Sayfa İçeriği
Hayvanat bahçesinde ben. Size birşey ifade ettimi ? Muhtemelen hayır fakat YouTube’a “mee at the zoo” diye arattığınızda tam 11 yıl önce YouTube’a yüklenmiş, basit bir videoyla karşılaşacaksınız. Belkide aldıgı izlenim ve niteliği sizi şaşırtacak. Milyonlarca video varken hiçbir çekiciliği ve albenisi olmayan bu videoda insanlar ne bulduki bunu izlemiş diye kendinize sorabilirsiniz. Neredeyse 144p yüklenmiş, hiçbir vasfı olmayan basit bir video gibi gözükse de YouTube devriminin en önemli temsilcisi diyebiliriz bu videoya. Çünkü kendisi YouTube’a yüklenen ilk video özelliğini taşıyor. Ve zamanına dikkat ederseniz tam 11 yıldır hala izleniyor. İşte bu örnek YouTuberlık kavramında anlatacaklarımızın temelini oluşturuyor.
Youtuberlık ile ilgili rehberlik yazımızda bu işe başlamadan önce ne yapılması ve ne yapılmaması gerektiğini detaylarıyla anlatmıştık. Bu yazımızda başlangıç aşaması olan bütün gereklilikleri yerine getirdiğinizi varsayıyor ve aktif kanalınızla YouTube’da başarı basamaklarını bir bir nasıl çıkacagınızın pratik ve püf noktalarını bütün detaylarıyla anlatmaya çalışacagız.
Tekrar ilk videomuza dönelim. Bu videoda insanları çeken ilk unsur ne olabilir ? Tabiki merak. YouTube’da sizi bir noktadan sonra yukarı çıkmanızı sağlayacak yegane unsur taleptir. Fakat bununda bir adım gerisine gidersek, neden insanlar sizin videonuzu izlemek ister? sorusunun cevabını kendinize sormanız başlangıç olarak dogru bir adım olacaktır. Öncelikle kategorinizi belirledikten sonra rakiplerinizi ve kitlesini gözlemlemelisiniz. Şayet tercihiniz genel bir kategorideyse zaten sizde o kitleden birisiniz demektir. Neden bu videoyu izliyorum? sorusunun cevabı bir önceki sorunuzunda cevabı niteliği taşır. Bu noktada kendinizi yeterli buldugunuz yada yeterli bulacagınızı düşündüğünüzü videolarla ilgilenmenizi, aksi takdirde zaman ve emek kaybı olacagını daha önce belirtmiştik. Şayet bu konuda şüpheleriniz yoksa, çalışmalarınıza başlayabilir elinizi kameranızın kayıt tuşuna basarak elinizden gelenin en iyisini ortaya koyabilirsiniz.
Kategorisi ne olursa olsun bir YouTube videosunun olmazsa olmaz kriterleri vardır. Eger videonuz 5 dk ise o 5 dk’yı ziyaretçisinize dolu dolu yaşatabilmek kariyerinizde hangi aşamada olursanız olun en üst nokta olacaktır. Zira YouTube’ın sistemi düşündüğünüzden çok daha zekidir. Şayet bir izleyici bunu yaşamışsa, bunu yaşamak isteyen herkese videonuzu ulaştıracaktır. Ayrıca bunu sadece YouTube’da degil dünyanın en büyük arama motoru olan Google’ın tüm servislerinde gerçekleştirecektir. Yeterki sizin içeriginiz orjinallik içersin ve farklılık yaratsın. Kulağa basit geliyor öyle degilmi ? maalesef pratikte basit gibi görünse de uyarlamak cidddi bir çaba gösteriyor çünkü yalnız degilsiniz. Sizinle aynı amacı güden binlerce rakibiniz var. Tabiki bu rekabet ortamı sadece en yukarıya çıkmak adına olacaktır. Yaptıgınız işin en iyisi olmak gibi bir idealiniz yoksa, sadece üretmek ve paylaşma amacı güdüyorsanız, YouTube bunuda görücek ve sizi hedef kitlenizle bir araya getirecektir.
YouTube’da videoların başarıyla ulaşması adına kriterler belli başlı gözükse de, aslında bir nevi görecelidir de.Bu ifade kafanızı karıştırsana daha net ifade etmek için şöyle bir örnekle açıklamaya başlayalım. YouTube’da mutlaka hiç beklemediğiniz bir videonun en yüksek yerlerde ve başarıyı hakettiğini düşündüğünüz videoların ise olması gerektigine inandıgınız noktalardan çok daha aşagılarda oldugunu gözlemlemiş olabilirsiniz Pekala eger herşey yolundaysa neden böyle oluyor? sorusu sizde soru işareti uyandırıyorsa hemen açıklayalım. Sonuçta YouTube bütün gelişmiş algoritmasına ragmen sonuçta bir yazılımdan ibaret. Ve sadece kendisine iletilen verilere göre işlem yapar. Bu noktada YouTube’ın bizi anlaması için videolarımızda gösterdiğimiz özeni YouTube ile aynı dili konuşarakta göstermeliyiz ki bizi anlasın ve bizi hedef kitlemizle bir araya getirsin. Burda bahsettiğimiz durumdan kastımız, herhangi bir yazılım bilgisine sahip olmak anlamında degil. Tam tersi hiçbir yazılım bilgisine sahip olmadan YouTube’ın bizi anlamasını sağlayabiliriz. Zaten videolarımızdaki görsel ve işitsel materyal YouTube’ın videomuz hakkında bilgi sahibi olması için veriler sağlayacaktır. Biz bunun bir adım daha ilerisine geçip YouTube’ın işini kolaylaştırabiliriz. Elbetteki bu işlemler bizim çıkarımıza olacak yaptıgımız her doğru hamle bize daha fazla ziyaretçi ve kanalımızın yükselmesine ivme kazandıracaktır.
Neler yapabilicegimize bir bakalım. Videomuzu yayınladıgımız sayfada YouTube bizden bazı bilgilerde isteyecektir. Video başlıgı, video açıklaması ve etiketlerden oluşan bu bilgiler, YouTube’ın bizi anlaması adına altın degerinde veriler taşır. Öncelikle başlık konusunu ele alalım. Video başlıgımız elbetteki videomuzun içerigiyle uyumlu, onu tam anlamıyla ifade eden ve hatta ziyaretçinin herhangi bir yerde gördüğü zaman ilgisini çekecek cümlelerden oluşmalıdır. Videonuzun içeriği hiçbir önem taşımasa bile ziyaretçi sırf başlıga duydugu meraktan videonuzu izlemeye gelebilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta, gene videonuzun içeriğiyle alakalıdır. Başlık ve içerik asla tezat oluşturmamalı aksi taktirde ziyaretçiniz videonuzu yarım bırakacak ve bu sizin için avantajdan öte bir dezavantaj haline gelecektir ( bu konuyu daha sonra açıklayacagız ). Video başlıgı konusunda aceleci davranmayın. Seçici olmaya özen gösterin. Şayet çok kararsız kalırsanız ufak bir araştırmayla seçtiginiz başlıgı arama motorlarında ve YouTube,da aratıp aranma hacmi ve kullanımı hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Başlıkta yazım kurallarına uymanız videonuza ciddi ve olumlu bir hava katacaktır ayrıca kelimelerin büyük harfle kullanımı yasak olmamasına ragmen YouTube’ın pek sevdiği bir davranış olmadıgınıda belirtelim, bu noktada bir tercih yapmanız gerekicek çünkü büyük harfli kelime içeren başlıklar YouTube’ın sevmemesine ragmen ziyaretçilerin ilgisini çekicektir. Videonuz için doğru başlığı bulmak için muhtemelen çok çaba harcıyacaksınız. bBu konularda ayrıca YouTube’ın kendi yardım sitesinden fikir edinebiliceginizi de belirtelim. Bu yardım sitesinde belirtildiği gibi, başlıgınızı çok uzatmamak sizin yararınıza olacaktır. Zira çok aşırı uzun başlıklarda sayfa yapısına göre başlıgınız kırpılabilir buda ziyaretçileriniz ve akabinde videonuzun görülebilirliği açısından hiç hoş olmaz. Bunun yanında videonuzda ön plana çıkan kavramları başlıktada ön plana çıkarmanız farkedilmenizi kolaylaştırır.
Videolarınızda sürekli tekrar eden kelimeler varsa, ki burda örnek vermek istersek; Kedimin Maceraları bölüm 1, Kedimin Maceraları bölüm 2 .. gibi burda tekrar eden kelime olan “bölüm”ü mutlaka cümlenin sonuna ekleyin. Bütün bu aşamalar bittikten ve başlıgınızı belirledikten sonra farklı cihazlarda başlıgınızın nasıl göründüğünü kontrol etmeyi unutmayın.
YouTube’ın bizi anlaması için ikinci etkenimiz; açıklama. YouTube videomuzun içeriği hakkında bilgi vermemiz için bize bir açıklama bölümü verir. Bu kısımda açıklamamızın uzunlugu, kısalıgı tamamen bizim insifiyatımızda olup, önemli olan içerdiği mesajdır. Açıklama kısmının önemi aslında biraz göreceli bir durumdur diyebiliriz. Mutlaka kendi YouTube deneyimlerinizden bazı açıklamaları sonuna kadar okuyup, bazılarına ise hiç bakmadıgınızı farketmişsinizdir. Ziyaretçiler bazen başlık ve video resminizden videodan ne beklemeleri gerektiğini çıkaramaz. Bunun için açıklama kısmını okumayı tercih ederler yada uzun videolarda (mutlaka denk gelmişsinizdir) izlemek istedikleri belirli bölümlerin zaman aralıgını açıklamalarda bulucaklarını düşünürler. Videonuzda açıklama yazarken bu kıstasları göz önünde bulundurmanız gerekir. Fakat bunlar, ziyaretçiler için önem arzeden ayrıntılardır şayet öncelikli amacımız YouTube’ın bizi anlaması ise, açıklama kısmı dogru yazım kurallarıyla mutlaka videomuzun içeriği hakkında bilgilerle ilgili kelimeleri içeren bir kaç paragraflıkta olsa yazı eklememiz bizim yararımıza olucaktır. Zira YouTube’ın bizi tanıması için en önemli veri kaynagı başlıktan sonra açıklama kısmıdır, sadece video degil başlık ve açıklamalarımızdada topluluk kurallarını ihlal eden kavramlardan kaçınmamız, sorumlulugunu aldıgımız youtube kanalının sorunsuz yayın hayatına devam etmesi için oldukça önemlidir. Bu arada açıklamalarda herhangi bir baglantıya link vermek gene YouTube’ın pek sevdiği bir olay olmadıgını burada bir parantez açıp belirtmek isteriz.
Ve YouTube’ın bizi anlaması için üçüncü etkenimiz; etiketler kısmı. Aslında 2014 de Google’ın veri toplama mekanizması Panda adlı oluşumun 4.02 güncellemesiyle, artık etiketlerin bir öneminin kalmadıgı duyurulmuştu. Fakat bu güncellemede duyuru yapılmaksızın degiştirilmiş olsa gerek çünkü YouTube’da videolardaki etiket etkeni ciddi şekilde videonun öne çıkması için önem taşıyor. Videolarımıza sayısız etiket ekleyebiliriz. Fakat bu noktada dikkat etmemiz gereken iki önemli nokta var. Bir videoda bol küsüratlı bir etiket sayısı çok yüksek ihtimalle YouTube’ın bizi yanlış anlaması veya hiç anlamamasıyla sonuçlanabilir. Bununla birlikte bu kadar çok etiketinde video sayfasında çok kötü gözükücegini tahmin edebilirsiniz. Buda ziyaretçiniz için hiç hoş bir görüntü olmayacaktır. Öteki önemli nokta ise, tabiki eklediğimiz etiketlerin videomuzun içeriğiyle alakalı hatta birebir uyuşması gerektiğidir.
Bu üç etken konusunda düşünüldüğüden daha seçici ve özenli davranmanız, videonuzu ön plana çıkmasında etken oldugu gibi bir yanlış anlamaya sebebiyet vermemesi açısındanda önem taşır. Daha önce belirttiğimiz gibi YouTube’ın sahtelige hiç tahammülü yoktur ve verileri de sizin bu girmiş oldugunuz etkenlerden aldıgı için en ufak bir uyumsuzluk sizi yanlış anlamasına ve sahte oldugunuz kararını vermesine yol açabilir.
Bütün bu verisel işlemlerimizde yapabildiğimiz en özenli şekilde gerçekleştirdikten sonra videomuzun albenisi için yapmamız gereken belkide en önemli hamle video resmimizdir. Varsayılan ayar olarak bir resim seçmediğimiz taktirde YouTube videomuzdan bir sahneyi video resmi içerisinden seçecek ve yükleme esnasında size alternatifler sunacaktır. Şayet seçmediğiniz takdirde kararı kendi verecek ve videonuz o resimle yayınlanacaktır. Bu duruma tabiki mudahele etmeniz mümkün videonuzdan en can alıcı en çekici ve en ziyaretçide merak uyandıran resmi seçmeniz videonuzun izlenmesine çok ciddi şekilde etki edicektir.
Videomuzu YouTube’ın ve ziyaretçilerimizin bizi anlayacagı şekilde kodlama işlemlerimizi gerçekleştirdikten sonra videomuzu yayınladığımızı düşünelim. Öncelikle sabırlı olmalısınız. Unutmayınki YouTube en büyük sosyal video platformu ve gün içerisinde sayısı milyonlara varan bir video girişi mevcut bu noktada bizi sıraya alması biraz zaman alabilir, ve sizde bu dönemi bir dahaki videonuz için hazırlıklarla ilgilenerek geçirebilirsiniz çünkü bütün bu aşamalardan sonra artık kendinizi amatörde olsa bir YouTuber sayabilir ve YouTuber olmanın asıl bu aşamalarından sonraki zorluklarıyla yüzleşmeniz için gerekli olan enerji dikkat ve önem için kendinizi hazırlamalısınız.
Videomuz izlenmeye başladı. Ve görünüşe göre gayetde iyi gittiğini düşünelim. Öncelikle bu güzel duygunun heyecanını yaşamanızı tavsiye ederim. Artık sizde YouTube dünyasında var ve alanınızda söz sahibi oldugunuzu hissettiğinizde o ilk videonun verdiği hissiyatı çok seveceksiniz. Asıl zor olan kısmın burdan sonrası oldugunu belirtmiştik. Peki Nedir bu zorluklar ? Artık ilk aşamayı geçip kendinizi gösterdiğinize göre bir izleyicilerinizin bir kitleye dönüşme aşamasında oldugunuzun farkında olmalısınız. Bu farkındalık size bir takım sorumluluklarda yükler. Kitlenize karşı sorumlusunuz yani. Fakat bu noktada ziyaretçilerinizin kitleye dönüşmesindeki etkenlerden ve sorumluluk durumunuzun başlama noktasından bahsedelim.
YouTube videolarınız varsayılan olan etkileşime açıktır. Tabiki bu özelliklerin bir kısmını kapamanız elinizde fakat amacınız iyi bir YouTuber olmak ise mümkün oldugunca çok etkileşim almak sizin için oldukça önem arzetmeli. Çünkü bir önceki yazımızda belirttiğimiz hususları tekrar bir hatırlatmak gerekirse, YouTube’da başarılı olmanın üç temel etkeni vardır Siz, YouTube ve ziyaretçileriniz. Siz içeriğinizi ortaya koyarsınız, ziyaretçiler bu içeriğinize tepki verir, YouTube ise ziyaretçileriniz ile sizi bir araya getirir. Bu yazımızda sizin yapabiliceklerinizi detaylandırdık, YouTube ise işini dogru yapabilmesi için sizin verdiğiniz verilerle birlikte ziyaretçilerinizinde verilerini değerlendirir. Hatta bu veriler sizin verilerinizden çok daha önem taşır. İşte bu yüzden yazının başında merak unsurunun önem taşıdıgını belirttik, YouTube’ın asıl misyonu ziyaretçiyi istediği içerige ulaştırmaktır ve bu ziyaretçi verileri aradıklarının siz oldugunu YouTube’a anlatması gerekiyor. Bunu ise yaptıgı etkileşimlerle belli eder. YouTube’ın ziyaretçiler için kullanma yetkisi verdiği belli başlı etkileşimler var. Beğenme, beğenmeme tuşları, videonuza yorum yapabilme özelliği (ki bu kısmı tavsiye etmesekte kapatmanız mümkün ). Videonuzun başarısını YouTube, ziyaretçilerden gelen verilerin niteliğiyle anlayacaktır. Videonuza gelen begeniler, videonuza YouTube gözünde artı puan kazandırır. Ayrıetten yorumlarda videonuzun interaktif ve kanalızın canlı olduguna dair sinyaller göndericektir. Fakat bunlardan bagımsız iki ayrı nokta var ki, belkide en can alıcı etkenler arasında saymamamız hata olur.
YouTube algoritmasının sürekli geliştigini belirtmiştik. Bu güncellemelerden vidolardan istatistik toplama adına en önemlisi video izleme süresi. Videonuzua abone olsun olmasın, YouTube’a kayıtlı bir kullanıcı olsun yada olmasın bütün bu kriterler farketmesizin YouTube, videonuzun izlenme oranını sürekli takip eder ve bu videonuz hakkında bir karar vermesinde çok önemli bir unsur teşkil edecektir. Varsayalım 15 dklık bir videonuz var ve ziyaretçiniz bu videonuzun sadece 1 dk’sını izleyip kapatmayı tercih etti. Bu veri otomatik olarak YouTube’ın videonuz hakkında başarısız oldugu izlenimini verecektir ve videonuzu izleyen her ziyaretçinin ayrı ayrı davranışlarını takip edip bunların ortalamasını alarak, videonuz hakkında nihai kararı vererek sizi izlenmeli yada izlenmeye değmez şeklinde algılayacak ve buna göre sizi diger kullanıcalara önericek veya önermeyecektir. Buda kanalızın gelişmesi açısından hayati önem taşır. İşte bu yüzden baştada belirttiğimiz gibi içeriklerinizin canlı, ziyaretçiyi ekran başından ayırmayacak ve sonuna kadar izlemeye teşvik edecek içerik taşıması videonuzun ve uzun vadeli olarak kanalızın başarısına dogrudan etki edecektir.
Bu izlenme etkeni sadece videonuzu degil kanalızın geneli için dolaylı olarak önem taşır. Çünkü videonuzu begenip izleyen bir ziyaretçi diger videolarınızıda merak edecek ve kitlenize katılmak için kanalıza abone olacaktır. Böylelikle kanalımız için çok önemli bir etken olan abonelik sistemiyle tanışmış oluyoruz. Evet kanalınızdaki abone ol tuşu sizi üst sıraya taşıyacak olan bir sonraki basamak oluyor. Tahmin edebiliceginiz gibi kanaldaki abonelik sayısı dogrudan YouTube’ın algoritmasında puanlama sistemi etkisi yapar, ne kadar çok abone sahibiyseniz kanalınız o kadar deger kazanır ve ne kadar deger kazanırsa YouTube sizi o kadar ön planna çıkarır. Zincirleme şeklinde domino etkisi yapan bütün olaylar bütünün toplamı ise sizin YouTuber olarak kariyerinizin geldiği nokta oluyor. Peki daha çok abone için ne yapmalıyım? öncelikle bu noktada, kanalıma abone olun yorum yapın şeklinde yönlendirmelerinizde sorun yok fakat abartıp ziyaretçiyi belli bir aktiviteye yapmaya iterseniz kanalızın çok uzun ömürlü olmasını beklememelisiniz.YouTube’ın bu tarz eylemlere hiç sabrı olmadıgı gibi ikinci bir şans vermek gibi lükslerde vaadetmez. O yüzden mümkün oldugunca dogal ve oluruna bırakmanız kanalızın sağlıgı ve abonelerizin çogalması açısından faydalı olacaktır. Çünkü ziyaretçide yönlendirilmekten hoşlanmaz, kendi istifiyatiyle abone olan bir ziyaretçi ile çeşitli hileler ve yönlendirmelerle abone olan ziyaretçi arasında fark tamamen ters tepme mantıgıyla açıklanabilir.
Kanalınız büyüdükçe sorumlulugunuzda büyür. Abonelik sisteminde yayınladıgınız her içerikte size abone olan ziyaretçilerinizin ana sayfasında yayınlanır böylelikle aboneleriz yeni içeriklerden haberdar olurlar. Bununla birlikte sürekli ve güncel şekilde yeni videolar eklemeniz kanalınıza yeni aboneler katmakta ve mevcut abonelerinizi korumakta büyük fayda sağlar. Fakat bu güncellik adına sürekli birbirini tekrar eden yada mevcut kalitenizi düşüren içeriklerden uzak durmaya özen göstermelisiniz zira aboneleriniz gelmeyi bildikleri gibi gitmeyide bilirler, ve abone azalması gözü daima kanalızın üzerinde olan youtube için eksi puan degeri taşır.
Bütün bu aşamaları aşarak, artık belirli bir kitleye hitap eden bir YouTuber oldugunuzu düşünelim. hatırı sayılır bir abone kitleniz ve yayınlamaktan zevk aldıgınız videolarınız var. Aranızda youtube ile oldukça iyi. Bu durumda kanalınızda artık bir sonraki adım için gerekli düzenlemeler yapmayı başlayabiliriz.
18 Haziran 2003 tarihinde Google web siteleri içeriklerinden para kazanmayı sağlayan adsense platforumunu kurdu. Sistem, site sahipleriyle anlaşmalı olarak sitede çıkan reklamlardan kar elde etmeyi ve bu karı site sahibini ortak pay sahibi yaparak bundan gelir etme etmesini sağlıyordu. Bundan tam 10 sene sonra aynı uygulama yoluna YouTube,da dahil etti, artık YouTube’daki içerik sahipleri kendi içeriklerinde yayınlanan reklamlardan kar elde edebiliyorlardı. Bu video reklamcılıgında bir devrim niteliğinde bir adım oldu. İşin içine ticarettte girdiğinden dolayı ilgi ve içerik üretimine olan talepte paralel oranda arttı. Artık her geçen gün yeni içerik üreticiler çıkıyor ve bu durumu bir gelir kaynagı olarak degerlendirmeye başladılar. Ve artık YouTuberlık bir hobi olmaktan çıkıp bir meslek haline geldi dersek yanlış tanımlamış olmayız.
Ve bugüne gelelim, 2017’de YouTube ve Adsense işbirliği hala aktif ve çok daha gelişmiş olarak devam etmekte. Ne varki başarılı bir YouTuber olmanız içeriklerinizden para kazanabiliceginiz anlamına gelmiyor. Aynı YouTube’ın kuralları oldugu gibi Adsense’inde YouTube kurallarına baglı olarak belli başlı kriterleri var. Öncelikle YouTube kanalımızın belli başlı düzenlemelerini yapmamız gerekiyor. Kanal sekmesinden kanalımızın geçmişte herhangi bir YouTube kuralını ihlal edip etmediğimiz, ülke, dil gibi seçenekleri kontrol etmemiz bir yana şayet bunlarda bir sorun olmadıgı takdirde kanalımızı para kazanmaya aktif hale getirmemiz daha dogrusu monetize etmemiz gerekiyor. YouTube kanalının para kazanma özelliği tüm dünya genelinde aktif olmasada Dünyanın bir çok ülkesinde geçerli, pek legal sayılmasada illegalde diyemiyecegimiz şekilde şayet kanal para kazanma özelliği kapalı olan bir ülkeye aitse, para kazanması aktif olan bir ülke seçilip o şekilde devam ediliyordu. Geçen seneye kadar bu durum bizim ülkemiz içinde geçerliydi ne varki geçtiğimiz sene YouTube Türkiye’yide para kazanılması aktif olan ülkeler arasına soktu. Evet kanalımızıda para kazanmasını aktifleştirdikten sonra konunun içerik kısmına geçebiliriz. Videolarımızın başarısı için en önemli nokta içerdiği tüm materyallerin bize yada üzerinde telif hakkı olmayan materyaller olması gerektiğini belirtmiştik, zaten youtube kuralları geregi böyle olması gereken bu kıstaslar işin içine adsense girince daha bir titizlik gerektiriyor, çünkü işin içine artık bir hobi yada sosyal etkileşim durumu degil birebir ticari konularda dahil oluyor, hal böyle olunca telif ihlali konusunda daha bir önem taşıyor. Başkasına ait içeriği yayınlayamamanız bir yana olduda yayınladıgınız takdirde bu içerikten para kazanmanız kesinlikle yasak. YouTube bu telif ihlali konusunda eger kanala AdSense baglı ise çok daha tavizsiz gözle baktıgını belirtelim.
Eger kendinizi bütün kuralları yerine getiren belli bir noktaya gelmiş bir YouTuber olarak görüyorsanız bundan sonrası için yapmanız gereken fazla bir şey yok gibi. Kanalınızla bir adsense başvurusu yapıp onaylanan bir AdSense hesabına sahip olduktan sonra, kanalınıza entegre edilmiş bu adsense hesabınızla birlikte içeriklerinizde yayınlanan videolardaki reklamlardan YouTube Partner Programı’na kayıtlı bir YouTuber olarak gelir elde edebilirsiniz. AdSense’ye kayıt olmakla birlikte bir youtube iş ortaklıgı programına dahil olmuş bulunursunuz. Bu program size youtuberlık kariyeriniz boyunca para kazanmanızı, olası bir durumda itiraz etme hakkınızı koruyacak olacak programdır. Programa kayıt olduktan YouTube reklamları kanalınızdaki videolarda görüntülenmeye başlar ve artık kanalınızdan para kazanmaya başladıgınızı göreceksiniz, çogu içerik sahibinin tercih ettiği gibi YouTube’ı ek bir kazanç gibi görmektense YouTuber’lıgı bir meslek haline getirip, gelirinizi artırmak amacı güdüyorsanız şimdiye kadar yaptıklarınız dogru ama yetersiz kalacaktır.
YouTube kanalınızdan para kazanmak ciddi ve özen isteyen bir iştir ve hata kabul etmez bu yüzden bu girişime soyunmadan önce YouTube yarddım konularını detaylıca incelemenizi tavsiye ederiz. ayrıca YouTube iş ortağı progragmına katılmak için partnerlik sözleşmesini okuyup kabul etmeniz gerekiyor Bu sözleşmeye göre reklam gelirlerinden % 55 pay sahibi oluyorsunuz fakat YouTube iş ortagı programı’nın sizden bazı koşulları kabul etmenizi bekler. Tabiki öncelik içeriklerinizle ilgilidir. Hangi tür içeriklerden para kazanıp hangi tür içeriklerden para kazanamayacağınızı iyice anlamanız ve bu kurallara biat etmeniz gerekir. Bununla birlikte programa katılarak geliriniz ve çıkarlarınız sadece reklam gelirlerinden degil ücretli abonelik ve diger ürün gelirlerinden kar etme avantajını sağlar, Bütün bunların yanında youtube dünya genelinde bir çevrim içi servis oldugundan dolayı reklamlar belli bir kitleye degil dünya geneline hitap edicektir. Ayrıca sadece YouTube üzerinde degil youtube videonuzun paylaşıldıgı her platformda reklamlar gösterilir buda kazançlarınıza dogrudan etki edecektir. Bütün bu olumlu tarafların yanında kurallarda kesin ve nettir. Özellikle en çok yapılan hata işitsel içerik ile ilgili olandır. Bu konuda YouTube yardım bölümünden destek alabilirsiniz ,oradada belirtildiği gibi izin verilmeyen ve her türlü telif hakkı korunan müzik eserleri, cover şarkılar, bu şarkıların sözleri , bununla birlikte grafik ve resimler, film ve TV görselleri, konserler, spor etkinlikleri ve şovlar gibi materyalleri videonuza dahil edip para kazanamazsınız. eger 18 yaşından küçükseniz varsayılan olarak gene YouTube iş ortağı olamazsınız ancak ebeveynlerinizin yasal izni ile programa dahil olabilirsiniz.Bu durum Sadece standart YouTube kanalı için değil, Marka hesabı gibi alt hesaplar içinde, varsa bu Marka Hesabında ek Yönetici olarak atanan şahıslar içinde, kısacası YouTube İş Proğramına katılmak isteyen herkes için aktif bir standartdır. YouTube ve AdSense ilişkisini iyice anladıktan ve kuralları ihlal edecek hiçbir durumunuz yok ise odaklacagınız nokta kanalınızı ve buna paralel olarak kazançlarınızı artırmaya yönelik olması muhtemelen ister istemez yöneliminiz olucaktır. Tabi ki bunlar içinde püf noktalar ve pratik bilgiler vardır. Fakat öncelikle yolun en başındaki ilkelerinize sadık kalmanız bütün bu pratik noktaların ötesinde temel prensip olarak kalması, geldiğiniz ve ulaşması zahmetli olan noktadan bir anda sıfır düzeyine inmemeniz için sıkı sıkı sarılmanız gereken en önemli tedbir olması gerektiğini bir kere daha hatırlatalım. Kimseyi taklit etmeyin. Kendiniz olun, Üretken olun. Videolarınızı canlı ve interaktif tutun. YouTube,da yaptıgınız ve başarılı oldugunu düşündüğünüz içerikleri paylaşmaktan ve yeni ziyaretçilere ulaştırmaktan çekinmeyin. güncelliğinizi yitirmeyin ve asla ama asla başka içeriklerden fikir haricinde bir fayda sağlamayı düşünmeyin. Bütün bunları yerine getirdiğiniz halde hala kazanmaya devam ediyorsanız ve kanalınıza yeni aboneler gün geçtikçe ekleniyorsa dogru yoldasınız demektir. Artık kendinizi orta seviye bir YouTuber olarak görebilir, başarıya ulaşan merdivenin son ve en üste çıkan basamağına adım atmaya kendinizi hazırlayabilirsiniz
Instagram'da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri Günün büyük bir kısmı Instagram sayfalarında geçiyor, bilgi ve haber paylaşımı, eğlenceli ve…
Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar Instagram’da her gün milyonlarca fotoğraf ve video paylaşılıyor, bazı fotoğraflar sıradan özellikleri ile ilgi çekmiyor…
İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!- Son yıllarda instagram üzerinde açılan butiklerin sayısı hızla artıyor. Açılan butik hesapları…
Sosyal Medya Pazarlamanızda Daha Çok Kazanmanızı Sağlayacak Detaylar Dijital medya pazarlaması günümüzde daha etkin bir rol almaya başlıyor, hedef kitleye daha…
İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı? Dijital pazarlama markaların artık en çok konuştuğu ve üzerinde durduğu konulardan biri…
İnstagram Arama Geçmişi Silme Günümüzün en çok kullanılan dijital sosyal platformlarından biri olan instagram’da arama geçmişi kayıtları düzenli olarak tutuluyor.…