı açıp bu derdinizi anlatın. Yeterki orjinal ve size ait olsun. Ziyaretçiler iki şeyden dolayı sizi izler. Birincisi kendilerinden birşeyi sizde bulduklarında. İkincisi de kendilerinde olmayan bir şeyi sizde bulup, kendilerine katmak için. Bu iki seçenektede ne kadar samimi ve orjinal olursanız, ziyaretçinizin o kadar ilgisini çekersiniz. Bununla birlikte amatör YouTuber’ların ilk adım olarak ilgi çekmek adına uyguladıkları yöntemlerden birkaçını anlatalım. Genellikle gündemde olan konuları yorumlamak, o konuda bilgi edinmek isteyen ziyaretçilerin ilgisini çekebilir. Yeni çıkan filmleri yorumlamak, yeni çıkan kitapları değerlendirmek, kısaca sosyal olan ne varsa yenilikleri takip etmek YouTube’da çok önemli olan güncellik konusunda sizin kendinizi göstermeniz açısından bir şans sayılabilir.

youtuber

Bununla birlikte azımsanmayacak bir oranda eğitim videoları da ragbet görür. Bunun avantajı sadece mevcut dönem için degil aynı zamanda kalıcı olarakta ziyaretçi çekmesidi. Çünkü bilgi stabil bir kavramdır. Zamanla güncellenebilir fakat niteliği değişmez. Bilgi sahibi oldugunuz bir konu varsa bunuda içerik olarak değerlendirebilirsiniz. YouTube’daki tüm içerigin genelinde hakim oldugu gibi bununda bir sınırı, belli bir standartı yoktur. Nasıl yapılır? temalı, Musluk nasıl tamir edilir? Kedi nasıl beslenir? Toplama bilgisayar nasıl birleştirilir? Duvar nasıl boyanır? gibi örnek skalasını sınırsızca genişletebilicegimiz gibi, Program yazma, Program kullanma, bilgisayardaki bir sorunu giderme gibi bilgisayar içerikli, kendinizi dahi göstermeden anlatım videoları çekebilirsiniz. Bilgilendirme kapsamına girecek aynı zamanda ticaret ile alakanız varsa ürün tanıtımı videoları da bilgi videoları kapsamına girer. Çünkü tanıtım kavramının içeriginde bilgilendirme kavramı yatar. Ürettiğiniz yada ticaretini yaptıgınız ürünün (telif hakkı içermemesi kaydıyla ) tanıtımını hatta kurallara uymak kaydıyla reklamını yapabilir hem YouTube’da, hem de ticaretiniz açısından tabiri caizse bir taşla iki kuş vurabilirsiniz.
youtube_oyun

Varsayalım bu yazdıklarınızdan hiçbiri ilginizi çekmiyor. Dünyada belkide gelişen en büyük endüstri oyun endürstrisidir. Oyun üreticileri ve tüketicileri dünyada inanılmaz seviyede artmıştır. Buda tabiki sizin için yeni bir kategori demek. Evet YouTube’da oyun oynama videoları geniş yer kaplar. Fakat ne varki bir şeyi itiraf etmek gerekiyor. Sektör ve kullanıcı bu kadar büyük olması sebebiyle eger tercihiniz bu yonde olacaksa, rakiplerinizin sayısı düşündüğünüzden fazla olacaktır. Zira çıkmış hatta çıkacak beta oyunların dahi YouTube’da videosunun bulundugunu, yapacagınız bir ön araştırmayla sizde farkedeceksiniz. Bu kadar rakip arasında bir yer edinmeniz imkansız degil elbette fakat kolay da olmayacagını belirtmek isteriz. Oyun videosu çekerken sadece kendi oynadıgınız oyunları degil, online multiplayer oyunları da çekme imkanınız var. Hatta etkinlik sekmesi altında bunu canlı yayın şeklinde yayınlamanız bile mümkün. Şayet oyun videosu yayınlayacaksanız YouTube kurallarını ihlal etmemesi, daha dogrusu videonuzun orjinal hale gelebilmesi artı olarak videolarınızın çok daha ilgi çekmesi için, mutlaka mikrofon vasıtasıyla konuşma yapmanız, yorum yapmanız etkili olacaktır. Ayrıca bu videolarınızın çekici olmasının yanı sıra ziyaretçinin de sizin hakkınızda bir fikri olmasını sağlar. Neticede önemli olan fark yaratmaksa, şöyle düşünün. Oyun heryerde aynı oyun fakat oynayan farklıdır. İşte bu farkı olabildiğinizce elinizdeki her türlü imkanı ve fikri kullanarak ziyaretçinize yansıtmanız sizin için avantaj sağlayacak ve sizi rakiplerinizden bir adım öne geçmenize yardımcı olacaktır.

