Sayfa İçeriği
YouTube, Standart olarak Kendi imkanlarınızla çektiğiniz videoları kendi platformunu kullanarak izleyici kitlenize ulaştırmak üzere kurulmuş bir sistemdir. YouTube sitesine yüklediğiniz her video YouTube’ın kendi bünyesinde, barındırılır ve saklanır. Şayet YouTube kurallarını ihlal etmediğiniz sürecede yüklemiş olduğunuz video kalıcı olarak herhangi bir değişikliğe ugramadan yüklediğiniz şekilde barındırılacaktır. Burada dikkatinizi çekmek istediğimiz esas, izleyicilerin videolara YouTube da diledikleri zaman ulaşabilme kavramıdır. Ne varki açıldığından bu yana YouTube yapısı ve işlevi itibariyle bir çok yeniliğe imza atmış ve atmaktadır. Artık sadece Özenle hazırladığımız videoları barındırmakla kalmayıp o an yayına açtıgımız videolarıda, daha dogru ifade etmek gerekirsede son yılların en güncel yayıncılık kavramı olan canlı yayın kavramınada artık izin vermektedir. YouTube içerik yükleyicileri diledikleri zaman canlı yayına geçebilmekte ve dilerlerse takipçilerine bunları daha sonra izleme imkanıda kendilerine sağlanmaktadır. Buda konumuz itibariyle YouTuber’lar adına kendilerini göstermek için özel bir şans anlamına gelir.
İnternetin ve internet uygulamalarının hayatımızdaki yeri ve önemi geliştikçe teknolojilerinin de gelişmesi şüphe götürmeyen ve kaçınılmaz bir durum ortaya çıkarır. Vaktiyle 56’kb hızla bir fotografı 15 dk’da açabildiğimiz zamanlardan bugün hybrid bağlantılarla dünyanın öteki ucundaki bir ağa, saniyenin onda biri bir hızla bağlandığımız bir gerçek. Hız süresinin önemi gelişmesi arttıkça, interneti günlük kullanımında önemli yer kaplayan sosyal medya platformlarıda buna paralel olarak kendini geliştirmesi şaşırtıcı olmayan bir durum. Günümüzde sosyal medyanın en rağbet gören kurumsal isimleri Twitter, İnstagram, Facebook gibi markalarda bu durum her geçen gün daha bir ön plana çıkmaktadır, Öyleki bu platformlar stadart ayar olarak içindeki barındıkları verileri en güncel ve akıcı şekilde ziyaretçiye sunma amacı güderken, artan internet teknolojisiyle güncelin en yalın hali olan şimdiki zamanıda başarılı şekilde yapılarına entegre etmeyi kendilerini görev edindiler. Hatta ve hatta sadece şimdiki zamanı baz alan yeni uygulamalar her geçen gün kendilerini göstermekteler. Bu alanda en isim yapmış Periscope, ondanda öncesinde sosyal medyadan sayabilicegimiz fakat önceliği iletişim olan Skype’yi bu durumun öncüleri sayabiliriz. Bütün bu yapılanmaların en nihai varlık sebebi, mümkün olan en az görsel ve işitsel veri kaybıyla canlı yapıyı karşı tarafa iletmek diyebiliriz. Ve günümüzde bu durum başarılı bir şekilde kendini göstermesi bir yana, her geçen günde kendini geliştirdiğini canlı yayın kavramının hayatımızın her alanında görebildiğimizi gözlemleyebiliriz. Şüphesiz bütün bu gelişmelerden konumuz olan YouTube’ın geride kalmak istememesi doğal bir durum olarak nitelendirebiliriz. Nitekim YouTube’da 2015 yılında canlı yayın seçenegini hayata geçirmiş, sadece videolarımızı izleyebildiğimiz bir platform olmanın yanı sıra tıpkı bir radyo istasyonu yada TV servisi gibi sadece ve sadece tercih seçeneği bize kalmış olan canlı yayın yapabilicegimiz platform haline de gelmiştir. Bu tercih seçeneği ifademizden ya video yükleyeceğiz yada canlı yayın yapabiliriz anlamı çıkmamalıdır elbette. İkisinide yapabiliriz. Ve hatta imkanımız varsa ikisini de yapmamız başarılı bir YouTuber olmak adına bize artı puan kazandıracaktır.
Unutmayın ki ziyaretçilerimizin çok büyük bir bölümü olabilicek en günceli isterler. Kendileri o anki durumlarının yanında dünyanın tam o anda ne yaptıgını merak ederler. Bu durum canlı yayını internetdeki daha dogrusu sosyal medyadaki en çekici konu başlığı hale getirir. Merak ve güncellik. Özetle bu iki kavram, canlı yayının ana beslenme noktasıdır. Ve bu iki noktanın birleşimi, nihai amacımız olan ziyaretçi çekmek, abone kazanmak ve eğer amaçlarımız arasında para kazanmak varsa en yüksek getiri sağlayacak kavramların toplamını oluşturur. Esasen dürüst olmak gerekirse YouTube’dan daha önce ve daha ön plana çıkmış, ana fikrini YouTube gibi videolarımızı barındıracak bir platform olmaktan ziyade direkt canlı yayın üzerine kurmuş yapıların bu konuda YouTube’dan daha çok tercih edilen ve kullanılan sosyal medya platformları mevcut. Fakat sosyal medya yapılarının daima birbiriyle etkileşim halinde oldugunu hatırlatıp, bu durumun YouTuber olarak bize dezavantajlıktan öte avantaj haline çevirme fırsatımız oldugunu belirtelim. Şöyleki; gene bir canlı yayın platformu olan ve bu konularda öncü isimlerden biri olan Younow hesabımız oldugunu düşünelim ve düzenli olarak hatta düzensiz olarak canımız sıkıldıkça burada yayın yaptıgımızı farzedelim. Sadece bir anlık birinin dikkatini çekmemiz, bu dikkatini meraka çevirip yayınımızı izletmeyi başarmamız o kişinin sizi ekran başında daha çok görmek isteği yaratabilir. İşte bu durumda onu YouTube kanalımıza yönlendirebiliriz ve bakın ne oldu? bir abone kazandınız. Ki bu noktada YouTube kanalınızın hemen hemen sahip oldugunuz bütün sosyal medya hesaplarda ulaşılabilir ve görünmesi kolay yerlerde bulundurmanıza emin olun. Böylelikle sizin ekstra bir işlem yapmanıza gerek kalmadan, ziyaretçileriniz sizi kolayca YouTube’da da bulabiliceklerini görür ve sizi takip ederler.
Yani toparlamak istersek, diger sosyal medya hesaplarınızdaki canlı yayınlar YouTube kanalınız için bulunmaz bir reklam fırsatıdır. Bu fırsatı iyi değerlendirmeniz size oldukça fayda sağlayıp kanalınızın gelişmesine yardımcı olacaktır. Bizim tavsiyemiz, kanalınızı bu detaylarını verdiğimiz biri, yazı dizimizin genel konusunu oluşturan, diger ikisini de bu bölümde anlattığınız üç ana kaynaktan beslemeniz yönünde. Özetlemek istersek; Birincisi en önemli ve nihai kıstas olan ,YouTuber olarak özenle çekilmiş, editlenmiş ve yayınlanmış başlıca ürünleriniz olan içerikleriniz, doğal şekilde YouTube’da düzenli olarak yayınlamanız, ikincisi düzenli olarak YouTube canlı yayınları yapmanız ve üçüncüsüde bahsettiğimiz diğer canlı yayın platformlarını kullanarak YouTube kanalınızın reklamanı yapmanız. Bunları üç ayrı grup halinde nitelendirmemizin bir sebebi var. Amaçları aynı olsada, işlev bakımından birbirini tamamlayacak tabiri caizse ziyaretçiyi elde etmek adına yapılıcak üç ayrı strateji diyebiliriz. Zira genel YouTube videolarımızın YouTuber kariyerimizin belkemiği oldugunu belirtmemize gerek yok. YouTube canlı yayınları ise biraz daha özen ister. Zira YouTube ziyaretçisi diger canlı yayın ziyaretçisine göre biraz daha beklenti içinde olur. YouTube’ın mümkün olan en kaliteli içerikleri yayınladıgını göz önüne alırsak, özensiz bir canlı yayın ziyaretçi kaybına yol açabilir çünkü kendisi binlerce çekici alternatif izleyecek içerik arasındadır. Onu ekran karşısında tutamadıgınız her saniye kanalınızı terkedip başka içeriklere geçmesini sağlayabilir ve tabi ki buda isim markanız için hiç hoş olmaz. O yuzden YouTube canlı yayınınıza özen gösterin. Bunu diger canlı yayınlardan ayıran noktayıda bir derecede burda açıklamış oluyoruz. Diger canlı yayın platformları sadece bu amaç için kullanıldıgı için bu platformdaki yayıncıların hepsi sizin benzerleriniz olacaktır. Ziyaretçi sizden daha iyi bir alternatif bulma seçenegini YouTube’a göre psikolojik olarak yok sayacaktır. Tabiki burda nasılsa ziyaretçi yayınıma geldi beni izleyecek anlamını çıkarmayın. Kötü yayın heryerde kötü yayındır. Tabiki ziyaretçiniz gidebilir fakat kastettiğimiz şey YouTube’a göre daha rahat olabiliceginiz anlamındadır. Burası YouTuber kanalınız değil fakat YouTube kanalınızın reklamını yapabiliceginiz bir alandır ve bu reklamın iyi olup size abone kazandırabilecegi gibi, adınızı ziyaretçide kötü intiba bırakıp sizi youtube da hasbelkader görüpte bıraktıgınız kötü intibadan dolayı direkt elinin ekranın sağ üst köşesindeki çarpı işaretine götürmesi mümkündür.
Canlı yayın kavramının kanalımıza etkisini ve önemini yeterince anlaşıldığını varsayarak artık biraz teknik konulara geçebiliriz. Diger sosyal medya yayın platformlarında tabiatları gereği canlı yayına geçmek sadece bir tuşa basmaya bakar. Zira yapıları bunun üzerine kuruldugu için pratik olmaları esas ve doğaldır. Sürekli canlı yayın diyoruz ama burda bir virgül koyup canlı yayınlarında kendi aralarında kategorilere ayrıldığını belirtmemiz gerekir. Zira internetin ve internet kullanan uygulamalarının çeşitliliği ve niteliği arttıkça buna bağlı olarak yayınlama araçlarınında paralel olarak çeşitliliği artmıştır. Daha net açıklamak gerekirse TV istasyonları (bu arada TV kanalları canlı yayın kavramının atası sayılabilir ) canlı yayın yapmak için büyük produksiyon kameraları, baz istasyonları ve kurgu makineleri kullanırken, ki bu arada bir parantez açıp minik bir genel kültür bilgisi verelim; Canlı yayın kazalarına tedbir olması amacıyla TV’lerdeki canlı yayınları daima 5 saniye geriden gelir. Yani TV deki o an canlı izlediğimiz herşey tam 5 saniye önce olmuştur. Bu böyle diye sizin de yayınlarınızın aynı şekilde olacağını beklemeyin. Sizin ne hatalarınızı oluşturacak bir yayın ekibiniz nede teknik aksaklıkları giderecek bir donanımınız var. Sizin içerik yayınızın yayınlanma kapasitesi sadece yayın yapan donanımınızın kalitesine ve internet hızınıza bakar. Bu genel bilgi parantezimizi kapattıktan sonra TV istasyonlarının canlı yayın için büyük kameralara ve tesislere ihtiyacı varken, bugün bireysel olarak yayın yapabilen teknolojik ürünler 4K kayıt yapabilen kameralardan, kol saatine kadar değişkenlik gösterir. Aksiyon kameranızla motorunuzla yayın yapabilirken, su altı kameranızla okyanusun dibinde balıklarla yüzerken bile canlı olarak insanların sizi izlemesini sağlayacak teknolojik gelişme artık günümüzde aktif. Fakat biz bu kadar yüksekten bakmayalım. Tekrar ortalama bir yayıncı gözüyle değerlendirelim. Günümüzde en çok tercih edilen ve kullanılan canlı yayın platformları mobil ve masaüstü yayıncılıktır. Kısmen bu iş için kullanılar orta seviye kamera sistemleride elbetteki vardır fakat hem izlenilen hemde kullanılan bazında değerlendirirsek, mobil daha dogrusu telefonla vede web kameramız ile masaüstü daha doğrusu odamızda canlı yayın yapmak en çok ön plana çıkan yayınlardır. bunu özellikle vurgulama gereği duydum. Çünkü yazımızın geri kalanında genel olarak bu iki platformdan bahsedeceğiz fakat canlı yayın kavramının sadece bu ikisinden ibaret olmadığın, elinizdeki imkanlar dahilinde her çeşit canlı yayının mümkün oldugunu ki herkesin bu iki platformu kullandığını farkında olup ve farklılıgın daima bir adım önde oldugunu hatırlarsak, farklı tarzda canlı yayınların daha çok ilgi çekecegini göz önünde bulundurmamız yararımıza olur. Bu konuda örnekleme yapmamız gerekirse; Aksiyon kameracılıgın lider ismi GoPro ile Periscope üzerinden pekala Ağrı dağı’na çıkarken yayınladıgımız yayın ile evde bilgisayar başında canlı yayında okuyacagımız kitabın etkisi aynı olmayacaktır. Gerçi bu konuda kesin net konuşmak yanlış olsada (unutulmamalıdır ki sosyal medyada herşey göreceli ve talebe bağlıdır ) biz burada genel kanı ve standartları baz aldığımızı belirtmek isteriz.
Ana konu itibariyle YouTube canlı yayıncılıgı ve bunun YouTuber’lıgımıza nasıl etki edeceginden konuşalım biraz da. Öncelikle teknik konulara birazcık aşina olmamız gerekiyor, zira diger canlı yayın sosyal medya platformlarına göre pratik olmasada başlamadan önce yapmamız gereken bir takım işlemler var, bunları gerçekleştirmek için yazılım yada donanım bilgisine sahip olmanız gerekmiyor bunun yerine buradada açıklayacagımız fakat eger yeterli gelmez ise yotube yardım platforumundan destek konularına göz atmanız yeterli.
Öncelikle Youtube canlı yayınını gerçekleştirememiz için youtube kanalımızın belli kriterlere ulaşmamız gerekiyor. Yani örnek verirsek Younow’da oldugu gibi direkt olarak bir hesap açıp hemen canlı yayın olayına giremiyoruz. Youtube nin bu konuda biraz elit oldugunu daha önceden belirtmiştik haliyle yayıncılıgımızında buna paralel olarak biraz özenli olması yararımıza olacaktır. Youtube’da canlı yayına başlamadan önce ulaşmış olmamız gereken ilk kriter kanalımızın doğrulanmış olması. Yani açtıgımız YouTube kanalının bize ait oldugunu başlangıçta yada sonradan telefon onayıyla gerçekleştirip (ki bu basit bir işlemdir. Sadece kanalınızdaki doğrulama sekmesinden faydalanarak YouTube’ın size verdiği kod ile hesabınızı aktifleştirmeniz yeterli olur. Bu işlem aynı zamanda YouTube kanalınıza 15 dk dan uzun videolar yükleyebilmenizi sağlar. Bir önceki yazımızdan hatırlayacagınız gibi uzun videolar YouTuber kariyerimiz içinde oldukça önemlidir. Bu açıdan canlı yayın gibi amacınız olmasa bile şayet YouTuber olarak maddi amaç güdüyorsanız bu doğrulama işlemini yapmanızı özellikle tavsiye ederiz ). Doğrulanmış YouTube kanalımızın yanında, kanalımızın 90 gün boyunca sağlıklı halde olması gerekiyor. Bu sağlıklı halden kastettiğimiz olgu, izlenimizin yüksek olması yada çok aboneye sahip olmakla ilgili degil tamamen kanalınızın YouTube kuralları çerçevsinde hiçbir ihlali gerçekleştirmemesi anlamını taşır. Yani hiçbir topluluk kurallarını ihlal etmemesi, Dünya genelinde hiçbir engellenmiş içerige sahip olmamanız ve telif hakkı nedeniyle hiçbir içeriğinizin YouTube’dan kaldırılmış olmaması gerekiyor. Bu kriterler hem arşivlenmiş hemde şayet daha önce yapmışsanız yayınlanmış bir canlı yayınlarınızıda kapsar. Şayet bu tarz bir ihlal söz konusu olursada kısıtlanmanız sonsuza kadar değildir. Her ihlalin kendine göre ceza süresi olsada, genellikle 90 gün içerisinde kısıtlanma engeliniz kalkar. Şayet bu tarz bir ceza almışsanız 90 gün sürenizin dolmasını bekleyip sonrasında Buradan kontrolünü yaparak, eger olumsuz bir durum yok ise canlı yayın tecrübelerimize başlayabiliriz. Fakat başlamadan önce uyarı olarak son bir noktayı belirtmemiz gerekiyor, ki bu çok önem arzeder. Canlı yayın sırasında asla 3. taraf reklamı yapamayız, yani kastettiğimiz YouTube’ın kendi reklam ekosistemi degil, bizim YouTube’dan bağımsız olarak sergilediğimiz reklamlar. Örnek vermek gerekirsek; Çok begendiğimiz bir kitabı değerlendirebilir, onun kritiğini yapabilir, begendiğimiz taraflarını anlatan bir canlı yayın yapabiliriz. Ama mesela yayınımıza TV’de yayınlanmış bir Pepsi reklamının içeriğini yüklememiz YouTube kurallarını ihlal etmemize, canlı yayın kısıtlamalarına ve daha ötesi hesabımızın feshedilmesine kadar varan sonuçlarına katlanmamız gereken durumlar ortaya çıkarabilir. Özetle mantık çok basit. Reklam yok. Kendiniz dışında hiçbirşeyin reklamını yapmayın. Bütün bu kıstasları göz önüne alırsak, kanalımızdada olumsuz bir sorun olmadığı takdirde YouTube’da bambaşka bir deneyim olacak ve size hem madden hem manevi fayda sağlacak canlı yayın kavramının ilk basamağını çıkmaya hazırsınız demektir.
Etkinleştirdiğiniz bir kanalınız olduğunda canlı yayınınızı başlatmak için elinizde üç seçenek var. Birincisi Hemen yayınlama seçenegi. Tıpkı adındanda anlaşılacagı gibi YouTube,da yayın yapmanın en basit ve pratik yoludur. Fakat bu nokta ile biraz önce bahsettiğimiz YouTube canlı yayıncılığındaki teknik bilgilere olan aşinalıgımız başlar. Daha dogrusu işini önemseyen bir YouTuber’ın bu adımı es geçmemesi gerekiyor. Zira siz ne kadar profosyonel ve yüksek çözünürlük bir yayın yapsanızda,” Anlattıklarınız ancak karşıdakinin anladığı kadar verimlidir ” mantıgının burdada bire bir geçerli oldugunu görürsünüz. Pratikte yaptıgınız 4k çözünürlüklü bir yayının, 128bm baglantılı bir izleyicinin izlemeye çalışması biraz sıkıntı çıkaracaktır. Fakat YouTube’ın gelişmiş algoritması bunada bir çözüm üretmiştir. Canlı yayına başladığınızda yayınınız düşük çözünürlüklere yeniden kodlanır. Böylece tüm ziyaretçileriniz, İnternet bağlantı kalitelerine bakmaksızın, yayınınızın kendisinin izleyebilicegi şekle çevirip, sorunsuz şekilde izlemesini sağlar. Yaptıgınız 4k yayınını 4k içeriği kaldırabilicek hıza sahip olan izleyici 4k ile, 128bm hıza sahip izleyicide 128mblık çözünürlükle izlese de, ana fikir olan akıcı izlemeyi her iki izleyicide gerçekleştirecektir. Bunu yapabilmeniz ve YouTube’da yayın yapmaya başlayabilmeniz için öncelikle YouTube’ın kendi hazırladığı ve bir çok platform için yayınladığı kodlama yazılımı indirmeniz gerekir. Kodlama yazılımı; Masaüstünüz, kameranız, mikrofonunuz gibi daha birçok cihazla içerik çekip bunları tüm hayranlarınıza yayınlamak üzere YouTube Canlı’ya göndermenizi sağlar. şayet açık kaynaklı bir kodlama tercih ederseniz Buradan indirebilirsiniz. Bütün bu bilgilendirmeler için YouTube yardım konularının daima hizmetinizde oldugunu bir kere daha hatırlatalım çünkü bu kısım biraz size karışık gelebilir. Bununla birlikte başlangıç için yada deneme için daha doğrusu tecrübe kazanmak için daha pratik bir seçenek olarak https://www.youtube.com/live_dashboard üzerinden yayın yapabilme imkanımız var. Yazımızın geneli mobil uygulama ve masaüstü için olsa bile, YouTube’da yapabiliceginiz yayın kategorilerinin zenginliği adına, bütün platformlara aşina olmanız size fikir ve fikirlerinize destek olması açısından önem taşıyabilir.Hemen yayınlama seçenegi ile birlikte, kkinci olarak mobil çekim ve üçüncü oarak Etkinlik gibi canlı yayın seçenekleri mevcuttur. Fakat hangi tür yayın seçeneğini seçersek seçelim, dikkat etmemiz gereken kurallar listesinde YouTube’ın genel uyulması gereken topluluk ve telif hakkı kurallarımıza biat etmemiz gerektiğini hatırlatalım. Zira arşivlemesek, yayından hemen sonra silsek bile YouTube bu konularda tavizsizdir ve bünyesinde bu tarz eylemleri gözden gelmemezlik yapmaz. Bu uyarıyı yaptıktan sonra belirtmek istediğimiz olumlu bir bilgi daha var, YouTube size ekstra bir gelir kaynagı olarak, canlı yayınlarınıza hayran bağışları adı altında bir seçenek sunar. Canlı yayın getirilerinin, normal düz arşivlenmiş yayınlardan daha verimli oldugunuda söylemek isteriz (Bu kısmı daha sonra açıklayacağız) .
Öncelikle Mobil çekim’i ve mobilde oyun oynarken canlı yayın gerçekleştirme ve kayıt platformuna bir göz atalım. Oyun oynarken canlı yayın gerçekleştirmek ve kaydetmek için YouTube Oyun uygulamalarını kullanabilirsiniz. Arkadaşlarınızla etkileşim kurmak ve kitlenizi büyütmek için kaydınızı YouTube’a yükleyip, Oyun sırasında başkalarıyla doğrudan etkileşim kurabilmek için ek donanım ve kablo gerekmeksizin hareket halindeyken oyununuzu canlı yayın yapabilirsiniz. Oyun sırasında kendi sesinizi veya tepkilerinizi de kaydedebilirsiniz. Tabiki bu işlemlerden önce YouTube canlı yayın yazılım kodlamasını yapmanız gerekiyor. Youtube’da mobil çekimi şimdilik Android işletim sistemleri destekliyor. İphone ve İpadler için henüz aktif degil. Eger bir Andorid işletim sisteminize sahip telefonunuz var ise (cihazınızdaki işletim sistemi Android 5.0 veya 5.1.1 ya da üzeri bir sürüm olmalıdır. ) gerekli adımları izleyerek ilk canlı yayınınıza başlayabilirsiniz. Fakat mobil yayında dikkat etmeniz gereken şeylerden biri, öncelikle bağlantı hızınız olmalı. Zira ona göre bir kayıt kalitesi seçmek yayınınızın sorunsuz olmasına fayda sağlar. Zaten bağlantınızın zayıf oldugunu zamanlarda uygulama size uyarı verecektir. Bununla birlikte dikkat etmeniz gereken diger bir etken, kural ihalleri gibi genel kurallar haricinde yaptıgınız herşeyin canlı kaydedildiğini hiç unutmamanız gerektiğidir. Yani kredi kartı şifresi içeren konuşmalarınız vs. bile hemen herşey o an canlı olarak yayınlanır. Bütün bunların bilincinde olarak yayın yapmanız daha sonradan başınızın ağrımaması için oldukça önem gerektiren detaylardır. YouTube bu durumlarda olası kazalar için size yardımcı olacak bi takım seçenekler sunar. Mesela; hiçbir kişisel mesajlaşmanın canlı yayın sırasında gösterilmemesi için bildirimleri kapatmak, olası bir size yada başkasına ait gizli bilgilerin ifşa olmaması için size yardımcı olabilir. Son olarak kayıt esnasında telefon araması aldıgınız takdirde yayın durdurulur. Bununla birlikte konuya oyun açısından bakarsak örneğini verdiğimiz kodlama gibi elinizde bir çok canlı yayın kodlaması seçenegi vardır. Bunları sıralarsak, AirServer, Elgato Game Capture HD60,Epiphan Webcaster X1, Gameshow, Wirecast Go, Wirecast Play, XSplit Broadcaster, XSplit Gamecaster gibi alternatifler YouTube tarafından onaylı, onay kodlayıcılarıdır.
Bunların dışında amacınız oyun degil sadece mobil çekim ise konu nispeten daha basit. Canlı yayını başlat kısmından direkt yayın yapabilirsiniz. Tabiki önce konu başlıgınızı ve gizlilik ayarlarınızı yapmanız gerekir. İsteğe bağlı olarak bazı seçeneklerinizde mevcut. Mesela canlı sohbeti aktifleştirip kapatabilir, yayınıza 18 yaş sınırı getirebilir hatta yayınıza ücretli tanıtım bile alabilirsiniz. Yayınınız için bir küçük resimde seçmeniz yayınızın çekiciliği açısından önem taşıyabilir. Yayın sırasında dikey ve yatay çekim yapabilirsiniz bununla birlikte canlı sohbet kısmını aktifleştirmiş iseniz iletileri normal sohbet iletileri gibi denetlenebilir. Denetleyiciler atayabilir, spam iletileri yönetebilir, belirli kelimeleri önceden engelleyebilirsiniz. Ayrıca kullanıcıları sohbetten engelleyebilir veya sohbet iletilerini kaldırabilirsiniz. Videonuzun gizlilik ayarları kanalızdaki diger videolar gibi size kalmıştır. yani isterseniz Videolarım sayfasından gizlilik ayarını düzenleyebilir (videoyu gizli olarak da ayarlayabilirsiniz) veya arşivi silebilirsiniz.
Son olarak,Mobil cihazlarda Youtube Canlı’yı kullanabilmeniz için kanallarınızın 1.000’den daha fazla abonesi olmalıdır.
Canlı yayın başlıgı altında birde uygulayabilicegimiz bir etkinlik şeklinde yayın yapma alternatifimiz var. Genellikle bir topluluga hitap eden, birden çok yayıncının bağlanabildiği ve yapı itibariyle genellikle geniş bir izlenim oranına sahip bu yayın çeşidinde, yukarıda yazdığımız genel kurallar geçerlidir ve yayına katılan her kullanıcı için de geçerlidir. Düğünlerden konferanslara, konserlerden toplantılara kadar kategori zenginligi içeren bu yayın çeşidi, adı üzerinde etkinlikler üzerine kullanım içindir. Fakat bu etkinliklerin tabiki bi resmiyet taşıması zorunlugugu yok. Arkadaşlarınızla düzenlediğiniz bir oyun partiside, Ülkenin meclis toplantısıda bu yayın grubunda yayınlanabilir. Burdada dikkat edilmesi gereken kıstas, diğer canlı yayınlarda oldugu gibi bağlantı hızıyla ilgilidir. Düşük, yüksek yada orta bağlantı hızı seçilerek yayının akıcı şekilde sergilenmesi yayının sorunsuz yayınlanmasına etki eder
YouTube’da canlı yayın yapmanın YouTuber olarak size faydaları bir hayli fazladır. İsleyicileriniz ile interaktif şekilde iletişim halinde olur ve kanalınıza yeni aboneler kazandırırsınız. Ayrıca YouTube Canlı Yayın’lara ekstra bir özen gösterip, sizi daha ön plana çıkartır. Yayınlarınızın dünyanın her yerinde izlenebildiğini unutmayın. Bunun belkide tek dezavantajı alt yazı ekleyememeniz olabilir. Yayınlarınızı mümkün oldugunca uzun ve canlı tutmanız size iki açıdan avantaj sağlamasının yanında, bunu açıklamadan önce kısa bir alt bilgide vermek isteriz. Yayınlarınızın uzun olması iyidir evet, hatta bunların arşivlenmesi dahada iyidir fakat YouTube’ın şöyle bir politikası var ki buna dikkat etmeniz, emeklerinizin sadece o anlık degil kalıcı olması açısından önem taşır. YouTube bir saatten uzun canlı yayınlarınızı arşivlemez ve kayıtlarında tutmaz. Kendi imkanlarınız dahilinde yaptıgınız kaydı arşivlemediğiniz takdirde bir saatten uzun olan yayınlarınız yayını kapattıgınız anda bir daha ulaşamayacagınız hale gelebilir. Özellikle arşiv amacınız varsa yada hiç beklemediğiniz şekilde canlı yayınınız unutmak istemeyeceginiz bir hale bürünürse bu noktayı es geçmemeniz yararınıza olur.
YouTube’ın abone ve izleyici olarak bize sağladıgı avantajların yanında canlı reklam gelirleride daha yüksektir. Reklam gelirlerinin izleyici etkileşimi vasıtasıyla YouTube tarafından belirlendiğini açıklamıştık. YouTube en çok ilgi çeken içerige reklam gösterir. Canlı yayında bu iş için gayet ideal bir kavram olmasının yanı sıra, en kazanç getiren reklamlarıda özellikle canlı yayınınız esnasında ortaya koyar. Bu da ticari olarak bakıldıgınında yüzünüzü güldüren bir gelişme olabilir.
Başarılı bir YouTuber olmak için canlı yayın yapmanız gibi zorunlugugunuz yoktur. Yada biraz zorlama gibi olsada başarılı bir arşiviniz olmasa da, sadece canlı yayın yaparakta bir YouTuber olabilirsiniz. Fakat bizim tavsiyemiz her ikisinide harmanlayarak YouTuber kariyerinizi mümkün oldugunca eksiksiz bırakmamanız, size sunulan bütün imkanları sonuna kadar değerlendirmeniz yönünde olacaktır.
Instagram'da En Sık Karşılaşılan Hatalar Ve Çözümleri Günün büyük bir kısmı Instagram sayfalarında geçiyor, bilgi ve haber paylaşımı, eğlenceli ve…
Instagram Fenomenlerinin Kullandığı Vazgeçilmez Uygulamalar Instagram’da her gün milyonlarca fotoğraf ve video paylaşılıyor, bazı fotoğraflar sıradan özellikleri ile ilgi çekmiyor…
İnstagram’da Butik Sahibi Olmak -Dijital Pazarın Sosyal Ağı!- Son yıllarda instagram üzerinde açılan butiklerin sayısı hızla artıyor. Açılan butik hesapları…
Sosyal Medya Pazarlamanızda Daha Çok Kazanmanızı Sağlayacak Detaylar Dijital medya pazarlaması günümüzde daha etkin bir rol almaya başlıyor, hedef kitleye daha…
İnstagram Reklamlarından Daha Fazla Dönüt Almak Ne Yapmalı? Dijital pazarlama markaların artık en çok konuştuğu ve üzerinde durduğu konulardan biri…
İnstagram Arama Geçmişi Silme Günümüzün en çok kullanılan dijital sosyal platformlarından biri olan instagram’da arama geçmişi kayıtları düzenli olarak tutuluyor.…