Slayt Videolar

Eger oyun yada kendinizi çekmek gibi videolar ilgi alanınıza girmiyorsa, yeni bir alternatif muhtemelen sizinde aklınıza gelecektir. Slayt videolar. Slayt genel mantıgı olarak, birden çok resmin/fotoğrafın düzenli şekilde izleyiciye gösterilip ortaya bir görsel hale getirilmesi demek oluyor. Buna müzik, dialog altyazı gibi etkenler de ekleyerek multimedya haline getirebilir ve YouTube kitlesi için güzel bir video ortaya çıkarabilirsiniz. Ne varki aynı oyun kategorisinde oldugu gibi bu tarz videolara talebin çok olması, doğal olarak bu şekilde video çekenlerin sayısının da çok olmasına yol açmıştır. Bir başka deyişle eğer bu tarz videolar çekecekseniz en az oyun kategorisinde oldugu kadar rakibiniz oldugunu bilmelisiniz. Bir slayt videosu çekerken iki etken ön plana çıkar, Birincisi; ilgi çekici konular. Hiçkimse herkesin bildiği bir şeyi tekrar izlemek istemez. Bu yüzden ilgi çekici konular bulmaya özen göstermeniz zayıf bir geri dönüşüm almamanız açısından çok önemlidir. Seçtiğiniz konular ilgi çekmenin yanı sıra, kurallara da uygun olması gerekiyor. Bahsettiğimiz kurallar YouTube’ın genel kurallarının yanında, ziyaretçiyi rahatsız edicek taraflı, istismar eden, bir şekilde ziyaretçiyi incitecek konulardır. Bu tarz içeriklerden uzak durun. Yaptıgınız içerikler propaganda yada sizin fikirleriniz degil salt bilgi içersin. Neticede bu tarz videoları izleyen kişinin amacı sizin fikrinizi ögrenmek degil bilgi edinmektir. Burda otomatik olarak ikinci önemli nokta ortaya çıkar. Verdiğiniz bilgilerin doğrulugu. Bu çok önemli çünkü yanlış vereceginiz bilgilerle dolu videonuzu izleyen bir ziyaretçi sizi otomatikmen izlemeye değer bulmayacak ve muhtemelen kötü yorumlarıyla (Begenmeme tuşuda dahil), hem sizi diger ziyaretçilerinizin gözü önünde eleştirebilir, hem de YouTube algoritmasında eksi puan almanızı sağlayabilir. Buda kariyeriniz ve bir sonraki videolarınız için hiç iyi bir referans olmaz. Bütün bu etkenler yanında slaytlarınıza eklediğiniz resim ve müziklerin telif hakkı içermemesine ve olabildiğince dikkat çekici ve özenli olmasına dikkat edin. Bununla birlikte alt yazı ekleyecekseniz yazılarınızın okunaklı ve gözü yormamasına önem vermeniz videonuzun güzelliği için önem taşır.

youtube_slide

Kendi başınıza çekebileceginiz videolar bunlarla sınırlı değil elbette. İmkanınız ve ilgi alanınıza giren her alanda, her ortamda kurallara uymak kaidesiyle çekim yapabilirsiniz. Sokak röportajları, telefon şakaları, dağ bisikletiyle yaptıgınız enduro inişleri, gezileriniz boyunca yaptıgınız çekimler, arkadaşınızla yaptıgınız sohbet videoları hatta kısa film denemeleriniz bile sizin YouTube’da yerinizi almaya yeterli. Kendiniz icra ettiğiniz şarkılar, taklitler, yeteneğinizi sergilediğiniz videolar youtubeda yayınlamaya uygun içeriklerdir. Fakat şovlardan kesitler, spor müsabakaları, filmler, diziler, belgeseller, deneme yapımları telif hakkı içeren her türlü görsel-işitsel içeriğin, videonun geneli size ait olsada yapımında emeginiz geçmediği nedeniyle kullanımıza ait olmadığını, kısa bir bölümünün bile size ait olan içeriğin dahi YouTube gözünde yayına uygun bulunmamasına yol açıcagını aklınızdan hiç çıkarmamanız yararınıza olacaktır. Şehir efsanesi haline gelen ortak kullanım kotası adı altında, her yapımın 20 saniyelik kısmı kullanılabilir şeklinde bir durum olsa da, YouTube’ın bir insan degil bir yazılım oldugunu hatırlatırız ve yazılımların kendi karar insifiyatifleri yoktur, sizin, videonuzu daha güzel hale geticegini düşündüğünüz ve sorun yaratmayacagına inandıgınız bu kısa bölümleri YouTube yazılımı sizinle aynı değerlendirmeyi yapamayabilir. Elinizden geldiğince çok içerik üretmeye çalışın. Güncellige önem verin. Ziyaretçilere saygı duymayı temel prensiplerinizden biri haline getirin. Sabırlı olun. Bir anda ünlenmenin herkesin başına gelmeyeceginin bilincinde olarak, vazgeçmemeyi ilke edinmeniz YouTuber olarak kariyerinizin temel taşı haline gelicektir. Şu anda izlenmeyen içeriğinizin 6 ay sonra izlenmeyeceginin garantisini kimse veremez. O yüzden bütün kurallara rivayet ederek kendi özgün içeriklerinizi yayınlamaktan hiç vazgeçmemeniz, kendinizi sürekli geliştirmeniz, sadece sahip oldugunuz fikri geliştirmekten öte sürekli yeni fikirlerinizi hayata geçirmeniz şansınızın ve kariyerinizin yükselmesinde yardımcı olacaktır. Bol Şans

By |2017-04-13T13:02:41+00:00Nisan 13th, 2017|YouTube|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment